klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
światowy dzień pieczenia
Przepisy

Światowy Dzień Pieczenia - święto miłośników pieczenia ciast w Polsce i na świecie

Niedziela 19 maja to wielki dzień dla miłośników pieczenia ciast w Polsce i na świecie. W Światowy Dzień Pieczenia zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy: początkujących i mistrzów kuchni, amatorów, blogerów kulinarnych i celebrytów.
Katarzyna Mordalska
maj 15, 2013
światowy dzień pieczenia

Na liście 100 przepisów dostępnej na stronie internetowej www.swiatowydzienpieczenia.pl, każdy znajdzie dla siebie wyzwanie, począwszy od upieczenia zwykłej babki do wypieku, który dotychczas zrobił jedynie Buddy Valastro - światowej sławy szef kuchni z pomocą sztabu asystentów.

Największe wyzwanie to upieczenie ciasta ptysiowego, które zaproponował Buddy Valastro – amerykańska gwiazda telewizyjna, znany z programu Słodki Biznes , właściciel słynnej Carlo’s Bakery w New Jersey. Przepis na ciasto ptysiowe został przygotowany przez jego ojca na „godziny wiedeńskie” organizowane podczas wesel w Ameryce. Na liście 100 przepisów znajduje się także tarta z melasą zaproponowana przez Lisę Faulkner, zwyciężczynię angielskiego MasterChef a także czekoladowe bezowe brownie - przepis Mirandy Gore Browne, finalistki The Great British Bake Off.

To będzie wspaniały dzień, czekamy na masowe zaangażowanie Polaków we wspólne pieczenie 19 maja, dzielenie się przepisami, rezultatami swojej pracy, zdjęciami, filmami i historiami z pieczenia. Nie zapominajcie także jeść i delektować się pysznymi rezultatami waszej pracy. Mamy nadzieję, że Polacy podejmą wyzwanie, będą piec odważnie, osiągną niesamowite rezultaty!

Komentarze
placki z kalarepy
Przepisy Co zrobić z kalarepy?
Kalarepa jest pyszna jedzona na surowo, jednak równie dobrze sprawdza się w wielu innych daniach. Jednym z nich są lekkie placuszki, do których sos śmiało przygotować można z liści tego warzywa.
Katarzyna Mordalska
lipiec 03, 2015

Co zrobić z kalarepy? Przepis na kalarepkowe placuszki Składniki: 1 kalarepa 1 średni ziemniak 1 młoda cebulka garść posiekanego koperku 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz, sól olej Sos: liście kalarepy (ok. 3-4 sztuki) 3 łyżki masła 1/4 szkl. lekkiego bulionu warzywnego 1/4 szkl. śmietanki 18% łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub więcej) sok z cytryny gałka muszkatołowa pieprz, sól Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ziemniaka, kalarepę i cebulkę. Solimy i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Z liści kalarepy usuwamy łodygi, a liście drobno siekamy. Liście smażymy na maśle przez ok. 5-7 minut. Kiedy zmiękną zalewamy bulionem i gotujemy chwilę. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do liści z wywarem i mieszamy energicznie. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Do przetartych warzyw dodajemy mąkę, jajko, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy masę i smażymy placki na złoty kolor. Jak czasem kupię, to albo na surowo zjem, albo wrzucę do jarzynowej zupy. :) W Polsce z domu, też nie pamiętam, żeby się w jakiś sposób przyrządzało kalarepę, w ogóle to rzadko gościła u nas w domu, a jak była, to się obierało i na surowo jadło tylko lekko posoloną. Lazurowewybrzeze Skusicie się na kalarepę w takim wydaniu? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Zobaczcie także przepis na muszle makaronowe oraz przepis na sałatkę z bobu i kalarepy.

Przeczytaj
Rodzina w pościeli
Fotolia
Styl życia Urlop rodzicielski- co się zmieni w 2016 roku?
W 2016 roku zostaną wprowadzone zmiany w Kodeksie pracy, które mają ułatwić rodzicom łączenie życia rodzinnego z zawodowym. Sprawdź, co się zmieni w zasadach udzielania urlopu rodzicielskiego.
Lena Grabowska
sierpień 05, 2015

Nowelizacja przepisów ma usprawnić i ułatwić rodzicom możliwość skorzystania z urlopów związanych z opieką nad dzieckiem. Zmiany zakładają włączenie 6 tygodniowego urlopu macierzyńskiego do 26 tygodniowego urlopu rodzicielskiego, gdyż oba uprawnienia mają niemal identyczny charakter . Obecny podział niepotrzebnie komplikuje system urlopowy. Według nowych przepisów z części urlopu rodzicielskiego (16 tygodni) będzie można skorzystać do ukończenia przez dziecko 6 roku życia, a nie jak dotychczas 1 roku . Nowy urlop rodzicielski można będzie połączyć z pracą w niepełnym wymiarze czasu . W takiej sytuacji urlop rodzicielski będzie się wydłużać proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy . Nie może jednak wydłużyć się o więcej niż 64 tygodnie, a w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka z jednej ciąży, 68 tygodni. Zgodnie z nowelizacją urlop ojcowski można wykorzystać w dwóch tygodniowych częściach lub dwa tygodnie jednorazowo . Na jego wykorzystanie tatusiowie mają czas do 24 miesiąca życia dziecka, a nie jak dotychczas do 12 miesiąca . W sytuacji, gdy dziecko trafia do szpitala, ojciec przebywający na urlopie ojcowskim będzie mógł go przerwać i wznowić, gdy dziecko opuści szpital. Przepis obowiązuje również rodziców adopcyjnych. Kolejna poprawka zakłada, że pracodawca nie będzie miał obowiązku informowania pracownika o uprawnieniach związanych z obowiązkami rodzinnymi i rodzicielskimi. Komisja zrezygnowała też z przepisów antydyskryminacyjnych, które miały chronić pracownika wykonującego obowiązki rodzinne przed niewłaściwym traktowaniem przez pracodawcę . Jak Wam się podobają zmiany w zasadach udzielania urlopu rodzicielskiego? 

