klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
materiały PR
Przepisy

Zdrowe smażenie? To możliwe! Oto 7 głównych zasad

Zastanawiasz się, jak sprawić, by smażone potrawy były mniej kaloryczne, zachowując przy tym swój smak i aromat? Okazuje się, że jest to możliwe - marka FLORINA ma na to swoje sposoby. Poznaj 7 zasad zdrowego smażenia i ciesz się ulubionymi daniami z patelni bez wyrzutów sumienia!
Materiał partnera
listopad 07, 2016

Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni.

7 zasad zdrowego smażenia

1. Zawsze rozgrzewaj patelnię do odpowiedniej temperatury. Jak sprawdzić, czy to już ten moment? Wylej kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, oznacza to, że patelnia uzyskała właściwą temperaturę.

2. Ograniczaj ilość tłuszczu - dodawaj go jak najmniej (1 łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kilku porcji mięsa, ryby lub kilku omletów). Do krótkiego smażenia najlepiej sprawdzą się oleje: rzepakowy, ryżowy albo kokosowy.

3. Czytaj etykiety umieszczone na stosowanych olejach - zwróć uwagę na podaną temperaturę smażenia. Najlepiej, aby wynosiła powyżej 200°C - wtedy zapewnia optymalne smażenie.

4. Bądź cierpliwa - po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, aż się rozgrzeje.

5. Smaż składniki przez 2 minuty na każdej stronie.

6. Przerzucaj składniki przez kolejne 2-3 minuty.

7. Mięso smaż z kilku stron (przewracaj trzy razy), dzięki temu będzie miało soczysty środek i chrupiącą skórkę.

Zainwestuj w dobrą patelnię!

Marka FLORINA posiada w swoim ofercie patelnie, dzięki którym przyrządzenie zdrowych potraw będzie samą przyjemnością.

Niezniszczalna i designerska – patelnia LAVA posiada 5-warstwową powłokę z drobinami stopionego kamienia, a także system Air Cushion, chroniący potrawy od przypalenia i przywierania.

Dla wielbicieli steków polecana jest patelnia NEBULA, którą wyróżnia innowacyjna powłoka z wypustkami wzorowanymi strukturą piłeczek golfowych. Technologia zapewnia równomierne nagrzanie patelni oraz przygotowanie dań z minimalną zawartością tłuszczu.

Patelnia MAJA będzie idealna dla miłośników prostych, ale skutecznych rozwiązań. Dzięki nieprzywieralnej powłoce w kształcie plastrów miodu pomoże w przygotowaniu zdrowych potraw bez użycia tłuszczu.

To nie wszystko. Więcej informacji i patelni z oferty marki FLORINA znajdziecie na stronie www.florinaagd.pl

Tajemnice zdrowego smażenia odkryte. Przygotowanie pysznych i zdrowych warzyw lub mięsa nie będzie już żadnym problemem, także dla naszej figury.

materiał sponsorowany

sałatka z truskawkami
materiały PR
Przepisy Lodowe kompozycje na każdą pogodę
Nadeszły wakacje, a wraz z nimi lipcowa pogoda. Gdy temperatura rośnie, warto pomyśleć o skutecznych i smacznych sposobach na orzeźwienie. Niezastąpione będą lody, które można zestawiać nawet z najbardziej zaskakującymi składnikami.
Katarzyna Mordalska
lipiec 13, 2012

