klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
szpinak frosta
materiały PR
Przepisy

Szpinak w kształcie serduszek od Frosty

Najnowsza propozycja firmy Frosta to wyśmienity, delikatnie posiekany szpinak bez dodatków, w porcjach o kształcie… serduszek!
luty 26, 2014

frosta szpinak

Dzięki swojej wyjątkowej formie szpinak od Frosty nie tylko pięknie prezentuje się na patelni – zawartość opakowania można z łatwością z niego wyjąć, podzielić na mniejsze porcje i użyć dokładnie tyle, ile potrzeba.

W szpinaku Frosty, świeże liście zamraża się tuż po zbiorach, co sprawia, że pozostają soczyste i pełne wartości odżywczych. W opakowaniu o pojemności 400 g znajduje się 10-12 szpinakowych serduszek. Wystarczy gotować je przez 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Podgrzanie w kuchence mikrofalowej będzie jeszcze krótsze − trwa 10 minut!

Zgodnie z polityką firmy 100% naturalnego smaku!, szpinaki Frosty nie zawierają wzmacniaczy smaku (m.in. glutaminianu sodu), barwników, aromatów, tłuszczów utwardzonych ani skrobi modyfikowanej chemicznie.

Cena: 3,99zł/ 400g

Komentarze
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na niskokaloryczne śniadanie
Jeśli jesteś na diecie i nie masz pomysłu na niskokaloryczne śniadanie, mamy trzy bardzo smaczne propozycje! Wypróbuj je wszystkie!
Katarzyna Mordalska
grudzień 07, 2015

Koktajl niskokaloryczny To propozycja dla wszystkich, którym podczas diety brakuje czekoladowego smaku. Owsiankowe smoothie z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim stanowi zdrowy pomysł na śniadanie! Czekoladowe smoothie owsiane Składniki: Pół szklanki płatków owsianych Szklanka ulubionego mleka Banan Łyżeczka kakao (lub karobu) Cynamon Łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki moczymy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy miód do smaku (może się okazać, że nie ma takiej potrzeby, jeśli banan jest dostatecznie dojrzały). Niskokaloryczne ciasteczka owsiane Ciasteczka na śniadanie to jak najbardziej dobry pomysł. Pod warunkiem, że będą pełnowartościowe i przygotowane samodzielnie. Wypróbujcie przepis na niskokaloryczne ciasteczka owsiane! Ciastka owsiane z jabłkami   Składniki: 2 średniej wielkości jabłka ¾ szklanki płatków owsianych 1 jajko Miód Cynamon Rozdrobnione orzechy (opcjonalnie) Żurawina (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Łączymy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, doprawiając miodem i cynamonem wedle uznania. Płatki można uprzednio namoczyć w gorącej wodzie lub pozwolić im zmięknąć przez kilkanaście minut już po połączeniu składników. Ciastka piec na rumiano w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Ciasteczka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wystygły przez noc i nabrały chrupkości. Przepis na niskokaloryczne naleśniki Na takie śniadanie warto sobie pozwolić w weekend, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Niskokaloryczne naleśniki to dobra propozycja dla całej rodziny! Naleśniki bez jajek z chudym twarogiem Składniki: 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 2 łyżki płatków owsianych...

Przeczytaj
kanapki z masłem orzechowym
Fotolia
Przepisy Zrób to sama: masło orzechowe
Masło orzechowe to popularny przysmak kuchni amerykańskiej, który coraz częściej gości na naszych stołach. Masła dostępne w supermarketach zawierają średnio około 65% orzeszków ziemnych w składzie, reszta to tłuszcz palmowy i substancje poprawiające smak. Sprawdź, jak zrobić domowe masło orzechowe ze 100% orzeszków!
Katarzyna Mordalska
marzec 03, 2015

Lista składników do przygotowania domowego masła orzechowego jest bardzo krótka. Składniki: orzeszki ziemne 500g opcjonalnie sól Dzięki temu, że masło orzechowe przygotujemy samodzielnie, mamy pewność, że znajduje się w nim 100% orzeszków bez żadnych polepszaczy smaku , a także mamy kontrolę nad ilością dodanej do niego soli. Przygotowanie: Jeśli wybierzesz prażone orzeszki ziemne , możesz od razu wrzucić je do malaksera. Polecam jednak orzeszki w łupinkach – są świeże, a podprażone na patelni nabierają cudownego aromatu i złocistego koloru. Obrane orzeszki p raż na patelni przez kilka minut , od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Po wystygnięciu, orzeszki wsyp do malaksera i ustaw jego obroty na najwyższą wartość. Miksuj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy . Początkowo orzeszki rozdrobnią się na mniejsze kawałki, ale z czasem zawarty w nich tłuszcz sprawi, że uzyskają jednolitą konsystencję. Masło orzechowe obłędnie smakuje w towarzystwie banana. UWAGA! Jeśli chcesz przygotować masło orzechowe crunchy , z chrupiącymi kawałeczkami orzeszków, odłóż część z nich po uprażeniu. Pod koniec przygotowywania masła będziesz mogła dorzucić je i miksować przez chwilkę tak, aby nie rozdrobniły się za bardzo. Domowe masło orzechowe należy przechowywać w lodówce. Smacznego!