Przeczytaj
jedzenie smartfon
Fotolia
Przepisy TOP 6 przydatnych aplikacji kulinarnych
Szukasz inspiracji w kuchni? Lubisz eksperymentować albo znudziły Ci się już tradycyjne przepisy? Zobacz TOP 6 najlepszych aplikacji kulinarnych, z których każdy znajdzie coś dla siebie!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 01, 2015

Niezależnie od tego, czy jesteś mistrzem w gotowaniu czy w kuchni stawiasz swoje pierwsze kroki, każde wyzwanie ułatwią Ci aplikacje kulinarne. Technika wchodzi wszędzie, a teraz zagląda także do garnków. Tradycyjne książki kucharskie coraz częściej ustępują miejsca aplikacjom. Zamiast szukać przepisów w internecie, teraz masz je na wyciągnięcie ręki w swoim telefonie. Oto TOP 6 przydatnych aplikacji kulinarnych! Kolejność w zestawieniu jest przypadkowa. Smaker.pl Aplikacja stanowi zbiór przepisów podzielonych na 8 praktycznych kategorii: śniadania , zupy, dania główne, desery, napoje, przekąski, sałatki, przetwory, dodatki. Przepisy, które chcemy wypróbować, możemy dodawać do listy „ulubionych” lub dzieli się nimi ze znajomymi poprzez udostępnienie na portalach społecznościowych. Bazę przepisów tworzą sami użytkownicy serwisu Smaker.pl. Przepisy.pl W tej aplikacji znajdziemy nie tylko szeroką gamę aż ponad 5 tysięcy przepisów, ale także porady dotyczące gotowania, także od doświadczonych szefów kuchni. Poza tym, aplikacja zawiera przydatne dodatki, jak przelicznik miar, minutnik czy propozycje dań na każdy dzień. Cooklet Od pierwszego spojrzenia aplikacja zachwyca pięknymi zdjęciami. Nie dziwi zatem fakt, że została nagrodzona tytułem Gourmand World Cookbook Awards w kategorii książek cyfrowych. To miejsce, w którym każdy z nas może dzielić się swoimi sukcesami kulinarnymi lub szukać inspiracji w osiągnięciach innych. Allthecooks Recipes Gotowanie sprawia Ci przyjemność, a jeszcze bardziej lubisz dzielić tę pasję ze znajomymi? Aplikacja Alltecooks to połączenie portalu społecznościowego z książką kucharską , w której znajdziesz ponad 200 tysięcy przepisów. Gotuj, próbuj i dziel się przepisami z innymi użytkownikami! Quandoo Jeśli wszystkie Twoje eksperymenty kulinarne zakończyły się niepowodzeniem i zamierzasz...

Przeczytaj
woda z cytryną
Fotolia
Styl życia DIY: domowy napój izotoniczny – prosty przepis
Za chwilę trening, a ostatnia butelka izotoniku świeci pustkami? Wypróbujcie banalny przepis na napój izotoniczny, który przygotujecie ze składników, które prawdopodobnie zawsze macie w kuchni.
Katarzyna Mordalska
luty 24, 2016

Domowy napój izotoniczny Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do wyższości domowego napoju izotonicznego nad gotowymi, dostępnymi w sklepach. Po pierwsze jest w 100% naturalny, z jasną listą składników, nie zawiera konserwantów i barwników oraz bardzo dobrze smakuje. Przepis na napój izotoniczny domowej roboty Do przygotowania domowego napoju izotonicznego potrzebujemy: 1l wody 1,5 łyżeczki soli (najlepiej morskiej) sok z cytryny opcjonalnie miód / liście świeżej mięty Ewentualnie część soku z cytryny (lub całkowicie) można zastąpić sokiem z innego, ulubionego owocu cytrusowego, w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Wszystkie składniki mieszamy. Jeśli smak soli jest zbyt wyczuwalny, najlepiej przełamać go odrobiną miodu lub dodatkiem świeżych listków mięty. Gotowy izotonik należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez 2 dni. Domowy napój izotoniczny z pietruszką Do napoju przygotowanego według powyższego przepisu warto dodać pęczek świeżej pietruszki i całość zblendować. Taki izotonik zostanie wzbogacony o witaminy A i C oraz pierwiastki: żelazo, magnez, wapń, potas i sód. Wypróbujcie także przepis na koktajl dodający energii Przygotowujecie domowe napoje izotoniczne?

Przeczytaj