klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
ciasto
123rf
Przepisy

Zakalec – co zrobić żeby go uniknąć?

Zakalec to wróg numer jeden wszystkich miłośników wypieków. Dlaczego powstaje? Jak go uniknąć? Jak uratować ciasto z zakalcem? Zobacz nasze porady, które sprawią, że już nigdy nie zdarzy ci się upiec zakalca!
Łucja Zbieniewska
październik 31, 2013

ciasto puszyste

Sonia z „Hotelu Paradise” ostro wypowiadała się na temat rodziców Łukasza. Jak na to zareagowali?

Co to jest zakalec?

Krótko mówiąc – zakalec to nieudany wypiek. „Nieudany” z różnych przyczyn – może to być niewyrośnięte ciasto, niedopieczona warstwa wypieku lub cały placek. To, że pojawił się w naszym cieście, nie oznacza, że nie potrafimy piec słodkości. Zakalec w cieście przytrafia się nawet tym najbardziej doświadczonym cukiernikom! Dlaczego powstaje? Przyczyną może być błąd w przepisie (np. za dużo „ciężkich” składników, takich jak np. tłuszcz, cukier, woda)  lub w przygotowaniu ciasta (najczęściej są to błędy wynikające z za wysokiej lub za niskiej temperatury produktów, które wykorzystuje się do wypieku).

Co zrobić, żeby uniknąć zakalca?

  • Nie wolno mieszać składników za długo – robimy to tylko do czasu, aż wszystkie dokładnie się połączą. W innym wypadku do wypieku może dostać się za dużo powietrza i choć na początku ciasto pięknie urośnie, po wyciągnięciu z piekarnika natychmiastowo opadnie – i to ze zdwojoną siłą.
  • Mieszając składniki nie wolno zmieniać kierunku mieszania! Ciasto ma stosunkowo dużą lepkość i jest gęste, zmieniając kierunek mieszania, jego konsystencja ulega zaburzeniu, co może spowodować powstanie zakalca. Innym wytłumaczeniem tej „babcinej rady” może być fakt, że gluten (zawarty w mące) to włókienka, które mieszane w różne strony, rozrywają się i powodują zakalca.
  • Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia – chyba, że czujemy niepokojący zapach spalenizny, a znad piekarnika unosi się siny dym, który dobitnie informuje nas o tym, że z deseru nici ;) Piekarnik otwieramy dopiero chwilę przed upływem określonego czasu pieczenia. Robimy to po to, żeby sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło. Jeśli patyczek będzie suchy – ciasto jest gotowe.
  • Choć zabiera to nieco więcej czasu, zawsze warto przesiać przez sitko wszystkie suche składniki. Dzięki temu staną się bardziej puszyste i lżejsze, gdyż nabiorą więcej powietrza. Zaowocuje to jednolitą i puszystą masą bez grudek, a później – wspaniale wyrośniętym ciastem.
  • Wszystkie składniki do ciasta (zwłaszcza ucieranego) powinny mieć temperaturę pokojową – chyba, że przepis wyraźnie zaznacza odstępstwo od tej reguły. Mleko, jajka, śmietanę czy masło wyciągnij z lodówki przynajmniej dwie godziny przed rozpoczęciem swoich kulinarnych popisów.
  • Ciasto z owocami? Pycha! Jednak pamiętaj, że z dodawaniem owoców nie można przesadzić – ciasto będzie wówczas za bardzo wilgotne i się nie upiecze. Świeże owoce, takie jak śliwki, zawsze układaj rozcięciem ku górze, a te z kompotu/syropu/puszki dokładnie odsącz zanim dodasz je do ciasta.

Kiedy w domu unosi się piękny zapach upieczonego ciasta, mamy ochotę na to, żeby jak najszybciej skosztować naszego wypieku. Dlatego często, gdy ciasto jest jeszcze gorące, odstawiamy je w chłodne miejsce, żeby szybciej nadawało się do spożycia. To błąd, który może przyczynić się do tego, że nasz wypiek okaże się zakalcem. Pamiętaj, cierpliwość się opłaca! :)

Jak uratować ciasto z zakalcem?

co z zakalcem

Niektórzy pół-żartem, pół-serio mówią, że zakalec to ich ulubione ciasto. Prawda jest jednak taka, że nie powinniśmy go jeść (zwłaszcza, jeśli przyczyną jego powstania jest niedopieczenie wypieku). Jest jednak sposób na to, żeby nie zmarnować naszej pracy i składników, które wykorzystaliśmy do przygotowania ciasta – są to wyjątkowo pyszne i słodkie bajaderki. Zobacz nasz przepis na bajaderki.

