klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
szynka parmeńska lidl
materiały PR
Przepisy

Tydzień Kuchni Włoskiej w Lidlu!

Kuchnia Półwyspu Apenińskiego jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Włoskie potrawy są bardzo popularne również w Polsce. Znając zamiłowanie Polaków do specjałów z Italii, Lidl przygotował dla swoich klientów Tydzień Kuchni Włoskiej. Już od 18 czerwca na półkach sklepów Lidl będzie można znaleźć szynkę parmeńską, sosy pomidorowe, oryginalne makarony oraz wiele, wiele innych, popularnych produktów kuchni włoskiej. Skomponuj własną ucztę w prawdziwie włoskim stylu!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 15, 2012
szynka parmeńska lidl

Słoneczna Italia słynie ze znakomitych wędlin, co zawdzięcza wielowiekowej, tradycyjnej recepturze wytwarzania. Prym wśród wędlin z Półwyspu Apenińskiego wiedzie oryginalna szynka parmeńska, która dzięki tradycyjnej metodzie wyrobu i niezwykle długiemu, bo aż dwunastomiesięcznemu procesowi dojrzewania, charakteryzuje się wspaniałym, delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako przystawka.

Cena: 11,99zł / 90g

sosy pomidorowe lidl

Lidl przygotował dla klientów także znane sosy pomidorowe marki Italiamo. W trakcie Tygodnia Kuchni Włoskiej znajdziemy aż 4 wersje smakowe sosów Italiamo: z serem pecorino, z mięsem wieprzowym, z serem ricotta, z oberżyną i serem. Sosy w połączeniu z makaronem to idealny pomysł na dobry i sycący posiłek. Sosy przygotowane są z najwyższej jakości pomidorów z dodatkiem najlepszych składników.

Cena: 4,99zł / 350g

makarony lidl

Najpopularniejszym makaronem w kuchni włoskiej jest spaghetti. Z kolei makaron Fusilli Combino doskonale smakuje z sosami, w daniach z mięsem, warzywami oraz owocami. Dodatek bazylii i buraków sprawia, że jest różnobarwny, a potrawy wyglądają atrakcyjnie. Doskonale komponuje się również z rybami, owocami morza oraz warzywami. Zrobiony jest z najlepszej pszenicy durum.

Cena: 3,99zł / 500g

Komentarze
Sosy włoskie Łowicz
materiały PR
Przepisy Sosy Łowicz - smak włoskiej kuchni
Polacy kochają włoską kuchnię. Teraz każdy może cieszyć się jej smakiem w swoim domu dzięki wyjątkowej linii Sosów włoskich Łowicz dostępnych w trzech smakach Basilico, Arrabbiata i Puttanesca.
Katarzyna Mordalska
styczeń 29, 2013

Sosy włoskie Łowicz to linia produktów premium przygotowana specjalnie z myślą o amatorach włoskiej kuchni , poszukujących  prawdziwego włoskiego smaku i najlepszych składników. Jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości pomidorów, aż do 175 gramów pomidorów na 100 gramów produktu oraz klasycznych włoskich dodatków: bazylii – w sosie  Basilico, papryczki chilli – w Arrabiacie oraz  oliwek i kaparów – w sosie  Puttanseca. Sosy zamknięte są w eleganckim szklanym opakowaniu z wyróżniającą się na półce sosów białą etykietą, to produkt dla wszystkich wielbicieli prawdziwego włoskiego smaku. Sosy nie zawierają sztucznych barwników . Tradycyjny sposób przygotowania – wekowanie – gwarantuje zachowanie wyjątkowych wartości smakowych. Cena: 6zł / 415g

Przeczytaj
nachosy
123rf
Przepisy Zrób to sama: nachosy!
Lubisz nachosy? Jeśli tak, koniecznie zobacz nasz przepis na domowe nachos i ciesz się smakiem prawdziwej meksykańskiej kuchni!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 09, 2014

Nachos to nieodłączny element kuchni meksykańskiej . To przekąska , która najczęściej podawana jest na ciepło z serem żółtym (wyśmienicie sprawdza się też  serowe fondue ). Jednak nachosy wyśmienicie smakują również z guacamole , meksykańską salsą, dipem czosnkowym a nawet  – ketchupem! Jeśli przygotujesz te domowej roboty będą smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż te ze sklepowej półki. Dodatkowo, gwarantujemy – z każdej imprezy (czy też wieczoru filmowego) znikną w mgnieniu oka! Nachos – przepis Składniki: 4-6 szt. tortilli kukurydzianej lub pszennej (zobacz jak zrobić tortillę ); łyżka oleju; przyprawy do smaku (może to być papryka, sól, curry, pieprz, chilli, mieszanka przypraw – ty zdecyduj, jak mają smakować nachosy). Przygotowanie: Każdą tortillę posmaruj po jednej stronie olejem. Dodaj do smaku wybrane przez siebie przyprawy. Układaj tortille jedną na drugiej tak, żeby olej zawsze był na wierzchniej stronie. Kiedy wszystkie będą już odpowiednio przyprawione, przetnij je tak, jak pizzę – na 8 części. Jeśli uznasz, że nachos będą za duże – z każdej części zrób kilka mniejszych trójkątów. Przygotowaną przekąskę włóż do piekarnika na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (lub na natłuszczonej masłem). I piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do czasu, aż nachosy nabiorą złotej barwy). Jeśli nachosy nie będą od razu chrupkie, nie przejmuj się – po ostygnięciu na pewno będą chrupiące. Jeśli jednak stwierdzisz, że są za miękkie, możesz włożyć je do piekarnika na 2-3 minuty. Możesz również je zapiec z serem żółtym – pycha! Rada: Szukasz innego sposobu na nachosy? Przygotuj nachos na głębokim oleju (wówczas będą bardziej chrupkie). Skorzystaj z naszego przepisu na tortillę , rozwałkuj ciasto i podziel je na niewielkie trójkąty. Wrzucaj je...

