klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
wyrośnięte ciasto
123rf
Przepisy

Spulchniacze do ciast – który wybrać?

Dlaczego w przepisach raz wymienia się proszek do pieczenia, innym razem sodę oczyszczoną, a jeszcze innym – amoniak? Zobacz czym różnią się te spulchniacze do ciast i dowiedz się, który będzie najlepszy do twoich wypieków!
Łucja Zbieniewska
grudzień 06, 2013
Kim jest Dominic D'Angelica, skazany za seks z nieletnią, finalista „Top Model”? Przeżył sporo dramatów w swoim życiu

Soda oczyszczona

Ten spulchniacz idealnie nadaje się do tych wypieków, które mają w składzie produkty o kwaśnym odczynie (im więcej kwasu, tym lepsze działanie sody), takie jak: maślanka, kefir, śmietana, jogurt, ocet czy soki owocowe. Soda aktywizuje się już w momencie połączenia z wymienionymi produktami, dlatego ciasto należy piec natychmiast po jego przygotowaniu.

racuszki

Nie zaleca się używania samej sody do słodkich wypieków, gdyż zostawia wówczas charakterystyczny, cierpki posmak.

Dobra rada: Jeśli chcemy wzmocnić działanie sody, możemy do niej dodać odrobinę proszku do pieczenia. Patent ten stosowany jest zwłaszcza w ciastach, które zawierają dużo dodatków – dzięki gwałtownemu działaniu sody nie opadną na spód, a proszek do pieczenia, działając dłużej od sody, sprawi, że ciasto będzie równomiernie rosnąć przez cały czas pieczenia.

Wizażanki polecają: przepisy z sodą oczyszczoną!

Proszek do pieczenia

To najpopularniejszy spulchniacz wykorzystywany do wypieków. W swoim składzie, oprócz sody oczyszczonej, zawiera substancje, które ją aktywizują – dzięki temu nie ma potrzeby dodawania produktów o kwaśnym odczynie.

babka

Proszek do pieczenia zaczyna działać po połączeniu go z pozostałymi składnikami, wśród których znajduje się płynna substancja (np. woda, mleko), ale nie przestaje działać również podczas samego pieczenia ciasta. Dzięki temu mamy pewność, że nasze wypieki równomiernie urosną.

Ciasta zawierające proszek do pieczenia od razu wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Dobra rada: Zanim dodamy proszek do pieczenia do reszty produktów, należy go dokładnie wymieszać z przesianą mąką – w innym wypadku ciasto może nierówno urosnąć, mogą pojawić się w nim dziury, a nawet… zakalec (zobacz jak uniknąć zakalca)!

Amoniak

Amoniak, czyli wodorowęglan amonu, to stosunkowo rzadko używany spulchniacz do ciast. Ma bardzo intensywny zapach, który jednak znika pod wpływem wysokiej temperatury.

pierniczki

Amoniak uaktywnia działanie spulchniające dopiero w temperaturze przekraczającej 60 stopni – dlatego ciasto, do którego go używamy, nie musi być od razu wkładane do piekarnika. To dlatego amoniak często wymieniany jest jako składnik potrzebny do pieczenia pierniczków (pierniczkowe ciasto przed upieczeniem często musi „przeczekać” noc w lodówce).

Amoniak sprawia, że wypieki urosną, ale pozostaną jednocześnie chrupiące, dlatego najlepiej sprawdza się przy kruchych ciasteczkach i pierniczkach.

Dobra rada: Jeśli nie zużyjemy całego opakowania amoniaku, koniecznie przesypmy go do szczelnego pojemnika – w innym wypadku straci swoje właściwości.

Wypróbuj smakowite przepisy z amoniakiem!

Jakiego spulchniacza używacie najczęściej do Waszych wypieków?

Komentarze
pączki
123rf
Przepisy Przepis na pączki... ziemniaczane!
Tłusty Czwartek coraz bliżej! Dla łasuchów, którzy chcą sobie urozmaicić menu w ten pyszny dzień, mamy niespodziankę – przepis na pączki z ziemniaków. Nie bójcie się nazwy – gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!
Łucja Zbieniewska
luty 20, 2014

W ostatnich dniach karnawału pachnie oczywiście Tłustym Czwartkiem! W tym roku dzień ten przypada 27. lutego. Wówczas w cukierniach, zatłoczonych autobusach, sklepach, miejscach pracy i oczywiście naszych domach w powietrzu będzie unosić się zapach świeżych pączków i faworków. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka , w innym wypadku – nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Wygląda na to, że każdy z nas wziął sobie ten przesąd do serca – statystyki wskazują, że przeciętny Polak w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjadł 2,5 pączka. ;) Inny przesąd głosi, że w ten kaloryczny dzień nic nie idzie w biodra! ;) Dlatego, Drogie Panie, zajadajmy się pączkami bez wyrzutów sumienia – zwłaszcza, że kolejny Tłusty Czwartek przypada dopiero na 12 lutego 2015 roku! Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne mamy świetny i bardzo prosty  przepis na pączki ziemniaczane . Gwarantujemy, że posmakują Wam tak samo, jak tradycyjne pączki, a niektórzy nawet stwierdzą, że są jeszcze lepsze. Sceptycznych zapewniamy, że nie czuć w nich ziemniaków, a od zwykłych pączków są może nieco bardziej wilgotne i cięższe. Podpowiadamy jak zrobić drożdżowe pączki z ziemniaków – udanego smażenia! ;) Drożdżowe pączki ziemniaczane Składniki: 0,5kg ugotowanych ziemniaków; pół kostki roztopionego masła; 50g drożdży; 3 szklanki mąki; 7-8 łyżek cukru; opakowanie cukru wanilinowego; 3 całe jajka (opcjonalnie można dodać jeszcze 1 żółtko); 2 łyżeczki octu lub spirytusu; szczypta soli. Przygotowanie : Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli będą jeszcze ciepłe – możesz wrzucić do nich pół kostki masła, dzięki czemu rozpuści się samo. Jeśli natomiast ziemniaki będą już chłodne, musisz rozpuścić masło w garnuszku i dopiero wówczas dodać je do ziemniaków. Pokruszone drożdże rozpuść w...

