klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
sys borowikowa
materiały PR
Przepisy

W oprawie aromatycznych borowików – nowość z serii Dania Babci Zosi

Zupa grzybowa to jeden z przysmaków naszej kuchni. Najlepsza jest ta na bazie borowików, zwanych także prawdziwkami. Jej smak i zapach urzeknie nie tylko amatorów polskich tradycyjnych dań. Dla wszystkich smakoszy firma SyS przygotowała aromatyczną nowość - zupę borowikową z dodatkiem łazanek z serii Dania Babci Zosi.
styczeń 07, 2015

Szlachetny smak borowika

Borowik to prawdziwy rarytas wśród grzybów. Nie bez powodu nazywa się go „królem polskich lasów”. Idealnie nadaje się do suszenia
i marynowania. Jego aromat i smak doceniają nie tylko nasi rodacy. Jest podstawą włoskiego risotto grzybowego czy tagiatelle con funghi, czyli makaronu z sosem na bazie śmietany. Prawdziwki uzupełniają często gnocchi podawane z wątróbką lub kawałkami kurczaka. Goszczą także na włoskich stołach jako dodatek serwowany sauté z odrobiną masła. W wersji austriackiej znane są w zupie, zwanej również wiedeńskim wywarem, a w Prowansji natknąć możemy się na carpaccio borowikowe. My najbardziej lubimy zupy i sosy grzybowe na bazie prawdziwków. Dodajemy je także do bigosu, uszek, pierogów, a nawet do rosołu. Marynowane, świetnie sprawdzają się jako wyrazisty dodatek do mięs. Nic dziwnego, że każdy amator grzybobrania liczy na to, że właśnie z taką zdobyczą wróci z wyprawy do lasu.

dania babci zosi borowikowa

Czas na grzybową Babci Zosi!

Jeśli jednak w tym roku nie planujesz wybrać się do lasu, zapas smacznych suszonych grzybów już się skończył albo zwyczajnie nie masz czasu na pracochłonne gotowanie, możesz sięgnąć po nowość – zupę borowikową z łazankami z serii Dania Babci Zosi  firmy SyS. To podwójny ukłon w stronę naszych tradycji kulinarnych. Na jej smak składa się bowiem woń najlepszych suszonych borowików i pysznych, delikatnych łazanek. Razem tworzą apetyczne i sycące połączenie, idealne na chłodne dni. Smak zupy można podkreślić dodając odrobinę kwaśnej śmietany. Naturalna, łatwa w przygotowaniu zupa bez żadnych sztucznych dodatków, to zdrowa i pyszna propozycja dla całej rodziny.

Sugerowana cena detaliczna: 5,99 zł

Komentarze
hortex makaron na patelnię
materiały PR
Przepisy Makarony na patelnię Hortex – pyszne danie w 10 minut!
Dla miłośników kuchni włoskiej (i nie tylko) Hortex wprowadza nową, mrożoną linię „na patelnię” – makarony na patelnię. Są to pyszne kompozycje makaronów i warzyw, z dodatkiem doskonale doprawionych sosów. Dla smakoszy szpinaku przygotowano Tagliatelle z sosem szpinakowym, dla wielbicieli ostrzejszych smaków pyszne Penne Napoletana, a dla tych którzy uwielbiają mięsne dodatki aromatyczne Spaghetti Carbonara lub Farfalle z sosem Bolognese. A to wszystko w 10 minut!
wrzesień 29, 2014

