klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
danie kuskus
Fotolia
Przepisy

Zdrowy, szybki i tani obiad – wypróbuj nasze inspiracje

Starasz się zdrowo odżywiać, a wciąż brakuje Ci czasu na przygotowywanie posiłków? Po pracy, ostatnie na co masz ochotę, to stanie przy garnkach? Wypróbuj nasze 3 pomysły na tani, szybki i zdrowy obiad!
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

kobieta w kuchni

Sonia z „Hotelu Paradise” ostro wypowiadała się na temat rodziców Łukasza. Jak na to zareagowali?

Zdrowy tani obiad

Zdrowo i tanio to nie tak duże wyzwanie, jak mogłoby się wydawać. Najdroższymi składnikami w tradycyjnej kuchni są mięso i ryby. Jeśli z nich zrezygnujemy i zdecydujemy się przygotować wegetariańskie danie, okaże się, że zjemy nie tylko zdrowo, ale i zaoszczędzimy sporo pieniędzy.

Kotlety z czerwonej fasoli

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • średnia cebula
  • 50g pestek słonecznika
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia (ew. słodka i ostra papryka)

Przygotowanie:

Podgotowujemy ziemniaka i marchewkę, by w międzyczasie warzywa odstawić od wystudzenia. Odcedzoną fasolkę blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno siekamy (jeśli mamy czas, możemy podsmażyć ją na niewielkiej ilości oleju, ale nie jest to konieczne). Łączymy i mieszamy wszystkie składniki, dodając przyprawy wedle uznania. Z masy formujemy średniej wielkości kotleciki. Smażymy na rumiano.

Tak przygotowane kotlety można zaserwować z ulubioną surówką lub w pełnoziarnistej bułce w formie wegetariańskich burgerów.

Zdrowy lekki obiad

 Lekkie danie z kaszą kuskus, w wersji z mięsem lub z pominięciem tego składnika, to świetny pomysł na zdrowy obiad. Idealny także do zabrania ze sobą do pracy.

danie kuskus

Kuskus z warzywami

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy kuskus
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • średnia cukinia
  • średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryki (zielona i czerwona)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra
  • bazylia do dekoracji
  • pierś kurczaka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W wersji z mięsem, pierś kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu.

W wersji bezmięsnej, wszystkie warzywa obieramy i kroimy – cukinię w kostkę, paprykę w paski, marchew i pietruszkę w plasterki. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju i wrzucamy warzywa (w wersji z mięsem, dodajemy do podduszonej piersi kurczaka). Podsmażamy przez chwilę, zalewamy bulionem, przyprawiamy i dusimy przez ok. 5-7 minut.

W tym czasie kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Kiedy kasza wchłonie wodę, dodajemy ją do warzyw. Mieszamy przez chwilę na wolnym ogniu. Przed podaniem dekorujemy bazylią.

Zdrowy obiad z makaronem

Dobrej jakości makaron pełnoziarnisty stanowi dobrą podstawę zdrowego obiadu, dlatego warto poszukać go na sklepowych półkach, zamiast sięgać po zwykłe spaghetti. Taki makaron syci na dłużej, gdyż dostarcza węglowodanów złożonych, niezbędnych w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie.

makaron penne

Makaron z ciecierzycą w pomidorach

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu penne lub farfalle (200g)
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: pieprz, sól, chili
  • Natka pietruszki lub bazylia

Przygotowanie:

Wstawiamy wodę na makaron. W garnku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i doprawiamy (z pominięciem chili).

Makaron gotujemy al dente. Do garnka dodajemy odcedzoną ciecierzycę, makaron i szczyptę chili. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub dekorujemy bazylią.

Który przepis podoba się Wam najbardziej?

Komentarze
zupa krem
materiały PR
Przepisy Zupy krem z mrożonek Hortex
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!
Katarzyna Mordalska
styczeń 23, 2014

Krem z groszku Składniki: groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz. Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem. Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy Składniki : 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru, 2 plastry jabłka, 1l mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz. przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i...

Przeczytaj
frittata
materiały PR
Przepisy Frittata ze szpinakiem i żółtym serem
Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce. Zobacz prosty przepis na frittatę ze szpinakiem i serem żółtym!
Katarzyna Mordalska
grudzień 17, 2013

Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem Składniki: • 4 jajka • 2 plasterki szynki • garść szpinaku • 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki • 1 cebula • oliwa z oliwek • tymianek, bazylia • natka pietruszki • sól, pieprz i chili do smaku Przygotowanie: Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Smacznego!

Przeczytaj
pstrąg przyciąga
materiały PR
Przepisy Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej!
Pstrągi to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, które w dodatku są naturalnym dobrem występującym w Polsce. Wypróbuj przepisy na pyszne dania z pstrągiem!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 05, 2013

Spożywanie ryb, nawet codziennie, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A, której najwięcej jest w rybim tranie wpływa korzystnie na widzenie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina E, podobnie jak A, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Pstrąg w sezamie w trzech sosach 200g filet z pstrąga, sezam czarny i biały, mąka pszenna i kukurydziana, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki, trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga. Quiche z pstrągiem wędzonym 300g mąka , 150g masło, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 jajek, 125ml śmietany 30%, 0,5 łyżeczki soli, 300g fileta z pstrąga wędzonego, 150g cukinii, 1 mała cebula, 150g sera cheddar, świeża dymka Z mąki, masła, proszku do pieczenia i 1 jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało....

Przeczytaj
zupa z kaczki
materiały PR
Przepisy Rozgrzewające dania z żurawiną
Nadchodząca wielkimi krokami jesień przyniesie ze sobą chłodną, wietrzną i deszczową pogodę. Na rozgrzanie proponujemy kilka prostych przepisów z żurawiną.
październik 12, 2012

Śniadanie – Jajecznica z szynką i żurawiną amerykańską: Składniki dla 4 osób: 100 g gotowanej szynki w plasterkach 6 jajek sól, pieprz, świeży tymianek do dekoracji 50 g pestek dyni 2 łyżki masła 80 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej) 1 łyżeczka świeżych liści tymianku (najlepiej cytrynowego) 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Szynkę kroimy w paski, jajka mieszamy z solą i pieprzem, połowę pestek dyni siekamy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy jajka, następnie całość posypujemy szynką, pestkami dyni, 2/3 żurawin oraz listkami tymianku. Jajecznicę pozostawiamy, aż się odpowiednio zetnie. Tosty podpiekamy w tosterze, nakładamy jajecznicę i posypujemy pozostałymi pestkami dyni oraz cranberry. Dekorujemy liśćmi tymianku. Wartość energetyczna w 1 porcji: 383 kcal / 1607 kJ Lunch – Zupa z modrej kapusty z wędzoną piersią kaczki: 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula, 1 główka modrej kapusty (ok. 1 Kg) 40 g sklarowanego masła, 100 g wędzonego boczku 1 1/2 l wywaru warzywnego sól, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka jagód jałowca, 1-2 liście laurowe 120 g posiekanej, suszonej cranberry 120 g wędzonej piersi kaczki 6 łyżek octu, świeży majeranek cukier, 150 g Creme Fraiche, patyczki do szaszłyków Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kapustę myjemy i kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy 30 g sklarowanego. Boczek kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła, pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. Wyjmujemy boczek, a następnie do pozostałego tłuszczu wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę i lekko podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, podgrzewamy chwilę i całość zalewamy wywarem warzywnym. Dodajemy przyprawy i cranberry i gotujemy  75 – 90 minut na wolnym ogniu. 15 minut przed zakończeniem gotowania,...

Przeczytaj