klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
tapas
123rf
Przepisy

Tapas - mały kęs hiszpańskiej zabawy

Uwielbiasz małe przekąski z różnorodnymi dodatkami? Poznaj historię tapas, dzięki którym Hiszpanie po dziś dzień nie ulegli fast foodowej modzie.
Katarzyna Mordalska
luty 13, 2013

tapas

Legend o powstaniu tapas jest wiele. Jedna z nich głosi, że w XIII wieku, król Kastylii – Alfons X Mądry za pomocą diety składającej się z małych posiłków, popijanych winem, został wyleczony z dręczących go problemów żołądkowych.

Słowo „tapa”, w języku hiszpańskim oznacza „wieczko”. W dawnych, andaluzyjskich barach popularna była praktyka, polegająca na przykrywaniu kieliszka wina darmową przekąską. Z tej prostej czynności powstała dziś najbardziej znana na świecie przekąska. Wśród nich można wyróżnić między innymi pinchos, czyli koreczki na jeden kęs. W ich skład wchodzą głównie oliwki i chorizo. W większości barów najbardziej popularna jest przekąska tapa. W wersji klasycznej podaje się do niej suszoną szynkę, która dokładnie wykrajana jest z nogi czarnych, iberyjskich świń.

tapas

Wielbiciele wegetariańskich specjałów również będą mieli w czym wybierać. Dumą Hiszpanii są wspaniałe sery: miedzy innymi queso manchego – owczy ser pochodzący z La Manchy. Nie można pominąć także bogactwa owoców morza, dzięki którym oferta tapas jest tak imponującą. Popularną przekąską są krewetki z rusztu w sosie czosnkowym oraz słynna pulpo a la gallega, czyli gotowana ośmiornica posypana grubo solą i papryką.

Mawia się, że ile regionów w Hiszpanii, tyle spotkać można rodzajów tapas. El tapeo to nie tylko esencja iberyjskich smaków, ale także kultura i pewien sposób życia. Zwyczajowe spotkania Hiszpanów w barze zawsze celebrowane są kieliszkiem wina i zagryzane smakowitym tapas.

Marynowane oliwki z czosnkiem

oliwki tapas

Przepis polecany przez Szefa Kuchni hiszpańskiej restauracji Pica Cuadro.

  • 1 słoik czarnych oliwek
  • 2 suszone, czerwone chili
  • 12 posiekanych ząbków czosnku
  • czerwony ocet winny
  • sok z cytryny

Oliwki lekko zgnieść, starając się ich nie przerwać. Następnie przełożyć do szklanego słoika z pokrywką. Dodać suszone chili oraz czosnek, lekko potrząsając słoik i mieszając wszystkie składniki. Wypełnić słoik czerwonym octem winnym i dodać odrobinę soku z cytryny. Słoik uszczelnić uszczelnić i przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, od czasu do czasu przekręcając słoik. Marynowane oliwki najlepiej podawać z kieliszkiem sherry.

Smacznego!

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
valbon brie
materiały PR
Przepisy Valbon Brie z suszonymi pomidorami
Firma Hochland w 20–lecie swojej obecności na polskim rynku kontynuuje wprowadzanie nowości produktowych. Tym razem grupa serów Valbon została wzbogacona o kolejny nowy smak – Valbon Brie z suszonymi pomidorami!
Katarzyna Mordalska
sierpień 18, 2014

Miłośnicy serów Valbon cenią je za wysoką jakość oraz wyjątkowy smak. Delikatna aksamitna skórka sprawia, że każdy kęs zaskakuje delikatnością i wyrazistością. Brie ma wyborny śmietankowy smak i charakterystyczny, lekko pieczarkowy zapach. Suszone pomidory dodatkowo wzbogacają smak i nadają jeszcze ciekawszy aromat. Valbon to produkt idealny nie tylko na specjalne okazje, ale także na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Doskonale nadaje się na śniadanie, a także jako przekąska w ciągu dnia. Nowy Valbon Brie z suszonymi pomidorami jest ofertą premium w rozsądnej cenie o najwyższej jakości gwarantowanej przez firmę Hochland. Cena: 7,69 zł

Przeczytaj
dressingi
Fotolia
Przepisy Przepisy na sosy do sałatek
Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy
Łucja Zbieniewska
luty 23, 2015

W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty. Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona. Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut. Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą. Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki). Dodatek niezastąpiony – zioła W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek...

Przeczytaj
oferta lidl
Przepisy Sol&Mar czyli różnorodność smaków południa w Lidlu
Odpowiadając na potrzeby polskich konsumentów Lidl idzie o krok dalej i poszerza swoją ofertę hiszpańsko – portugalską. W ramach tygodnia Sol&Mar, już 28 lipca, w sklepach sieci pojawi się około 120 produktów z tego regionu.
Katarzyna Mordalska
lipiec 28, 2014

Kulinarne tygodnie tematyczne organizowane w Lidlu cieszą się rosnącą popularnością. Wraz ze startem nowego tygodnia tematycznego liczba odwiedzin w sklepach sieci wzrasta. Polacy są ciekawi nowości i chętnie eksperymentują. Swoje upodobania kulinarne kształtują przede wszystkim dzięki podróżom, a także popularyzacji kuchni innych krajów m.in. w mediach. W najnowszej ofercie Sol&Mar pojawi się aż około 120 produktów z Hiszpanii i Portugalii . To sprawia, że akcja ta obok Vitasii, czyli Tygodnia azjatyckiego, jest już drugą tak szeroką ofertą. Znajdziemy w niej oryginalne smaki typowe dla kultury Półwyspu Iberysjkiego, m.in.  różne rodzaje wędlin, owoce morza, sery oraz oliwki i oliwy. Prawdziwą gratką dla miłośników smaków południa będą produkty premium, a wśród nich dojrzewająca przez 12 miesięcy wieprzowa szynka z kością Jamon Serrano Reserva w cenie 199 zł/1 szt. (około 6,5-7,5 kg) lub krewetki Vannamei w cenie 39,99 zł za 800 g/1 opak. Lidl nie zapomina także o wielbicielach win. W ramach oferty Sol&Mar w sklepach pojawi się nowa kolekcja win z Półwyspu Iberyjskiego , recenzowana przez Michała Jancika, Mistrza Polski Sommelierów współpracującego z siecią.

Przeczytaj