klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Free
Przepisy

Smakowite przepisy na desery z malin

Sezon na maliny trwa w najlepsze – nie ma chyba sklepu, w którym obok borówek amerykańskich nie leżały soczyste, apetyczne maliny. Mało jest chyba osób, które ich nie uwielbiają, a jeśli komuś wydają się zbyt kwaśne, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszny, słodki deser.
Małgorzata Mrozek
sierpień 01, 2016

Chociaż maliny nie cieszą się aż takim uznaniem jak truskawki, wbrew pozorom w świecie deserów dają równie duże, o ile nie większe możliwości. Dodatkowo są one źródłem cennych składników odżywczych, w tym witamin C, E, B6, potasu, magnezu, wapnia, błonnika czy kwasu foliowego. Nie bez powodu zaleca się więc je w leczeniu nie tylko przeziębień, ale i neutralizowaniu wolnych rodników oraz łagodzeniu bólów menstruacyjnych.

Maliny są na tyle apetyczne i uniwersalne, że właściwie nie potrzebują żadnego towarzystwa. Czasem dobrze jednak „zaszaleć”, chociaż żaden z przepisów na malinowy deser nie wymaga nie wiadomo jakich przygotowań. Poniżej znajdziecie trzy propozycje na szybką przekąskę z malinami.

Deser malinowy z nasionami chia
Jedną z ciekawszych propozycji jest kokosowy pudding chia (cztery łyżki nasion zalewamy dwiema szklankami mleka kokosowego) polany musem malinowym i udekorowany kilkoma malinami. Deser po przełożeniu do pucharków lub słoików będzie wyglądał tak dobrze, jak smakuje.

Maliny na bezowym spodzie

Jeśli ktoś preferuje naprawdę słodkie desery, niech pamięta, że idealnym towarzyszem dla malin są małe bezy, pokruszone bądź w całości. Bezowy spód, przygotowany samodzielnie lub po prostu kupiony w sklepie, dekorujemy bitą śmietaną i malinami. Owoc możemy posypać dodatkowo cukrem.

Maliny przekładane jogurtem lub bitą śmietaną

Sezon na maliny to idealny moment, aby przekonać się do deserów podawanych w słoiku. Wystarczy, że owoc przełożymy jogurtem naturalnym (np. gęstym jogurtem greckim) bądź bitą śmietaną z pokruszoną bezą. Dla dekoracji i podniesienia właściwości odżywczych deseru możemy dodać też płatki owsiane czy posiekane orzechy.

Sprawdź także:  4 przepisy na pizze, od których nie przytyjesz

Komentarze
jedzenie 2000 kcal
Styl życia Jak wygląda 2000 kcal w jednym posiłku?
2000 kcal w ramach jednego posiłku? Jak się okazuje, to wcale nie jest takie trudne… Zobaczcie, co musiałybyście zjeść, żeby w jednym posiłku wykorzystać niemal cały dzienny limit zapotrzebowania kalorycznego!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 14, 2015

