klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
cukierki wawel
materiały PR
Przepisy

Tradycja ręcznie tworzona czyli jak powstają karmelki z Wawelu

W dobie żywności fast food, dań instant oraz wszechobecnej mechanizacji i automatyzacji naszego życia są jeszcze produkty, które przygotowuje się ręcznie, tradycyjnymi sposobami, według niezmiennych od lat receptur. Do tych produktów należą karmelki z Wawelu.
Katarzyna Mordalska
lipiec 09, 2014
Kim jest Dominic D'Angelica, skazany za seks z nieletnią, finalista „Top Model”? Przeżył sporo dramatów w swoim życiu

Z czego robi się karmelki?

wawel

Z odpowiedniego przetworzenia cukru, wody i syropu glukozowego można wyczarować prawdziwe cukiernicze arcydzieło – słodkiego karmelka. Możemy nadać mu dowolny kolor, kształt, smak, nadzienie. Aby jednak miał on odpowiednią, charakterystyczną, chrupiącą otoczkę, należy wykonać go ręcznie, z kunsztem i precyzją, według tradycyjnej receptury. Właśnie takie karmelki od wieków „wyczarowuje” marka Wawel.

Produkcja karmelków to proces, który towarzyszy nam od początku istnienia naszej firmy. Wymaga ręcznej, precyzyjnej pracy wielu osób. Jedni łączą ze sobą podstawowe składniki, tworząc złocistą, karmelową masę.  Pozostali z kolei wyrabiają słodką masę, nadając jej właściwą, niepowtarzalną chrupkość. Dodatkowo, wzbogacają też każdy z cukierków charakterystycznymi, białymi paskami, oraz tłoczonym logo Wawel. I choć automatyzacja w fabryce słodyczy jest już na bardzo zaawansowanym poziomie, ta jedna, słodka produkcja pozostaje od dekad niezmienna – mówi Wojciech Winkel, dyrektor fabryki Wawel.

Produkcja karmelków Wawel

To od doświadczenia pracownika w dużej mierze zależy sukces produkcji karmelków. Podstawą jest odpowiednie wyrobienie bazy karmelowej – na jednolitą, złocistą masę. Tutaj nie liczy się czas – liczy się precyzja. Bez niej karmelki nie miałyby swojej charakterystycznej chrupkości i szklistej powłoki.

Proces produkcji, choć w przeważającej większości ręczny, nie obejdzie się bez wsparcia specjalnych urządzeń. Towarzyszą one mistrzom cukiernictwa na początku, jak i na końcu linii produkcyjnej. Zanim karmelowi wirtuozi stworzą małe, słodkie arcydzieła, w kuchni karmelarskiej, w urządzeniach zwanych wyparkami, łączy się ze sobą cukier, syrop glukozowy i wodę. Całość gotuje się do momentu idealnego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowana masa trafia na stół i pod rękawice cukiernika – karmelowa baza jest bowiem plastyczna w temperaturze ok. 80°C i w takiej też należy ją wyrabiać. Proces ten trwa do momentu uzyskania satysfakcjonującej konsystencji.

Karmelki z Wawelu - skład

Karmelki są niepowtarzalne z wielu względów. Nie tylko dlatego, że tworzy się je ręcznie, ale też ze względu na wykorzystywanie w procesie ich produkcji wyłącznie naturalnych składników. Obok wspomnianej wody, syropu glukozowego i cukru, są to barwniki pochodzenia naturalnego np. chlorofil w przypadku karmelków zielonych, koszenila – czerwonych, beta karoten w przypadku  żółtych, czy kakao w karmelkach brązowych. Do karmelków nadziewanych wykorzystuje się orzechy, kakao czy mleko. W procesie tworzenia słodyczy nie ma miejsca na jakąkolwiek sztuczność – ich tajemnicą jest 100% naturalności. 

Jak wygląda kontrola jakości karmelków?