Idealną propozycją na wakacyjny lunch jest lekka sałatka z truskawkami i truskawkowymi lodami Carte d’Or Sorbet Strawberry. Dopełnieniem letniego posiłku będzie orzeźwiający deser – chłodnik arbuzowy z lodami MAX X-POP . Przygotowanie tych ciekawych potraw zajmie tylko chwilę, a dostarczy niezapomnianych lodowych wrażeń i pozwoli cieszyć się słoneczną pogodą bez względu na temperaturę! Lekka sałatka z truskawkami i lodami Carte d’Or Sorbet Strawberry Składniki: 100 g rukoli 10 truskawek 80 g Carte d’Or  Sorbet Strawberry garść orzechów włoskich oliwa miętowa Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Grilluj je 1-2 minuty, następnie zdejmij z patelni. Rukolę umyj i przełóż do miseczek, truskawki pokrój w plasterki i dodaj do rukoli, na wierzch sałatki połóż gałki Carte d’Or Sorbet Strawberry, całość posyp prażonymi orzechami włoskimi i polej odrobiną oliwy miętowej. Chłodnik arbuzowy z lodami MAX X-POP Składniki: 300 g arbuza 100 g truskawek sok z limonki świeża mięta łyżeczka tartego imbiru 3 lody Max X-POP Arbuza (bez skórki) oraz truskawki pokrój w dużą kostkę. Owoce umieść w głębokim naczyniu, dodaj sok z limonki, świeżą miętę i imbir. Za pomocą blendera wymieszaj wszystko na gładką masę. Chłodnik przelej do małych szklaneczek/miseczek i umieść je w lodówce (chłodnik powinien być mocno schłodzony). Tuż przed podaniem, do każdej szklanki włóż loda Max X-POP (patyczkiem do góry), udekoruj listkami świeżej mięty. Smacznego!

Przeczytaj
dania jednogarnkowe
123rf
Przepisy Dania jednogarnkowe – zdrowe, tanie i sycące
Codzienne zadajemy sobie pytanie: co zrobić na obiad? Jest ono o tyle trudne, że oprócz rodzaju zupy musimy wymyślić również potrawę, którą zaserwujemy na drugie danie. Żeby ułatwić sobie przygotowywanie obiadu, warto zdecydować się na tzw. danie jednogarnkowe, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny posiłek. Zobacz przepisy na najsmaczniejsze potrawy 2w1!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 22, 2013

Potrawy jednogarnkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Mają same zalety:  są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, przeważnie zawierają mnóstwo zdrowych warzyw, a dzięki dodatkowi mięsnemu są naprawdę treściwą potrawą. Przygotowując takie danie masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania! Możesz dowolnie zwiększać ilość warzyw lub mięsa, udoskonalić potrawę dodatkowym składnikiem i doprawić ją tak, jak lubisz – danie jednogarnkowe może mieć łagodny smak ziół lub wyrazisty, ostry smak papryki. Wszystko zależy od twoich preferencji i wyobraźni! Masz dość tradycyjnych dań jednogarnkowych takich jak fasolka po bretońsku czy gulasz? Wypróbuj nasze przepisy na bogracz, leczo lub spolszczoną wersję burrito! Bogracz na bogato! Składniki (na ok. 10 porcji): 2 kg mięsa wieprzowego ½ kg cebuli kostka smalcu (nie wsiąka w mięso jak olej) ½ kg ziemniaków 4 ząbki czosnki Słoik koncentratu pomidorowego Zacierka Kminek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso wieprzowe i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodawaj partiami mięso, a kiedy się usmaży - przełóż do rondla i dopraw przyprawami. Dolej odrobinę wody i duś do miękkości. W osobnym garnku, w małej ilości osolonej wody, ugotuj ziemniaki. Kiedy się ugotują przelej je (wraz z wodą) do mięsa. Do całości dodaj zacierkę. Jeśli nie masz gotowej zacierki, przygotuj ciasto z jajka, mąki i wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wprost do garnka) . Teraz, niech wszystko razem chwilkę się pogotuje (ok. 10 minut). Na koniec dopraw danie czosnkiem i koncentratem pomidorowym – gotowe. Ta potrawa najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego :) Rada : jeśli chcesz, żeby danie nabrało meksykańskiego charakteru, zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je fasolą i kukurydzą konserwową, a zamiast pieczywa...

