klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
smakowite ciasto oblane czekoladą z ozdobnymi jajkami na wierzchu
Przepisy

Wielkanoc w wersji light. Przepisy na tradycyjne dania, od których nie przytyjesz

Wielkanoc to czas, kiedy bez opamiętania zajadamy się mazurkiem, faszerowanymi jajkami, a wszystko to zapijamy żurkiem. Niestety nie każda z nas może sobie pozwolić na nieliczenie kalorii. Co zrobić w takiej sytuacji?
Milena Majak
kwiecień 11, 2017
Szukasz pomysłu na wielkanocny manicure? Podpowiadamy, jaki wybrać (i jak go potem nie zniszczyć ;)

Pobierz Trendbook Wizaz.pl – pierwszy taki w Polsce!

Doskonałym wyjściem będzie przygotowanie potraw, które nie są aż tak kaloryczne, a jednocześnie nie zawierają składników, na które na przykład jesteśmy uczulone. Alergie pokarmowe coraz częściej zmuszają nas do sporych zmian w jadłospisie i wykluczenia z niego wielu produktów. Bardzo popularna jest chociażby dieta bezglutenowa, która powinna być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię, czyli nietolerancję glutenu.

Zobacz także: Dieta na niedoczynność tarczycy - co powinna zawierać?

Ale spokojnie, Wielkanoc wcale nie musi upływać pod znakiem zakazów – wystarczy, że dostosujesz kilka potraw do siebie. Mistrzynią zamiany niezdrowego na zdrowe jest Anna Lewandowska. Nawet w ciąży nie ulega zachciankom – odżywia się zdrowo i dba o to, aby ani jej, ani dziecku niczego nie brakowało.

Na jej blogu znalazłyśmy trzy naprawdę apetyczne przepisy, które same chętnie przetestujemy w ferworze wielkanocnych przygotowań. Dorzucamy też coś od siebie i mamy nadzieję, że będzie wam smakować :).

Zdjęcia: Pinterest, iStock

1 z 5

Jajka faszerowane na zielono

Jajka faszerowane na zielono

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 g brukselki,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • szczypta soli jodowanej lub morskiej,
  • pieprz czarny

Myjemy brukselkę i gotujemy na parze aż stanie się miękka. Następnie posypujemy solą i blendujemy z umytym koperkiem na gładką masę. Konsystencja ma przypominać purée. Dalej gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupki i przekrajamy na pół. Pozbywamy się ostrożnie żółtka, które miksujemy z naszą brukselką i koperkiem. Tak przygotowaną pastę doprawiamy do smaku i szprycą wypełniamy jajka.

2 z 5

Dietetyczny mazurek

Dietetyczny mazurek

Składniki na spód:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g masła klarowanego
  • ja zamiast jajka użyłam siemienia lnianego, ale można wbić jajo
  • 60 g syropu ryżowego
  • soda, sól

Składniki na masę:

  • 8 daktyli
  • 150 ml śmietany ryżowej
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki rumu

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu dokładnie mieszamy i lekko ze sobą miksujemy. Kroimy masę w prostokąty, robimy z niej wałeczki i otaczamy mazurka. Całość pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika, czekamy aż ciasto ostygnie. Teraz gotujemy w śmietanie daktyle i dodajemy do nich pozostałe składniki na masę. Wszystko ze sobą miksujemy, a następnie wykładamy na wystudzone ciasto. Ozdabiamy wedle uznania.

3 z 5

Dietetyczny pasztet

Dietetyczny pasztet

Składniki:

  • 5 g suszonych borowików
  • 600 g piersi kurczaka (około 3 filety)
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • cebula 100 g
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 200 g
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek łyżeczka – 5g,
  • marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora
  • sól, pieprz, majeranek, cząber, gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny

Najpierw gotujemy wodę z warzywami i następnie wrzucamy do niej filety z kurczaka. Całość doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy pół godziny. Grzyby zalewamy 100 ml gorącej wody i czekamy 15 minut. Posiekaną drobno cebulę rumienimy na oliwie. Następnie dodajemy wątróbkę i grzyby, smażymy przez chwilę. Później wyciągamy filety z kurczaka i blendujemy je razem z wątróbką. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy jogurt naturalny oraz jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, cząbrem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy i wypełniamy masą małą formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni.

4 z 5

Babka bezglutenowa

Babka bezglutenowa

Składniki:

  • 5 białek
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przesiawamy mąkę i mieszamy z proszkiem oraz wiórkami. W misce ubijamy białka na sztywno. Trzymając mikser na wolnych obrotach dodajemy powoli miód, ekstrakt, masło, roztrzepane wcześniej jajko i powoli mąkę z wiórkami. Formę należy wysmarować olejem kokosowym i oprószyć mąką oraz przelać do niej ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Polewa przygotowujemy z roztopionej gorzkiej czekolady zmieszanej z kozim jogurtem naturalnym.

5 z 5

Dietetyczny majonez

Dietetyczny majonez

Składniki:

  • 1 kubek serka wiejskiego 200 g
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki octu
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zblendować na gładką masę i odpowiednio doprawić.

Komentarze