Zainspirowany kuchnią włoską, znając gusta polskich konsumentów oraz ich zamiłowanie do dobrego jedzenia, ale także nie spędzania w kuchni zbyt długiego czasu Hortex wprowadził „Makarony na patelnię” : Tagliatelle z sosem szpinakowym To harmonijne połączenie tagliatelli z pysznym sosem ze szpinakiem, na bazie śmietany, gorgonzoli z przyprawami oraz cebulą i pieczarkami; Penne Napoletana Doskonała kompozycja penne z suszonymi pomidorami, delikatną cukinią, słodką kukurydzą i papryką oraz z sosem na bazie dojrzałych pomidorów, śmietany, pikantnej cebuli oraz podkreślających smak przypraw; Spaghetti Carbonara To wyjątkowe połączenie spaghetti z chrupiącym brokułem, zielonym groszkiem, suszonym pomidorem i cebulką w aromatycznym w śmietanowym sosie z wędzonym boczkiem i przyprawami; Farfalle z sosem Bolognese Klasyczne połączenie – farfalli ze starannie doprawionym pomidorowo-mięsnym sosem z dodatkiem chrupiącej marchewki, cebuli i pieczarek. Podobnie, jak wszystkie mrożonki Hortex, Makarony na patelnię nie zawierają konserwantów, barwników, ani wzmacniaczy smaku . Cena: 7,49zł/ 450g

Przeczytaj
kawy starbucks
Przepisy Zimowe kawy w Starbucks
Podczas zimowych dni w kawiarniach Starbucks dostępne będą limitowane edycje kaw w świątecznym wydaniu: Toffee Nut Latte, Gingerbread Latte i Orange Mocha oraz starannie dobrana mieszanka ziarnistej Christmas Blend.
Katarzyna Mordalska
listopad 12, 2013

Już od listopada w kawiarniach Starbucks pojawiły się sezonowe kawy: aksamitna Toffee Nut Latte , korzenna Gingerbread Latte i soczysta Orange Mocha oraz ziarnista Christmas Blend . One nie tylko rozgrzeją nas w zimowe dni, ale także sprawią, że już po pierwszym łyku poczujemy  charakterystyczny dreszczyk oczekiwania na świąteczny czas, którego nie możemy się doczekać przez cały rok. Ci, którzy wypatrują pierwszych płatków śniegu, jako zapowiedzi bożonarodzeniowego czasu, mogą wcześniej poczuć smak Świąt, sięgając po Toffee Nut Latte . Bogaty, maślany smak toffee i aromat ciepłych, prażonych orzechów to wspaniali partnerzy dla głębokiej kawy Espresso Roast i aksamitnego spienionego mleka. Całość zwieńczona jest kłębkiem bitej śmietany niczym śniegiem i otulona sosem toffee z orzechową posypką. Kiedy zaczyna się sezon wieczorów przy kominku, ciepłych szalików i zimnych poranków, warto nieco te zimowe dni ocieplić miłością do bliskich. Nie lepszego sposobu na przekazanie pozytywnych emocji, niż zaproszenie najbliższych na Gingerbread Latte . Pokochacie smak świeżo upieczonego piernika połączonego ze świeżo zmieloną kawą espresso i spienionym mlekiem. Na czubku kawy nie może zabraknąć słodkiej chmurki z bitej śmietany posypanej rozgrzewającą gałką muszkatołową. W tej kawie z pewnością poczujesz smak Świąt. W tym roku Starbucks przedstawia zupełnie nowy smak kawy w świątecznym czerwonym kubku - Orange Mocha . Wszyscy kochają połączenie czekolady z pomarańczą i właśnie dlatego Starbucks stworzył kombinację klasycznej Starbucks Caffe Mocha i kropli pomarańczowego syropu. Kawę wieńczy kłębek słodkiej bitej śmietany oblanej sosem mocha. To idealna kawa na tegoroczne Święta. Dla tych, którzy chcieliby pić swoją ulubioną kawę Starbucks w domu, idealną propozycją jest świąteczna kawa ziarnista Christmas Blend . To łagodna...

Przeczytaj
twój smak serek piątnica
Przepisy Rodzina serków Twój Smak Puszysty powiększa się!
OSM Piątnica wprowadza aż 4 nowe smaki śmietankowych serków do smarowania. Wśród nowości są letnie, śródziemnomorskie klimaty oraz wersja dla tradycjonalistów – prażona cebulka!
Katarzyna Mordalska
lipiec 29, 2014

