klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sernik z 3 składników
Fotolia
Przepisy

Ten sernik to tylko 3 [sic!] składniki!

Od 3 prostych składników do zachwytu gości na niedzielnym spotkaniu przy kawie. Ciasto bez mąki, delikatne w smaku, pobudzi do dalszego eksperymentowania. Ciekawa jak je wykonać? Z nami w prosty sposób osiągniesz sukces w pieczeniu!
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 03, 2015

sernik z 3 składników

Przepis na 3-składnikowe ciasto stało się ostatnio hitem wśród społeczności internetowej. Sernik, ciasto w kubku - możliwości eksperymentowania jest wiele. Proste, niewymagające sporego nakładu pracy, zachęca do wypróbowania!

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Puszysty sernik z 3 składników - czy to możliwe?

Pewnie każda z nas robiła kiedyś sernik - sama lub z drobną pomocą najbliższych. Na zimno, tradycyjny, finezyjny - każdy z nich zawierał wiele składników, tworzących to smaczne ciasto, nierzadko przywodzące na myśl dzieciństwo.

Sernik jedynie z 3 składników? Brzmi świetnie! Dobrej jakości jajka, kremowa biała czekolada i twarogowy ser, najlepiej trzykrotnie zmielony. Oto lista, która kryje za sobą puszysty, zbliżony konsystencją do sufletu, sernik.

Kluczem do delikatnego, pozbawionego załamań ciasta, jest sposób jego przygotowania w kąpieli wodnej, zapewniającej sukces za każdym razem!

Przepis na sernik z 3 składników:

  • 3 sporej wielkości wiejskie jajka
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 120 g twarogu 3-krotnie zmielonego
sernik z 3 składników

Sposób przygotowania:

Delikatnie oddzielamy żółtka od białek, umieszczając w osobnych miseczkach. Ważne jest, by wcześniej schłodzić białka w lodówce - przykryć folią spożywczą przed ich ubiciem na sztywna pianę. Tabliczkę ulubionej białej czekolady kruszymy, przygotowując wcześniej rondelek z parującą wodą i miseczkę. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i czekamy aż wystygnie. Delikatnie łączymy z serem, wcześniej oddzielonymi żółtkami, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Następnie ubijamy białka na sztywno, po czym posługując się silikonową szpatułką, delikatnie wprowadzamy je do kremowej masy tak, aby zachować pęcherzyki powietrza nadające puszystość. Wlewamy zawartość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo posmarowanym masłem. Jest to ważny punkt, by sernik nie pękał.

Do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza wkładamy sernik na 15 minut, stawiając go na blasze z odrobiną gorącej wody, która jest kluczowa podczas pieczenia w kąpieli wodnej.Po upływie czasu, wyłączmy piekarnik, nadal pozostawiając w nim sernik na 15 minut, co da gwarancję, że zbyt gwałtowna różnica temperatur nie spowoduje pękania.

Ciasto w kubku z mikrofali

Sernik to nie jedyny deser, który możemy wyczarować z zaledwie 3 składników. Szybkie w przygotowaniu "ciasto na raz" zachwyci każdego. Wystarczy ulubiony kubek, mikrofalówka i 3 składniki, a w mgnieniu oka przygotujesz coś pysznego!

ciasto w kubku

Zdjęcie: Instagram @mia_revista; @countrygirlfitblr

Ciasto czekoladowe w kubeczku? Nic prostszego! Odrobina Nutelli, duże jajko i kakao w proszku wyczaruje idealną bazę do doskonałego w smaku ciasta bez mąki. Inną propozycją jest ciasto w kubku z dodatkiem masła orzechowego, dużego jajka i cukru. Takie zestawienie z pewnością zadowoli każdego łasucha!

Próbowałyście już robić ciasta z 3 składników?

Komentarze
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
muffiny
123rf
Przepisy Przepis na muffiny, które zawsze się udają
Lubisz muffiny? A może chciałabyś je upiec, ale obawiasz się kulinarnej porażki? Podajemy przepis na muffiny, które zawsze się udają!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 11, 2013

Muffiny to babeczki, które przywędrowały do nas z USA. W ciągu kilku lat opanowały kawiarnie, restauracje i... nasze kuchnie! Przede wszystkim dlatego, że są bardzo proste w wykonaniu, nawet jeśli nie posiada się talentu kulinarnego. Są też jednym z najszybszych deserów – ich wykonanie zajmuje dosłownie pół godziny – razem z upieczeniem. Podstawowy przepis na muffiny: Wersja kakaowa (12 sztuk) 150 g masła 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 duże jajka 170 ml mleka Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę wykładamy papilotkami, jeśli ich nie posiadamy możemy ją dokładnie natłuścić masłem. Rozpuszczamy i studzimy masło. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy. Na koniec dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wlewamy mleko i rozbijamy jajka. Chwilę ubijamy mikserem, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Kolejnym krokiem jest połączenie zawartości obu misek. Do miski z suchymi składnikami dolewamy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy dużą łyżką kilkukrotnie – ciasto powinno być grudkowate. Taką masę nakładamy łyżką do foremek. Możemy pomiędzy jedną a drugą warstwą ciasta dołożyć łyżeczkę ulubionego dżemu. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut , sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu, po kilku minutach, możemy już wyciągnąć babeczki z foremki. Kluczowe w przepisie na muffiny jest  łączenie ze sobą składników suchych i mokrych , a następnie mieszanie ich razem, ale niedokładnie – w ten sposób, by ciasto miało grudki i nie było gładką masą. Co jest potrzebne do przygotowania muffinów? Na pewno foremki. Możemy wybierać między formami metalowymi, silikonowymi, a także z różnymi wzorami....

