klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
materiały PR
Przepisy

Wielkanoc z Batidą

Coraz śmielej wyglądające zza chmur słońce zapowiada rychłe nadejście wiosny i Wielkanocy. I my już zaprzyjaźniliśmy się ze świątecznymi zajączkami. Na rodzinnym stole zastawionym domowymi przysmakami pięknie prezentować się będą wykwintne przysmaki przygotowane specjalnie na tę okazję przez Batidę. Wraz z nią przywołamy wiosnę do naszych domów.
Materiał partnera
marzec 21, 2017

Tegoroczna edycja świąteczna to nie lada gratka dla miłośników specjałów. W potrawach zespół naszego butiku z 25-letnią tradycją zaprezentuje swój kulinarny kunszt. Oferta obejmuje zarówno tradycyjne, staropolskie potrawy jak i przysmaki o francuskich korzeniach. Znajdzie się coś i dla koneserów mięsa, i dla wegetarian, jak i dla wszystkich łasuchów. Po śniadaniu wielkanocnym warto znaleźć jeszcze miejsce na pyszne ciasto, na przykład mazurek glazurowany czekoladą z truskawkową konfiturą i delikatnym kremem migdałowym.

Jak wielkanocne śniadanie, to tylko ze swojskim żurkiem na kiełbasie i jajku. Ta tradycyjna polska zupa smakuje wspaniale, a jeszcze lepiej prezentuje się w miseczce wykonanej z chleba. Zaskoczenie domowników zapewnisz sobie, jeśli podasz intensywny w smaku krem ze świeżego chrzanu na wędzonce. Jako mięsny akcent świetnie sprawdzi się unikalne połączenie kury i kaczki. Kurokaczka zapiekana w soli na pewno nie pozostanie bez komentarza biesiadników. Wołowina w nietypowej odsłonie? Nic prostszego! Podniebienia zachwyci rostbef faszerowany pieczarkami, kruchy z zewnątrz, zaś w środku soczysty.

Dla prawdziwych smakoszy przygotujemy foie gras, czyli wyrafinowany w smaku pasztet strasburski z gęsich wątróbek, uważany za specjał francuski, a swoją historią sięgający czasów starożytnego Egiptu. Od 20 lat stosujemy opracowaną przez naszych kucharzy oryginalną recepturę. Francuzi mieszkający w Warszawie kupują u nas foie gras, aby przypomnieć sobie ten wyjątkowy, tradycyjny smak.

 

W ofercie nie zabrakło także słodkości. Po sycącym, pełnym aromatów obiedzie nie sposób pominąć deseru przygotowanego z właściwą Batidzie dbałością o walory zarówno smakowe, jak i wizualne. Do wyboru francuskie makaroniki w wielu smakach oraz wywołujące uśmiech nie tylko na twarzach dzieci - słodkie zajączki, które być może zostawiły jakąś niespodziankę w ogrodzie. Prócz tradycyjnego mazurka polecamy javanais – wyśmienity przysmak francuskiego cukiernictwa,  czyli biszkopt migdałowy przekładany maślanym kremem o smaku kawowym z polewą czekoladową. Dla tradycjonalistów – drożdżowa baba polska, makowiec i keks. Oraz prawdziwa, tradycyjna baba ze śliwą, którą stworzyła niegdyś znana i ceniona cukiernia Hortex. Dziś pracując z cukiernikiem owej cukierni, udało nam się odtworzyć dokładnie jej smak baby na podstawie oryginalnej receptury. Osoby, które jadły ją za czasów Hortexu potwierdzają autentyczność przepisu. Proponujemy także do kawy czy herbaty intensywne w smaku francuskie trufle i praliny oraz tradycyjny baranek marcepanowy.

Atmosferę świątecznych dni w rodzinnym gronie świetnie uzupełnią nasze potrawy i wypieki. Zaproszeni goście z chęcią zasiądą przy stole zastawionym pachnącymi, pięknie podanymi potrawami. Okraszone pasją do tworzenia dania Batidy, sprawią, że te Święta będą wyjątkowe na długo pozostaną w pamięci.

