klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
ciasto drożdżowe
Przepisy

Wieniec drożdżowy z serem

Proporcje ciasta drożdżowego w tym wieńcu są idealnie dobrane, dlatego podczas pieczenia wieniec nie pęka, nie wypływa z niego ser, co często ma miejsce przy wypieku rolad drożdżowych. Ciasto pięknie pachnie skórką cytrynową, co w połączeniu ze słodkim serem i rodzynkami daje wspaniały smak.
kwiecień 15, 2011

ciasto drożdżowe

Składniki:

mąka [2.5 szklanki]

drożdże [40 g] (świeże)

mleko [0.5 szklanki]

cukier [125 g]

masło [125 g] (roztopione i ostudzone)

sól [1 szczypta]

skórka z połowy cytryny

żółtko z jajka [3 szt.]

ser biały [400 g] (z wiadereczka - nadzienie serowe)

rodzynki [0.5 szklanki] (nadzienie serowe)

skórka z cytryny (z połowy cytryny - nadzienie serowe)

cukier puder [0.5 szklanki] (nadzienie serowe)

żółtko z jajka [3 szt.] (nadzienie serowe)

mąka ziemniaczana [2 łyżeczki] (nadzienie serowe)

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Krok 1

Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego (nie może być gorące!) mleka i dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy rozcierając duże grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

Krok 2

Gdy zaczyn urośnie, wlewamy go do przesianej mąki, dodajemy resztę cukru, żółtka, skórkę z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy aż składniki się połączą i dolewamy masło. Wyrabiamy rekami ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz, będzie gładkie, lśniące i elastyczne (ok. 5-7 minut). Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, bezwietrzne miejsce na godzinę.

Krok 3

Żółtka ucieramy z cukrem puder na gładką masę. Dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ucieramy dokładnie mikserem, aż masa będzie gładka. Na samym końcu wrzucamy rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie ok. 20 minut), mieszamy.

Krok 4

Gdy ciasto urosło, wykładamy go na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości takiej jak na zdjęciu. Masę serową wykładamy na ciasto, zostawiając wolny brzeg. Rolujemy ciasto z serem i przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej dokładnie bułka tartą tortownicy na wieniec (z kominem) o średnicy 27 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30-35 minut.
Ciasto można polukrować (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody) lub posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Komentarze
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj
babka
123rf
Przepisy Babka drożdżowa z cytrynowym lukrem
Przedstawiamy w 13 prostych krokach jak zrobić pyszną babkę drożdżową z lukrem. Przepis w sam raz na Wielkanocny stół!
kwiecień 13, 2011

Składniki: mąka [60 dag] mleko [1.5 szklanki] cukier [20 dag] żółtko z jajka (8-10 sztuk) masło [12 dag] (pół kostki) drożdże [4 g] sól [1 szczypta] skórka z cytryny (z całej cytryny) skórka z pomarańczy (z całej pomarańczy) aromat cytrynowy do ciast (kilka kropli) cukier puder [1 szklanka] rum [1 łyżka] sok z cytryny (1-2 łyżki) Krok 1 Podgrzej odrobinę mleko. Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw. Mleko nie może być gorące. Najlepiej w temperaturze ciała. Krok 2 Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Moim zdaniem dość ważne jest ucieranie ok. 10 minut, aż masa będzie naprawdę puszysta. Krok 3 Do ciepłego mleka dodaj masło żeby się rozpuściło. Jeśli mleko będzie za ciepłe, koniecznie trzeba je schłodzić zanim dolejemy do ciasta. Krok 4 Stopniowo do ucieranych żółtek dodawaj mąkę, mleko z masłem (lekko ciepłe) i rozczyn. Dodajemy stopniowo mieszając ciągle składniki. Krok 5 Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach. Krok 6 Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Ciasto jednak będzie dość rzadkie i takie ma być. Trwa to około 15 – 20 minut. Krok 7 Na końcu ucierania dodaj rodzynki oprószone mąką. Krok 8 Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie wyrastało około 2-3 godzin. Krok 9 W tym czasie wysmaruj masłem bardzo dokładnie foremki do babek i oprósz je mąką. Dużo masła gwarantuje łatwe wyjmowanie ciasta. Krok 10 Jak ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz dłonią i przełóż do dwóch dużych form na babki. Ciasto powinno sięgać do 1/3 wysokości foremki. Ciasto naprawdę jeszcze bardzo wyrasta i jeśli będzie go zbyt dużo to ucieknie z formy. Krok 11 Postaw...