Powstała masa przekładana jest do maszyny formującej. Tam uzyskuje się długi, karmelkowy baton. Na nim mistrz procesu produkcyjnego odciska jeszcze cienkie, białe wstęgi karmelu (uzyskane ze szklistej masy karmelowej, poprzez jej odpowiednie napowietrzenie). Następnie w nasz proces wkracza mechanizacja – maszyna nadaje karmelkom unikalny kształt, tnie je na równe, małe kawałeczki i schładza. Trafiają one do koszy, gdzie przechodzą jakość kontroli – sprawdzana jest ich wielkość i kruchość, a w przypadku karmelków nadziewanych – poziom nadzienia. Te, które przejdą test pomyślnie, przechodzą  do maszyny pakującej. Każdy karmelek trafia do specjalnej, indywidualnej owijki. Dzięki temu nawet w upalny dzień nie sklei się z innymi we wspólnej torebce.

Smak dzieciństwa

wawel

W dobie coraz szybszego życia, gotowych dań, wszechogarniającej mechanizacji przemysłu, można odnieść wrażenie, że ręczna produkcja jest niedzisiejsza. Wszyscy jednak cenimy dobre rzeczy, lubimy ich niepowtarzalność i zachwycamy się ich wyjątkowym smakiem. Zwłaszcza, że jest on niezmienny od pokoleń. To najważniejsza cecha karmelków z Wawelu – smak dzieciństwa zamknięty w chrupiącej otoczce :)

Które karmelki marki Wawel lubicie najbardziej? :)

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
Tort na roczek
Styl życia Prosty przepis na domowy tort na roczek!
Sprawdź jak w prosty sposób zrobić domowy tort na roczek. Przygotowaliśmy dla Was również wyjątkowe inspiracje tortowe!
Lena Grabowska
wrzesień 23, 2015

Tort urodzinowy na roczek- dlaczego warto zrobić go w domu?  Decydując się na domowy tort masz pełną kontrolę nad tym, co zostanie użyte do jego zrobienia. Możesz przygotować tort ze zmniejszoną ilością cukru, wyłączyć z przepisu gluten, bądź inne składniki, na które Twoje dziecko ma alergię . Kolejnym argumentem przemawiającym za domowym tortem jest fakt, że możesz uwzględnić preferencje dziecka, zarówno smakowe jaki i wizualne. Przepis na tort na roczek w 3 krokach Zrobienie domowego tortu nie musi być trudne, opiera się na 3 prostych elementach: biszkopt, masa do przełożenia i dekoracja. Wersja dla leniwych i zapracowanych: zamówić biszkopt w zaprzyjaźnionej cukierni, przełożyć go domową konfiturą i udekorować bakaliami. Jeśli mamy więcej czasu i chęci możemy wszystko zrobić sami w domu. Poniżej znajdziecie 3 bardzo proste przepisy na: ciasto biszkoptowe, krem i masę cukrową do dekoracji. Krok 1: Przepis na biszkopt do tortu 6 jajek 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Ubij sztywną piane z białek, pod koniec ubijania, stopniowo dodaj cukier i żółtka. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej i wszystkie składniki bardzo delikatnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na ok. 40 minut. Wielkość ciasta można modyfikować trzymając się proporcji: Na 1 jajko: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki cukru. Krok 2: Prosty przepis na krem do tortu 400 g śmietany 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 250 g serka mascarpone Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, delikatnie dodaj serek mascarpone.  Smak kremu można dowolnie zmieniać po przygotowaniu, dodając np. kakao, mus owocowy lub wiórki kokosowe. Krok 3: Przepis na masę cukrową 800 g cukru pudru...

