klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
jedzenie smartfon
Fotolia
Przepisy

TOP 6 przydatnych aplikacji kulinarnych

Szukasz inspiracji w kuchni? Lubisz eksperymentować albo znudziły Ci się już tradycyjne przepisy? Zobacz TOP 6 najlepszych aplikacji kulinarnych, z których każdy znajdzie coś dla siebie!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 01, 2015

Niezależnie od tego, czy jesteś mistrzem w gotowaniu czy w kuchni stawiasz swoje pierwsze kroki, każde wyzwanie ułatwią Ci aplikacje kulinarne. Technika wchodzi wszędzie, a teraz zagląda także do garnków. Tradycyjne książki kucharskie coraz częściej ustępują miejsca aplikacjom. Zamiast szukać przepisów w internecie, teraz masz je na wyciągnięcie ręki w swoim telefonie. Oto TOP 6 przydatnych aplikacji kulinarnych! Kolejność w zestawieniu jest przypadkowa.

jedzenie smartfon
Sonia z „Hotelu Paradise” ostro wypowiadała się na temat rodziców Łukasza. Jak na to zareagowali?

Smaker.pl

Aplikacja stanowi zbiór przepisów podzielonych na 8 praktycznych kategorii: śniadania, zupy, dania główne, desery, napoje, przekąski, sałatki, przetwory, dodatki. Przepisy, które chcemy wypróbować, możemy dodawać do listy „ulubionych” lub dzieli się nimi ze znajomymi poprzez udostępnienie na portalach społecznościowych. Bazę przepisów tworzą sami użytkownicy serwisu Smaker.pl.

Przepisy.pl

W tej aplikacji znajdziemy nie tylko szeroką gamę aż ponad 5 tysięcy przepisów, ale także porady dotyczące gotowania, także od doświadczonych szefów kuchni. Poza tym, aplikacja zawiera przydatne dodatki, jak przelicznik miar, minutnik czy propozycje dań na każdy dzień.

Cooklet

Od pierwszego spojrzenia aplikacja zachwyca pięknymi zdjęciami. Nie dziwi zatem fakt, że została nagrodzona tytułem Gourmand World Cookbook Awards w kategorii książek cyfrowych. To miejsce, w którym każdy z nas może dzielić się swoimi sukcesami kulinarnymi lub szukać inspiracji w osiągnięciach innych.

Allthecooks Recipes

Gotowanie sprawia Ci przyjemność, a jeszcze bardziej lubisz dzielić tę pasję ze znajomymi? Aplikacja Alltecooks to połączenie portalu społecznościowego z książką kucharską, w której znajdziesz ponad 200 tysięcy przepisów. Gotuj, próbuj i dziel się przepisami z innymi użytkownikami!

Quandoo

Jeśli wszystkie Twoje eksperymenty kulinarne zakończyły się niepowodzeniem i zamierzasz złożyć broń, aplikacja Quandoo jest dla Ciebie. Dzięki niej zarezerwujesz on-line miejsce w ulubionej restauracji, a wcześniej w łatwy sposób sprawdzisz menu, godziny otwarcia i zapoznasz się z recenzjami osób, które już ją odwiedziły. Aplikacja daje także możliwość zbierania punktów i wymiany ich na kupony do restauracji.

Vivino Wine Scanner

Masz problem z doborem wina do potraw? Ta aplikacja przyda się w sklepie podczas zakupów przed romantyczną kolacją. Po zeskanowaniu etykiety otrzymasz informację zwrotną o pochodzeniu wina, opiniach na jego temat oraz sugestię, z czym najlepiej się komponuje. W bazie aplikacji znajduje się ponad 6 milionów win!

Korzystacie z aplikacji kulinarnych? Z jakich najczęściej?

Na podst. mat. pras. KAZAM

Komentarze
lidl tydzień tematyczny
materiały PR
Przepisy Tygodnie tematyczne wizytówką Lidla
Pierwszy tydzień tematyczny Lidla z kuchniami świata w roli głównej pojawił się w sklepach w Polsce w styczniu 2007 roku i był to Tydzień meksykański. Od tamtej pory Lidl przeprowadził już około 300 różnych akcji tematycznych, a do końca tego roku zaskoczy klientów kolejnymi. Polacy uwielbiają oferty produktów z odległych kuchni, a Lidl notuje wzrost sprzedaży i wzmożoną ilość klientów w sklepach.
Katarzyna Mordalska
czerwiec 09, 2014

