klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
deser z gruszek
Przepisy

Smakowity przepis na gruszki z serem żółtym i czekoladą

Nie ma lepszego sposobu na jesienne zmęczenie, senność i wzmożony apetyt niż wykwintny i zdrowy deser. Przygotowany z gruszką i z żółtym serem, poprawi humor i dostarczy niezwykłych doznań smakowych. Ponadto ta słodko-cierpka i efektowna przegryzka jest łatwa w przygotowaniu - będzie świetną propozycją na długi jesienny wieczór.
Katarzyna Mordalska
październik 04, 2013

Kulinarne szaleństwa i odpowiednia dieta mogą skutecznie zmniejszyć efekty zmieniającej się aury. Przecież nic tak nie poprawia humoru jak własnoręcznie przygotowane słodycze czy ulubione przekąski! Przygotowując deser pamiętajmy, aby zawierał składniki z witaminami i minerałami, których jesienią nasz organizm najbardziej potrzebuje.

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Przepis na gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą

deser z gruszką

Składniki:

  • świeże, twarde gruszki;
  • ser żółty (np. Aldamer MSM Mońki);
  • kilka kostek deserowej czekolady.

Wykonanie: Gruszki obieramy i kroimy na połówki, a następnie usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Następnie kroimy owoc na ćwiartki i wykładamy na talerz. Między kawałkami gruszki umieszczamy grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą. Przygotowany deser można podać z czerwonym winem.

Smacznego!

Komentarze
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
materiały PR
Przepisy Kawa i czekolada – perfekcyjne połączenie na jesień
Kawa to nieskończone bogactwo smaków i aromatów, podobnie jak doskonała czekolada Lindt Excellence. Kombinacja tak bogatych i różnorodnych smaków otwiera wiele nowych możliwości i zapewnia nie mniej wyjątkowych doznań.
Materiał partnera
październik 12, 2015

Czekolada Lind Excellence powstała w roku 1989 z inicjatywy jednego z Maîtres Chocolatiers Lindt, którego inspiracja podróżami po świecie i zamiłowaniem do znakomitej kuchni skłoniła do eksperymentów z różnymi rodzajami nasion kakaowca, zawartością kakao i kombinacjami masła kakaowego i cukru w różnych proporcjach. Efektem była tabliczka czekolady 70% Cacao . Jej smak okazał się tak wyrafinowany i długotrwały, a konsystencja tak delikatna, że nazwano ją Lindt Excellence - „doskonałość” to jedyna nazwa pasująca do tabliczki będącej ucieleśnieniem wszystkiego, co może zaoferować najwyższej jakości czekolada. Począwszy od czasów pierwszej tabliczki, wszystkie dzisiejsze odmiany Lindt Excellence gwarantują wysokiej jakości kakao, aksamitną konsystencję i bogaty aromat. W chwili, gdy kawałek czekolady mięknie w ustach, rozpoczyna się doświadczenie wielowymiarowej, długotrwałej przyjemności i odkrywania bogactwa aromatów. Połączenie wybornej czekolady z kawą owocuje intensyfikacją doznań i wkroczeniem w całkowicie nowy wymiar smaku. Na październik szwajcarscy Maitres Chocolatiers przygotowali coś specjalnego dla koneserów ciemnej czekolady, a szczególnie czekolady o wysokiej zawartości kakao. Jesienna edycja Excellence oparta jest przede wszystkim na wyśmienitej, gorzkiej czekoladzie. Nowość: Excellence 64% Satin  jest kompozycją z czekolady o 64% zawartości kakao , której intensywność złagodzona jest aromatem wanilii Bourbon.  Sprawdź propozycje wyjątkowych połączeń czekolady Lindt Excellence z kawą Excellence Chili Intense z kawą Americano - Doskonała z Burundi Ngozi Murama Americano . Smak tej odmiany kawy ma budowę złożoną, z mocnymi nutami korzeni i tanin. Rezultat parowania jej z Excellence Chili jest zbliżony do ostrej potrawy, której pikantność jest łagodzona bogactwem i misternością...