Spędź Święta razem z Batidą!

materiał sponsorowany

Multicooker Philips - opinie i recenzje
Fotolia, materiały PR
Przepisy Multicooker Philips – idealne rozwiązanie dla zabieganych!
Miałam możliwość przetestowania wielofunkcyjnego, inteligentnego urządzenia do gotowania Philips Multicooker. Sprawdź, jakie były moje wrażenia!
Anna Jastrzębska
kwiecień 27, 2015

Multicooker Philips - czym jest? Multicooker Philips jest doskonałym rozwiązaniem dla osób chcących przygotowywać swoje ulubione posiłki w łatwy i szybki sposób . Multicooker może z powodzeniem zastąpić zarówno tradycyjny garnek, patelnię, jak i urządzenia kuchenne, takie jak parowar, mikrofalówkę czy piekarnik. Potrafi bowiem gotować, smażyć, piec, dusić, gotować na parze, a wszystkie potrawy smakują jeszcze lepiej niż przygotowywane w tradycyjny sposób oraz mają zachowane swoje wartości odżywcze. Dodatkowo gotowanie z Multicookerem nie wymaga tyle uwagi, ponieważ potrawy gotują się automatycznie. Philips wprowadził dwa nowe modele Multicookerów: HD3167/70 (czarny) i HD3167/71 (złoty). Mają one aż 15 automatycznych programów i 25 ręcznych ustawień temperatury. Multicookery Philips zostały wyposażone w podwójną grzałkę o większej powierzchni bezpośredniego podgrzewania, która zapewnia wyższą temperaturę i bardziej równomierne gotowanie . Urządzenia posiadają łatwy w obsłudze czujnik dotykowy i czytelny wyświetlacz cyfrowy z zegarem i minutnikiem. Dla zachowania bezpieczeństwa i komfortu dla rodziców Multicookery Philips posiadają zabezpieczenie przed dziećmi. Wrażenia z testu urządzenia Multicooker Philips W Multicookerze na początek przygotowałam kurczaka z warzywami (marchew, szparagi, brokuły) na parze –  w ciągu 25 minut aromatyczne danie było gotowe! Po użyciu wystarczy umyć misę (można w zmywarce) , wyjąć sitko do gotowanie na parze i można przygotowywać kolejne danie! Następne w kolejce było ciasto. Skorzystałam z przepisu z książeczki kucharskiej dołączonej do Multicookera – wybrałam ciasto biszkoptowe z jabłkami i orzechami. Oczywiście w każdym wypadku poszczególne składniki trzeba ze sobą połączyć i odpowiednio je przygotować – np. obrać warzywa, doprawić mięso czy utrzeć masło z cukrem w przypadku ciasta. Gdzie więc...

Przeczytaj
iqchnia
materiały PR
Styl życia IQuchnia - kulinarna uczta dla duszy i ciała
Znana wokalistka i producentka muzyczna Anna Jurksztowicz odsłania swoje drugie oblicze. Od lat praktykuje jogę, dużo podróżuje, od lat jej pasją jest gotowanie, a urządzane przez nią przyjęcia ponoć nie mają sobie równych! Już w marcu ukaże się jej książka IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić, w której zdradza swoje kulinarne sekrety i udziela praktycznych wskazówek jak mądrze i zdrowo kupować, gotować i pić.
Magdalena Borucińska
marzec 11, 2016

Umiejętności kulinarne Anny Jurksztowicz są znane w gronie jej rodziny, przyjaciół i współpracowników. Każde urządzane przez nią przyjęcie jest kulinarną ucztą dla duszy i ciała, co, jak zapewnia, może potwierdzić „co najmniej kilkuset wiarygodnych świadków”. To właśnie za ich namową postanowiła napisać książkę. Zamieściła w niej swoje autorskie przepisy na co dzień i od święta, a także wiele cennych, wręcz podstawowych zasad, które znały nasze babcie, a dziś już się o nich nie pamięta. Całość okraszona jest anegdotami z licznych podróży i życia towarzyskiego autorki oraz doprawiona szczyptą filozofii jogicznej i doświadczeń duchowych. Podróże nie tylko kulinarne Piosenkarka zdradza, że jej ulubiona metodą zwiedzania nowego miejsca jest wizyta na targu i w restauracji: Mam też jeszcze jeden nawyk. W nowym miejscu w restauracji zawsze zaglądam do kuchni (czasem niby przez przypadek, udaję że się pomyliłam, szukając toalety). No cóż, jestem ciekawska baba, ale prawie zawsze to, co widzę, jest fascynujące. I czasem żałuję, że muszę wracać do stolika, czuję się rozdarta, bo mój drugi świat, do którego tęsknię to kuchnia. W krajach arabskich nie raz, nie dwa narażałam życie doczesne, a nawet i wieczne, próbując dowiedzieć się, co aktualnie przygotowuje do jedzenia dwunastu krzątających się po kuchni facetów. Jej kuchnię śmiało można nazwać kosmopolityczną i nowoczesną, ale nie brak w niej tradycyjnych polskich akcentów i ciekawostek m.in. ponadstuletnich przepisów z książki kucharskiej Montanowej. Zdrowo, smacznie i z głową Zdrowie i równowaga są dla Anny Jurksztowicz najważniejsze, a jako joginka (mimo iż nie zrezygnowała z jedzenia mięsa i picia wina) do podróży kulinarnych dodaje sporą dawkę jogicznych mądrości, dzięki którym zachowujemy dobrą kondycję ciała, umysłu i duszy. Jej przepisy charakteryzuje prostota i dbałość...

