klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
zupa tajska
materiały PR
Przepisy

Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami – przepis

Jeśli jesteś smakoszem orientalnej kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na tajską zupę kokosową z dzikim ryżem, krewetkami i imbirem!
Katarzyna Mordalska
styczeń 30, 2014

tajska zupa

Składniki:

  • 1,5 l bulionu;
  • łyżka czerwonej pasty curry;
  • ząbek czosnku, starty;
  • niewielki kawałek imbiru, starty;
  • 2-3 łyżki oleju, np. kokosowego;
  • puszka mleka kokosowego;
  • 200g krewetek;
  • 400g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej;
  • 100 g dzikiego ryżu (np. Kupiec), ugotowanego wg przepisu na opakowaniu;
  • garść posiekanej świeżej kolendry.

Przygotowanie: w garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj pastę curry, czosnek i imbir. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając - do czasu, aż poczujemy wyraźny aromat przypraw. Następnie wrzuć krewetki i fasolkę, całość wymieszaj i zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj 15 minut. Zupę podawaj z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą. Smacznego!

Komentarze
dressingi
Fotolia
Przepisy Przepisy na sosy do sałatek
Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy
Łucja Zbieniewska
luty 23, 2015

W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty. Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona. Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut. Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą. Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki). Dodatek niezastąpiony – zioła W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek...

Przeczytaj
Fotolia
Przepisy Sprawdziłyśmy na sobie! Odchudzający koktajl z kurkumą jest pyszny i... skuteczny. Mamy przepis!
Nie masz pomysłu na jutrzejsze śniadanie? Kup dziś... kurkumę. A my podajemy przepis na odchudzjący i pyszny koktajl. Spróbujesz?
Marta Tabiś-Szymanek
wrzesień 12, 2016

Kurkuma , inaczej szafran indyjski, to orientalna przyprawa, która przywędrowała do nas z Indii. Stanowi jeden ze składników bardzo popularnego na całym świcie curry. Jej smak bez żadnych dodatków jest dość mdły i mało intensywny. Po co więc ją stosować? Kurkuma - baturalny antybiotyk W kurkumie znajduje się kurkumina – to właśnie jej przyprawa ta zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. W dodatku może być pomocna podczas niestrawności, ponieważ stymuluje pęcherzyk żółciowy do produkcji żółci, a także łagodzi wzdęcia . Niektórzy badacze sugerują także, że może pomagać w zapobieganiu miażdżycy oraz nowotworom . Zobacz: Kosmetyk na bazie kurkumy Kurkuma jest również naszym sprzymierzeńcem podczas walki ze zbędnymi kilogramami . Zawarta w niej kurkumina nie tylko nadaje potrawom intensywnie żółty kolor, ale również ułatwia spalanie tłuszczu . Przyspiesza proces trawienia, poprawia metabolizm, hamuje dojrzewanie (adipogenezę) komórek tłuszczowych oraz wspomaga ich likwidację (apoptozę). Dlatego jeśli dbasz o zdrowie i wagę, warto zacząć dzień właśnie od koktajlu z kurkumą.  Odchudzający koktajl z kurkumą Składniki: - 2 szklanki mleka kokosowego, - 1 banan, - 1/4 awokado, - 1/2 mango, - 1 cytryna, - kawałek imbiru, - 2 szklanki jarmużu, - łyżeczka kurkumy. Owoce i imbir obieramy ze skórki, jarmuż dokładnie kroimy. Do miksera wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pokrojone na kawałki składniki. Miksujemy wszystko aż do uzyskania jednolitej masy. Smacznego! :) Foto: Fotolia / Instagram Autor: Alicja Skibińska Zobacz także: Ile kalorii ma koktajl z truskawek i bananów?

Przeczytaj
Fotolia
Przepisy Zaczynasz studia? Poznaj najsłynniejszą studencką sałatkę! I to za grosze...
Miasteczka akademickie znowu ożyły! Wydatki jednak się mnożą. Ratunkiem są... tanie sałatki. Znacie już tę z zupek chińskich, którą zrobicie dosłownie za grosze?
Agnieszka Pulikowska
październik 03, 2016

Studia to dla wielu osób czas wyprowadzki z domu. Zapewne choć część z Was słyszała od mamy: "Jak Ty sobie poradzisz? Co będziesz jeść?" . Poza tym, życie studenckie to nie tylko zajęcia na uczelni, ale też poznawanie nowych osób, wspólne wypady. Nie zawsze na wszystko starcza pieniędzy i czasu. Najlepiej wtedy sięgnąć po... tanią sałatkę. Tę z zupek chińskich zna chyba każdy student, a jeżeli nie, to najwyższy czas żeby poznał! Składniki:  2 łagodne zupki chińskie i 1 ostra (najlepiej rosół) filet z kurczaka por puszka kukurydzy czerwona papryka ogórki kiszone (wedle uznania, ale min. 5) majonez przyprawa curry (opcjonalnie) Zobaczcie także:   Masz w lodówce ketchup? Możesz zrobić z niego pyszne ciasto! Przepis Przygotowanie:  1. Zupki chińskie (z przyprawami) zalać szklanką gorącej wody (najlepiej każdą w oddzielnej miseczce).  2. Odsączyć nadmiar wody z makaronu i wystudzić.  3. Kurczaka podkroić i usmażyć z przyprawą curry. 4. Pokroić paprykę, ogórki oraz pora.  5. Zmieszać wszystkie składniki i dodać majonez.  Jeżeli chcecie mniej wydać na składniki, możecie zrezygnować z kurczaka. Makaron z zupek chińskich w połączeniu z warzywami też dobrze smakuje. Niektórzy z kolei decydują się na połączenie jedynie zupek, kurczaka, pora i majonezu. Według innego przepisu, przypraw z zupek nie wsypujemy do makaronu, a posypujemy nimi kurczaka w trakcie smażenia.  A może znacie jeszcze inne wariacje na temat tej popularnej sałatki? W wersji "droższej" możecie do niej dodać np. ser Halloumi .  SMACZNEGO! Zobaczcie także:   W drzwiach stają niespodziewani goście? Zrób im muffinkę z... dynią!  

Przeczytaj
makaron z brokułami
123rf
Przepisy Makaron z brokułami i orzechami - przepis
Uwielbiasz makarony? Koniecznie wypróbuj przepis na szybkie, a zarazem oryginalne i pożywne danie – makaron z brokułami i orzechami.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 06, 2013

Jeśli znudziły ci się tradycyjne pasty, a nie masz pomysłu z czym przyrządzić makaron wypróbuj prosty przepis na oryginalne połączenie makaronu, brokułów i orzechów. To nie tylko ekspresowe i smaczne danie, ale przede wszystkim zdrowa i pożywna dawka energii! Składniki: 200 g makaronu 150 g różyczek brokułów 1 łyżka oliwy 1 mała czerwona cebula pokrojona w plastry, 1 czerwona papryka pokrojona w plastry 55 g orzechów włoskich (np. Bakalland) Garść liści bazylii Starty żółty ser do posypania, sól i pieprz Przygotowanie : Ugotować makaron al dente, ugotować brokuły (najlepiej na parze). Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej paprykę i cebulę przez ok. 3-4 minuty. Dodać orzechy i brokuły i smażyć jeszcze 2 minuty. Pozostaje już tylko połączyć składniki i posypać serem i pieprzem do smaku. Smacznego!

Przeczytaj