klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sos chamoy
Przepisy

Sos Chamoy do świeżych owoców – przepis

Kuchnia meksykańska podbija światową kuchnię, jeśli chcesz podążać zgodnie ze światowymi trendami w smakach, wypróbuj przepis na meksykański dip do świeżych owoców – sos Chamoy!
Katarzyna Mordalska
luty 07, 2014
owoce

Raport przedstawiony przez firmę McCormick i markę Kamis –Trendy w Smakach 2014, wśród najważniejszych trendów kulinarnych wymienia meksykańską ofensywę. To znak, że meksykańskie potrawy i składniki zdobywają światowe stoły – w każdym zakątku świata konsumenci odkrywają nowe aspekty tych smacznych, a jednocześnie zwyczajnych potraw. 
Można kupić Chamoy o różnym stopniu ostrości. W domu można go łatwo przygotować z dżemem morelowym, sokiem z limonki i papryczkami chili.

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Przepis na Sos Chamoy

dip do owoców

Składniki:

  • 1 szklanka dżemu morelowego;
  • 1/4 szklanki świeżego soku z limonki;
  • 1 łyżeczki pieprzu kolorowego (np. Pieprz kolorowy Kamis);
  • 1 łyżeczka papryczek chili (może być w formie przyprawy).

Z podanej ilości składników można przygotować ok. 1 i 1/3 szklanki sosu.

Przygotowanie: Wsyp wszystkie składniki do blendera i przykryj. Zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Sos przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5 dni.

Komentarze
koktajl z arbuza
123rf
Przepisy Top 3: przepisy na orzeźwiające napoje
Marzysz o orzeźwieniu? Te napoje pomogą cieszyć się z upalnego lata! Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 11, 2014

Lemoniada Klasyczna, wszystkim znana, a jednak nigdy się nie nudzi – lemoniada , którą doceniamy  zwłaszcza latem.  Jak przygotować tradycyjną lemoniadę? Weź kilka cytryn (na każde pół litra wody wystarczy 2-3 cytryny), cukier lub miód do smaku, wodę i klika kostek lodu. Do wody dodaj cukier (miód), wymieszaj i wyciśnij sok z cytryny.   Do napoju możesz dodać świeżą miętę, która sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Porada: przed przecięciem cytryny przyciśnij ją mocno dłonią do blatu kuchennego (deski do krojenia) i przesuń kilkukrotnie do przodu i do tyłu. Przekrój owoc i wyciśnij sok – teraz będzie to o niebo łatwiejsze! :) Nie zapomnij schłodzić napoju w lodówce i dodać do niego kilku kostek lodu! Mrożona herbata malinowa Lubisz maliny? To świetnie, bo właśnie rozpoczął się sezon na te prawdziwe, soczyste, prosto z ogródka! Oprócz świeżych owoców polecamy pyszny napój, który z pewnością przyniesie ukojenie w upalny dzień. Przygotuj malinową herbatę (na litr wody powinny wystarczyć 3 torebki herbaty), dodaj do niej miód (lub cukier) – w zależności od preferencji smakowych. Napój ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, ale to nie koniec... Gwiazdą tego napoju będzie… lód! Do pojemnika na kostki lodu włóż po jednej malinie, zalej wodą (mineralną, przegotowaną lub przefiltrowaną). Zamroź. Jeśli maliny wchłonęły odrobinę wody i wystają ponad powierzchnię lodu, uzupełnij przegródki wodą i ponownie zamroź. Do wysokich szklanek wrzuć po kilka kostek lodu i zalej je mrożoną herbatą. Udekoruj świeżą miętą. Taki napój będzie nie tylko wyjątkowo smakował, ale również wyglądał zjawiskowo! Koktajl z arbuza Brzmi oryginalnie? Zapewniamy, że tak też smakuje, a przygotowanie tego napoju jest naprawdę banalne! Wystarczy, że zmiksujesz arbuza w...

Przeczytaj
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj
dressingi
Fotolia
Przepisy Przepisy na sosy do sałatek
Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy
Łucja Zbieniewska
luty 23, 2015

W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty. Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona. Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut. Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą. Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki). Dodatek niezastąpiony – zioła W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek...

Przeczytaj
kamis fix
Przepisy Zafixuj się naturalnie z Kamis
Nowa linia fixów Kamis to różnorodna oferta aż 14 produktów – produkty są naturalne i zdrowe, zawierają aromatyczne przyprawy i zioła, przygotowanie jest proste, a efekt zaskakuje smakiem.
Katarzyna Mordalska
marzec 08, 2013

Kamis Fixy z woreczkami do pieczenia: Z fixami Kamis ze specjalnymi woreczkami można przygotować cztery niezwykłe, aromatyczne dania. Woreczki gwarantują niepowtarzalną soczystość i smak przygotowanych w ten sposób mięs. Wielbiciele kurczaka mają do wyboru dwa pyszne dania, które z pewnością zachwycą ich niezwykłą soczystością mięsa i jego aromatem:  Kurczak z papryką i cebulą oraz Kurczak z jabłkami dzięki zastosowaniu specjalnego woreczka zostaną doskonale upieczone. Kamis Fix w standardowej saszetce: Komplet ośmiu fixów – mieszanek do rozmaitych dań, zapewni smakowite posiłki na każdy dzień dla wielbicieli dobrej i różnorodnej kuchni. Wspaniała włoska kuchnia zagości na naszym stole, dzięki trzem apetycznym daniom z makaronem  Spaghetti Napoli , Spaghetti Bolognese oraz Zapiekanym makaronem z kurczakiem i brokułami . We wspaniałą podróż smaków zabiorą nas dania Kurczak 5 smaków po chińsku oraz Kurczak po prowansalsku . Bogaty i bardzo różnorodny wybór dań jedno garnkowych sprawi, że wybór obiadu stanie się kulinarnym wyzwaniem: Gulasz meksykański, Cygański kociołek z kiełbasą oraz prawdziwy rarytas, jakim są Polędwiczki w sosie czosnkowo-ziołowym zachwycą najbardziej wybrednego smakosza. Wśród fixów nie zabrakło także uwielbianych przez młodszych (które dziecko ich nie lubi?) oraz starszych (szczególnie na wieczornych spotkaniach) nuggetsów . Fix Nuggetsy klasyczne zawiera kolendrę i gorczycę. Mieszanka przypraw powoduje, że nuggetsy są soczyste, chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Natomiast  Fix Nuggesty pikantne to połączenie przypraw: imbiru, rozmarynu i chili. Niezwykła mieszanka sprawia, że nuggetsy są ostre w smaku, soczyste i bardzo chrupiące. Proste przepisy wraz z piktogramami pokazującymi daną czynność, dokładny skład produktu oraz  pełen opis składników odżywczych , w tym...

Przeczytaj