klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
babka wielkanocna
Przepisy

Wielkanocna baba z jajkami - przepis

Chcesz zaskoczyć swoich gości przy wielkanocnym stole? Zobacz oryginalny przepis na wielkanocną babkę nadziewaną... jajkami!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 16, 2014
babka wielkanocna

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Ciasto:

  • 300 g mąki;
  • ¼ łyżeczki soli;
  • 3 łyżki oleju;
  • 8 łyżek lodowatej wody;
  • 60 g łyżki zimnego masła.

Farsz:

  • 500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny
  • 100g białego sera
  • 100g fety
  • 50 g bryndzy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 surowe jajo + osobno surowe białko i żółtko
  • 6 jaj ugotowanych na twardo (np. Farmio)
  • 4 łyżki startego grana padano
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą. Połączyć z olejem i wodą. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3). Każdą porcję zwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Liście umyć, osączyć, drobno posiekać. Ewentualnie poddusić na łyżce oleju. Sery, czosnek, 1 surowe jajo i 1 surowe białko zmiksować w malakserze. Wymieszać z bułką tartą. Dodać zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.

Formę na babkę z kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.

Uwaga: Po pokrojeniu i wymieszaniu, zieleniny wydaje się dość dużo, ale podczas pieczenia "siądzie". Układając w formie trzeba więc trochę docisnąć. Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g.

Autorkąprzepisu i zdjęcia jest Kasia z pelnytalerz.blogspot.com

Komentarze
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na zdrowe i dietetyczne śniadanie
Wstajesz rano, włączasz ekspres lub nastawiasz wodę na herbatę i zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Podrzucamy kilka pomysłów, jak tradycyjne śniadania przeobrazić w zdrowe i dietetyczne posiłki!
Katarzyna Mordalska
listopad 02, 2015

Zdrowy omlet na śniadanie Omlet to jedno z chętniej wybieranych dań na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Takie śniadanie to doskonałe źródło białka i składników mineralnych, a w wersji z płatkami owsianymi i ulubionymi dodatkami w postaci owoców, warzyw, ziół i przypraw to przepis na śniadanie idealne! Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych łyżka mąki pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć) łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem zalewamy płatki owsiane gorącą wodą i pozostawiamy do rana. Do tak przygotowanych płatków wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W wersji wytrawnej, do masy polecamy dodać liście szpinaku, które są bogatym źródłem żelaza. Średniej wielkości patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Smażymy z obu stron. W wersji na słodko, do gotowego omletu polecamy dodać trochę serka wiejskiego z musem jabłkowym i cynamonem. Zdrowe kanapki na śniadanie Prawidłowo zbilansowane śniadanie powinno być bogate we wszystkie składniki odżywcze – zdrowe tłuszcze, węglowodany, białko oraz witaminy pochodzące z warzyw lub owoców. Takich substancji dostarczą nam odpowiednio skomponowane, zdrowe kanapki. Tylko co to znaczy zdrowe? Bazę takiej kanapki powinno stanowić pełnoziarniste pieczywo z mąki razowej. Zamiast masła czy margaryny, lepiej użyć pasty z awokado, które jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na takiej kanapce możemy położyć plastry grillowanej piersi kurczaka lub łososia. W drugim wypadku, możemy kanapkę nieco zmodyfikować i pieczywo posmarować twarożkiem, na którym położymy plastry awokado i na nim łososia, który doskonale skomponuje się z serkiem. Dodatek do tak przyrządzonych kanapek może stanowić całe bogactwo warzyw...

Przeczytaj
sałatka na upalne dni
materiały PR
Przepisy Sałatka na upalne dni
Latem nie mamy zbyt dużego apetytu, w szczególności na ciężkie dania. Codziennie jednak musimy dostarczać energii organizmowi więc zwracajmy uwagę na nasze menu. Ważne, aby było smacznie, lekko, ale i pożywnie. Co więcej pogoda nie sprzyja spędzaniu godzin w kuchni. Jak więc zjeść coś wartościowego, a na dodatek szybkiego w przygotowaniu? Przedstawiamy przepis na wyśmienite danie, którego sekretem jest krem sałatkowy marki Livio.
Katarzyna Mordalska
lipiec 27, 2012

Krem sałatkowy LIVIO to wyśmienite towarzystwo dla warzyw i ziół. Jego subtelny smak i delikatna, gładka konsystencja stanowią idealne dopełnienie każdej sałatki. Nie zawiera sztucznych barwników, sztucznych aromatów oraz konserwantów. Składniki: • sałata lodowa • ogórek zielony • sól i pieprz • natka pietruszki • pierś z kurczaka • czosnek • 4 łyżki kremu sałatkowego Livio • 12 pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka przyprawić pieprzem i solą, pokroić w paski i usmażyć na patelni. Sałatę porwać na kawałki. Pomidory koktajlowe pokroić na pół, ogórki w plasterki. Dodać natkę pietruszki. Następnie układać  kurczaka odsączonego z nadmiaru tłuszczu. Obrany czosnek zmiażdżyć, dodać krem sałatkowy marki Livio, pociętą natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać i tak przyprawionym sosem polać sałatkę. Smacznego!

Przeczytaj
dressingi
Fotolia
Przepisy Przepisy na sosy do sałatek
Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy
Łucja Zbieniewska
luty 23, 2015

W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty. Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona. Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut. Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą. Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki). Dodatek niezastąpiony – zioła W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek...

Przeczytaj