klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
jogurt lidl
materiały PR
Przepisy

Tydzień Brytyjski w Lidlu

Wyborne konfitury, wyraziste sosy do mięs, aromatyczny ser cheddar, czy delikatne langustynki w cieście – zobacz, z czego naprawdę słynie angielska kuchnia. W poniedziałek 23 czerwca ruszył niezwykły Tydzień Brytyjski w Lidlu!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 25, 2014

W brytyjskim menu istotne miejsce zajmuje mięso, przede wszystkim jagnięcina i wołowina oraz ryby wraz z owocami morza. Jedną z najbardziej popularnych klasycznych potraw angielskich jest ryba z frytkami.

frytki lidl

W ofercie Lidla dostępny będzie filet z mintaja w cieście w zestawie z dużymi chrupiącymi frytkami (14,99 zł za 1 kg/1 opak.), który wystarczy upiec lub usmażyć.

Smak pieczonej jagnięciny idealnym komponuje się z aromatyczny sosem miętowy (2,99 zł za 180 g/1 opak.). Doskonałym podkreśleniem smaku dań z mięsa oraz serów będzie angielski sos pieprzowy Worcester (4,99 zł za 150 ml/ 1 opak.) lub  wyrazisty sos żurawinowy (3,99 zł za 200 g/ 1 opak.).

Zwolennicy ryb i owoców morza, znajdą w ofercie m.in. langustynki w cieście otoczone delikatną panierką (14,99 zł za 300 g/ 1 opak.) oraz wędzony dymem z drewna bukowego, ręcznie solony filet z wędzonego łososia (16,99 zł za 200 g/ 1 opak.).

Dla koneserów smaku, prawdziwie lordowskim daniem, będzie szkocki bażant (39,99 zł za 900 g/ 1 opak.).

Jego ciemnoczerwone, aromatyczne mięso charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Przepis na doskonałego bażanta znaleźć można na stronie internetowej www.kuchnialidla.pl.

jogurt lidl

Wielka Brytania znana jest także z produkcji serów, głównie cheddar. W ofercie Lidla dostępny będzie kremowy i delikatny w smaku, dojrzewający minimum 9 miesięcy, ser cheddar (8,88 zł za 400 g/ 1 opak.) oraz ser somerset cheddar (7,99 zł za 250 g/ 1 opak.) wytwarzany w hrabstwie Somerset, które jest uznawane za kolebkę tego przysmaku.

Ponadto w ofercie można znaleźć szeroką gamę serów brytyjskich (7,99 zł za 200 g/ 1 opak.) z różnymi aromatycznymi dodatkami: brzoskwini, żurawiny lub cebuli oraz szczypiorku.

Komentarze
pstrąg przyciąga
materiały PR
Przepisy Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej!
Pstrągi to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, które w dodatku są naturalnym dobrem występującym w Polsce. Wypróbuj przepisy na pyszne dania z pstrągiem!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 05, 2013

Spożywanie ryb, nawet codziennie, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A, której najwięcej jest w rybim tranie wpływa korzystnie na widzenie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina E, podobnie jak A, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Pstrąg w sezamie w trzech sosach 200g filet z pstrąga, sezam czarny i biały, mąka pszenna i kukurydziana, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki, trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga. Quiche z pstrągiem wędzonym 300g mąka , 150g masło, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 jajek, 125ml śmietany 30%, 0,5 łyżeczki soli, 300g fileta z pstrąga wędzonego, 150g cukinii, 1 mała cebula, 150g sera cheddar, świeża dymka Z mąki, masła, proszku do pieczenia i 1 jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało....

Przeczytaj
masło orzechowe lidl
materiały PR
Przepisy Tydzień Amerykański w Lidlu
Od 30 czerwca w Lidlu trwa Tydzień Amerykański, podczas którego znaleźć będzie można wiele oryginalnych przysmaków zza oceanu. Syrop klonowy, orzechy pekan, masło orzechowe, pianki marshmallows i wiele innych! Wypróbuj je w kuchni i przygotuj dla najbliższych prawdziwą amerykańską ucztę.
Katarzyna Mordalska
lipiec 01, 2014