Przeczytaj
zupa z kaczki
materiały PR
Przepisy Rozgrzewające dania z żurawiną
Nadchodząca wielkimi krokami jesień przyniesie ze sobą chłodną, wietrzną i deszczową pogodę. Na rozgrzanie proponujemy kilka prostych przepisów z żurawiną.
październik 12, 2012

Śniadanie – Jajecznica z szynką i żurawiną amerykańską: Składniki dla 4 osób: 100 g gotowanej szynki w plasterkach 6 jajek sól, pieprz, świeży tymianek do dekoracji 50 g pestek dyni 2 łyżki masła 80 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej) 1 łyżeczka świeżych liści tymianku (najlepiej cytrynowego) 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Szynkę kroimy w paski, jajka mieszamy z solą i pieprzem, połowę pestek dyni siekamy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy jajka, następnie całość posypujemy szynką, pestkami dyni, 2/3 żurawin oraz listkami tymianku. Jajecznicę pozostawiamy, aż się odpowiednio zetnie. Tosty podpiekamy w tosterze, nakładamy jajecznicę i posypujemy pozostałymi pestkami dyni oraz cranberry. Dekorujemy liśćmi tymianku. Wartość energetyczna w 1 porcji: 383 kcal / 1607 kJ Lunch – Zupa z modrej kapusty z wędzoną piersią kaczki: 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula, 1 główka modrej kapusty (ok. 1 Kg) 40 g sklarowanego masła, 100 g wędzonego boczku 1 1/2 l wywaru warzywnego sól, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka jagód jałowca, 1-2 liście laurowe 120 g posiekanej, suszonej cranberry 120 g wędzonej piersi kaczki 6 łyżek octu, świeży majeranek cukier, 150 g Creme Fraiche, patyczki do szaszłyków Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kapustę myjemy i kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy 30 g sklarowanego. Boczek kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła, pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. Wyjmujemy boczek, a następnie do pozostałego tłuszczu wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę i lekko podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, podgrzewamy chwilę i całość zalewamy wywarem warzywnym. Dodajemy przyprawy i cranberry i gotujemy  75 – 90 minut na wolnym ogniu. 15 minut przed zakończeniem gotowania,...

Przeczytaj
Lindt Excellence Roasted Sesame
materiały PR
Przepisy Nowość: czekolada Lindt Excellence z sezamem
Producent czekolad Lindt Excellence prezentuje nowość idealną na chłodne, jesienne wieczory - czekoladę z prażonymi ziarnami sezamu. Jest pyszna!
Katarzyna Mordalska
październik 10, 2014

Jeżeli czekolada , to koniecznie najlepszej jakości - Lindt Excellence od szwajcarskich Maitres Chocolatiers, którzy od ponad 160 lat opracowują i nieustannie ulepszają swe unikalne, receptury. Jesienią znajdziemy na półkach nową, wyśmienitą ciemną czekoladę z prażonymi nasionami sezamu. Lindt Excellence Roasted Sesame, to pierwsza na rynku gorzka czekolada połączona z sezamem , który jest źródłem protein, witamin A i E, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Czekolada Lindt Excellence, to najwyższej klasy ziarna kakao, doskonale wyważony, intrygujący smak i jedwabista gładkość. „Jesienią szczególnie chętnie siadamy w fotelu lub na kanapie, otulając się ciepłym pledem, z gorącą herbatą, książką, a czasem ulubioną czekoladą i kieliszkiem wina w dłoni.  Bez względu na to czy jesteśmy sami, z rodziną czy z przyjaciółką, te chwile są wyjątkowe. Czas się zatrzymuje i istnieje wtedy tylko dla nas. Wtedy przydarzają nam się odkładane ciągle ważne rozmowy, nieco głębsze i szczersze, refleksje, podsumowania…” – mówi psycholog Izabela Jung-Wolska. Cena: ok.9,99zł/ 100g

Przeczytaj