klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Przepisy

Szarlotka sypana - najprostszy przepis na świecie

Długi weekend Was zaskoczył? Macie przed sobą trochę leniuchowania, a może odwiedziny gości? W każdym przypadku warto mieć pod ręką coś dobrego. Polecamy Wam przepis na najlepszą szalortkę na świecie. Jest prosta, tania i TAKA PYSZNA!
Agata Olejniczak
sierpień 12, 2016

Szalortka to tzw. CIASTO KLASYK, które lubią (chyba) wszyscy. Trudno zliczyć wszystkie wersje pysznego ciasta z jabłkami w roli głównej. Niewątpliwie furorę robi przepis na szarlotkę sypaną. Skąd ta nazwa? Dosłownie chodzi o... sypkie ciasto. Nie ma ugniatania i wałkowania. Wystarczy zmieszać składniki i wyłożyć je warstwami. Oto cały przepis.

Składniki na klasyczną blaszkę prostokątną albo tortownicę (jak macie małą blaszkę to po prostu szarlotka będzie wyższa, trzeba tylko ciut dłużej potrzymać ją w piekarniku)

1 szklanka mąki

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru (niecała)

cukier wanilinowy

trochę masła albo oleju kokosowego (zimne, twarde, można dać do zamrażarki na chwilę)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Trochę cynamonu (jeśli lubicie)

1,5 kg ulubionych jabłek

Z jabłek wykrawamy tylko środki i ścieramy (ze skórką!), mieszamy z cukrem wanilinowym i cynamonem. Mieszamy suche składniki i dzielimy na 3 części. Pierwszą część wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną masłem/olejem. Na 1/3 sypkich składników wykładamy połowę masy jabłkowej. Potem kolejna warstwa sypkich składników, znowu warstwa jabłek i na sam wierzch ostatnia część mieszanki cukru, mąki i kaszy. Na wierzch kładziemy płatki zmrożonego masła albo oleju kokosowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na godzinę. Wyciągamy i jeszcze ciepłą jemy np. z lodami. Uwierzcie, to się na pewno upiecze, choć taka forma ciasta może wydawać się dziwna ;)

To jest takie pyszne!!!

Sprawdź także: Po tych frytkach nie przytyjesz. Proste przepisy

Komentarze
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj
makaron z farszem
Przepisy Warzywne muszle makaronowe
Świat makaronów jest na tyle szeroki, że czasami warto zrezygnować z tradycyjnych kształtów i sięgnąć po jego inne warianty. Wypróbujcie przepis na faszerowane muszle makaronowe!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 09, 2015

Składniki: 250 g dużych muszli makaronowych 1 mała cukinia garść szpinaku 2 małe dymki szklanka groszku (mrożonego lub w sezonie świeżego) 2 marchwie 150 g mozarelli w kulkach łyżka masła oliwa z oliwek pieprz, sól  Sos: 1,5 szkl. passaty pomidorowej łyżeczka ziół (np. oregano, bazylia, tymianek) 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie) łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną dymkę i podduszamy. Po chwili dodajemy do niej startą marchewkę i cukinię. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy drobno posiekany szpinak, groszek (wcześniej ugotowany) i łyżkę masła. Chwilę smażymy, solimy i pieprzymy całość. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Kiedy będzie "al dente" odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W miseczce mieszamy passatę pomidorową z ziołami, śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.  Muszle faszerujemy warzywami i układamy w naczyniu. Na wierzch kładziemy kulki mozarelli. Zapiekamy ok. 10-15 minut w 160 stopniach (termoobieg).  Jaki jest Wasz ulubiony makaron? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Sprawdźcie przepis na szparagi z sosem tatarskim oraz jak prawidłowo przygotować makaron.

Przeczytaj
Ciasto Brownie
Fotolia
Przepisy 3 sposoby na perfekcyjne brownie dla każdego
Brownie o konsystencji krówki? A może jesteś fanem puszystego i delikatnego ciasta niczym dobrze znany murzynek? Bardzo słodki, czekoladowy i uzależniający deser jest idealny do popołudniowej kawy czy rozgrzewającej herbaty. Przedstawiamy trzy sposoby na przygotowanie perfekcyjnego brownie dla każdego łasucha, także na diecie!
Sylwia Kazimierczuk
październik 14, 2015

Puszyste czy ciągnące? Lekko ciągnące, bardzo czekoladowe i wilgotne. W zależności od naszych preferencji, musimy pamiętać o proporcjach składników, które wykorzystujemy. Dla uzyskania kleistego, zbitego brownie powinniśmy użyć więcej deserowej czekolady i masła. a ograniczyć ilość mąki. Fani murzynka, dodając proszek do pieczenia i zwiększając porcję mąki, otrzymają puszyste, delikatne ciasto. Czekoladowe brownie - wersja "puszyste" Składniki: pół kostki masła (100 g) tabliczka posiekanej czekolady deserowej(100 g) 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao 1,5 szklanki mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Czekoladowe brownie - wersja "ciągnące" Składniki: kostka masła (200g) 150 g posiekanej czekolady deserowej 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao pół łyżeczki soli pół szklanki mąki Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Rozpuść masło razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i dodaj cukier. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, aż do uzyskania gładkiej masy. Wsyp mąkę, (w przypadku puszystego, także proszek do pieczenia) kakao i sól. Dobrze wymieszaj trzepaczką, by uniknąć grudek. Przełóż do formy i piecz przez 40 minut. Dobra rada Warto poczekać 15 minut aż ciasto trochę ostygnie. Gdy użyjemy noża zwilżanego mokrą ściereczką, z łatwością pokroimy brownie na równe kwadraty.   Jabłkowe brownie Lekko kwaskowe, oryginalne w smaku i z mniejszą ilością cukru. Zainteresuje każdego smakosza duszonych jabłek z cynamonem, a przyprawa ta jednocześnie podkreśli smak i aromat czekolady. Mniejsza ilość żółtek niż w tradycyjnym brownie sprawia, że deser jest nieco mniej kaloryczne. Wilgotne i owocowe brownie kusi miękkim wnętrzem i słodkim aromatem! Składniki: 8 łyżek mąki...

Przeczytaj