Przeczytaj
nachosy
123rf
Przepisy Zrób to sama: nachosy!
Lubisz nachosy? Jeśli tak, koniecznie zobacz nasz przepis na domowe nachos i ciesz się smakiem prawdziwej meksykańskiej kuchni!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 09, 2014

Nachos to nieodłączny element kuchni meksykańskiej . To przekąska , która najczęściej podawana jest na ciepło z serem żółtym (wyśmienicie sprawdza się też  serowe fondue ). Jednak nachosy wyśmienicie smakują również z guacamole , meksykańską salsą, dipem czosnkowym a nawet  – ketchupem! Jeśli przygotujesz te domowej roboty będą smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż te ze sklepowej półki. Dodatkowo, gwarantujemy – z każdej imprezy (czy też wieczoru filmowego) znikną w mgnieniu oka! Nachos – przepis Składniki: 4-6 szt. tortilli kukurydzianej lub pszennej (zobacz jak zrobić tortillę ); łyżka oleju; przyprawy do smaku (może to być papryka, sól, curry, pieprz, chilli, mieszanka przypraw – ty zdecyduj, jak mają smakować nachosy). Przygotowanie: Każdą tortillę posmaruj po jednej stronie olejem. Dodaj do smaku wybrane przez siebie przyprawy. Układaj tortille jedną na drugiej tak, żeby olej zawsze był na wierzchniej stronie. Kiedy wszystkie będą już odpowiednio przyprawione, przetnij je tak, jak pizzę – na 8 części. Jeśli uznasz, że nachos będą za duże – z każdej części zrób kilka mniejszych trójkątów. Przygotowaną przekąskę włóż do piekarnika na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (lub na natłuszczonej masłem). I piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do czasu, aż nachosy nabiorą złotej barwy). Jeśli nachosy nie będą od razu chrupkie, nie przejmuj się – po ostygnięciu na pewno będą chrupiące. Jeśli jednak stwierdzisz, że są za miękkie, możesz włożyć je do piekarnika na 2-3 minuty. Możesz również je zapiec z serem żółtym – pycha! Rada: Szukasz innego sposobu na nachosy? Przygotuj nachos na głębokim oleju (wówczas będą bardziej chrupkie). Skorzystaj z naszego przepisu na tortillę , rozwałkuj ciasto i podziel je na niewielkie trójkąty. Wrzucaj je...

Przeczytaj
owoce kandyzowane przepis
123rf
Przepisy Zrób to sama: owoce kandyzowane
Owoce kandyzowane to przede wszystkim pyszny dodatek do ciast, ale również smaczna przekąska, która często jako pierwsza znika z bakaliowych mieszanek. Jeśli lubisz smak tej słodkości, mamy coś specjalnie dla ciebie: wiemy jak zrobić owoce kandyzowane – zobacz nasz przepis!
Łucja Zbieniewska
styczeń 30, 2014

Co to jest kandyzowanie? Kandyzowanie to metoda umożliwiająca konserwację owoców. Dzięki niej możemy cieszyć się smakiem sezonowych owoców również zimą. Choć owoce te zawierają sporo cukru, nadal stanowią zdrową przekąskę – zwłaszcza, że najczęściej kupujemy je w mieszankach bakaliowych, w których znajduje się mnóstwo cennych dla naszego organizmu orzechów. Zachęcamy jednak do tego, żeby zamiast sięgać po owoce kandyzowane ze sklepowej półki, przygotować je samemu – wówczas będą zdrowsze i smaczniejsze. Możemy dodać do nich mniej lub więcej cukru – w zależności od naszych preferencji i przede wszystkim – wybrać owoc, który poddamy tej metodzie konserwacji. Na czym polega kandyzowanie? Kandyzowanie to kilkukrotne smażenie owoców w syropie powstałym z wody i cukru, gdzie przy każdym kolejnym smażeniu dodaje się nieco więcej cukru niż poprzednio. Tak przygotowane owoce należy wysuszyć i zamknąć w szczelnym pojemniku. Najczęściej kandyzujemy owoce pokrojone w kostkę, ale można oczywiście kandyzować plastry, paski a nawet całe owoce (np. wiśnie). Zakonserwowane w ten sposób owoce możemy dodawać do ciast, ciasteczek ulubionego muesli, możemy użyć ich do dekoracji wypieków lub zjeść porcję na drugie śniadanie. Kandyzowane owoce – ekspresowy przepis Przygotuj wodę i cukier – na litr wody przypada średnio 1,25 kg cukru. Składniki wlej do rondelka i gotuj do czasu aż cukier rozpuści się w wodzie. Kiedy syrop się zagotuje dodaj do niego obrane i pokrojone owoce (ok. 1 kg) – pamiętaj, żeby były bez pestek! Całość gotuj na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowanie możesz zakończyć chwilę po tym, gdy mieszanka nabierze brązowej barwy. Teraz owoce należy odsączyć i wysuszyć np. na papierze pergaminowym – susząc, można je oprószyć cukrem pudrem, który wchłonie nadmiar wilgoci. Gotowe! Kandyzowane owoce -...

Przeczytaj