klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
nachosy
123rf
Przepisy

Zrób to sama: nachosy!

Lubisz nachosy? Jeśli tak, koniecznie zobacz nasz przepis na domowe nachos i ciesz się smakiem prawdziwej meksykańskiej kuchni!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 09, 2014
tortilla

Nachos to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. To przekąska, która najczęściej podawana jest na ciepło z serem żółtym (wyśmienicie sprawdza się też serowe fondue). Jednak nachosy wyśmienicie smakują również z guacamole, meksykańską salsą, dipem czosnkowym a nawet  ketchupem! Jeśli przygotujesz te domowej roboty będą smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż te ze sklepowej półki. Dodatkowo, gwarantujemy z każdej imprezy (czy też wieczoru filmowego) znikną w mgnieniu oka!

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Nachos – przepis

Składniki:

  • 4-6 szt. tortilli kukurydzianej lub pszennej (zobacz jak zrobić tortillę);
  • łyżka oleju;
  • przyprawy do smaku (może to być papryka, sól, curry, pieprz, chilli, mieszanka przypraw ty zdecyduj, jak mają smakować nachosy).

Przygotowanie: Każdą tortillę posmaruj po jednej stronie olejem. Dodaj do smaku wybrane przez siebie przyprawy. Układaj tortille jedną na drugiej tak, żeby olej zawsze był na wierzchniej stronie. Kiedy wszystkie będą już odpowiednio przyprawione, przetnij je tak, jak pizzę na 8 części. Jeśli uznasz, że nachos będą za duże z każdej części zrób kilka mniejszych trójkątów.

Przygotowaną przekąskę włóż do piekarnika na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (lub na natłuszczonej masłem). I piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do czasu, aż nachosy nabiorą złotej barwy). Jeśli nachosy nie będą od razu chrupkie, nie przejmuj się po ostygnięciu na pewno będą chrupiące. Jeśli jednak stwierdzisz, że są za miękkie, możesz włożyć je do piekarnika na 2-3 minuty. Możesz również je zapiec z serem żółtym – pycha!

tortilla

Rada: Szukasz innego sposobu na nachosy? Przygotuj nachos na głębokim oleju (wówczas będą bardziej chrupkie). Skorzystaj z naszego przepisu na tortillę, rozwałkuj ciasto i podziel je na niewielkie trójkąty. Wrzucaj je partiami na rozgrzany olej i smaż do czasu, aż nachosy nabiorą złocistej barwy.

Masz ochotę na nachos z sosem serowym? Serek topiony i kilka plasterków sera żółtego wrzuć do rondelka z odrobiną mleka (dzięki temu ser się nie przypali) i z dowolnymi przyprawami. Naczynie postaw na małym ogniu. Mieszaj sos nieprzerwanie. Kiedy masa będzie jednolita  serowe fondue jest gotowe! :)

Zobacz również przepisy na najlepsze sosy i dipy - idealne do nachosów!

Lubicie nachos? Z czym najbardziej?

Komentarze
tortilla
123rf
Przepisy DIY przepis na domową tortillę
Tortilla podbiła nasze serca i podniebienia! Uwielbiamy zwłaszcza tę z kurczakiem, warzywami i delikatnym dipem. Teraz nie musisz przepłacać w sklepie za placki do tortilli – zobacz nasz łatwy i sprawdzony przepis na meksykańskie naleśniki!
Łucja Zbieniewska
lipiec 07, 2014