Macie swoje sprawdzone sposoby na ciasto bez zakalca? Piszcie! :)

Lubisz gotować? Odnów swoją kuchnię odwiedzając stronę Leroy Merlin kody rabatowe.
Komentarze
materiały PR
Przepisy Domowe wypieki od Delecta - ciasta Kruche i Biszkopt
Ciasto kruche i biszkopt to podstawa domowych wypieków. Stanowią bazę dla wielu ciast i ciasteczek, dlatego muszą być doskonałej jakości. Wszystkim, którym brak czasu lub umiejętności, by samodzielnie przygotować ciasto podstawowe, Delecta poleca Kruche i Biszkopt z najnowszej linii Domowe wypieki. To pierwsze na rynku ciasta z dodatkiem specjalistycznych gatunków mąk.
Materiał partnera
luty 20, 2015

Domowy Biszkopt Delecta jest lekki i puszysty, po upieczeniu nie opada, dzięki czemu zachowuje swoją delikatną strukturę. Najwyższą jakość wypieku gwarantuje wysokogatunkowa mąka tortowa w składzie produktu. Gospodynie cenią ją za miałkość i niezawodność przy wypieku ciast biszkoptowych. Do zawartości opakowania wystarczy dodać 4 jaja i odrobinę wody, by otrzymać porcję ciasta bazowego na tortownicę o  średnicy 24 cm. Biszkopt można przygotować w wersji podstawowej i urozmaicić ulubionymi dodatkami – kremem, masą, owocami czy galaretką. Korzystając z inspirujących przepisów zamieszczonych na opakowaniu, Biszkopt Delectymożna przemienić na przykład w oryginalne ciasto Wiewiórka! Domowe Kruche Delecta to idealnie skomponowana mieszanka na delikatne ciasto kruche, które zawsze się udaje. Delecta idealnie zbilansowała składniki, by oszczędzić Twój czas. Dodatek specjalistycznej mąki krupczatki – jasnej, pszennej, o zwiększonym ziarnie, gwarantuje kruchość ciasta i zapobiega powstaniu zakalca. Do zawartości opakowania wystarczy dodać jajo i 100 tłuszczu, by otrzymać ciasto bazowe. Świetnie sprawdzi się jako podstawa szarlotki, mazurka czy spód do sernika. Na opakowaniu Delecta poleca trzy inspirujące przepisy, jak niebanalnie podać Kruche. Domowe wypieki Delecta to linia ciast, które dla początkujących będą świetną bazą do pierwszych cukierniczych eksperymentów. Zaawansowanym, lecz zabieganym gospodyniom, pozwolą w awaryjnych sytuacjach szybko przygotować ciasto jak domowe. Nowe ciasta Kruche i Biszkopt z linii Domowe wypieki Delecta są dostępne w sprzedaży od 17 lutego br. w sugerowanej cenie detalicznej ok. 3,69 zł. materiał sponsorowany

Przeczytaj
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj
fale dunaju
Przepisy Przepis na Fale Dunaju
Fale Dunaju to bardzo popularne ciasto, które nigdy nas nie zawiedzie. Pięknie prezentuje się na każdym stole czy to na specjalna okazję czy po prostu, gdy przychodzi nam na nie ochota. To ciasto, do którego zawsze się wraca. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, choć zajmuje troszkę naszego czasu, nie na tyle jednak, aby go nie spróbować zrobić. Bezapelacyjnie dla Fali Dunaju warto spędzić popołudnie w kuchni i poczuć zapach piekącego się ciasta kakaowego z wiśniami. A gdy „namalujemy” fale, zostaje nam go tylko podziwiać i rozkoszować się smakiem - rzecz jasna!
czerwiec 07, 2011

