klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Warzywne ciasta czekoladowe PRZEPISY
Fotolia
Przepisy

Warzywne ciasta, które smakują lepiej niż... tabliczka czekolady!

Jesteś na diecie, ale nadal marzysz o tym, aby zatopić zęby w tabliczce ulubionej czekolady? Spokojnie – dzięki tym przepisom bez wyrzutów sumienia będziesz mogła zjeść coś naprawdę pysznego.
Milena Majak
październik 10, 2016

Zaspokoją głód nawet największego łakomczucha, który nieudolnie próbuje przejść na cukrowy detoks. Ciasta warzywne są proste w wykonaniu, a przy tym również bardzo pożywne. Z powodzeniem możesz nimi wypełnić jeden posiłek dziennie - na przykład przekąskę.

Jeśli już je piekłaś, to na pewno wiesz, że smakują obłędnie. Do ich wykonania nie użyjesz przetworzonych produktów, ale również nie wydasz majątku. Ze względu na różnorodność smaków, możesz tworzyć naprawdę szalone połączenia, które Twoje kubki smakowe od razu pokochają. Możesz je również wykorzystać je jako zamiennik tortu.

A ponieważ  za oknem robi się coraz chłodniej, miło będzie usiąść z kubkiem gorącej herbaty i kawałkiem ciasta przy ulubionym serialu. W naszej galerii znajdziesz idealnie pasujące do tej scenerii przepisy :). 

Smacznego!

1 z 6

Brownie z batatów

Brownie z batatów

Składniki:

- 2 duże bataty,

- ½ szklanki bezglutenowej mąki (ryżowej, kokosowej),

- 4 łyżki gorzkiego kakao,

- szczypta soli,

- 1½ szklanki daktyli,

- szklanka ulubionych orzechów (niesolonych). 

Kliknij dalej, aby sprawdzić sposób przygotowania.

2 z 6

Brownie z batatów

Brownie z batatów

Bataty umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i piecz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jeśli kupiłaś twarde daktyle, zalej je wrzątkiem na 15 min, a następnie odsącz wodę.

Dalej przekrój na pół upieczone ziemniaki i łyżką wydrąż z nich miąższ. Teraz przełóż go do większej miski i zmiksuj razem z daktylami. Do tej słodkiej masy wsyp teraz kakao oraz posiekane orzechy. Całość posyp solą i dokładnie wymieszaj. 

Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz przez 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasto powinno „odpocząć” około 10-15 min. Dopiero po tym czasie możesz je pokroić.

3 z 6

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

Składniki:

- 300 g buraków,

- 100 g gorzkiej czekolady,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- 80 g płatków owsianych zmielonych na proszek,

- 2 łyżki gorzkiego kakao,

- szczypta soli,

- 4 łyżki oleju,

- 4 łyżki wybranego słodzika (może być miód, syrop z agawy lub syrop klonowy),

- 2 jajka,

- ½ szklanki wody.

Kliknij dalej, aby sprawdzić sposób przygotowania.

4 z 6

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraki najpierw dokładnie umyj, a następnie upiecz. Po wystudzeniu, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie zajmij się rozpuszczeniem czekolady w kąpieli wodnej. Kolejny krok? Dodaj czekoladę do buraków i wymieszaj. Połącz to z jajkami, słodzikiem i wodą.

Do innego naczynia przesiej przez sito wszystkie suche składniki, wymieszaj, a następnie wlej do nich czekoladową mieszankę. Połącz je ze sobą dokładnie tak, aby nie powstały grudki. Masę przelej do formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 50 min.

5 z 6

Fasolowe ciasto kakaowe

Fasolowe ciasto kakaowe

Składniki:

- 280 g ugotowanej fasoli,

- ½ łyżeczki soli,

- ½ łyżeczki sody,

- 4 łyżki gorzkiego kakao,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- 5 jaj,

- 6 łyżek oleju rzepakowego,

- 4 łyżki słodzika (najlepiej miodu),

- ½ laski wanilii,

- 8 łyżeczek stewii.

Kliknij dalej, aby sprawdzić sposób przygotowania.

6 z 6

Fasolowe ciasto kakaowe

Fasolowe ciasto kakaowe

Weź trzy jaja, sól, wanilię oraz fasolę, a następnie zmiksuj je na gładki krem. Do drugiej miski przesiej suche produkty – kakao, sodę i proszek do pieczenia. W kolejnym naczyniu zblenduj ze sobą olej oraz wybrany przez siebie słodzik. Na głębokim talerzu rozbełtaj dwa pozostałe jaja oraz stewię.

Dodaj je do naczynia ze słodzikiem i wymieszaj razem. Przelej masę do kremu fasolowego i połącz ze sobą dokładnie tak, aby nie powstały żadne grudki. Masę przelej do formy i piecz w 170 stopniach przez 40 min. 

Komentarze