Wejdź
ciasto
123rf
Przepisy

Zakalec – co zrobić żeby go uniknąć?

Zakalec to wróg numer jeden wszystkich miłośników wypieków. Dlaczego powstaje? Jak go uniknąć? Jak uratować ciasto z zakalcem? Zobacz nasze porady, które sprawią, że już nigdy nie zdarzy ci się upiec zakalca!
Łucja Zbieniewska
październik 31, 2013

ciasto puszyste

Kryjący krem CC, wodoodporny eyeliner, spray na porost włosów - oto hity wakacji!

Co to jest zakalec?

Krótko mówiąc – zakalec to nieudany wypiek. „Nieudany” z różnych przyczyn – może to być niewyrośnięte ciasto, niedopieczona warstwa wypieku lub cały placek. To, że pojawił się w naszym cieście, nie oznacza, że nie potrafimy piec słodkości. Zakalec w cieście przytrafia się nawet tym najbardziej doświadczonym cukiernikom! Dlaczego powstaje? Przyczyną może być błąd w przepisie (np. za dużo „ciężkich” składników, takich jak np. tłuszcz, cukier, woda)  lub w przygotowaniu ciasta (najczęściej są to błędy wynikające z za wysokiej lub za niskiej temperatury produktów, które wykorzystuje się do wypieku).

Co zrobić, żeby uniknąć zakalca?

  • Nie wolno mieszać składników za długo – robimy to tylko do czasu, aż wszystkie dokładnie się połączą. W innym wypadku do wypieku może dostać się za dużo powietrza i choć na początku ciasto pięknie urośnie, po wyciągnięciu z piekarnika natychmiastowo opadnie – i to ze zdwojoną siłą.
  • Mieszając składniki nie wolno zmieniać kierunku mieszania! Ciasto ma stosunkowo dużą lepkość i jest gęste, zmieniając kierunek mieszania, jego konsystencja ulega zaburzeniu, co może spowodować powstanie zakalca. Innym wytłumaczeniem tej „babcinej rady” może być fakt, że gluten (zawarty w mące) to włókienka, które mieszane w różne strony, rozrywają się i powodują zakalca.
  • Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia – chyba, że czujemy niepokojący zapach spalenizny, a znad piekarnika unosi się siny dym, który dobitnie informuje nas o tym, że z deseru nici ;) Piekarnik otwieramy dopiero chwilę przed upływem określonego czasu pieczenia. Robimy to po to, żeby sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło. Jeśli patyczek będzie suchy – ciasto jest gotowe.
  • Choć zabiera to nieco więcej czasu, zawsze warto przesiać przez sitko wszystkie suche składniki. Dzięki temu staną się bardziej puszyste i lżejsze, gdyż nabiorą więcej powietrza. Zaowocuje to jednolitą i puszystą masą bez grudek, a później – wspaniale wyrośniętym ciastem.
  • Wszystkie składniki do ciasta (zwłaszcza ucieranego) powinny mieć temperaturę pokojową – chyba, że przepis wyraźnie zaznacza odstępstwo od tej reguły. Mleko, jajka, śmietanę czy masło wyciągnij z lodówki przynajmniej dwie godziny przed rozpoczęciem swoich kulinarnych popisów.
  • Ciasto z owocami? Pycha! Jednak pamiętaj, że z dodawaniem owoców nie można przesadzić – ciasto będzie wówczas za bardzo wilgotne i się nie upiecze. Świeże owoce, takie jak śliwki, zawsze układaj rozcięciem ku górze, a te z kompotu/syropu/puszki dokładnie odsącz zanim dodasz je do ciasta.

Kiedy w domu unosi się piękny zapach upieczonego ciasta, mamy ochotę na to, żeby jak najszybciej skosztować naszego wypieku. Dlatego często, gdy ciasto jest jeszcze gorące, odstawiamy je w chłodne miejsce, żeby szybciej nadawało się do spożycia. To błąd, który może przyczynić się do tego, że nasz wypiek okaże się zakalcem. Pamiętaj, cierpliwość się opłaca! :)

Jak uratować ciasto z zakalcem?

co z zakalcem

Niektórzy pół-żartem, pół-serio mówią, że zakalec to ich ulubione ciasto. Prawda jest jednak taka, że nie powinniśmy go jeść (zwłaszcza, jeśli przyczyną jego powstania jest niedopieczenie wypieku). Jest jednak sposób na to, żeby nie zmarnować naszej pracy i składników, które wykorzystaliśmy do przygotowania ciasta – są to wyjątkowo pyszne i słodkie bajaderki. Zobacz nasz przepis na bajaderki.

Macie swoje sprawdzone sposoby na ciasto bez zakalca? Piszcie! :)

Lubisz gotować? Odnów swoją kuchnię odwiedzając stronę Leroy Merlin kody rabatowe.
Komentarze
materiały PR
Przepisy Domowe wypieki od Delecta - ciasta Kruche i Biszkopt
Ciasto kruche i biszkopt to podstawa domowych wypieków. Stanowią bazę dla wielu ciast i ciasteczek, dlatego muszą być doskonałej jakości. Wszystkim, którym brak czasu lub umiejętności, by samodzielnie przygotować ciasto podstawowe, Delecta poleca Kruche i Biszkopt z najnowszej linii Domowe wypieki. To pierwsze na rynku ciasta z dodatkiem specjalistycznych gatunków mąk.
Materiał partnera
luty 20, 2015

Domowy Biszkopt Delecta jest lekki i puszysty, po upieczeniu nie opada, dzięki czemu zachowuje swoją delikatną strukturę. Najwyższą jakość wypieku gwarantuje wysokogatunkowa mąka tortowa w składzie produktu. Gospodynie cenią ją za miałkość i niezawodność przy wypieku ciast biszkoptowych. Do zawartości opakowania wystarczy dodać 4 jaja i odrobinę wody, by otrzymać porcję ciasta bazowego na tortownicę o  średnicy 24 cm. Biszkopt można przygotować w wersji podstawowej i urozmaicić ulubionymi dodatkami – kremem, masą, owocami czy galaretką. Korzystając z inspirujących przepisów zamieszczonych na opakowaniu, Biszkopt Delectymożna przemienić na przykład w oryginalne ciasto Wiewiórka! Domowe Kruche Delecta to idealnie skomponowana mieszanka na delikatne ciasto kruche, które zawsze się udaje. Delecta idealnie zbilansowała składniki, by oszczędzić Twój czas. Dodatek specjalistycznej mąki krupczatki – jasnej, pszennej, o zwiększonym ziarnie, gwarantuje kruchość ciasta i zapobiega powstaniu zakalca. Do zawartości opakowania wystarczy dodać jajo i 100 tłuszczu, by otrzymać ciasto bazowe. Świetnie sprawdzi się jako podstawa szarlotki, mazurka czy spód do sernika. Na opakowaniu Delecta poleca trzy inspirujące przepisy, jak niebanalnie podać Kruche. Domowe wypieki Delecta to linia ciast, które dla początkujących będą świetną bazą do pierwszych cukierniczych eksperymentów. Zaawansowanym, lecz zabieganym gospodyniom, pozwolą w awaryjnych sytuacjach szybko przygotować ciasto jak domowe. Nowe ciasta Kruche i Biszkopt z linii Domowe wypieki Delecta są dostępne w sprzedaży od 17 lutego br. w sugerowanej cenie detalicznej ok. 3,69 zł. materiał sponsorowany

Przeczytaj

Nasze akcje