klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kanapki z masłem orzechowym
Fotolia
Przepisy

Zrób to sama: masło orzechowe

Masło orzechowe to popularny przysmak kuchni amerykańskiej, który coraz częściej gości na naszych stołach. Masła dostępne w supermarketach zawierają średnio około 65% orzeszków ziemnych w składzie, reszta to tłuszcz palmowy i substancje poprawiające smak. Sprawdź, jak zrobić domowe masło orzechowe ze 100% orzeszków!
Katarzyna Mordalska
marzec 03, 2015
domowe masło orzechowe

Lista składników do przygotowania domowego masła orzechowego jest bardzo krótka.

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Składniki:

  • orzeszki ziemne 500g
  • opcjonalnie sól

Dzięki temu, że masło orzechowe przygotujemy samodzielnie, mamy pewność, że znajduje się w nim 100% orzeszków bez żadnych polepszaczy smaku, a także mamy kontrolę nad ilością dodanej do niego soli.

Przygotowanie:

Jeśli wybierzesz prażone orzeszki ziemne, możesz od razu wrzucić je do malaksera. Polecam jednak orzeszki w łupinkach – są świeże, a podprażone na patelni nabierają cudownego aromatu i złocistego koloru.

Obrane orzeszki praż na patelni przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Po wystygnięciu, orzeszki wsyp do malaksera i ustaw jego obroty na najwyższą wartość. Miksuj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Początkowo orzeszki rozdrobnią się na mniejsze kawałki, ale z czasem zawarty w nich tłuszcz sprawi, że uzyskają jednolitą konsystencję.

kanapki z masłem orzechowym

Masło orzechowe obłędnie smakuje w towarzystwie banana.

UWAGA! Jeśli chcesz przygotować masło orzechowe crunchy, z chrupiącymi kawałeczkami orzeszków, odłóż część z nich po uprażeniu. Pod koniec przygotowywania masła będziesz mogła dorzucić je i miksować przez chwilkę tak, aby nie rozdrobniły się za bardzo.

Domowe masło orzechowe należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Komentarze
masło orzechowe lidl
materiały PR
Przepisy Tydzień Amerykański w Lidlu
Od 30 czerwca w Lidlu trwa Tydzień Amerykański, podczas którego znaleźć będzie można wiele oryginalnych przysmaków zza oceanu. Syrop klonowy, orzechy pekan, masło orzechowe, pianki marshmallows i wiele innych! Wypróbuj je w kuchni i przygotuj dla najbliższych prawdziwą amerykańską ucztę.
Katarzyna Mordalska
lipiec 01, 2014

Kuchnia amerykańska odzwierciedla tygiel kulturowy mieszkańców Stanów Zjednoczonych Ameryki – specjały powszechnie uważane za pochodzące z USA to często adaptacje potraw różnych narodów. Masło orzechowe (8,88 zł za 454g/ 1 opak.) to kultowy amerykański specjał, bardzo lubiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Doskonale dopełni smak grzanek, kanapek lub tostów. Zawiera aż 93% orzechów ziemnych i dostępne jest w dwóch wersjach: chrupiącej z kawałkami orzechów oraz gładkiej o bardzo kremowej konsystencji. Dla amatorów pachnących, chrupiących gofrów czy naleśników, w ofercie Tygodnia Amerykańskiego znajdzie się prawdziwy rarytas z Ameryki Północnej, czyli syrop klonowy (17,99 zł za 250 ml/ 1 opak.), który sprawdzi się jako dodatek do deserów. Kolejną słynną propozycją prosto z USA, będą słodkie pianki marshmallows (4,49zł za 300 g/ 1 opak.) idealne do opiekania przy ognisku lub na grillu. Domowy burger stanowi smaczną propozycję na letnie grillowanie z przyjaciółmi. Do sezamowej bułki typu hamburger (3,99 zł za 300g/ 1 opak.) wystarczy dodać mięso i warzywa, a całość uzupełnić aromatycznym sosem (4,99 zł za 480/490/500 ml/ 1 opak.). Natomiast na  letnie garden party smakowitą przekąską będą chrupiące nuggetsy z kurczaka w panierce (7,99 zł za 300g/ 1 opak.) lub mix snacków złożony z krążków cebuli, przekąsek z sera topionego z papryczką chili oraz paluszków z serem mozzarella (11,99 zł za 450 g/1 opak.). Letni wieczór z przyjaciółmi umili również pełna smakowitych dodatków pizza w stylu amerykańskim dostępna w dwóch kompozycjach: hawajska – z mozarellą, ananasem i szynką oraz supreme z serem mozarella, pieczarkami, salami i gotowaną szynką (5,55 zł za 450/460g/ 1 opak.) Propozycją na letni deser, będą wyśmienite lody w pysznych kompozycjach smakowych (8,49 zł za 500 ml/ 1 opak.): ciasteczkowe z...