Przeczytaj
Rolnik Premium Mediterana
materiały PR
Przepisy Rolnik Premium Mediterana - nowe przysmaki
Firma Rolnik prezentuje przekąski rodem z włoskiej spiżarni. Papryka czereśniowa z serem, Pomidory suszone w oleju i Karczochy w ćwiartkach charakteryzują się najlepszą jakością, pysznym smakiem i wyrazistym, śródziemnomorskim aromatem.
Katarzyna Mordalska
styczeń 24, 2013

Kwintesencją nowej linii Mediterana są produkty pochodzące z najlepszych upraw i plantacji południa Europy, charakteryzujące się nie tylko doskonałym smakiem, ale także dorodnym kształtem, który zachęca do spróbowania produktów. Niewątpliwą zaletą produktów z linii Mediterana jest estetyczne i funkcjonalne opakowanie. Sześciokątne słoiczki, dzięki dopracowanym szczegółom efektownie prezentują się na każdym stole i nie wymagają przekładania produktów do innych naczyń. Papryka czereśniowa wypełniona serem feta z dodatkiem pepperoni to wyśmienite połączenie ostrości z delikatnością. To właśnie delikatny, lekko słony ser feta łagodzi pikantny smak papryki oraz sprawia, że staje się ona wyszukanym przysmakiem. Papryka nadziewana serem feta jest idealna jako samodzielna przekąska. Sprawdzi się też jako dodatek do innych włoskich dań, lub do mięs: wołowego, wieprzowego, dziczyzny i baraniny. Znakomicie też wzbogaci deskę serów. Włoskie suszone pomidory w oleju to przysmak, który z pewnością szybko przeniesie nas na południe Włoch. To wyjątkowe połączenie najlepszej odmiany włoskich pomidorów, delikatnych kaparów i mieszanki aromatycznych przypraw, wprowadzi do naszej kuchni śródziemnomorską nutę. Pomidory suszone w oleju otwierają przed nami całe spektrum kulinarnych zastosowań.We włoskiej kuchni suszone pomidory stanowią przede wszystkim składnik gorących sosów do makaronów lub zapiekanek. Suszone pomidory znakomicie nadają się także do sałatek. Karczochy w ćwiartkach w oleju to idealne rozwiązanie dla wszystkich wielbicieli tego warzywa, którzy nie mają czasu lub umiejętności, żeby go sprawnie obrać. Karczoch przez wielu nazywany jest ostem o dobrym sercu, ponieważ jego delikatny środek skrywa się pod warstwami ostrych, często lekko zdrewniałych liści, które ciężko usunąć. Delikatne kawałki karczocha o lekko...

Przeczytaj
makaron
123rf
Przepisy Makaron – symbol włoskiej kuchni
Uwielbiasz włoską kuchnię, ale obawiasz się, że jest zbyt kaloryczna? Zastanawiasz się, jak dobrze ugotować makaron? Poznaj wszystkie tajemnice makaronu.
Katarzyna Mordalska
luty 05, 2013

Jak ugotować makaron Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie,  bez dodatku oliwy! , w zależności od rodzaju makaronu – około 7-8 minut. Zasada jest taka, że na 500g makaronu należy przygotować 4,5 litra wody osolonej 2 łyżkami soli (albo jedną jeśli składniki sosu będą naturalnie słone – anchois czy kapary). Najzdrowiej jest gotować makaron o minutę krócej niż podano na opakowaniu – wówczas otrzymamy makaron  al dente , który ma niższy wskaźnik glikemiczny, więc na dłużej zapewnia uczucie sytości. Makaron al dente można poznać po tym, że „stawia lekki opór” zębom. Makaronu nie gotujemy pod przykrywką i mieszamy go przynajmniej co dwie minuty. Wartości odżywcze makaronu Makaron jest źródłem węglowodanów, ale jeśli jest umiejętnie gotowany (al dente), łączony ze zdrowymi i niskokalorycznymi dodatkami oraz spożywany w rozsądnych ilościach, to na pewno nie wpłynie negatywnie na naszą figurę. Makaron jest bogaty w składniki odżywcze, zawiera m.in.: potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, mangan, witaminę B1 i B3. Osoby szczególnie dbające o linię mogą spróbować makaronu z mąki razowej , który jednocześnie jest doskonałym źródłem błonnika. Dobrym (i zdrowym!) wyborem jest przygotowywanie klasycznego sosu pomidorowego – składającego się z cebuli, ziół, czosnku, świeżych pomidorów i odrobiny oliwy z oliwek. Rodzaje makaronu Istnieje ponad 600 różnych rodzajów makaronów i każdy typ ma swój dedykowany sos. Farfalline (kokardki) i ditalini (krótkie rurki) najbardziej pasują do zup. Linguine (jak do spaghetti – ale płaskie) podajemy z owocami morza, a farfalle (kokardki), tagliatelle (wstążki) i fettuccine (węższe wstążki) najczęściej łączymy z sosami na bazie pomidorów. Sosy śmietanowe najlepiej komponują się z makaronem żłobkowanym, do którego przylegają – jak penne rigate...

Przeczytaj