klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
zdziwiona kobieta
Fotolia
Przepisy

Te produkty lepiej wyrzuć i więcej nie kupuj!

Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, te produkty nie służą ani Twojej sylwetce, ani Twojemu zdrowiu. Jeśli znajdują się w Twojej kuchni, pozbądź się ich raz na zawsze! Zobacz, jakie produkty lepiej wyrzucić i czym je zastąpić!
Katarzyna Mordalska
lipiec 24, 2015

zdziwiona kobieta

Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Gotowe dania w proszku

Sosy, dania instant, dressingi do sałatek, czyli wszystko to, co po dodaniu wody ma być gotowe do zjedzenia. Przygotowanie zdrowych zastępników nie wymaga mistrzostwa kulinarnego. Wystarczą świeże składniki, zioła i przyprawy, które powinny zająć miejsce gotowców.

Nie polecam żadnych dań gotowych, oprócz mrożonych warzyw. Nie polecam też niezdrowego, szkodliwego odgrzewania na co dzień dań w mikrofalówce (nie wspominając już, że smak nie ten sam...). Można zrobić prosty obiad samemu.
Przykład: łosoś skropiony cytryną upieczony w piekarniku + koperek + sałatka z sałaty i pomidorów
Przykład II: makaron, świeże pomidory i bazylia, oliwki, oliwa, trochę tartej mozarelli
Przykład III: placki z mąki żytniej z otrębami z ulubionymi dodatkami

kagga

Spody do pizzy i biszkopty do ciast

Choć na pierwszym miejscu w składzie znajdziemy mąkę i wodę, dalej nie jest już tak "naturalnie", gdyż zaczynają się substancje spulchniające i regulatory kwasowości. Domowe ciasto na pizzę być może nie uda się za pierwszym razem, ale na pewno warto próbować! Podobnie w przypadku biszkoptu.

Bita śmietana w sprayu lub w proszku

Prawdziwa bita śmietana może i jest kaloryczna, ale za to w stu procentach naturalna. Coś, co musi przez dłuższy czas utrzymać swoją konsystencję w opakowaniu pod ciśnieniem, musi zawierać odpowiednie substancje. Pozyskiwany z wodorostów karagen w roli stabilizatora nie brzmi zachęcająco…

Słodzone napoje

Z produktów tego typu warto zrezygnować ze względu na dużą zawartość cukru. Nie stanowi odkrycia stwierdzenie, że szczególnie dużo jest go w popularnych napojach gazowanych, ale warto przyjrzeć się także innym produktom. Słodkie napoje, np. znany sok marchwiowo-owocowy dla dzieci ma w swoim składzie tyle samo cukru, ile znajduje się w coli!

Kawy w saszetkach

Kawy, a raczej – jak sami producenci je nazywają – napoje kawowe, niewiele mają wspólnego z prawdziwymi ziarnami. W składzie na pierwszym miejscu pojawia się cukier, więc nie mamy kontroli nad jego ilością. No i po co komu w takim napoju utwardzony tłuszcz roślinny? Nie brzmi zbyt zachęcająco, podobnie jak cała długa lista substancji E: regulatorów, stabilizatorów, aromatów i przeciwzbrylaczy. 

Słodkie płatki śniadaniowe

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, więc powinniśmy zatroszczyć się, by było maksymalnie pełnowartościowe pod względem odżywczym. Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe? Niekoniecznie. Naturalne płatki owsiane, na bazie których stworzymy domowe muesli, owszem, dostarczą nam właściwości odżywczych. Jednak już pod słodkimi skorupkami kuleczek i kółeczek kryje się multum węglowodanów, w tym głównie cukier.

Dodałybyście coś do tej listy?