Przeczytaj
crumpety
materiały PR
Przepisy Crumpety – brytyjskie naleśniki już w Polsce
Crumpety, flagowy produkt firmy Warburtons, to niewielkie puszyste naleśniki produkowane z mąki i drożdży. Tradycyjnie serwowane w Wielkiej Brytanii na śniadanie lub podwieczorek – jako przekąska do herbaty podczas five o’clock. Crumpety, na słono lub słodko, to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu.
Katarzyna Mordalska
lipiec 12, 2012

Wspaniale smakują najprostsze - tostowane i posmarowane masłem, ale bardzo dobrze komponują się też ze słodkimi (miód, dżem, czekolada), a także słonymi dodatkami – serem żółtym lub pleśniowym, łososiem, kawiorem czy pastą jajeczną. Poza walorami smakowymi i wieloma możliwościami podawania, Crumpety wyróżniają się niską zawartością tłuszczu. W połączeniu z owocami (np. bananem, truskawkami) i syropem klonowym lub czekoladą, są smaczną przekąską na każdą porę dnia. Ponieważ Crumpety są już gotowe i wymagają tylko podgrzania (najlepiej smakują opieczone w tosterze), idealnie nadają się do przygotowania szybkiej, oryginalnej przekąski na przyjęcie – można je podać na przykład z łososiem i pastą jajeczną. Producent Crumpetów, firma Warburtons , to rodzinna piekarnia o 135-letnim doświadczeniu w produkcji pieczywa. Obecnie już piąte pokolenie Warburtonsów zajmuje się wypiekami, które trafiają na stoły w całej Europie. Codziennie z piekarni wyjeżdża ponad 2 mln sztuk pieczywa, a Warburtons jest drugą największą marką spożywczą w Wielkiej Brytanii. Przepis na śniadanie w angielskim stylu: Składniki: 8 średnich jajek 100 ml śmietany sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka masła oraz dodatkowa porcja do posmarowania 200 g wędzonego łososia garść posiekanego koperku 4 Crumpety Warburtons Przygotowanie : Do miski wbij jajka, wlej śmietanę  i przyprawy. Ubij widelcem  aż składniki się połączą. Rozpuść masło na patelni z nieprzywierającą powłoką, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Mieszaj powoli, przez 1-2 minuty lub do ścięcia jajek. Utrzymuj w cieple, kiedy będziesz podgrzewać Crumpety. Po podgrzaniu Crumpetów posmaruj je masłem, a następnie ułóż na nich jajecznicę, plastry wędzonego łososia, trochę koperku i dodatkowo posyp mielonym pieprzem. Podawaj od razu....

Przeczytaj
chałka na walentynki
materiały PR
Przepisy Prosty przepis na wyjątkowe walentynkowe śniadanie
Tegoroczne walentynki wypadają w niedzielę, dlatego przed nami idealna okazja do spędzenia romantycznego weekendu z ukochaną osobą. Świętować możemy zacząć już o poranku. Wyjątkowe śniadanie nastroi was pozytywnie na cały dzień!
Katarzyna Mordalska
luty 12, 2016

Przez żołądek do serca! To stare powiedzenie nadal ma wielką moc. Śniadanie przygotowane przez drugą połówkę smakuje najlepiej na świecie. Jak przygotować takie miłosne specjały? Wystarczy odrobina czułości, szczypta namiętności i truskawki w kolorze miłości. Pyszne śniadanie będzie znakomitym początkiem walentynek – rozkosznie słodkie i lekkie, wprowadzi cudowną atmosferę.       Śniadaniowa chałka z truskawkami Składniki: 1 opakowanie mrożonych truskawek (np. Proste Historie) 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego 3 łyżki cukry ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Szczypta cynamonu 4 jajka 4 łyżki śmietanki kremówki 4 łyżki masła Szczypta soli Cukier puder Przygotowanie: Rozmroź truskawki na sitku. Na patelnię wsyp 2 łyżki cukru, ½ łyżeczkę cukru waniliowego i sok z 1 cytryny. Zacznij podgrzewać i jeśli tylko zacznie lekko zmieniać kolor na słomkowy, dodaj odcedzone truskawki. Trzymaj na ogniu 2 minuty. Wyłącz, dodaj 1 płaską łyżkę masła i szczyptę cynamonu. W misce ubij lekko 4 jajka z dodatkiem 4 łyżek śmietanki kremówki, szczypty soli i 1 płaskiej łyżeczki cukru. Przygotuj 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła. Zanurzaj kawałki chleba w masie jajecznej i smaż po 1 minucie z każdej strony, na rumiano. Przed kolejną partią umyj patelnię i dodaj kolejne masło. Na ciepłe tosty kładź porcję truskawek i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Przeczytaj