klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Przepisy

TOP 10 najzdrowszych warzyw

Wszystkie warzywa są zdrowe - oczywiście, to zdanie to najprawdziwsza prawda! Nie zmienia to faktu, że część z nich wyróżnia się na tle reszty - są prawdziwą bombą wartościowych składników. Po które warzywa zatem warto przede wszystkim sięgać? Sprawdźcie naszą infografikę!
Agata Olejniczak
wrzesień 02, 2016

1. Rukiew wodna - mało znana (pewnie niektóre z Was słyszą o niej pierwszy raz), a szkoda! To warzywo to prawdziwe bogactwo białka, witamin z grup A, B, C, E i K, kwasu foliowego, cynku, potasu, wapnia i żelaza. To naprawdę nie wszystko! Rukiew chroni przed nowotworami. Mało tego - jest w stanie także hamować ich rozwój. Poza tym doskonale wpływa na stan naszej skóry. Dobrze radzi sobie z przeziębieniami. Jak smakuje? Podobnie do rzodkiewki czy rukoli - jest nieco ostra w smaku. Świetnie nada się do sałatek i nie tylko. Która z Was próbowała już tego warzywa? Nie jest łatwo jest kupić - zawsze można nabyć nasiona w sklepie ogrodniczym i wyhodować rukiew samodzielnie. 

Zobacz także: Warzywa na patelnię to świetny pomysł na "lekki" obiad!

2. Kapusta pekińska - tania, smaczna, idealna do sałatek i surówek! Można zrobić z niej gołąbki czy kiszone przysmaki. W latach 90-tych była w Polsce nowością. Na szczęście Polacy pokochali ją na dobre. Pekinka zawiera w sobie bardzo dużo beta - karotenu, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie narzadu wzroku. Działa przeciwwrzodowo, przeciwantybakteryjnie i przeciwwirusowo. I tak mogłybyśmy wymieniać niemal bez końca. 

3. Botwinka - właściwa nazwa to boćwina. To specjalna odmiana buraka hodowana dla liści (korzenie nie nadają się do spożycia). Pyszne zupy czy sałatki to coś co na pewno warto przygotować z tego warzywa. Botwinka oferuje nam mnóstwo witamin, przede wszystkim A i C, żelaza oraz wapnia. To przedostatnie powinno szczególnie interesować wegan i wegetarian - ci powinni zatem mieć botwinkę szczególnie na uwadze :) Botwina pobudza apetyt, pomaga walczyć ze stresem i przeziębieniem. 

4. Burak - mamy wrażenie, że ostatnio coraz więcej osób odkrywa pyszny smak tego warzywa. W końcu burak to nie tylko barszcz, ale tez zupa krem z buraka (pycha!), kotlety i burgery z buraka czy nawet ciasto z burakiem (burak i czekolada - cudowne połączenie!). Ogromna ilość witaminy C, B1, magnezu, sodu czy wapnia. Botwinka zawiera w sobie także kwas foliowy ważny dla kobiet w wieku rozrodczym i ciężarnych. Warzywo to pomaga w leczeniu oraz profilaktyce chorób wątroby. Wspiera układ immunologiczny i łagodzi objawy zgagi. Samo zdrowie!

5. Szpinak - doskonały do sałatek i modnych ostatnio smoothies. Prawda, że smakuje dobrze? Na szczęście to warzywo pomału pozbywa się łatki: "Najgorsze jedzenie dla dzieci". Liście szpinaku są świetnym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), podobnie jak marchewka (dlaczego zatem liście są zielone? Przez dużą ilość chlorofilu). Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Badania pokazują, że chroni przed rakiem i miażdżycą. 

Sprawdź również: Warzywa i owoce - najlepsze sposoby na oczyszczenie skóry

6. Cykoria - także mało popularna, choć bez problemu można ją kupić w sklepach. Świetnie pasuje do sałatek i surówek, ale na ciepło także smakuje wyśmienicie. Jest też doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. 

7. Zielona sałata - ma tyle kalorii co nic i pasuje nie tylko do kanapek. Warto robić z niej sałatki czy np. zupy krem (pychota!). Chlorofil zawarty w sałacie niszczy bakterie, przyśpiesza gojenie ran, chroni przed zarazkami, zwalcza infekcje. Ma też działanie antynowotworowe, wzmacnia układ nerwowy i... zmniejsza ryzyko wad płodu. Ilość witamin i innych odżywczych składników jest niemal nieskończona. A w dodatku 100 g sałaty to... 12 kalorii. Chyba nie macie wątpliwości, że warto po nią sięgać? 

8. Zielona pietruszka - podkreśla smak wielu dań i w dodatku można ją kupić przez cały rok. Warto nabyć więcej np. na letnim targu i zamrozić pokrojoną. Pietruszka nosi w sobie pokłady witamin A i C, żelaza oraz soli mineralnych. Pomaga w walce z wzdęciami, zapaleniem pęcherza, bólami miesięczkowymi i bólami reumatycznymi. 

