Wejdź
wyrośnięte ciasto
123rf
Przepisy

Spulchniacze do ciast – który wybrać?

Dlaczego w przepisach raz wymienia się proszek do pieczenia, innym razem sodę oczyszczoną, a jeszcze innym – amoniak? Zobacz czym różnią się te spulchniacze do ciast i dowiedz się, który będzie najlepszy do twoich wypieków!
Łucja Zbieniewska
grudzień 06, 2013
Kryjący krem CC, wodoodporny eyeliner, spray na porost włosów - oto hity wakacji!

Soda oczyszczona

Ten spulchniacz idealnie nadaje się do tych wypieków, które mają w składzie produkty o kwaśnym odczynie (im więcej kwasu, tym lepsze działanie sody), takie jak: maślanka, kefir, śmietana, jogurt, ocet czy soki owocowe. Soda aktywizuje się już w momencie połączenia z wymienionymi produktami, dlatego ciasto należy piec natychmiast po jego przygotowaniu.

racuszki

Nie zaleca się używania samej sody do słodkich wypieków, gdyż zostawia wówczas charakterystyczny, cierpki posmak.

Dobra rada: Jeśli chcemy wzmocnić działanie sody, możemy do niej dodać odrobinę proszku do pieczenia. Patent ten stosowany jest zwłaszcza w ciastach, które zawierają dużo dodatków – dzięki gwałtownemu działaniu sody nie opadną na spód, a proszek do pieczenia, działając dłużej od sody, sprawi, że ciasto będzie równomiernie rosnąć przez cały czas pieczenia.

Wizażanki polecają: przepisy z sodą oczyszczoną!

Proszek do pieczenia

To najpopularniejszy spulchniacz wykorzystywany do wypieków. W swoim składzie, oprócz sody oczyszczonej, zawiera substancje, które ją aktywizują – dzięki temu nie ma potrzeby dodawania produktów o kwaśnym odczynie.

babka

Proszek do pieczenia zaczyna działać po połączeniu go z pozostałymi składnikami, wśród których znajduje się płynna substancja (np. woda, mleko), ale nie przestaje działać również podczas samego pieczenia ciasta. Dzięki temu mamy pewność, że nasze wypieki równomiernie urosną.

Ciasta zawierające proszek do pieczenia od razu wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Dobra rada: Zanim dodamy proszek do pieczenia do reszty produktów, należy go dokładnie wymieszać z przesianą mąką – w innym wypadku ciasto może nierówno urosnąć, mogą pojawić się w nim dziury, a nawet… zakalec (zobacz jak uniknąć zakalca)!

Amoniak

Amoniak, czyli wodorowęglan amonu, to stosunkowo rzadko używany spulchniacz do ciast. Ma bardzo intensywny zapach, który jednak znika pod wpływem wysokiej temperatury.

pierniczki

Amoniak uaktywnia działanie spulchniające dopiero w temperaturze przekraczającej 60 stopni – dlatego ciasto, do którego go używamy, nie musi być od razu wkładane do piekarnika. To dlatego amoniak często wymieniany jest jako składnik potrzebny do pieczenia pierniczków (pierniczkowe ciasto przed upieczeniem często musi „przeczekać” noc w lodówce).

Amoniak sprawia, że wypieki urosną, ale pozostaną jednocześnie chrupiące, dlatego najlepiej sprawdza się przy kruchych ciasteczkach i pierniczkach.

Dobra rada: Jeśli nie zużyjemy całego opakowania amoniaku, koniecznie przesypmy go do szczelnego pojemnika – w innym wypadku straci swoje właściwości.

Wypróbuj smakowite przepisy z amoniakiem!

Jakiego spulchniacza używacie najczęściej do Waszych wypieków?

Komentarze
pączki
123rf
Przepisy Przepis na pączki... ziemniaczane!
Tłusty Czwartek coraz bliżej! Dla łasuchów, którzy chcą sobie urozmaicić menu w ten pyszny dzień, mamy niespodziankę – przepis na pączki z ziemniaków. Nie bójcie się nazwy – gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!
Łucja Zbieniewska
luty 20, 2014

W ostatnich dniach karnawału pachnie oczywiście Tłustym Czwartkiem! W tym roku dzień ten przypada 27. lutego. Wówczas w cukierniach, zatłoczonych autobusach, sklepach, miejscach pracy i oczywiście naszych domach w powietrzu będzie unosić się zapach świeżych pączków i faworków. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka , w innym wypadku – nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Wygląda na to, że każdy z nas wziął sobie ten przesąd do serca – statystyki wskazują, że przeciętny Polak w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjadł 2,5 pączka. ;) Inny przesąd głosi, że w ten kaloryczny dzień nic nie idzie w biodra! ;) Dlatego, Drogie Panie, zajadajmy się pączkami bez wyrzutów sumienia – zwłaszcza, że kolejny Tłusty Czwartek przypada dopiero na 12 lutego 2015 roku! Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne mamy świetny i bardzo prosty  przepis na pączki ziemniaczane . Gwarantujemy, że posmakują Wam tak samo, jak tradycyjne pączki, a niektórzy nawet stwierdzą, że są jeszcze lepsze. Sceptycznych zapewniamy, że nie czuć w nich ziemniaków, a od zwykłych pączków są może nieco bardziej wilgotne i cięższe. Podpowiadamy jak zrobić drożdżowe pączki z ziemniaków – udanego smażenia! ;) Drożdżowe pączki ziemniaczane Składniki: 0,5kg ugotowanych ziemniaków; pół kostki roztopionego masła; 50g drożdży; 3 szklanki mąki; 7-8 łyżek cukru; opakowanie cukru wanilinowego; 3 całe jajka (opcjonalnie można dodać jeszcze 1 żółtko); 2 łyżeczki octu lub spirytusu; szczypta soli. Przygotowanie : Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli będą jeszcze ciepłe – możesz wrzucić do nich pół kostki masła, dzięki czemu rozpuści się samo. Jeśli natomiast ziemniaki będą już chłodne, musisz rozpuścić masło w garnuszku i dopiero wówczas dodać je do ziemniaków. Pokruszone drożdże rozpuść w...

Przeczytaj

Nasze akcje