klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Przepisy

Zaczynasz studia? Poznaj najsłynniejszą studencką sałatkę! I to za grosze...

Miasteczka akademickie znowu ożyły! Wydatki jednak się mnożą. Ratunkiem są... tanie sałatki. Znacie już tę z zupek chińskich, którą zrobicie dosłownie za grosze?
Agnieszka Pulikowska
październik 03, 2016


Studia to dla wielu osób czas wyprowadzki z domu. Zapewne choć część z Was słyszała od mamy: "Jak Ty sobie poradzisz? Co będziesz jeść?". Poza tym, życie studenckie to nie tylko zajęcia na uczelni, ale też poznawanie nowych osób, wspólne wypady. Nie zawsze na wszystko starcza pieniędzy i czasu. Najlepiej wtedy sięgnąć po... tanią sałatkę. Tę z zupek chińskich zna chyba każdy student, a jeżeli nie, to najwyższy czas żeby poznał!

Składniki: 
2 łagodne zupki chińskie i 1 ostra (najlepiej rosół)
filet z kurczaka
por
puszka kukurydzy
czerwona papryka
ogórki kiszone (wedle uznania, ale min. 5)
majonez
przyprawa curry (opcjonalnie)

Zobaczcie także:  Masz w lodówce ketchup? Możesz zrobić z niego pyszne ciasto! Przepis

Przygotowanie: 
1. Zupki chińskie (z przyprawami) zalać szklanką gorącej wody (najlepiej każdą w oddzielnej miseczce). 
2. Odsączyć nadmiar wody z makaronu i wystudzić. 
3. Kurczaka podkroić i usmażyć z przyprawą curry.
4. Pokroić paprykę, ogórki oraz pora. 
5. Zmieszać wszystkie składniki i dodać majonez. 

Jeżeli chcecie mniej wydać na składniki, możecie zrezygnować z kurczaka. Makaron z zupek chińskich w połączeniu z warzywami też dobrze smakuje. Niektórzy z kolei decydują się na połączenie jedynie zupek, kurczaka, pora i majonezu. Według innego przepisu, przypraw z zupek nie wsypujemy do makaronu, a posypujemy nimi kurczaka w trakcie smażenia. 
A może znacie jeszcze inne wariacje na temat tej popularnej sałatki? W wersji "droższej" możecie do niej dodać np. ser Halloumi

SMACZNEGO!

Zobaczcie także:  W drzwiach stają niespodziewani goście? Zrób im muffinkę z... dynią! 

Komentarze
makaron penne
materiały PR
Przepisy Przepisy na makarony od Mamma Mia!
Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą Składniki: 350g makaronu spaghetti Mamma Mia; 50g rukoli; 50g migdałów bez skórki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; oregano; 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie). Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu. Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym Składniki: 200g makaronu pióra Mamma Mia; 50 g wędzonego boczku; pół cebuli; 1 ząbek czosnku; oliwa z oliwek; 50 g suszonych pomidorów; 200 g krojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz; liście bazylii; ser dojrzewający do podania. Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem. Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia! 20 ml oliwy z oliwek extra virgin; 1 ząbek czosnku; 1 papryczka chili; 30 g selera naciowego; 250 g czerwonej papryki; 15 g masła; 2-3 łodyżek pietruszki; ok. 10 listków bazylii; 1 łodyżka mięty; 1-2 łodyżki szczypiorku; 10 ml brandy; sól, pieprz. Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało...

Przeczytaj
przekąska z kurczaka
materiały PR
Przepisy Przekąska z kurczaka na Karnawał
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne przekąski, idealne na karnawałową imprezę? Skorzystaj z przepisu na racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami i boczkiem podawane z sosem ziołowym.
Katarzyna Mordalska
styczeń 14, 2013

Przepis polecany przez Konrada Mirka, Kulinarnego Ambasadora marki Kurczak Zagrodowy z Podlasia – Drosed. Składniki dla 4 osób: 3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski 2 łyżki oliwy z oliwek 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka ½ szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia) 1 jajko sól do smaku 80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików 4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski ½ cebuli pokrojonej w piórka ½ oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski 2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów 1 mały pęczek posiekanej pietruszki oliwa z oliwek do smażenia Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić. Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

Przeczytaj
Dziewczyna z mocno natapirowanymi włosami
Fryzury Większa objętość i włosy świetnie odbite od nasady! Musicie wypróbować ten składnik za 2 złote
Zanieczyszczenia środowiska, środki do stylizacji...To wszystko sprawia, że włosy są bez życia i często widocznie ich ubywa. Okazuje się, że może im pomóc produkt za... 2 złote!