Fast food Nie ulega wątpliwości, że dania typu fast food są kaloryczne, a do tego bardzo niezdrowe. Czy jednak możliwe jest zjedzenie w takim miejscu 2000 kcal w ramach jednego posiłku? Dziennikarze NY Times udowodnili, że tak i wcale nie trzeba w tym celu zamówić kilku zestawów... Burger King: podwójny Whopper z serem (1070 kcal), krążki cebulowe (410 kcal), shake waniliowy (550 kcal) McDonald's: kanapka kurczak z bekonem (750 kcal), frytki (340 kcal), Cola (200 kcal), McFlurry z Oreo (690 kcal) Subway: kanapka z różnymi rodzajami wędliny (375 kcal), chipsy (230 kcal), makaron z kurczakiem z krakersami z ostryg (155 kcal), ciastko (220 kcal), sałatka z kurczakiem (360 kcal), Cola (200 kcal), tost z jajkiem i serem (370 kcal), sok (100 kcal) Starbucks: Java Chip Frappucino (460 kcal), latte (190 kcal), smoothie mango-pomarańcza (270 kcal), tosty z serem (580 kcal), popcorn (125 kcal), kiełbaski z bułce (410 kcal) Pizza Hut: pizza z mięsem (880 kcal), pieczone skrzydełka z serem pleśniowym blue (340 kcal), Mountain Dew (440 kcal), 2 ciastka (360 kcal) Zobacz także Fast food na diecie - co wybrać, a czego lepiej unikać? Menu w restauracji A jak sprawa wygląda w restauracjach, w których serwowane są "prawdziwe" dania? Nie tylko fast food niesie ze sobą ryzyko zjedzenia prawdziwej bomby kalorycznej. Stekhouse: stek (1690 kcal), martini (230 kcal) P.F. Chang’s: szpinak (120 kcal), pierogi (195 kcal), wołowina (565 kcal), pad thai (580 kcal), ciastko z karmelem (430 kcal), wino (125 kcal) Olive Garden: sałatka (150 kcal), grissini (140 kcal), włoski makaron z sosem i parmezanem (1500 kcal), lampka wina (230 kcal) Rekordzista wśród deserów: ciasto Zuccotto (1790 kcal), cappuccino (220 kcal) Domowe posiłki Skoro już mamy odpowiedź na pytanie, co...

Przeczytaj
kobieta usta
Fotolia
Styl życia 5 produktów, których nie jem lub nie piję na diecie
Dieta odchudzająca to szereg wyrzeczeń, ale także zdroworozsądkowe podejście i unikanie wybranych produktów, które z pozoru mogą się wydawać niegroźne dla sylwetki. Sprawdźcie listę rzeczy, których lepiej nie jeść na diecie!
Katarzyna Mordalska
listopad 18, 2015

Dieta odchudzająca zwykle kojarzy się z odstawieniem ziemniaków i pieczywa. Pamiętacie swoją pierwszą walkę o utratę kilogramów? Kiedy miałam kilkanaście lat i niewielką wiedzę na temat zdrowego odżywiania i odchudzania, moje przejście na dietę polegało na tym, że odstawiłam chleb, który zastąpiłam niesmakującym mi pieczywem chrupkim. Większość obiadów stanowiły natomiast mieszanki warzyw przygotowywane saute, bez żadnych przypraw. Myślałam, że przecież dieta nie może smakować i, że trzeba kupować i jeść te wszystkie dietetyczne produkty typu serki light. Oczywiście, że na diecie należy poczynić pewne odstępstwa i zrezygnować z jedzenia tłustych potraw, fast foodów, słodyczy na rzecz chudego mięsa, zdrowych owoców i warzyw oraz niskokalorycznych przekąsek. Wyboru jednak trzeba dokonywać świadomie – w trosce o swoje zdrowie, ale też kubki smakowe. Oto lista produktów, których nigdy nie jem i nie piję, będąc na diecie, oczywiście oprócz standardowych „produktów zakazanych”, jak słodzone soki i napoje, słodycze, kaloryczne przekąski itd. Pieczywo typu wasa Po przejściu na dietę, staram się szukać zamienników pieczywa lub sięgam po pełnoziarnisty chleb z mąki razowej. Chrupkie pieczywo znajduje się u mnie na szarym końcu listy produktów, po które sięgnęłabym, chcąc przygotować kanapkę. Śniadanie powinno dostarczyć energii na cały dzień – nie tylko w związku ze zdrowym ładunkiem kalorycznym, ale także dzięki przyjemności jedzenia. Suche i płaskie kawałki, które przyklejają się do podniebienia, to po prostu nie są tym, co lubię. Jogurty light Choć kuszą opakowania z krzykliwymi informacjami „fit”, „light”, „0% tłuszczu” , warto chwycić za taki produkt i przyjrzeć się etykiecie. Szybko przekonamy się, że ograniczenie poszczególnych składników uczyniło oszczędność raptem kilkunastu, w porywach do...