Przeczytaj
zupa chrzanowa
Przepisy Przepis na wielkanocną zupę chrzanową
Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić?
Katarzyna Mordalska
marzec 15, 2013

Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, chrzan symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Nie ma w tym żadnej przesady – korzeń ten, oprócz wyrazistego, ostrego smaku posiada także właściwości zdrowotne. Jako naturalne źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Wielkanocnym śniadaniem rozpoczynamy radosny czas świętowania. To pierwsza okazja do rodzinnego spotkania, podzielenia się jajkiem, spędzenia czasu z najbliższymi. Wzbogacenie tradycyjnego menu o nowe potrawy pomoże uczynić święta jeszcze smaczniejszymi, a na pewno – bardziej zapadającymi w pamięć. Zupa chrzanowa doskonale się do tego nadaje. Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, zdradza przepis na zupę chrzanową. kości wędzone od schabu ½ kg marchew 1 średnia szt. seler ½ średniej szt. woda 2,5 l liść laurowy 3 szt. ziele angielskie 5-6 ziarnek chrzan 1 mały słoiczek śmietana kwaśna 18% 300 ml mąka 1 łyżka sól, pieprz do smaku czosnek 3 ząbki biała kiełbasa surowa ½ kg Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!

Przeczytaj
Styl życia Magda Gessler wyceniła swoje dania Wielkanocne. Tanio nie jest...
Magda Gessler sprzedaje wielkanocne wypieki i tradycyjne dania świąteczne. Oferta jest bogata, a ceny mogą niektórych bardzo zaskoczyć.
Milena Majak
kwiecień 06, 2020

Jeszcze w lutym, z okazji Tłustego Czwartku, restauratorka została skrytykowana za  windowanie cen faworków . Tym razem dyskusję mogą rozpocząć ceny potraw wielkanocnych, które Magda Gessler sprzedaje . Co klienci mogą kupić?  Ceny potraw wielkanocnych u Magdy Gessler Tegoroczna Wielkanoc będzie się znacząco różnić nawet od tej z ubiegłego roku. W związku z koronawirusem rząd apeluje o niewyjeżdżanie do rodzin , niegoszczenie znajomych. Pozostanie w domu wcale jednak nie oznacza zaprzepaszczenia ducha wielkiej nocy. Magda Gessler wychodzi jak co roku naprzeciw klientom i sprzedaje dania świąteczne . Tanio niestety nie będzie... Za niektóre dania trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych . Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official) Mar 31, 2020 o 12:15 PDT Wielkanocne wypieki sygnowane nazwiskiem restauratorki można nabywać w  lokalu Słodki Słony . Na stronie internetowej cukierni sprawdziłyśmy menu przygotowane właśnie z okazji zbliżających się świąt. W zakładce "Oferta na Wielkanoc" znajduje się oferta z ciastami, jak i daniami wytrawnymi.  Najtańsza jest tradycyjna baba - 50 zł za 0,7 kg. Zdecydowanie więcej zapłacimy za makowiec, który restauratorka wyceniła na 110 zł . Dostępnych jest też pięć rodzajów mazurka. To ciasto można kupić już za 65 zł. Dla bardziej wymagających podniebień Magda Gessler przygotowała ofertę z tortami wielkanocnymi o smaku pistacjowym, orzechowym i truflowym. Cena? Zawrotne 300 zł... W cukierni dostępne są także dania wytrawne. Ceny są już bardziej przystępne. Jeden litr sałatki jarzynowej, bigosu lub tradycyjnego żurku kosztuje 50 zł. Pół kilograma pieczonego schabu to wydatek rzędu 40 zł. Pięć złotych więcej zapłacimy za pieczony Rostbef wołowy.  W zakładce znajdują się też...

Przeczytaj