klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
soczewica rolnik
materiały PR
Przepisy

Soczewica konserwowa w puszce Rolnik

Soczewica w puszce Rolnika to doskonały produkt dla zabieganych konsumentów, którzy nie mają czasu na długie gotowanie tej rośliny.
Katarzyna Mordalska
sierpień 07, 2013
soczewica rolnik

Soczewica doskonale smakuje jako składnik coraz popularniejszego w Polsce hummusu, gołąbków, zupy kremu z pomidorów i ciecierzycy, puree z soczewicy a nawet karpia z soczewicą i szpinakiem. Możliwości jest tyle ile nam wyobraźnia podpowie...

Soczewica kojarzona jest z kuchnią jarosza. Faktem jest, że ludzie, którzy zdecydowali się zrezygnować z jedzenia mięsa, często sięgają po potrawy z soczewicy. Nie znaczy to jednak, że tylko oni mogą je jadać. Soczewica powinna być jednym z elementów zdrowej diety i pojawiać się na naszych talerzach równie często jak mięso, nabiał czy warzywa. To najzdrowszy przedstawiciel wywodzący się z grupy roślin strączkowych. Większość pochwał dotyczących soczewicy odnosi się do wysokiej zawartości białka.  Soczewica zawiera także duże ilości węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Ten ostatni usprawnia pracę układu pokarmowego, pomaga usuwać toksyny powstałe w trakcie przemiany materii, a także pomaga regulować poziom cholesterolu i glukozy we krwi. 

W soczewicy znajdziemy też witaminy, a wśród nich witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz tak ważne dla zdrowia beta-karoten i kwas foliowy. Nie brakuje w niej również minerałów: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. To jednak nie koniec zalet tej rośliny. Ma ona w swoim składzie lizynę. To aminokwas, którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie i musi być dostarczany z pożywieniem. Lizyna bierze udział w procesie budowy białek, pomaga w procesach regeneracji oraz tworzenia enzymów i hormonów. Uczestniczy również w produkcji kolagenu. Pomaga także dbać o linię, bo jest niezbędna przy powstawaniu substancji odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów.

Soczewica w puszce Rolnik cena - 2,28zł / 425ml

Komentarze
koktajl owocowy
123rf
Przepisy HIT! Przepis na lekarstwo idealne, czyli koktajl na odporność
Kto z was już zdążył złapać jesienne przeziębienie? Kaszel, ból gardła, katar – jesień to prawdziwe wyzwanie dla odporności organizmu! Nie wiesz, jak wzmocnić odporność? Wypróbuj łatwy przepis na pyszny koktajl na odporność!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 17, 2014

Co jeść na odporność? 1. Cytryna (i inne cytrusy) To moc witaminy C , która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm . Jak każdy cytrus, cytryna  spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut czy mandarynki . 2. Miód Doskonale wzmacnia odporność , pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości , dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka. 3. Ananas Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki , a także może pomóc złagodzić ból . Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży :) 4. Banan Jest to naturalny antydepresant ! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo , cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień. 5. Kiwi Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu - koją nasze nerwy , "pielęgnują" skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację . Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz...

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Czy napar z czystka rzeczywiście odchudza?
Po okresie dużej popularności zielonej herbaty, yerba mate czy herbaty czerwonej obecnie dużo mówi się o czystku i o jego właściwościach wspomagających odchudzanie. Ale czy jego picie faktycznie przynosi efekty? Wszelkie wątpliwości rozwiewamy z pomocą dietetyka.
Ewelina Błeszyńska
kwiecień 24, 2016

Czystek to ostatnio bardzo modne zioło, któremu często przypisuje się „zdrowotne działanie na wszystko”. Najbardziej wychwalany jest ze względu na właściwości odchudzające i odmładzające, ale czystek ma działać także antybakteryjnie oraz antyzapalnie. Jak jest naprawdę? Zdrowotne właściwości czystka Choć w opisach właściwości czystka znajdziemy nieskończony szereg jego zalet nie warto podchodzić do nich bezkrytycznie. Kluczowe są tu badania naukowe, które powinny być dla nas głównym źródłem wiedzy. O badanych właściwościach czystka opowiedziała nam dietetyk Sylwia Leszczyńska z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „SANVITA” . Jak zaznacza dietetyk – „Za korzystne działanie tego zioła odpowiedzialne są głównie polifenole, zwłaszcza flawonoidy, terpentyny. Dzięki nim czystek działa antyoksydacyjnie, antybakteryjnie, antynowotworowo. W badaniach i publikacjach naukowych wykazywano działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe ekstraktu z czystka .  Pamiętajmy, że w dużej mierze to badania in vitro (przeprowadzone na wyizolowanych z organizmu komórkach) i badania przeprowadzone na zwierzętach, których wyniki nie zawsze muszą oznaczać takie same działanie w organizmie człowieka i taka samą skuteczność. Najbardziej podkreśla się antyoksydacyjną rolę czystka – zwalcza szkodliwe wolne rodniki niszczące nasze komórki, tym samym pomaga zapobiegać procesom starzenia komórek”. Choć o czystku często mówi się jako o ziele odchudzającym tak naprawdę ceniony jest za wspomniane wcześniej, inne właściwości. Może w pewnym stopniu wspierać odchudzanie, jednak próżno liczyć na to, że samo picie czystka pomoże nam zgubić dodatkowe kilogramy. Jak zaznacza Sylwia Leszczyńska czystek może być jednak pomocny w poprawie działania układu pokarmowego – „Wiele badań dokumentuje korzystne działanie czystka na przewód...