Przeczytaj
Ciasto Brownie
Fotolia
Przepisy 3 sposoby na perfekcyjne brownie dla każdego
Brownie o konsystencji krówki? A może jesteś fanem puszystego i delikatnego ciasta niczym dobrze znany murzynek? Bardzo słodki, czekoladowy i uzależniający deser jest idealny do popołudniowej kawy czy rozgrzewającej herbaty. Przedstawiamy trzy sposoby na przygotowanie perfekcyjnego brownie dla każdego łasucha, także na diecie!
Sylwia Kazimierczuk
październik 14, 2015

Puszyste czy ciągnące? Lekko ciągnące, bardzo czekoladowe i wilgotne. W zależności od naszych preferencji, musimy pamiętać o proporcjach składników, które wykorzystujemy. Dla uzyskania kleistego, zbitego brownie powinniśmy użyć więcej deserowej czekolady i masła. a ograniczyć ilość mąki. Fani murzynka, dodając proszek do pieczenia i zwiększając porcję mąki, otrzymają puszyste, delikatne ciasto. Czekoladowe brownie - wersja "puszyste" Składniki: pół kostki masła (100 g) tabliczka posiekanej czekolady deserowej(100 g) 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao 1,5 szklanki mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Czekoladowe brownie - wersja "ciągnące" Składniki: kostka masła (200g) 150 g posiekanej czekolady deserowej 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao pół łyżeczki soli pół szklanki mąki Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Rozpuść masło razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i dodaj cukier. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, aż do uzyskania gładkiej masy. Wsyp mąkę, (w przypadku puszystego, także proszek do pieczenia) kakao i sól. Dobrze wymieszaj trzepaczką, by uniknąć grudek. Przełóż do formy i piecz przez 40 minut. Dobra rada Warto poczekać 15 minut aż ciasto trochę ostygnie. Gdy użyjemy noża zwilżanego mokrą ściereczką, z łatwością pokroimy brownie na równe kwadraty.   Jabłkowe brownie Lekko kwaskowe, oryginalne w smaku i z mniejszą ilością cukru. Zainteresuje każdego smakosza duszonych jabłek z cynamonem, a przyprawa ta jednocześnie podkreśli smak i aromat czekolady. Mniejsza ilość żółtek niż w tradycyjnym brownie sprawia, że deser jest nieco mniej kaloryczne. Wilgotne i owocowe brownie kusi miękkim wnętrzem i słodkim aromatem! Składniki: 8 łyżek mąki...

Przeczytaj
orzechowy sernik
materiały PR
Przepisy Orzechowy sernik na zimno – przepis
Szukasz pomysłu na deser w letni dzień? Wypróbuj przepis na pyszny sernik na zimno z orzechami!
Katarzyna Mordalska
sierpień 21, 2013

Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. Idealny na każdą okazję – urodziny, święto rodzinne a nawet wesele. To uniwersalne ciasto występuje w tak wielu odmianach, że właściwe trudno znaleźć osoby które nie mają swojej ulubionej wersji. Póki trwa lato świetnym rozwiązaniem na spotkanie towarzyskie będzie orzeźwiający sernik na zimno . Zazwyczaj przygotowuje się go z serka homogenizowanego ale nie brak zwolenników eksperymentowanie z innymi rodzajami tego głównego składnika. Składniki: 2-3 serków jogurtowych (np. naturalnych, waniliowych) 2 jajka 150g cukru białego ½ tabliczki czekolady (gorzka, mleczna) 1 margaryna 1 opakowanie dobrej jakości orzechów włoskich  (np. Bakalland) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 opakowanie prażonych migdałów Przygotowanie: Na drobnej tarce zetrzeć orzechy włoskie, najlepiej dobrej jakości, jak na przykład Bakalland. Następnie na rozgrzanej patelni roztopić 50g masła, następnie dodać je do wcześniej przygotowanych orzechów. Wszystko dokładnie wymieszać, a uzyskaną masę przelać do formy. Wstawić przygotowany spód ciasta do lodówki. W tym czasie przygotować jajka – oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać z serkiem oraz 100g cukru. Białko odstawić na bok. Na patelni roztopić 25 gramów masła, potem dodać do tego czekoladę w kawałkach. Mieszając wszystko podgrzewać na średnim ogniu. Obydwie masy łączymy ze sobą, a następnie miksujemy albo mocno kręcimy łyżką, dopóki powierzchnia nie będzie gładka. Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Gotowy sernik można jeszcze posypać prażonymi płatkami migdałów.

Przeczytaj