klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sola z pastą z oliwek
materiały PR
Przepisy

Sola z pastą z czarnych oliwek i bazylią

To pyszne danie zabierze Was w niezapomnianą podróż po smakach Chorwacji. Wypróbujcie przepis na solę z pastą z czarnych oliwek i bazylią! Przepis pochodzi z książki „Kulinarne podróże po Chorwacji”.
Katarzyna Mordalska
maj 21, 2015

ryba sola

Składniki:

  • 800 g soli
  • 800 g pomidorów całych bez skórki (2 puszki), np. Podravka
  • 200 g ryżu białego długoziarnistego
  • 30 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka wegety
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na pastę z oliwek:

  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 filety z sardeli
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać i razem z cukrem podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pomidory oraz wegetę. Całość dusić około 15 minut. Przygotować pastę z oliwek: oliwki zmiksować na pastę, dodać sardele, połowę pęczka bazylii, oliwę z oliwek i pieprz. Ryby sprawić, zdjąć skórę, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i krótko podsmażyć na rozgrzanej oliwie (około 3 minut z każdej strony). Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić sos pomidorowy, ułożyć ryby, posmarować je pastą z oliwek i piec w piekarniku w temperaturze 200°C, około 15 minut. Na podgrzanych talerzach ułożyć upieczoną rybę w sosie pomidorowym posypaną startym parmezanem i posiekaną bazylią. Podawać z ugotowanym ryżem.

Wskazówka:

Solę można zastąpić inną rybą o białym mięsie.

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Smacznego!

książka kucharska
Komentarze
krewetki z patelni
Przepisy Sałatka z krewetkami i pomidorami - przepis
Lubisz krewetki? Szukasz pomysłu na szybką i jednocześnie efektowną sałatkę? Wypróbuj przepis na sałatkę z krewetkami królewskimi i pomidorami z patelni!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 29, 2013

Przepis na krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołami: Składniki dla 2 osób: 400 g krewetek Black Tiger 16/20 1 cebula pokrojona w kostkę 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku Miąższ ze 100 g pomidorów Kilka listków świeżej bazylii Sok z ½ limonki 4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe 4 suszone pomidory pokrojone w plastry ¼ szklanki białego wytrawnego wina • 2 łyżki masła ziołowego 1 łyżka pasty Sambal Oelek 3 łyżki oliwy z oliwek Borges Pure 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active Sól do smaku Posiekaną w rozdrabniaczu cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, Sambal Oelek, sok z limonki oraz białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe, pomidory suszone i koktajlowe oraz świeżą bazylię, doprawić do smaku solą. Podawać z bukietem kolorowych sałat i chrupiącą bagietką. Smacznego!

Przeczytaj
makaron penne
materiały PR
Przepisy Przepisy na makarony od Mamma Mia!
Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą Składniki: 350g makaronu spaghetti Mamma Mia; 50g rukoli; 50g migdałów bez skórki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; oregano; 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie). Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu. Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym Składniki: 200g makaronu pióra Mamma Mia; 50 g wędzonego boczku; pół cebuli; 1 ząbek czosnku; oliwa z oliwek; 50 g suszonych pomidorów; 200 g krojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz; liście bazylii; ser dojrzewający do podania. Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem. Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia! 20 ml oliwy z oliwek extra virgin; 1 ząbek czosnku; 1 papryczka chili; 30 g selera naciowego; 250 g czerwonej papryki; 15 g masła; 2-3 łodyżek pietruszki; ok. 10 listków bazylii; 1 łodyżka mięty; 1-2 łodyżki szczypiorku; 10 ml brandy; sól, pieprz. Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało...

Przeczytaj
szpinakowa frittata
materiały PR
Przepisy Makaron Mamma Mia i szpinakowa frittata z kolankami
25 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji producent makaronu Mamma Mia już dziś podrzuca pyszny przepis na szpinakową frittatę z makaronem typu kolanka. Zobaczcie przepis!
Katarzyna Mordalska
październik 03, 2014

Szpinakowa frittata z kolankami – przepis Składniki: 200 g makaronu kolanka Mamma Mia, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, oliwa z oliwek, 400 g rozdrobnionego szpinaku, 3 jajka, sól i pieprz. Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na dużej patelni. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 10 minut. Dodać makaron oraz dwa jajka, dokładnie wymieszać. Na środek wybić ostatnie jajko. Patelnię wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piec około 10 minut aż jajka się zetną. Gotowe! :)

Przeczytaj
makaron z farszem
Przepisy Warzywne muszle makaronowe
Świat makaronów jest na tyle szeroki, że czasami warto zrezygnować z tradycyjnych kształtów i sięgnąć po jego inne warianty. Wypróbujcie przepis na faszerowane muszle makaronowe!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 09, 2015

Składniki: 250 g dużych muszli makaronowych 1 mała cukinia garść szpinaku 2 małe dymki szklanka groszku (mrożonego lub w sezonie świeżego) 2 marchwie 150 g mozarelli w kulkach łyżka masła oliwa z oliwek pieprz, sól  Sos: 1,5 szkl. passaty pomidorowej łyżeczka ziół (np. oregano, bazylia, tymianek) 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie) łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną dymkę i podduszamy. Po chwili dodajemy do niej startą marchewkę i cukinię. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy drobno posiekany szpinak, groszek (wcześniej ugotowany) i łyżkę masła. Chwilę smażymy, solimy i pieprzymy całość. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Kiedy będzie "al dente" odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W miseczce mieszamy passatę pomidorową z ziołami, śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.  Muszle faszerujemy warzywami i układamy w naczyniu. Na wierzch kładziemy kulki mozarelli. Zapiekamy ok. 10-15 minut w 160 stopniach (termoobieg).  Jaki jest Wasz ulubiony makaron? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Sprawdźcie przepis na szparagi z sosem tatarskim oraz jak prawidłowo przygotować makaron.

Przeczytaj