Przeczytaj
krówki
123rf
Przepisy Jak zrobić krówki? Poznaj przepis na ciągutki, które zrobisz w domu!
Krówki, ciągutki, mordoklejki – niezależnie od tego jak nazywamy te pyszne cukierki, myśląc o nich przywołujemy beztroski smak dzieciństwa. Nie musisz iść do sklepu, żeby cieszyć się ich wyjątkowością – te domowej roboty są nie tylko smaczniejsze, ale wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Podpowiemy ci, jak samemu zrobić krówki – zarówno tradycyjne, jak i smakowe: czekoladowe, sezamowe i orzechowe.
Łucja Zbieniewska
wrzesień 27, 2013

Historia krówek sięga jeszcze lat przedwojennych – ciągutki już od pierwszych chwil istnienia zyskały wielu zwolenników. Ich sukces opierał się na niespotykanym wówczas smaku i wyjątkowej konsystencji – były  kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie   (takie są zresztą do dziś). Krówki to typowo polskie cukierki  – kochamy je za smak, zapach, konsystencję i charakterystyczne papierki, w które są zawinięte. Paradoks polega na tym, że  są banalnie łatwe w przygotowaniu.  Podstawowymi składnikami ciągutek są jedynie: cukier, mleko (lub śmietana) i margaryna.  Przepis można dowolnie modyfikować i dodawać ulubione składniki jak np. mak, sezam, orzechy czy kakao.  Wychodzą każdemu, więc... do dzieła! :) Przepis na tradycyjne krówki Składniki: 200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki; szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru); ¾ kostki masła; opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie). Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru.  Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ ciągnącą się ” wersję – nie przesadź z czasem gotowania. Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej  zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej . Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki. Krówki z dodatkami Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki ,...

Przeczytaj
masło shea
Fotolia
Pielęgnacja Jak działa masło shea?
Masło shea to naturalny kosmetyk, który sprawdzi się do pielęgnacji suchej skóry ciała oraz zniszczonych włosów. Sprawdź jak pozyskuje się masło shea i dlaczego warto je stosować.
Magdalena Borucińska
grudzień 18, 2009

Jak działa masło shea? Masło shea bardzo mocno  nawilża suchą skórę i sprawia, że staje się ona miękka i gładka. Jeśli po letnich eskapadach masz przesuszone ciało koniecznie zaopatrz się w kosmetyki, które zawierają masło shea. Dodatkowo krem z dodatkiem shea chroni naszą skórę przed niekorzystnymi warunkami środowiska – słońcem, wiatrem czy chłodem. Regeneruje i koi podrażnienia skóry suchej i alergicznej. W sklepach z organiczną żywnością i naturalnymi kosmetykami można kupić czyste masło shea , które świetnie się sprawdzi na całe ciało i przesuszone miejsca. Najlepsze będzie masło shea nierafinowane, które jest bogatsze w składniki odżywcze niż rafinowane. W składzie kosmetyków szukaj: Butyrospermum parkii (Shea Butter) . Naturalne masło ma gęstą, zbitą konsystencję, jednak podczas ogrzewania w dłoniach staje się płynne. Może być używane do smarowania ciała, twarzy i włosów, zwłaszcza suchych i zniszczonych. Świetnie nadaje się również do masażu. Czy wiesz, że masło shea uzyskuje się z owoców masłosza, które wyglądają jak małe orzeszki. To afrykańskie drzewo owocuje dopiero po około 20-30 latach i daje bardzo małą ilość czystego masła shea – co roku tylko 1,5kg!

Przeczytaj
Fryzury Miał wzmacniać włosy, a sprawia, że... wypadają! Uważaj na ten domowy trik!
Ta maska do włosów powoduje ich wypadanie oraz niszczy końcówki. A dokładne zmycie jej graniczy z cudem...
Milena Majak
grudzień 29, 2017

Jak masło orzechowe działa na włosy? Na kilku zagranicznych serwisach i blogach urodowych przeczytałyśmy o tym, że masło orzechowe używane w formie maseczki do włosów może przynieść wiele korzyści. Testujący ten sposób kobiety pisały o tym, że ich pasma stały się niewyobrażalnie lśniące, mocne oraz zdrowe . Na szczęście dziennikarki z  serwisu Refinery29.com  pokazały na filmiku , jak naprawdę masło orzechowe działa na włosy... Odradzamy!  Test: Masło orzechowe na włosy Dwie redaktorki z  serwisu Refinery29.com  postanowiły przetestować na sobie ten sposób. Każda z nich jest wieloletnią włosomaniaczką. Uwielbiają testować nowe kosmetyki, regularnie wykonują olejowanie , więc  obietnice działania maseczki z masła orzechowego , natychmiast skusiły je do wypróbowania tej metody pielęgnacji. Niestety redaktorki szybko  pożałowały swojej decyzji ... Obie jednogłośnie stwierdziły, że zdecydowanie bardziej wolą nakładać  majonez na włosy  niż masło orzechowe. Zobaczcie, jak wyglądało testowanie nowej maseczki: Każda z redaktorek uwielbia smak oraz zapach masła orzechowego, ale nakładanie go jako maskę nie było zbyt przyjemne. Już sam proces nakładania masła orzechowego na włosy, sprawiał kłopoty . Było to wyjątkowo  bolesne! Zobacz także:   Jak zahamować silne wypadanie włosów? Zdradzamy prosty trik, który uratuje sytuację Klejące się smarowidło wręcz wyrywało włosy w trakcie nakładania. Podobnie sprawa wyglądała podczas spłukiwania produktu . Redaktorki musiały użyć ogromnej ilości odżywki, aby pozbyć się masła orzechowego z pasm. Dodatkowo straciły kolejnych kilka garści włosów. Sporym minusem jest również fakt, że produkt wysuszył końcówki - to wszystko ze względu na zawartość soli oraz cukru w składzie. Atutem według nich był jednak zapach orzechów, który utrzymywał się na włosach do następnego mycia....

Przeczytaj