Wejdź
ciasto truskawkowe
materiały PR
Przepisy

Zimowe ciasto truskawkowe - przepis

Ciasto z truskawkami w zimie? To możliwe! Zobacz pyszny przepis na truskawkowe słodkości!
Katarzyna Mordalska
luty 14, 2014

ciasto truskawkowe

Składniki:

  • Truskawki bez szypułek (np. Hortex) – 1 opakowanie;
  • 5 jajek;
  • 150 g masła;
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej;
  • ¾ szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 laska wanilii.

Sposób przygotowania: rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wydrążone nasionka wanilii. Wymieszaj przy pomocy łyżki. Tortownicę w kształcie serca wysmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do formy, a na wierzchu ułóż truskawki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 50 minut. Smacznego :)

Komentarze
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj

Nasze akcje