Cynamon zazwyczaj stosujemy do dań, deserów i napojów. Wiele kobiet wykorzystuje go także w pielęgnacji twarzy, szczególnie do skóry ze skłonnościami do trądziku, ponieważ ta przyprawa posiada właściwości antybakteryjne. Nie każdy jednak wie, że cynamon doskonale sprawdzi się także w pielęgnacji włosów oraz skóry głowy. Jego działanie antybakteryjne oraz antyseptyczne pomaga w przypadku pojawienia się łupieżu lub grzybicy. Doskonale także pobudza krążenie krwi, co sprzyja porostowi włosów. Z kolei dzięki jego oczyszczającym właściwościom mieszki włosowe pozostają odblokowane. Co ważne, zastosowanie cynamonu w pielęgnacji pomaga także w uniesieniu włosów. Polecamy: Lecznicze działanie cynamonu Powinny na niego jednak uważać blondynki, ponieważ może delikatnie przyciemnić włosy, a kobiety z brązowymi włosami z kolei uzyskają dzięki niemu piękny połysk. Cynamon przyjdzie z pomocą także suchym i zniszczonym włosom. Dodatkowym walorem jest również piękny, cynamonowy zapach, który utrzymuje się na włosach:) Jeżeli zastanawiacie się, w jaki sposób możecie go wykorzystać, to mamy dla was wskazówki.  Maska z cynamonem do suchych i łamliwych włosów  Składniki: pół szkl. oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżeczka cynamonu. Wystarczy podgrzać oliwę, przelać do miski, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Tak uzyskaną maskę nakłada się (po wystudzeniu) na włosy i rozczesuje za pomocą grzebienia, a po 15 minutach zmywa. Polecamy:   Test redakcji: włosy nie wypadają, są bardziej gęste, uniesione u nasady... co to za cudo? Płukanka do włosów z cynamonem  Wystarczy około 400 ml wody i łyżka zmielonego cynamonu. Wodę gotujemy, mieszamy z przyprawą, przecedzamy i stosujemy do drugiego płukania podczas mycia głowy. Efekt?  Włosy są błyszczące, pełne objętości i doskonale się układają. Możemy do niej dodać również kawę....

Przeczytaj
makaron z brokułami
123rf
Przepisy Makaron z brokułami i orzechami - przepis
Uwielbiasz makarony? Koniecznie wypróbuj przepis na szybkie, a zarazem oryginalne i pożywne danie – makaron z brokułami i orzechami.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 06, 2013

Jeśli znudziły ci się tradycyjne pasty, a nie masz pomysłu z czym przyrządzić makaron wypróbuj prosty przepis na oryginalne połączenie makaronu, brokułów i orzechów. To nie tylko ekspresowe i smaczne danie, ale przede wszystkim zdrowa i pożywna dawka energii! Składniki: 200 g makaronu 150 g różyczek brokułów 1 łyżka oliwy 1 mała czerwona cebula pokrojona w plastry, 1 czerwona papryka pokrojona w plastry 55 g orzechów włoskich (np. Bakalland) Garść liści bazylii Starty żółty ser do posypania, sól i pieprz Przygotowanie : Ugotować makaron al dente, ugotować brokuły (najlepiej na parze). Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej paprykę i cebulę przez ok. 3-4 minuty. Dodać orzechy i brokuły i smażyć jeszcze 2 minuty. Pozostaje już tylko połączyć składniki i posypać serem i pieprzem do smaku. Smacznego!

Przeczytaj