Przeczytaj
tort makowy
123rf
Przepisy Tort makowy z masą kokosową
Wielkimi krokami zbliża się okres Świąt. Jest to czas, w którym myślimy przede wszystkim o wyborze prezentów pod choinkę oraz o ułożeniu świątecznego menu. Tymczasem zima powoli zaczyna objawiać swoje mroźne oblicze. Zainspirowana właśnie nią - nadchodzącą zimą i przymrozkami , polecam śnieżny, zimowy tort, który możemy postawić dumnie na świątecznym stole, ale także poczęstować gości, w tym dzieci np. na przyjęciu Mikołajkowym.
Katarzyna Mordalska
grudzień 11, 2011

Składniki: BISZKOPT MAKOWY jajka [5 szt.] cukier [1 szklanka] (niepełna) mąka pszenna [1 szklanka] (niepełna) mąka ziemniaczana [2 łyżki] proszek do pieczenia [1 łyżeczka] mak [1 szklanka] (niepełna; mak suchy) sól [1 szczypta] MASA KOKOSOWA mleko [3 szklanki] masło [1.5 kostki] (20 + 10 dag) mąka krupczatka [4 łyżki] wiórki kokosowe [10 łyżek] cukier puder [1 szklanka] Składniki na tortownicę 24cm Krok 1 Dno tortownicy natłuszczamy (masłem lub olejem) i posypujemy bułką tartą. Nie natłuszczamy boków tortownicy. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy małymi porcjami cukier, nadal ubijając. Piana po dodaniu całego cukru powinna być gęsta i błyszcząca. Krok 2 Następnie dodajemy do piany po jednym żółtku, ucierając na najniższych obrotach, tylko do połączenia się żółtka z pianą. Postępujemy tak samo z kolejnymi żółtkami. Krok 3 Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Porcjami przesiewamy do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszając (nie miksujemy!). Krok 4 Gdy mąką połączy się z masą jajeczną w jednolitą, gładką konsystencję dosypujemy mak (na 3 razy). Mieszamy delikatnie aby wszystkie składniki się połączyły. Krok 5 Wlewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 165 stopniach C, przez 30-35 minut, bez termo obiegu. Po upieczeniu ( można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł, patyczek powinien być suchy po wbiciu w biszkopt), uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia. Krok 6 Po wystudzeniu, oddzielamy boki biszkoptu od brzegów tortownicy (biszkopt nie może być ciepły) za pomocą np. nożyka. Zdejmujemy obręcz tortownicy i korzystając z długiego noża przekrawamy biszkopt na dwie lub trzy warstwy....

Przeczytaj
fale dunaju
Przepisy Przepis na Fale Dunaju
Fale Dunaju to bardzo popularne ciasto, które nigdy nas nie zawiedzie. Pięknie prezentuje się na każdym stole czy to na specjalna okazję czy po prostu, gdy przychodzi nam na nie ochota. To ciasto, do którego zawsze się wraca. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, choć zajmuje troszkę naszego czasu, nie na tyle jednak, aby go nie spróbować zrobić. Bezapelacyjnie dla Fali Dunaju warto spędzić popołudnie w kuchni i poczuć zapach piekącego się ciasta kakaowego z wiśniami. A gdy „namalujemy” fale, zostaje nam go tylko podziwiać i rozkoszować się smakiem - rzecz jasna!
czerwiec 07, 2011

Składniki: CIASTO masło [25 dag] (lub margaryna, temp. pokojowa) cukier puder [30 dag] cukier waniliowy [1 op.] sól [1 szczypta] jajka [6 szt.] mąka [35 dag] proszek do pieczenia [3 łyżeczki] kakao [2 łyżki] (ciemne) mleko [3 łyżki] wiśnie [50 dag] MASA budyń waniliowy [1 op.] mleko [0.5 l] masło [25 dag] (lub margaryna, temp. pokojowa) cukier puder [0.5 szklanki] POLEWA czekolada gorzka [100 g] czekolada mleczna [100 g] masło [1 łyżka] śmietana [50 ml] (30%) Składniki na dużą prostokątną blachę.  Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Krok 1 - Ciasto jasne Masło lub margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i sól ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając (niech nie przestraszy nas rzadka konsystencja ciasta, po dodaniu mąki stanie się gładkie). W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta, cały czas ucierając na niższych obrotach. Ucieramy do momentu gdy ciasto będzie gładkie (1-2 minuty). Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej połowę naszego ciasta, równomiernie go rozprowadzając. Krok 2 - Ciasto kakaowe Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko, ucieramy na jednolita masę. Wykładamy ciasto kakaowe równomiernie na ciasto jasne. Krok 3 - Wiśnie myjemy i drylujemy. Owoce układamy na wierzchu ciasta kakaowego Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Gdy jest już upieczone (można sprawdzić patyczkiem) uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym studzimy go na kratce. Krok 4 - Masa Budyń rozrabiamy w 10 łyżkach mleka odmierzonych z 500 ml. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszany budyń energicznie mieszając, na małym ogniu, aby się nie przypalił. Wyłączamy ogień, gdy budyń...

Przeczytaj