Składniki: CIASTO masło [25 dag] (lub margaryna, temp. pokojowa) cukier puder [30 dag] cukier waniliowy [1 op.] sól [1 szczypta] jajka [6 szt.] mąka [35 dag] proszek do pieczenia [3 łyżeczki] kakao [2 łyżki] (ciemne) mleko [3 łyżki] wiśnie [50 dag] MASA budyń waniliowy [1 op.] mleko [0.5 l] masło [25 dag] (lub margaryna, temp. pokojowa) cukier puder [0.5 szklanki] POLEWA czekolada gorzka [100 g] czekolada mleczna [100 g] masło [1 łyżka] śmietana [50 ml] (30%) Składniki na dużą prostokątną blachę.  Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Krok 1 - Ciasto jasne Masło lub margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i sól ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając (niech nie przestraszy nas rzadka konsystencja ciasta, po dodaniu mąki stanie się gładkie). W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta, cały czas ucierając na niższych obrotach. Ucieramy do momentu gdy ciasto będzie gładkie (1-2 minuty). Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej połowę naszego ciasta, równomiernie go rozprowadzając. Krok 2 - Ciasto kakaowe Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko, ucieramy na jednolita masę. Wykładamy ciasto kakaowe równomiernie na ciasto jasne. Krok 3 - Wiśnie myjemy i drylujemy. Owoce układamy na wierzchu ciasta kakaowego Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Gdy jest już upieczone (można sprawdzić patyczkiem) uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym studzimy go na kratce. Krok 4 - Masa Budyń rozrabiamy w 10 łyżkach mleka odmierzonych z 500 ml. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszany budyń energicznie mieszając, na małym ogniu, aby się nie przypalił. Wyłączamy ogień, gdy budyń...

Przeczytaj
gofry
Fotolia
Przepisy Jak zrobić chrupiące i pyszne gofry?
Wciąż szukasz idealnego przepisu na gofry? Nie zawsze wychodzą doskonale wypieczone i chrupiące? Podpowiadamy, jak uniknąć takiej sytuacji! Wypróbujcie także sprawdzony przepis Wizażanki!
Katarzyna Mordalska
listopad 17, 2015

Żeby gofry były chrupiące… Od idealnych gofrów dzielą Cię dosłownie trzy kroki: - sprawdzony przepis, - odpowiednio przygotowane składniki, - dobra gofrownica o wysokiej mocy. Przepis na chrupiące gofry znajdziesz poniżej, tylko co z tymi składnikami? Kluczem do sukcesu jest wyjęcie wszystkich składników z lodówki i utrzymanie ich w temperaturze pokojowej tak, by przed przygotowaniem ciasta trochę się ogrzały. Nie pozostaje to bez znaczenia nie tylko w wypadku wypieków i ciast przygotowywanych w piekarniku, ale także przy robieniu gofrów. Co do gofrownicy – im wyższa moc, tym lepiej. Gofry nie tylko pieką się szybciej, ale dzięki temu są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Podczas pieczenia ważne jest także, by nie otwierać gofrownicy i nie "ochładzać" ciasta. Wypróbowany przepis na gofry Ten przepis na chrupiące gofry to pomysł Wizażanki Vesenki. Do tej pory zgromadził on najwięcej pozytywnych recenzji i komentarzy. Ciasto przygotowuje się w dosłownie kilka minut. Składniki: 3 szklanki mąki 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 łyżka proszku do pieczenia 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Przygotować dwa spore naczynia. W jednym wszystkie składniki (oprócz białek) ubić mikserem na gładką masę. W drugim białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę do naczynia z ubitą resztą składników i delikatnie wymieszać. Nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy na rumiano – około 2-3 minuty (trzeba sprawdzać, bo każda gofrownica inaczej piecze i czas może być trochę inny), podawać z ulubionymi dodatkami (cukier puder, owoce, dżem, bita śmietana itp.). Generalnie trzeba pamiętać o zasadzie – im większą moc ma gofrownica, tym gofry będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką. Przed pieczeniem, a potem co kilka...

Przeczytaj