Przeczytaj
Styl życia Emocje chcą jeść - kiedy sięgasz po jedzenie?
Jedzenie już dawno przestało spełniać funkcję zaspokajania głodu - jak grzyby po deszczu powstają niezwykle popularne programy kulinarne, modne knajpy czy akcesoria kuchenne, które chcemy mieć. Jedzenie stało się istotnym elementem kultury i pełni dziś wiele istotnych funkcji, które z punktu widzenia psychologii mogą być jednak niebezpieczne.
Agata Kufel
listopad 24, 2014

Aleksandra Więcka w grudniowym numerze Urody Życia przygląda się trudnemu w obecnych czasach tematowi - jedzeniu. Kuchnia stała się nowym salonem, bazary ze zdrową żywnością – miejscem towarzyskich spotkań, a blogi kulinarne mają więcej odsłon niż serwisy informacyjne. Właściwy jadłospis wydaje się lekiem na wszystko – od raka po złamane serce. Chociaż coraz pilniej wyłapujemy kolejne niebezpieczne E ukryte w opakowaniach z jogurtem czy serem, to równocześnie zdajemy się wierzyć, że lodówka jest naszą najlepszą przyjaciółką. Co trzecia Polka ma nadwagę, a co druga chciałaby schudnąć. Dlaczego jedzenie przestało po prostu zaspokajać głód i stało się naszą nagrodą, pocieszeniem, lekiem i obsesją? O jedzeniu "bez śladów", przyjaźni ze słodyczami i utożsamianiu miłości z pokarmem przeczytasz w magazynie Uroda Życia . Czym dla Was jest jedzenie? Jak często sięgacie po nie z powodów innych niż głód? Piszcie!

Przeczytaj
Free
Przepisy Borówki amerykańskie na zdrowie! Smaczne propozycje dla łasuchów i nie tylko
Ciemnoniebieskie borówki amerykańskie to obok truskawek i malin jeden z najsmaczniejszych i najbardziej odżywczych letnich owoców. Lista ich prozdrowotnych właściwości to jednoznaczny argument za tym, by po borówki sięgnąć najszybciej jak się da.
Małgorzata Mrozek
sierpień 04, 2016

Borówki amerykańskie są źródłem fitoestrogenu, dlatego zapobiegają nowotworom hormonozależnym, czyli m.in. piersi i tarczycy. Dodatkowo są one źródłem kwasu foliowego (przeciwdziała nowotworom macicy) i egalowego (zmniejsza ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, płuc i wątroby), a także witaminy A, dzięki czemu zapobiegają chorobom oczu. Co więcej, zawarte w borówkach fitoestrogeny i błonnik obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu spożywanie tych owoców przekłada się także na mniejsze ryzyko chorób serca. Często sięgając po sezonowe owoce często w ogóle nie myślimy o ich właściwościach. Tymczasem, jak widzimy na załączonym przykładzie, jak najbardziej powinnyśmy. A zatem – w weekend marsz po borówki! Gdybyście chciały przygotować z nich pyszny deser, poniżej znajdziecie sześć propozycji wykorzystania borówek amerykańskich. Babeczki z borówkami Najprostsza propozycja podania borówek to oczywiście babeczki z owocami. Spód można kupić w sklepie, a do pełnego efektu wystarczy przygotować krem budyniowy i obłożyć babeczki owocami, np. kawałkami kiwi, malinami i rzecz jasna borówkami. Borówki z bitą śmietaną Kolejna wersja dla leniwych to sałatka owocowa z bitą śmietaną. Borówki możemy połączyć praktycznie z czymkolwiek zechcemy, np. z truskawkami i ananasem. Gofry z borówkami Borówki amerykańskie, tak jak i maliny, świetnie nadają się jako dodatek do gofrów. Na wafle nakładamy krem lub bitą śmietanę, a na wierzchu układamy garść borówek i gotowe. Sałatka owocowa Jeśli ktoś nie lubi bądź nie może jeść kremu ani bitej śmietany, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ramach deseru przygotował sałatkę owocową. Borówki możemy połączyć np. z kawałkami banana i brzoskwini. Sernik amerykański z borówkami 10 żółtek ucieramy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, po czym dodajemy...

Przeczytaj