Pierwsze tygodnie tematyczne Lidla W styczniu 2007 r., po pięciu latach obecności Lidla w Polsce, na podstawie obserwacji tendencji na rynkach europejskich oraz zwyczajów zakupowych Polaków, sieć postanowiła wprowadzić do oferty swoich sklepów Tydzień meksykański . Już wtedy w planach były kolejne kulinarne tygodnie tematyczne. W 2007r. było ich w sumie sześć, poza meksykańskim także azjatycki, włoski, hiszpański, amerykański i grecki. Wraz z ofertą meksykańską wydano broszurę z przepisami na dania meksykańskie i tym samym sieć rozpoczęła walkę o podniebienia Polaków, które nadal konsekwentnie zdobywa. Zainaugurowana w 2012 r. kampania „Pascal kontra Okrasa”, wydanie książki kulinarnej o tym samym tytule, projekt Kuchnia Lidla to działania otwierające Polakom drzwi do ciekawej i różnorodnej kuchni. Dziś akcje tematyczne przyciągają do sklepów zarówno stałych klientów, jak i tych, którzy odwiedzają sklepy specjalnie po to, by zakupić produkty prosto z Włoch czy Francji. Jakość i przybliżanie odległych smaków kluczem do sukcesu Akcje tematyczne to nasza wizytówka. Jako pierwsi w branży zainicjowaliśmy takie rozwiązanie – przyznaje Patrycja Kamińska, PR Manager Lidl Polskai dodaje: Produkty sprzedawane w ramach tygodni tematycznych to charakterystyczne dla danego kraju czy regionu przysmaki. Długoletni sukces akcji tematycznych w Lidlu definiują przede wszystkim następujące trzy parametry: wysoka jakość produktów, atrakcyjna cena i różnorodność. Ale naszym klientom proponujemy coś więcej niż tylko produkty. Wartością dodaną są przepisy Pascala i Okrasy, które odczarowują to, co czasami wydaje się być trudne i egzotyczne. Lidl odnotowuje stały wzrost sprzedaży produktów akcyjnych i planuje kontynuować tygodnie tematyczne. Klienci przyjmują je z cały czas rosnącą aprobatą. W ciągu 5 lat popularność akcji tematycznych w Lidlu...

Przeczytaj
pałac sobańskich
Przepisy Amber Room - wyjątkowe miejsce na mapie stolicy
Szukasz wyjątkowego miejsca na zorganizowanie ważnej uroczystości lub biznes lunchu? Sprawdź, dlaczego warto wybrać restaurację Amber Room w Warszawie!
Katarzyna Mordalska
sierpień 12, 2013

Restauracja Amber Room mieści się w urokliwym Pałacu Sobańskich w samym centrum, przy jednej z najbardziej prestiżowych ulic Warszawy – Alejach Ujazdowskich. Pałac pozostaje ustronnym i dystyngowanym miejscem dla spragnionych niepowtarzalnej atmosfery i cienia drzew pobliskiego parku. Restauracja oferuje wyborną kuchnię, ze smakiem łącząc światowe trendy kulinarne takie jak metoda sous vide czy slow food, z polską tradycją oraz szczyptą kuchni molekularnej. Najwyższej jakości, składniki sezonowe, własne wypieki oraz wyjątkowe wina są chlubą Restauracji. Szef Kuchni serwuje autorskie dania, a jego doświadczenie i kreatywność zaowocowały wieloma prestiżowymi nagrodami i wyróżnieniami. Wyjątkowość restauracji podkreśla fakt, iż jest jedyną w całej Polsce rokrocznie odznaczaną przez Przewodnik Michelin symbolem 4 sztućców. To najwyższe odznaczenie w tej kategorii według Przewodnika. Ze względu na wyjątkową kuchnię, Amber Room wybierany jest do organizacji wielu prestiżowych wydarzeń, jak np. doroczny Bal Fundacji TVN czy Gala Nagród im. Jana Wejcherta. Amber Room znalazła swoje zasłużone miejsce w Przewodniku Michelin’a . Ponadto jeden z najbardziej prestiżowych magazynów o winie Wine Spectator wyróżnił restaurację Amber Room tytułem Best of Award of Excelence, uznając tym samym kartę win za najlepszą w Polsce. W kwietniu 2013r. marka Krug wraz z restauracją Amber Room otworzyły w Pałacu Sobańskich jedyną w Polsce Ambasadę Krug. Jest to ekskluzywny gabinet, mieszczący do 12 osób, w którym funkcjonuje specjalne menu, idealnie skomponowane do degustacji wszystkich rodzajów szampana Krug. Na całym świecie jest niespełna 20 Ambasad Krug i znajdują się jedynie w najbardziej prestiżowych lokalizacjach m.in. w: Mandarin Oriental Hong Kong, Dorchester London, Adlon Berlin, Guy Savoy Las Vegas....