Przeczytaj
ogórki kiszone krakus
materiały PR
Przepisy Kiszony od Krakusa – nowy członek rodziny królewskiej!
Już jest! Uwielbiany przez wielu ogórek kiszony dołączył do królewskiej rodziny ogórków marki Krakus. Smakuje wybornie, będzie doskonały jako zagryzka, chrupiący akcent do obiadu oraz składnik wielu pysznych sałatek.
Katarzyna Mordalska
listopad 17, 2014

W polskich domostwach bardzo chętnie sięgamy po ogórki w każdej postaci. Jedną z ulubionych są t radycyjne ogórki kiszone ze świeżymi przyprawami , w sam raz na zimę. Wiadomo, ogórki nie mogą być byle jakie – ważny jest nie tylko ich smak, ale też chrupkość i zapach, a odpowiednia wielkość ogórków zwieńczy dzieło. Dlatego król może być tylko jeden – ogórki od Krakusa spełniają te warunki. Kiszone, podobnie jak uważane za wzór ogórka, czyli konserwowe od Krakusa, są jędrne i chrupiące, wyraziste w smaku, o odpowiednio zielonej barwie. Dlatego będą królować w wielu sałatkach i surówkach, np. w sałatce z ogórka kiszonego i cebuli, surówce z kiszonych ogórków, marchewki i papryki, ziemniaczanej sałatce z jajkiem i ogórkiem czy sycącej wersji z tuńczykiem, ogórkiem i ryżem . Owszem, w każdej z nich będzie kolorowo, ale zielony, chrupiący i bardzo aromatyczny akcent będzie tu najważniejszy. O smaku i efekcie końcowym decydują detale. Dlatego w procesie produkcji kiszonych od Krakusa wybierane są tylko odmiany przeznaczone do kwaszenia, całkowicie zdrowe i bez żadnych przebarwień, zbliżone pod względem kształtu i wielkości. Ponadto ogórki Krakus układane są w słojach ręcznie. Całość dopełniają tradycyjne dodatki – chrzan w plastrach, czosnek i koper baldach. Świetnie sprawdzą się w roli smacznych przekąsek między posiłkami oraz tradycyjnego dodatku do obiadu, a po godzinach… Cóż – z pewnością na wielu imprezach będą królować jako najczęściej wybierana zakąska . Cena: 5,99 zł/ 640g

Przeczytaj
ciasto
123rf
Przepisy Już niebawem Dzień Matki...
Dzień Matki, to wspaniałe święto, dzięki któremu możemy podziękować naszym matkom, że zawsze będą naszym największym skarbem.
Katarzyna Mordalska
maj 07, 2011

Czyż nie od początku naszego życia najbliższy kontakt mamy właśnie z nimi? Od momentu, gdy przychodzimy na świat, a następnie przez całe życie, czujemy tą silną relację. To matki przygotowują nas do rozpoczęcia prawdziwego i samodzielnego życia. Dają nam wiarę i wsparcie w tych najtrudniejszych momentach. Kochają nas. Dlatego nie tylko w ich święto, ale przez cały rok powinniśmy o tym pamiętać i doceniać ich trud włożony w nasze wychowanie, który zaowocował tym, kim dzisiaj jesteśmy. Umilmy im ten cudowny dzień odrobiną słodyczy. Ten przepyszny tort orzechowo kakaowy z masa migdałową, skrywa w sercu, wspaniałą malinową niespodziankę. Zachwyćmy nasze mamy w ich święto! Tort orzechowo kakaowy z masą migdałową i malinową niespodzianką Składniki na tortownice 24cm Biszkopt orzechowy: 3 jaja 0.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Biszkopt kakaowy: 3 jaja 0.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego kakao Masa migdałowa: 500 g margaryny (Kasi) 1 niepełna szklanka cukru pudru 4 żółtka 0.5 szklanki migdałów mielonych 6 łyżek syropu migdałowego (bez alkoholu) Malinowa niespodzianka: 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin 0.5 opakowania cukru pudru (8g) 1-2 łyżeczki żelatyny Poncz kawowy: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 0.5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Natłuszczamy dno tortownicy (boków nie natłuszczamy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Biszkopt orzechowy: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy przez sitko, dodajemy porcjami do masy – delikatnie mieszając (nie ucierać). Na końcu...

Przeczytaj