klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
koktajl z arbuza
123rf
Przepisy

Top 3: przepisy na orzeźwiające napoje

Marzysz o orzeźwieniu? Te napoje pomogą cieszyć się z upalnego lata! Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 11, 2014

Lemoniada

lemoniada

Klasyczna, wszystkim znana, a jednak nigdy się nie nudzi – lemoniada, którą doceniamy  zwłaszcza latem. Jak przygotować tradycyjną lemoniadę? Weź kilka cytryn (na każde pół litra wody wystarczy 2-3 cytryny), cukier lub miód do smaku, wodę i klika kostek lodu. Do wody dodaj cukier (miód), wymieszaj i wyciśnij sok z cytryny.  

Do napoju możesz dodać świeżą miętę, która sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.

Porada: przed przecięciem cytryny przyciśnij ją mocno dłonią do blatu kuchennego (deski do krojenia) i przesuń kilkukrotnie do przodu i do tyłu. Przekrój owoc i wyciśnij sok – teraz będzie to o niebo łatwiejsze! :)

Nie zapomnij schłodzić napoju w lodówce i dodać do niego kilku kostek lodu!

Gruszka i pietruszka – sprawdź, jak możesz wykorzystać to połączenie

Mrożona herbata malinowa

mrożona herbata

Lubisz maliny? To świetnie, bo właśnie rozpoczął się sezon na te prawdziwe, soczyste, prosto z ogródka! Oprócz świeżych owoców polecamy pyszny napój, który z pewnością przyniesie ukojenie w upalny dzień.

Przygotuj malinową herbatę (na litr wody powinny wystarczyć 3 torebki herbaty), dodaj do niej miód (lub cukier) – w zależności od preferencji smakowych. Napój ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, ale to nie koniec...

Gwiazdą tego napoju będzie… lód! Do pojemnika na kostki lodu włóż po jednej malinie, zalej wodą (mineralną, przegotowaną lub przefiltrowaną). Zamroź. Jeśli maliny wchłonęły odrobinę wody i wystają ponad powierzchnię lodu, uzupełnij przegródki wodą i ponownie zamroź. Do wysokich szklanek wrzuć po kilka kostek lodu i zalej je mrożoną herbatą. Udekoruj świeżą miętą. Taki napój będzie nie tylko wyjątkowo smakował, ale również wyglądał zjawiskowo!

Koktajl z arbuza

koktajl z arbuza

Brzmi oryginalnie? Zapewniamy, że tak też smakuje, a przygotowanie tego napoju jest naprawdę banalne! Wystarczy, że zmiksujesz arbuza w blenderze i rozlejesz rozdrobniony owoc do szklanek. Do gazowanej wody wyciśnij sok z limonki i uzupełnij pojemność szklanek.

Żeby napój był rzeczywiście mocno orzeźwiający, pamiętaj, żeby wszystkie składniki (oprócz limonki) z których przygotowujesz koktajl były tuż po wyciągnięciu z lodówki. Szklanki z napojem możesz ozdobić zmrożonymi cząstkami arbuza i miętą – gotowe! :)

Lubisz eksperymentować? Zamień limonkę na inny owoc cytrusowy, a oprócz arbuza zmiksuj np. truskawki. Powodzenia!

Zobacz także: koktajle, lassie, smoothies - najlepsze przepisy

Komentarze
koktajl owocowy
123rf
Przepisy HIT! Przepis na lekarstwo idealne, czyli koktajl na odporność
Kto z was już zdążył złapać jesienne przeziębienie? Kaszel, ból gardła, katar – jesień to prawdziwe wyzwanie dla odporności organizmu! Nie wiesz, jak wzmocnić odporność? Wypróbuj łatwy przepis na pyszny koktajl na odporność!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 17, 2014

Co jeść na odporność? 1. Cytryna (i inne cytrusy) To moc witaminy C , która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm . Jak każdy cytrus, cytryna  spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut czy mandarynki . 2. Miód Doskonale wzmacnia odporność , pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości , dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka. 3. Ananas Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki , a także może pomóc złagodzić ból . Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży :) 4. Banan Jest to naturalny antydepresant ! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo , cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień. 5. Kiwi Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu - koją nasze nerwy , "pielęgnują" skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację . Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz...

Przeczytaj
kawa w filiżance
123rf
Przepisy Kawowe wariacje na jesienną chandrę
Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 13, 2013

Czy kawa jest zdrowa? Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to  w ilościach zdroworozsądkowych –  jest zdrowa! Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu  zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.  Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%! Kawa na dobry humor! Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna  nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia  koncentrację, ale również – nastrój . A to wszystko jest zasługą  kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli  tzw. hormony szczęścia. Ile filiżanek kawy dziennie można wypić? Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy  sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar. Nietypowe przepisy na kawę Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę! Kawa z… jajkiem! A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do...