Przeczytaj
dekoracje do ciast
materiały PR
Przepisy Noworoczne wypieki i dekoracje z kostką Kasia i Dr.Oetker
Wspólne przygotowywanie noworocznych wypieków, dekorowanie ciast i ciasteczek sprawia, że karnawał to wyjątkowy czas. W domu unoszą się niepowtarzalne zapachy, jest nastrojowo i klimatycznie. Podczas tych przygotowań bardzo pomocna jest kostka do pieczenia Kasia, a także produkty Dr. Oetker.
Katarzyna Mordalska
grudzień 18, 2014

Wspólne pieczenie i dekorowanie ciast, babeczek i ciasteczek to niezwykła przyjemność nie tylko dla naszych pociech, ale także dla dorosłych. Przyjemnie jest cieszyć się każdą wspólnie spędzoną chwilą. Na szczęście mamy w zasięgu ręki wiele produktów, które ułatwiają i uprzyjemniają nam przygotowanie smacznych i pięknie wyglądających noworocznych wypieków. Do wszystkich karnawałowych ciast i ciasteczek doskonale sprawdzi się Kostka do pieczenia Kasia. Najnowsza kostka Kasia Ekstra  Maślany Smak dzięki podwyższonej zawartości tłuszczu (79%) zapewnia doskonałą konsystencję kremom, a ciastom nadaje maślanego smaku i aromatu. A wszystko to w cenie niższej niż masło. Kostka do pieczenia Kasia łatwo się uciera, dzięki niej ciasto jest bardziej puszyste. Cena: ok. 1,99zł Natomiast Dr. Oetker na karnawał proponuje nam wiele produktów do dekoracji wypieków, jak m.in. pisaki cukrowe i perełki, które doskonale sprawdzą się podczas dekorowania karnawałowych wypieków! Pisaki cukrowe , te uwielbiane przez dzieci, kolorowe kremy umieszczone w wygodnych tubkach,  nie tylko ładnie ozdabiają wypieki i pysznie smakują, ale zapewniają także dużo wesołej zabawy dla całej rodziny. Perełki to wyjątkowo dekoracyjna posypka, która sprawi, że każde ciasto będzie wyglądało zjawiskowo. Pisaki cukrowe - cena: ok. 6,39zł Perełki srebrne - cena:  ok. 5,49zł

Przeczytaj
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj
soda oczyszczona na włosy
iStock
Pielęgnacja Soda oczyszczona na włosy – jak działa i jak stosować?
Soda oczyszczona świetnie sprawdzi się na przetłuszczoną skórę głowy, łupież czy nieudaną koloryzację. Może jednak zniszczyć kosmyki i podrażnić skalp. Sprawdź, w jaki sposób stosować sodę oczyszczoną na włosy.
Aneta Zygmuntowicz
czerwiec 10, 2020

Soda oczyszczona to tani i skuteczny sposób na peeling skóry głowy oraz szampon dogłębnie oczyszczający. Ze względu na zasadowe pH soda otwiera łuski włosów i pomaga oczyścić je oraz wypłukać kolor. Stosowana na skórę dogłębnie oczyszcza i pobudza krążenie. Nie powinny jej stosować osoby, które mają problemy z suchą i podrażnioną skórą głowy czy zniszczonymi i kruchymi kosmykami. Soda oczyszczona na włosy - jak działa? Soda oczyszczona ma przede wszystkim działanie głęboko oczyszczające . Pomaga pozbyć się nadmiaru sebum ze skóry głowy, dzięki czemu ogranicza przetłuszczanie się włosów. Ponadto usunie nieprzyjemne objawy łupieżu , ale niestety działa tylko doraźnie, a nie usuwa przyczyn problemu. Regularne stosowanie sody na skórę głowy sprawi, że włosy będą świeże i odbite od nasady. Dodatkowo poprawimy krążenie, co sprawi, że cebulki włosów będę dotlenione i odżywione. Dzięki temu kosmyki będą rosły mocniejsze, a włosy będą rzadziej wypadały i rozdwajały się. Ponadto soda oczyszczona to świetne rozwiązanie na pozbycie się z włosów niechcianego koloru . Składnik, dzięki zasadowemu pH, otwiera łuski kosmyków i wypłukuje farbę.  Zobacz także: Jak soda oczyszczona działa na skórę? Jak stosować sodę oczyszczoną na włosy? Sodę oczyszczoną możemy stosować do mycia i peelingu skóry głowy, a także jako maskę na skalp. Należy jednak pamiętać, że soda ma pH zasadowe, dlatego po jej użyciu należy użyć kosmetyku zakwaszającego skórę i włosy . Świetnie sprawdzą się tutaj płukanki kwasowe, na przykład płukanka octowa . Sodę oczyszczoną należy stosować bardzo delikatnie i nie częściej niż raz na tydzień lub dwa. W innym przypadku negatywnie wpłynie na kondycję włosów i skóry głowy. Mycie włosów sodą oczyszczoną na włosy farbowane Mycie włosów sodą oczyszczoną to doskonały sposób na wypłukanie farby z...

Przeczytaj