klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Sos grillowy Tarsmak
Przepisy

Sos Grillowy Tarsmak - na sezon grillowy

Grillowym spotkaniom zazwyczaj towarzyszy klasyczny duet – ketchup i musztarda. Choć świetnie podkreślają smak potraw z rusztu, dla spragnionych nowych kulinarnych doznań marka Tarsmak przygotowała wyborną alternatywę – Sos Grillowy. Dzięki niemu soczyste kiełbaski, karkówki i szaszłyki nabiorą oryginalnego, lekko pikantnego, chrzanowego wyrazu.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 17, 2013
Sos grillowy Tarsmak

Sos grillowy Tarsmak to produkt o kuszącym zapachu i lekko pikantnym smaku. Niepowtarzalna mieszanka dobrze zharmonizowanych naturalnych przypraw, gorczycy oraz majonezu czyni go idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju grillowanych mięs oraz ryb. Doskonale podkreśla smak tradycyjnych kiełbasek. Sos wzbogaca także wygląd potraw – dzięki jasnej barwie tworzy apetyczne połączenie z zarumienionymi na grillu mięsami.

Dzięki wygodnemu opakowaniu i optymalnej gramaturze sos świetnie sprawdzi się w plenerze – na piknikach i grillowych spotkaniach. Specjalnie zaprojektowana butelka idealnie leży w dłoni i zapewnia łatwe dozowanie.

Sos Grillowy Tarsmak cena - 4,50 zł / 450g

Komentarze
sos chamoy
Przepisy Sos Chamoy do świeżych owoców – przepis
Kuchnia meksykańska podbija światową kuchnię, jeśli chcesz podążać zgodnie ze światowymi trendami w smakach, wypróbuj przepis na meksykański dip do świeżych owoców – sos Chamoy!
Katarzyna Mordalska
luty 07, 2014

Raport przedstawiony przez firmę McCormick i markę Kamis –Trendy w Smakach 2014 , wśród najważniejszych trendów kulinarnych wymienia meksykańską ofensywę. To znak, że meksykańskie potrawy i składniki zdobywają światowe stoły – w każdym zakątku świata konsumenci odkrywają nowe aspekty tych smacznych, a jednocześnie zwyczajnych potraw.   Można kupić Chamoy o różnym stopniu ostrości. W domu można go łatwo przygotować z dżemem morelowym, sokiem z limonki i papryczkami chili. Przepis na Sos Chamoy Składniki: 1 szklanka dżemu morelowego; 1/4 szklanki świeżego soku z limonki; 1 łyżeczki pieprzu kolorowego (np. Pieprz kolorowy Kamis); 1 łyżeczka papryczek chili (może być w formie przyprawy). Z podanej ilości składników można przygotować ok. 1 i 1/3 szklanki sosu . Przygotowanie : Wsyp wszystkie składniki do blendera i przykryj. Zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Sos przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5 dni.

Przeczytaj
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj
oparzenia słoneczne
123rf
Pielęgnacja SOS po opalaniu
Jeśli przesadziłaś ze słońcem i twoje ciało ma czerwony odcień, koniecznie sprawdź jak szybko ukoić rozgrzaną i poparzoną skórę.
Magdalena Borucińska
sierpień 06, 2014

Zbyt niski filtr, jego brak albo zbyt długa ekspozycja na słońcu najczęściej kończą się oparzeniami. Zaczerwienienia i ból złagodzisz domowymi sposobami oraz specjalnymi kremami po opalaniu. Jeśli jednak poparzeniu towarzyszy gorączka, pęcherze, nudności, omdlenia oraz nasilający się ból koniecznie idź do lekarza! Dlaczego warto stosować kremy po opalaniu? Przede wszystkim na dobrze nawilżonej skórze opalenizna utrzymuje się o wiele dłużej. Poza tym takie kremy bogate są w substancje łagodzące, które dodatkowo koją skórę, łagodzą podrażnienia, chłodzą i przynoszą skórze natychmiastową ulgę. Wybieraj kosmetyki, które w swoim składzie mają panthenol, alantoinę, ekstrakt z aloesu albo ekstrakt z mięty. Kremy po opalaniu: Łagodzący balsam po opalaniu Chłodząca bryza Soraya 12zł; Odświeżający balsam po opalaniu Nuxe, 71zł; Kojąca mgiełka intensywnie łagodząca skórę po oparzeniach słonecznych Photoderm Après-Soleil SOS Bioderma, 57zł; Balsam po przedawkowaniu słońca SOS Ratunek Lirene 19,99; Mgiełka po opalaniu z drobinkami złota AA SUN Oceanic, 20zł; Balsam po opalaniu Artemis, 99zł 3 domowe sposoby na poparzenia posłoneczne Chłodny prysznic – zacznij od letniej wody, tak by nie wywołać szoku termicznego,  dopiero po kilku minutach zmień wodę na chłodniejszą. W ten sposób szybko schłodzisz rozgrzaną skórę. Kefir albo maślanka – to chyba najbardziej znany domowy sposób na poparzenia słoneczne. Nie tylko schłodzisz i ukoisz skórę, dodatkowo świetnie ją nawilżysz. Aloes albo ogórek – świetnie chłodzą, nawilżają i regenerują skórę. Sokiem z aloesu nasącz gazę i połóż ją na zaczerwienionych miejscach albo połóż bezpośrednio na skórze plasterki ogórka.

Przeczytaj
minikebaby
materiały PR
Przepisy Przepisy na ostre potrawy z sosami Tarsmak
Miłośnicy ostrych przypraw nie wyobrażają sobie kuchni bez pieprzu, chili czy tabasco. Sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości a dodatkowo pikantne jedzenie ma szczególną moc – wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Postawmy więc na ostrą kuchnię, by ustrzec się przeziębień!
Katarzyna Mordalska
listopad 27, 2012

Minikebaby na ostro Składniki: ½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 jajko 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 3 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, ostra papryka do smaku Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji. Porcje uformować w zgrabne podłużne kotleciki i nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków. Minikebaby smażyć na oleju ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak. Tortilla z kurczakiem Składniki: 4 placki tortilli 300 g fileta z kurczaka 4 liście sałaty strzępiastej 12 plastrów pomidora 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 średnia marchewka por (biała część) sól, pieprz do smaku Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Filet z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić pomidora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a marchewkę i por w cieniutkie paseczki. Tortillę podgrzać na suchej patelni, a następnie posmarować ją Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, położyć sałatę, wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i ciepłego kurczaka. Całość polać jeszcze raz sosem i zwinąć w rożek. Wątróbki drobiowe w boczku Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 12-14 cienkich plasterków boczku wędzonego parzonego 12-14 sztuk śliwek suszonych bez pestek olej do smażenia Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak Wątróbki oczyścić i podzielić na średniej wielkości cząstki. Każdą cząstkę wątróbki zawinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Do każdej...

Przeczytaj