Przeczytaj
Fotolia
Pielęgnacja Dieta przeciw trądzikowi – jakie produkty jeść, a jakich unikać?
Dbanie o cerę trądzikową to nie tylko pielęgnacja, to przede wszystkim odpowiednia dieta. Z pomocą dietetyka wskazujemy, jakie produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu, a jakich należy się wystrzegać.
Ewelina Błeszyńska
kwiecień 01, 2016

Dieta odpowiednio dobrana do stanu cery niejednokrotnie może zdziałać więcej niż same kosmetyki. Bardzo często to właśnie spożywanie nieodpowiednich produktów niekorzystnie wpływa na stan cery, przyczynia się do powstawania problemów skórnych czy stanów zapalnych. Dzięki świadomym wyborom i skomponowaniu jadłospisu uwzględniającego stan cery jesteśmy w stanie pożegnać wiele z tych problemów. Dziś rozwiewamy wątpliwości na temat diety dla cery trądzikowej. Dieta przeciw trądzikowi – jakie produkty warto spożywać? O wskazanie produktów najbardziej polecanych dla osób posiadających cerę trądzikową poprosiłyśmy dietetyk i psychodietetyk Sylwię Leszczyńską, która prowadzi Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „SANVITA” . Zwraca ona uwagę na konieczność włączenia do diety produktów, które są źródłem m.in. cynku, siarki, witamin z grupy B oraz kwasów omega-3. Oto 5 grup produktów, które będą najlepszym źródłem składników pomagających w poprawie stanu cery trądzikowej: Orzechy, pełne ziarna zbóż, pestki dyni - zawierają witaminę E, kwasy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B (ich braki nasilają objawy trądziku), selen, cynk, który jest korzystny w  zwalczaniu trądziku. Czerwone i zielone warzywa i owoce – doskonałe źródło przeciwzapalnej witaminy C, 1 papryka pokryje ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Fasola i soczewica -  źródło cynku i siarki, regulujące wydzielanie sebum i przyśpieszające gojenie się ran. Tłuste ryby - Za pomocą odpowiedniej podaży kwasów EPA i DHA w nich zawartych  można złagodzić stany zapalne skóry. Aby zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego organizmu na tego rodzaju kwasy, dobrze uwzględnić w swojej diecie spożywanie tłustych ryb raz lub dwa razy w tygodniu, np. łososia. Znaczną ilość kwasów zawierają także sardynki. Olej krokoszowy, z pestek winogron, z kiełków...

Przeczytaj
pękające kąciki ust
iStock
Pielęgnacja Pękające kąciki ust – przyczyny, domowe sposoby
Pękające kąciki ust najczęściej są objawem niedoborów witamin z grupy B, słabej odporności lub zakażenia skóry. Najlepszym sposobem na pozbycie się zajadów jest stosowanie maści z witaminami. Możecie również wykorzystać produkty, które znajdują się w waszej apteczce lub kosmetyczce.

Bez względu na przyczynę pękania kącików ust, możemy szybko załagodzić objawy. Szczególnie skuteczne w tym przypadku będzie zastosowanie maseczki z aspiryną, panthenolu oraz masła shea. Problem jednak ciągle może powracać, jeśli nie uzupełnimy niedoboru witamin i nie zwrócimy uwagi na odpowiednią higienę jamy ustnej. Rzadka wymiana szczoteczki i częste dotykanie twarzy dłońmi to najszybszy sposób na nieestetyczne zajady. Jak wyglądają pękające kąciki ust? W pierwszym momencie wokół kącików ust możemy zobaczyć podrażnioną, zaczerwienioną i przesuszoną skórę. Dopiero z czasem kąciki ust zaczynają pękać . Zajady nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale również mogą być bolesne. Z czasem w miejscu pęknięć pojawiają się małe bąble, a następnie ranki. Skóra zaczyna się goić, a w miejscach pęknięć pojawiają się strupki. Jeśli nie zadbamy odpowiednio o naszą skórę, strupki mogą pękać i tworzyć nowe ranki. Przyczyny pękania kącików ust Pękające kąciki ust najczęściej pojawiają się przy niedoborach witamin . Chodzi tutaj przede wszystkim o witaminy z grupy B, ze szczególnym wskazaniem na ryboflawinę, czyli witaminę B2. Zajady mogą być także objawem anemii, czyli niedoboru żelaza. Schorzenie te często również pojawia się u osób o niskiej odporności, które łatwo łapią infekcję. Aby zadbać o wzmocnienie odporności organizmu, warto zadbać o odpowiedni poziom witaminy C , K2 i D3. Pojawienie się tego problemu może być wynikiem nieprawidłowej higieny , która może powodować zakażenia i w rezultacie pękanie kącików ust. Bardzo dużą uwagę należy zwrócić na odpowiednią higienę jamy ustnej - używanie płynów do płukania ust, częsta wymiana szczoteczek do zębów. Warto również jak najrzadziej dotykać twarzy dłońmi, chyba że od razu po umyciu ich wodą i mydłem. W wilgotnym środowisku infekcje skórne dużo łatwiej się...

Przeczytaj