Nowe serki z gamy Twój Smak Puszysty wytwarzane są z wysokiej jakości mleka pasteryzowanego i śmietany. Są naturalne i puszyście lekkie, a w ich produkcji nie użyto konserwantów, barwników oraz zagęstników. Doskonale sprawdzą się w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem oraz jako składnik wielu dań. Trzy z czterech nowych smaków zawierają dodatki, które kojarzone są z kuchnią śródziemnomorską – suszone na słońcu pomidory, bazylię oraz grillowaną paprykę. W powiększonej rodzinie kremowego serka Twój Smak Puszysty znalazła się również wersja z prażoną cebulą. Twój Smak Puszysty z suszonymi na słońcu pomidorami to przysmak w stylu włoskim. Do jego przygotowania wykorzystuje się pomidory suszone tradycyjną metodą, czyli w promieniach słonecznych. Dzięki temu zachwycają nie tylko intensywną barwą, ale również wyrazistym smakiem i aromatem. To właśnie dlatego puszysty serek śmietankowy z dodatkiem suszonych pomidorów smakuje wyjątkowo. Twój Smak Puszysty z bazylią to prawdziwa gratka dla miłośników aromatycznych ziół. Intensywny aromat i smak bazylii podkreśla kusząca delikatność kremowego serka. Oryginalne połączenie idealnie sprawdzi się jako podstawa dipów serwowanych do mięs z grilla. Twój Smak Puszysty z grillowaną papryką nawiązuje do kuchni włoskiej i greckiej, w których grillowana papryka jest przysmakiem. Intensywny aromat grillowanej papryki w połączeniu ze śmietankowym serkiem tworzy całość o niebanalnym smaku. Takie połączenie zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy. Serek z papryką można stosować na wiele sposobów. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju pieczywem. Będzie też znakomitą bazą farszu do mięs i dodatkiem do sosów. Twój Smak Puszysty z prażoną cebulą to propozycja dla wielbicieli tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to serek o wyraźnym i intensywnym smaku . Cebulę, zgodnie z klasycznym...

Przeczytaj
jarmuż
Fotolia
Przepisy 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż
Jarmuż to coraz bardziej popularne zielone warzywo, po które warto sięgać ze względu na wiele właściwości odżywczych. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, można go jeść zarówno na surowo, jak i gotowany czy nawet pieczony w formie chipsów. Sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 14, 2015

1. Jarmuż opóźnia procesy starzenia Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia w organizmie. Także zawarte w nim witaminy i minerały wpływają na zachowanie zdrowego i młodego wyglądu. W jarmużu znajdziemy m.in. kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas i fosfor. 2. Jarmuż to doskonałe źródło witaminy młodości Skoro już o witaminach mowa, to nie tylko hamują one procesy starzenia, ale także wzmacniają odporność organizmu (za co odpowiada witamina C) oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci – dzięki  zawartości witaminy młodości A oraz witaminy K. 3. Jarmuż wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Jarmuż , jako roślina kapustna, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Świetnie poprawia trawienie, a dzięki zawartości błonnika, posiada właściwości odchudzające. Błonnik nie tylko wspomaga przemianę materii, ale działa także przeciwzawałowo, pomagając obniżyć poziom złego cholesterolu. 4. Jest smaczny! Przepadasz za kapustą czy sałatą, ale już Ci się znudziły? Jarmuż stanowi doskonałe urozmaicenie diety! Świetnie komponuje się z dressingami na bazie cytryny i oliwy z oliwek oraz… 5. …daje nieograniczone możliwości kulinarne! Na bazie jarmużu przygotujemy pyszne sałatki, zupy czy koktajle. Dobrze sprawdza się jako dodatek do kaszy jaglanej czy zapiekanek. Z jarmużu przygotujemy także zdrową przekąskę w postaci chipsów. Wypróbuj przepis na koktajl z jarmużem oraz przepis na zupę z jarmużem . 6. Ma mało kalorii Jarmuż jest pożywny, a jednocześnie niskokaloryczny, gdyż w aż 80% składa się z wody . W 100g liści znajduje się 29kcal i, co oczywiste, 0g tłuszczu. Czujecie się zachęceni, żeby włączyć jarmuż do codziennej diety? Sprawdźcie także najlepsze przepisy z jarmużem!

Przeczytaj