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
wyrośnięte ciasto
123rf
Przepisy Spulchniacze do ciast – który wybrać?
Dlaczego w przepisach raz wymienia się proszek do pieczenia, innym razem sodę oczyszczoną, a jeszcze innym – amoniak? Zobacz czym różnią się te spulchniacze do ciast i dowiedz się, który będzie najlepszy do twoich wypieków!
Łucja Zbieniewska
grudzień 06, 2013

Soda oczyszczona Ten spulchniacz idealnie nadaje się do tych wypieków, które mają w składzie produkty o kwaśnym odczynie (im więcej kwasu, tym lepsze działanie sody), takie jak: maślanka, kefir, śmietana, jogurt, ocet czy soki owocowe. Soda aktywizuje się już w momencie połączenia z wymienionymi produktami, dlatego ciasto należy piec natychmiast po jego przygotowaniu. Nie zaleca się używania samej sody do słodkich wypieków,  gdyż zostawia wówczas charakterystyczny, cierpki posmak. Dobra rada: Jeśli chcemy wzmocnić działanie sody, możemy do niej dodać odrobinę proszku do pieczenia. Patent ten stosowany jest zwłaszcza w ciastach, które zawierają dużo dodatków – dzięki gwałtownemu działaniu sody nie opadną na spód, a proszek do pieczenia, działając dłużej od sody, sprawi, że ciasto będzie równomiernie rosnąć przez cały czas pieczenia. Wizażanki polecają: przepisy z sodą oczyszczoną ! Proszek do pieczenia To najpopularniejszy spulchniacz wykorzystywany do wypieków. W swoim składzie, oprócz sody oczyszczonej, zawiera substancje, które ją aktywizują – dzięki temu nie ma potrzeby dodawania produktów o kwaśnym odczynie. Proszek do pieczenia zaczyna działać po połączeniu go z pozostałymi składnikami , wśród których znajduje się płynna substancja (np. woda, mleko), ale nie przestaje działać również podczas samego pieczenia ciasta. Dzięki temu mamy pewność, że nasze wypieki równomiernie urosną. Ciasta zawierające proszek do pieczenia od razu wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Dobra rada: Zanim dodamy proszek do pieczenia do reszty produktów, należy go dokładnie wymieszać z przesianą mąką – w innym wypadku ciasto może nierówno urosnąć, mogą pojawić się w nim dziury, a nawet… zakalec ( zobacz jak uniknąć zakalca )! Amoniak Amoniak, czyli wodorowęglan amonu, to stosunkowo rzadko używany spulchniacz do...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Płatki jęczmienne – właściwości lecznicze i odchudzające
Chcesz zjeść zdrowe, lekkie, ale sycące śniadanie? Sięgnij po płatki jęczmienne.
Materiał partnera
październik 19, 2017

Oferta płatków śniadaniowych na sklepowych półkach jest tak bogata, że w ich rodzajach oraz nazwach producentów można się łatwo pogubić. Kiedy wybierasz jakieś dla siebie, na początek odrzuć te, które zawierają składniki inne niż w 100% naturalne. Czytając etykietę, warto również zwrócić uwagę na zawartość cukru (najlepiej, by w ogóle nie miały takiego dodatku) i błonnika (dietetycy zalecają, by na 100 g płatków przypadały przynajmniej 3 g błonnika), zapewniającego poczucie sytości, a tym samym wspomagającego odchudzanie. A co z podstawowymi rodzajami płatków śniadaniowych? Do wyboru mamy płatki jęczmienne, ryżowe, owsiane, żytnie, gryczane, kukurydziane oraz jaglane. Wszystkie są naturalnym źródłem składników odżywczych, ale w poniższym artykule przyjrzymy się pierwszym z nich. Płatki jęczmienne mają bowiem szczególne właściwości lecznice i odchudzające . Wartości odżywcze płatków jęczmiennych Płatki jęczmienne to doskonałe źródło węglowodanów (aż 69 g na 100 g płatków!), które dostarczają nam energii na cały dzień. Węglowodany złożone, zawarte w produktach zbożowych, trawimy dłużej niż proste – tym samym dłużej czujemy się najedzone i rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski, na przykład w czasie pracy. Przygotuj płatki na mleku, dodaj do nich kawałki owoców, na przykład banana – zbilansowane śniadanie gotowe! Płatki jęczmienne spełniają również wspomniane wyżej zalecenie dietetyków – w ważącej 100 g porcji znajdziemy 9 g błonnika. Jedząc płatki jęczmienne, dostarczamy naszemu organizmowi także: fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego tempa metabolizmu oraz pomaga w utrzymaniu kości w dobrym zdrowiu; żelaza sprzyjającego detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomagającego prawidłową pracę systemu odpornościowego; cynku, który wzmacnia nasze włosy i paznokcie,...

Przeczytaj