9. Sałata rzymska - podstawa znanej sałatki Cezar, której fanami jest wielu facetów (tak, oni także kochają sałatki!). Oczywiście warto wykorzystywać ją też w innych sałatkach - jest chrupka i smaczna. Wapń, witamina A, beta-karoten (więcej niż zawiera marchewka!), witamina C, kwas foliowy - te i wiele innych składników odżywczych zawiera w sobie to niepozorne warzywo. Na szczęście jest łatwo dostępne - warto z tego korzystać!

10. Kapusta - podobno... leczy kaca ;) Wydaje się ciężka, ale to nie do końca prawda - osoby, które mają problemy z wątrobą mogą, a wręcz powinny, ją jeść. Jest niskokaloryczna, ma mnóstwo witamin C, B, A, E i K. Zawartość siarki wpływa pozytywnie na wygląd włosów, skóry i paznokci. Poza tym jest bogata w wapń, magnez i potas. Nie wyrzucajmy zewnętrznych liści - mają najwięcej żelaza i kwasu foliowego. 

Które warzywo jest Waszym ulubionym? :)

Sprawdź także: Jak zrobić idealne smoothie?

Zobacz także: Sok z buraków i jabłek

Komentarze
makaron mamma mia
materiały PR
Przepisy Nowa odsłona makaronów Mamma Mia!
Nadchodzi nowa odsłona makaronu Mamma Mia! Teraz możecie cieszyć się smakiem prawdziwych Włoch zamkniętym w nowych, unowocześnionych opakowaniach!
lipiec 10, 2014

Po prawie roku obecności na polskim rynku Mamma Mia! na dobre zagościła już w naszych domach i wprowadziła do nich jakość, zdrowie i smak, któremu nie oprze się żaden Makaroniarz.   Produkt dedykowany jest wszystkim smakoszom makaronu - dla Makaroniarzy. Ponieważ to właśnie konsument jest najważniejszy, marka ciągle dba o jakość makronu Mamma Mia!, produkowanego w 100% z pszenicy durum , która pod wieloma względami przewyższa zwykłą pszenicę. Zawiera ona więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego, niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok. Makaron z pełnoziarnistej mąki durum ma też wyraźnie niższy indeks glikemiczny . Mamma Mia! doskonale sprawdzi się w każdym wydaniu, dlatego warto eksperymentować – gotowanie to przecież świetna zabawa! Szczególnie dla prawdziwych Makaroniarzy :)

Przeczytaj
soczewica rolnik
materiały PR
Przepisy Soczewica konserwowa w puszce Rolnik
Soczewica w puszce Rolnika to doskonały produkt dla zabieganych konsumentów, którzy nie mają czasu na długie gotowanie tej rośliny.
Katarzyna Mordalska
sierpień 07, 2013

Soczewica doskonale smakuje jako składnik coraz popularniejszego w Polsce hummusu, gołąbków, zupy kremu z pomidorów i ciecierzycy, puree z soczewicy a nawet karpia z soczewicą i szpinakiem . Możliwości jest tyle ile nam wyobraźnia podpowie... Soczewica kojarzona jest z kuchnią jarosza. Faktem jest, że ludzie, którzy zdecydowali się zrezygnować z jedzenia mięsa, często sięgają po potrawy z soczewicy. Nie znaczy to jednak, że tylko oni mogą je jadać. Soczewica powinna być jednym z elementów zdrowej diety i pojawiać się na naszych talerzach równie często jak mięso, nabiał czy warzywa. To najzdrowszy przedstawiciel wywodzący się z grupy roślin strączkowych. Większość pochwał dotyczących soczewicy odnosi się do wysokiej zawartości białka.  Soczewica zawiera także duże ilości węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Ten ostatni usprawnia pracę układu pokarmowego, pomaga usuwać toksyny powstałe w trakcie przemiany materii, a także pomaga regulować poziom cholesterolu i glukozy we krwi.  W soczewicy znajdziemy też witaminy, a wśród nich witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz tak ważne dla zdrowia beta-karoten i kwas foliowy. Nie brakuje w niej również minerałów: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. To jednak nie koniec zalet tej rośliny. Ma ona w swoim składzie lizynę. To aminokwas, którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie i musi być dostarczany z pożywieniem. Lizyna bierze udział w procesie budowy białek, pomaga w procesach regeneracji oraz tworzenia enzymów i hormonów. Uczestniczy również w produkcji kolagenu. Pomaga także dbać o linię, bo jest niezbędna przy powstawaniu substancji odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów. Soczewica w puszce Rolnik cena - 2,28zł / 425ml