Kuchnia amerykańska odzwierciedla tygiel kulturowy mieszkańców Stanów Zjednoczonych Ameryki – specjały powszechnie uważane za pochodzące z USA to często adaptacje potraw różnych narodów. Masło orzechowe (8,88 zł za 454g/ 1 opak.) to kultowy amerykański specjał, bardzo lubiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Doskonale dopełni smak grzanek, kanapek lub tostów. Zawiera aż 93% orzechów ziemnych i dostępne jest w dwóch wersjach: chrupiącej z kawałkami orzechów oraz gładkiej o bardzo kremowej konsystencji. Dla amatorów pachnących, chrupiących gofrów czy naleśników, w ofercie Tygodnia Amerykańskiego znajdzie się prawdziwy rarytas z Ameryki Północnej, czyli syrop klonowy (17,99 zł za 250 ml/ 1 opak.), który sprawdzi się jako dodatek do deserów. Kolejną słynną propozycją prosto z USA, będą słodkie pianki marshmallows (4,49zł za 300 g/ 1 opak.) idealne do opiekania przy ognisku lub na grillu. Domowy burger stanowi smaczną propozycję na letnie grillowanie z przyjaciółmi. Do sezamowej bułki typu hamburger (3,99 zł za 300g/ 1 opak.) wystarczy dodać mięso i warzywa, a całość uzupełnić aromatycznym sosem (4,99 zł za 480/490/500 ml/ 1 opak.). Natomiast na  letnie garden party smakowitą przekąską będą chrupiące nuggetsy z kurczaka w panierce (7,99 zł za 300g/ 1 opak.) lub mix snacków złożony z krążków cebuli, przekąsek z sera topionego z papryczką chili oraz paluszków z serem mozzarella (11,99 zł za 450 g/1 opak.). Letni wieczór z przyjaciółmi umili również pełna smakowitych dodatków pizza w stylu amerykańskim dostępna w dwóch kompozycjach: hawajska – z mozarellą, ananasem i szynką oraz supreme z serem mozarella, pieczarkami, salami i gotowaną szynką (5,55 zł za 450/460g/ 1 opak.) Propozycją na letni deser, będą wyśmienite lody w pysznych kompozycjach smakowych (8,49 zł za 500 ml/ 1 opak.): ciasteczkowe z...

Przeczytaj
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj
Qurrito KFC
materiały PR
Przepisy Długo oczekiwany powrót legendy - Qurrito znowu w KFC!
Są rzeczy, których nie da się zastąpić i których za nic nie chcielibyśmy zmienić. Jeansy, lenonki, trampki, filmy w Robertem De Niro to ikony, które są zawsze na topie. Do grona legendarnych idoli dołączyło także Qurrito, które niezmiennie od 2010 roku, zachwyca swoich fanów niepowtarzalnym smakiem. Już niedługo w całej Polsce miłośnicy Qurrito, będą mogli cieszyć się nim w każdej restauracji KFC. Legenda powraca 15 kwietnia.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 15, 2014

Qurrito, jako jeden z nielicznych produktów doczekał się swojego fanpage’u na Facebooku, który ma prawie 2 tysiące fanów. Rok 2010, Qurrito pojawia się w menu KFC. Od razu skupia na sobie uwagę klientów i szybko podbija ich serca, a przede wszystkim kubki smakowe. Niestety Qurrito było tylko propozycją tymczasową, więc ku niezadowoleniu jego smakoszy, po kilku tygodniach zniknęło z menu. Wtedy fani prawdziwego kurczaka w meksykańskim stylu zbuntowali się! Powstał fanpage, na którym żądano jego powrotu : „gdzie jest qurrito? GDZIE JEST QURRITO??’, „Ja też chcę. Najlepsze co było do tej pory w KFC” – krzyczały posty na Facebooku. Wielu fanów chciało znów poczuć smak Qurrito i próbowało swoich sił w kuchni: „Zrobiłem sobie dziś na śniadanie (pierś kurczaka[filet], ser żółty, sos barbecue i tortilla pszenna). Polecam pomysł”, ale to nie to samo. Dla fanów dobrego smaku, mamy dobre wieści. Legendarne Qurrito powraca! Qurrito jest odpowiedzią na meksykańskie danie Quesadilla, więc to doskonała propozycja dla fanów nieco ostrzejszej kuchni. Soczyste, pikantne, całe kawałki prawdziwego kurczaka, w towarzystwie wyrazistego, ciągnącego się sera Cheddar, polane charakterystycznym sosem BBQ zostały zapieczone w czterech smakowitych trójkątach delikatnej, pszennej tortilli. Qurrito jest tak pyszne, że nie będziesz chciał się nim dzielić!

Przeczytaj