Przeczytaj
bubble tea
123rf
Przepisy Jak zrobić Bubble Tea w domu? Zobacz przepis!
Każdy z nas słyszał o Bubble Tea, a kto próbował ten wie, że to naprawdę pyszny napój. Jedną z jego zalet jest to, że dzięki różnym wariacjom smakowym nigdy się nie znudzi nawet najbardziej wybrednym podniebieniom! Mamy dobrą informację – wiemy jak zrobić Bubble Tea! Wypróbuj nasze smakowite przepisy!
Łucja Zbieniewska
sierpień 29, 2013

  Bubble Tea to napój , który przywędrował do nas z Tajwanu. Można go spotkać również pod dwiema innymi nazwami : boba drink lub  pearl tea . Jednak w Polsce przyjęła się wyłącznie pierwsza nazwa. Bubble Tea – co to takiego? Bubble tea jest  napojem przygotowywanym  na bazie herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) oraz mleka. Jego sekretem jest jednak trzeci składnik, któremu Bubble Tea zawdzięcza swoją bąbelkową nazwę – jest to  tapioka czyli kuleczki skrobiowe  otrzymywane z manioku . Co ciekawe, choć większość uwielbia napój Bubble Tea właśnie za ten dodatek przypominający żelki – sama tapioka jest bezsmakowa! Jednak odpowiednio przygotowana może stać się delikatnie słodka (jeśli ugotujemy ją w wodzie z cukrem), bądź nabrać subtelnego posmaku np. cytrusów, jeśli przed ugotowaniem namoczymy ją w smakowym syropie do kawy/drinków. Gdzie można kupić tapiokę do Bubble Tea? Gdzie ją kupić? Tapioka coraz częściej dostępna jest w sklepach spożywczych i sklepach z żywnością bezglutenową (w kolorach: białym, czarnym lub w pastelowych barwach). Jednak łatwiejszym i tańszym sposobem jest zakup w sklepie internetowym , gdzie cena tapioki to około 6-7 zł za 400g produktu. Przeczytaj również: Desery, które zawsze się udają. Jak przygotować Bubble Tea w domu? Żeby Bubble Tea miała intensywniejszy smak, z wymienionymi składnikami miksuje się również owoce lub dodaje się odrobinę smakowego syropu. Bubble Tea najlepiej smakuje schłodzona . Powinno się ją podawać w wysokich szklankach (najlepiej przezroczystych, bo napój nie tylko jest smakowity, ale tak też wygląda) i koniecznie z szeroką słomką do picia – cała frajda ma polegać na tym, żeby wraz z napojem do ust trafiały kuleczki tapioki. Teraz, kiedy już znasz wszystkie składniki niezbędne do przygotowania Bubble Tea, możesz zacząć...

Przeczytaj
poncz
123rf
Przepisy Owocowe orzeźwienie
Wraz z czerwcem przychodzi lato, a z latem słońce i chyba nikt nie potrafi się oprzeć zimnym orzeźwiającym napojom i deserom. Cała gama barw kusi nas w przepysznych ponczach, sorbetach czy kruszonach.
Łucja Zbieniewska
czerwiec 04, 2011

Cały rok czekamy na świeże owoce z naszych rodzimych sadów i poza wspaniałymi wypiekami warto odbiec z utartej ścieżki i sporządzić kuszące napoje z dodatkiem (lub bez) alkoholu. Kuszą nas one swoimi bąbelkami i przynoszą lekkie orzeźwienie w upalne dni. Napoje na bazie owoców świetnie nadają się na przyjęcia np. te w ogrodzie. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, choć często czasochłonne.  A to ze względu na czas oczekiwania, jaki musimy poświęcić np. sorbetom, aż osiągną właściwą konsystencję. Warto jednak czekać, bo efekty będą satysfakcjonujące. Podstawowymi składnikami każdego ponczu, kruszonu czy sorbetu są świeże owoce, cukier, woda mineralna oraz dodatek alkoholu. Dla osób dbających o linię miłą wiadomością jest to, iż takie zimne napoje mają mniej kalorii niż klasyczne desery lodowe, a chłodzą tak samo albo jeszcze bardziej! Przygotowując sorbet musimy poświęcić mu około trzech, czterech godzin na mrożenie, a dodatkowo należy mieszać go, co 30 minut, aby nie powstały grudki (kryształki lodu), dzięki czemu sorbet będzie gładki. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce (te z pestkami należy przetrzeć) lub świeżo wyciśnięty sok np. z cytryny lub limonki. Przed podaniem można go zmiksować lub nakładać łyżką (wcześniej polaną gorąca wodą) do pucharków, miseczek czy szklanek. Poncze i kruszony zwykło się podawać w szklanych wazach oraz szklaneczkach do drinków z uszkiem, lub bez. Ze specjalnej szklanej wazy nalewa się kruszon lub poncz za pomocą szklanej łyżki, lecz możemy ten zestaw zastąpić dzbankiem do kompotu. Poncze można podawać zarówno schłodzone jak i na gorąco. Kruszony zaś, najlepsze są z kawałkami lodu, dobrze schłodzone. Koniecznym dodatkiem jest to alkohol, wino i/lub rum. Zapraszamy do przygotowania pysznego ponczu truskawkowego i sorbetu z gruszek! Poncz truskawkowy 50 dag truskawek...

Przeczytaj