Przeczytaj
iqchnia
materiały PR
Styl życia IQuchnia - kulinarna uczta dla duszy i ciała
Znana wokalistka i producentka muzyczna Anna Jurksztowicz odsłania swoje drugie oblicze. Od lat praktykuje jogę, dużo podróżuje, od lat jej pasją jest gotowanie, a urządzane przez nią przyjęcia ponoć nie mają sobie równych! Już w marcu ukaże się jej książka IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić, w której zdradza swoje kulinarne sekrety i udziela praktycznych wskazówek jak mądrze i zdrowo kupować, gotować i pić.
Magdalena Borucińska
marzec 11, 2016

Umiejętności kulinarne Anny Jurksztowicz są znane w gronie jej rodziny, przyjaciół i współpracowników. Każde urządzane przez nią przyjęcie jest kulinarną ucztą dla duszy i ciała, co, jak zapewnia, może potwierdzić „co najmniej kilkuset wiarygodnych świadków”. To właśnie za ich namową postanowiła napisać książkę. Zamieściła w niej swoje autorskie przepisy na co dzień i od święta, a także wiele cennych, wręcz podstawowych zasad, które znały nasze babcie, a dziś już się o nich nie pamięta. Całość okraszona jest anegdotami z licznych podróży i życia towarzyskiego autorki oraz doprawiona szczyptą filozofii jogicznej i doświadczeń duchowych. Podróże nie tylko kulinarne Piosenkarka zdradza, że jej ulubiona metodą zwiedzania nowego miejsca jest wizyta na targu i w restauracji: Mam też jeszcze jeden nawyk. W nowym miejscu w restauracji zawsze zaglądam do kuchni (czasem niby przez przypadek, udaję że się pomyliłam, szukając toalety). No cóż, jestem ciekawska baba, ale prawie zawsze to, co widzę, jest fascynujące. I czasem żałuję, że muszę wracać do stolika, czuję się rozdarta, bo mój drugi świat, do którego tęsknię to kuchnia. W krajach arabskich nie raz, nie dwa narażałam życie doczesne, a nawet i wieczne, próbując dowiedzieć się, co aktualnie przygotowuje do jedzenia dwunastu krzątających się po kuchni facetów. Jej kuchnię śmiało można nazwać kosmopolityczną i nowoczesną, ale nie brak w niej tradycyjnych polskich akcentów i ciekawostek m.in. ponadstuletnich przepisów z książki kucharskiej Montanowej. Zdrowo, smacznie i z głową Zdrowie i równowaga są dla Anny Jurksztowicz najważniejsze, a jako joginka (mimo iż nie zrezygnowała z jedzenia mięsa i picia wina) do podróży kulinarnych dodaje sporą dawkę jogicznych mądrości, dzięki którym zachowujemy dobrą kondycję ciała, umysłu i duszy. Jej przepisy charakteryzuje prostota i dbałość...

Przeczytaj
Przepisy Nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy!
Kochasz gotować i marzysz o warsztatach kulinarnych? A może szukasz miejsca, gdzie można w niezwykły sposób zorganizować spotkania integracyjne? Studio kulinarne gotujmy.pl jest do tego idealne :).
Marta Tabiś-Szymanek
grudzień 02, 2016

STUDIO KULINARNE gotujmy.pl mieści się w samym sercu Żoliborza, przy ul. Duchnickiej 3 (bud. 5 lok. 1) w Warszawie i zostało stworzone dla wszystkich, których pasją są szeroko pojęte kulinaria!  To kameralne i profesjonalne miejsce kierujące swoją ofertę do: firm i instytucji zainteresowanych organizacją mniej oficjalnych spotkań biznesowych, wspieraniem integracji i motywacji pracowników osób indywidualnych, które szukają ciekawego miejsca na spotkanie w kameralnym gronie Studio składa się z jednego pomieszczenia, w którym zaplanowano dwie strefy: strefę gotowania z 2 wyspami wyposażonymi w płyty indukcyjne, blendery, roboty kuchenne, szafki, zlewy, garnki, noże, deski etc. To miejsce przygotowane dla 20 osób gotujących. Przy wyspach znajduje się ciąg kuchenny wyposażony w 2 piekarniki, parowar oraz maszynę do kawy. strefę jadalną , gdzie mieści się długi stół dla gości. Studio posiada własne zaplecze – małą kuchnię, profesjonalne wyciągi, nawiewy oraz klimatyzację. Pracuje z nami: ROBERT HARNA – manager, kucharz i miłośnik dobrego jedzenia. Jeden z pierwszych wykorzystujących metodę Sous Vide w restauracyjnej kuchni. Posiada szeroką wiedzę na temat wielu technik kulinarnych, także cukiernictwa i piekarnictwa, którą z przyjemnością dzieli się z innymi. Założyciel jednej z pierwszych szkół gotowania w Polsce (Warszawska Akademia Kulinarna). Nasza oferta : WARSZTATY KULINARNE to pomysł na nietuzinkowe spotkanie, prezentację czy sposób na kulinarną integrację. Zajęcia kulinarne dopasowywane są do potrzeb Klienta. Ich poziom, zakres i charakter ustalany jest indywidualnie. SPOTKANIA INTEGRACYJNE mogą mieć formę zajęć praktycznych z gotowania, a także pokazów kulinarnych, śniadań, obiadów czy kolacji. U nas możesz zorganizować również kameralne imprezy firmowe. Możemy udostępnić Ci przestrzeń lub możesz skorzystać z kompleksowej...

Przeczytaj