Przeczytaj
L’biotica Biovax
materiały PR
Fryzury L’biotica Biovax Oleje Naturalne - 3 sekrety pięknych włosów
Lubisz naturalną pielęgnację włosów? Wypróbuj nową serię L’biotica Biovax Oleje Naturalne, które bazuje na trzech olejach: arganowym, makadamia i kokosowym.
Anna Jastrzębska
listopad 04, 2013

Najnowsza seria kosmetyków Biovax odkrywa 3 sekrety pięknych włosów wywodzące się z różnych zakątków świata: • Olej Arganowy z Maroka • Olej Makadamia z Hawajów • Olej Kokosowy z Indii Wszystkie oleje połączono w każdym preparacie serii Biovax dla zapewnienia kompleksowych efektów na włosach. Najlepszym potwierdzeniem wysokiej skuteczności regeneracyjnej olejów są piękne, zdrowe i lśniące włosy mieszkanek Maroka, Hawajów i Indii, które używają ich do codziennej pielęgnacji. Nasiona orzechów makadamia zawierają ogromną ilość oleju, który stanowi aż 80% ich wagi!  Olej makadamia ma wyjątkowe właściwości odżywcze, zmiękczające, nawilżające i przeciwstarzeniowe , jest niezwykle bogaty w składniki mineralne, witaminy A, B, E oraz lecytynę. Olej arganowy zawiera dużo witaminy E, która neutralizuje wolne rodniki i nawilża skórę oraz kwasy omega-3 i omega-9 wzmacniające barierę ochronną skóry i włosów. W Azji palma kokosowa określana jest mianem „drzewa życia”. Zawiera ok. 98% nasyconych kwasów tłuszczowych, z czego największą część stanowi kwas laurynowy, kluczowy w pielęgnacji włosów.  Olej kokosowy jest bogatym źródłem witamin(B2, B6, C, E, kwasu foliowego) i minerałów : magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, sodu i cynku Kosmetyki L’biotica Biovax Oleje Naturalne nie zawierają parabenów, SLS, SLES ani olejów mineralnych. W skład linii Biovax Oleje Naturalne wchodzą: szampon - cena 17 zł / 200ml maseczka regenerująca - cena 16 zł / 250ml eliksir - cena 24 zł / 50ml dwufazowa odżywka bez spłukiwania - cena 18 zł / 200ml

Przeczytaj
Dieta sokowa
Styl życia Dieta sokowa – przepisy + kiedy, jak długo i co powinnaś pić
Dieta sokowa, która określana jest też jako detoks, jest niezwykle popularna w mediach społecznościowych. Czy w rzeczywistości przynosi korzyści dla organizmu, czy jest tylko niepotrzebną modą?
Marta Średnicka
grudzień 20, 2019

Dieta sokowa jest sposobem na oczyszczenie organizmu i metodą na odchudzanie, którą stosują kobiety (i nie tylko) na całym świecie. Dobrze przygotowana i stosowana może przynieść korzyści dla organizmu. Należy jednak trzymać się ściśle określonych zasad, żeby zamiast sobie pomóc, nie zaszkodzić swojemu ciału. Pamiętajmy również, że dieta sokowa, to nie tylko świeżo wyciskany sok z danego owocu , ale również koktajle, które są płynnymi bombami witaminowymi. Dieta sokowa – zasady Dieta sokowa ma formę płynną i w rzeczywistości powinna być traktowana jako detoks , a nie sposób odżywiania, który ma prowadzić do zrzucenia kilogramów w krótkim czasie, choć odchudzanie z pewnością jest jednym z efektów spożywania soków. Kiedy pić soki i koktajle? Dieta sokowa oparta jest na zasadzie 5 soków, każdy co trzy godziny. W takiej formie powinniśmy przyjmować przygotowane wcześniej napoje. Do obiadu powinno się przyjmować soki owocowe, które posiadają niezbędne dla funkcjonowania mózgu cukry, a popołudniu i wieczorem warzywne. Przed snem należy unikać owoców. Detoks sokowy powinien trwać ok. 2-3 dni lub w niektórych przypadkach odrobinę dłużej, jednak nie należy przesadzać z ich ilością i usilnie go wydłużać. Po dłuższym czasie prawidłowe funkcjonowanie organizmu zostaje zaburzone. Posiłki bogate np. w białko nie mogą zostać na stałe zastąpione sokami. Utrzymujący się stan głodu sprawi, że proces odchudzania zostanie spowolniony i uzyskamy efekt odwrotny do oczekiwanego. Taki stan jest również niebezpieczny dla zdrowia. Pamiętaj, że wracając do normalnego odżywiania musisz zachować ostrożność. Sięgnięcie po ciężkostrawne potrawy po detoksie sokowym, kiedy organizm przyzwyczajony został do płynów może poważnie ci zaszkodzić i doprowadzić do ostrego bólu żołądka czy jelit. Diety sokowej nie powinny stosować dzieci i młodzież poniżej 18. roku...

Przeczytaj