Tortilla – co to takiego? Tortilla to tradycyjny przysmak  meksykańskiej kuchni . To nic innego, jak podpłomyki/naleśniki, które mogą stanowić świetną bazę do stworzenia pysznych wrapów, rollsów czy po prostu – tortilli :) Można też przygotować z nich chipsy do dipów (taka przekąska świetnie sprawdza się na domowych imprezach:)). Choć farsz często przygotowujemy sami, naleśniki najczęściej kupujemy w sklepach. I słono nas to kosztuje – za 6 sztuk tortilli, możemy zapłacić nawet kilkanaście złotych! W rzeczywistości, wystarczy kilka składników, by samodzielnie przygotować tortillę w domu. Okazuje się, że jedna sztuka domowej tortilli to koszt zaledwie... kilkudziesięciu groszy! Warto spróbować? Oczywiście! Zwłaszcza, że smak jest nieporównywalnie lepszy! Domowa tortilla – przepis Składniki: mąka pszenna - najlepiej tortowa (3 szklanki) woda (na oko, ok. 250ml) sól (1 łyżka) smalec (70g - ok. 6 łyżek) Przygotowanie: do przesianej mąki dodaj sól, a następnie rozetrzyj ze smalcem. Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając wodę - ma mieć ono elastyczną konsystencję, powinno być miękkie i gładkie. Całość przykryj wilgotną ścierką i odstaw na kilka minut. W międzyczasie stolnicę posyp mąką. Oderwij porcję ciasta (pozostałą część ponownie przykryj ścierką), rozwałkuj bardzo cienko i wytnij duży okrąg (możesz pomóc sobie np. talerzem). Jeśli ciasto za bardzo będzie się przyklejać do stolnicy/wałka, systematycznie podsypuj je mąką. Gotowe tortille smaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni - po ok. 15 sekund na każdej ze stron. Gotowe! :) Teraz możesz wybrać dowolny farsz i cieszyć się pysznym smakiem meksykańskiej kuchni. Smacznego! :) Zobacz pyszne przepisy na farsz do tortilli ! Rada: jeśli nie wykorzystałaś wszystkich tortilli, możesz je zamrozić lub przechowywać w lodówce. Placki oddziel od...

Przeczytaj
croque madame
Fotolia
Przepisy Hit na śniadanie: tosty Croque Madame
Szukasz pomysłu na ciepłe i sycące śniadanie? Przedstawiamy nasz ulubiony przepis na śniadanie warte grzechu - pyszne zapiekanki Croque Madame!
Katarzyna Mordalska
listopad 12, 2014

Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek nasz organizm domaga się solidnego, ciepłego śniadania. Jedną z najpyszniejszych i zarazem najbardziej sycących propozycji śniadaniowych jest kanapka Croque Madame . Co to takiego? To pyszna zapiekanka z jajkiem sadzonym. Jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa " croquer " oznaczającego chrupanie. A skoro istnieje Chrupiąca Pani – to i Pan – męska wersja śniadania jest jednak nieco inna – zamiast jajka sadzonego, pieczywo obtoczone jest w jajku i usmażone na patelni na złoty kolor. Jak przygotować Croque Madame? Na kromce chleba posmarowanej masłem (od dwóch stron) układamy ser żółty i plasterek szynki. Przykrywamy drugą kromką chleba (też posmarowaną masłem od dwóch stron). Całość podgrzewamy w piekarniku korzystając z opcji " grill ". Kiedy ser nieco się rozpuści, kanapkę obkładamy serem żółtym po jednej i po drugiej stronie. Jeszcze chwilę grillujemy z dwóch stron. W tym samym czasie na rozgrzanej patelni przygotowujemy jajko sadzone. Na gotowej zapiekance kładziemy jajko. Całość polewamy beszamelem (zobacz przepis na sos beszamelowy ) i gotowe! Oczywiście wszelkie modyfikacje tej kanapki są dozwolone – możesz dodać warzywa, przyprawy, a zrezygnować z plasterków sera żółtego na zewnątrz zapiekanki . Możesz również posmarować kanapkę beszamelem i dopiero wówczas ją zapiec – dzięki temu jej smak będzie bardziej "charakterny" :)  Macie swoje sprawdzone przepisy na Croque Madame? Podzielcie się z nami! :)

Przeczytaj
dania jednogarnkowe
123rf
Przepisy Dania jednogarnkowe – zdrowe, tanie i sycące
Codzienne zadajemy sobie pytanie: co zrobić na obiad? Jest ono o tyle trudne, że oprócz rodzaju zupy musimy wymyślić również potrawę, którą zaserwujemy na drugie danie. Żeby ułatwić sobie przygotowywanie obiadu, warto zdecydować się na tzw. danie jednogarnkowe, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny posiłek. Zobacz przepisy na najsmaczniejsze potrawy 2w1!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 22, 2013

Potrawy jednogarnkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Mają same zalety:  są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, przeważnie zawierają mnóstwo zdrowych warzyw, a dzięki dodatkowi mięsnemu są naprawdę treściwą potrawą. Przygotowując takie danie masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania! Możesz dowolnie zwiększać ilość warzyw lub mięsa, udoskonalić potrawę dodatkowym składnikiem i doprawić ją tak, jak lubisz – danie jednogarnkowe może mieć łagodny smak ziół lub wyrazisty, ostry smak papryki. Wszystko zależy od twoich preferencji i wyobraźni! Masz dość tradycyjnych dań jednogarnkowych takich jak fasolka po bretońsku czy gulasz? Wypróbuj nasze przepisy na bogracz, leczo lub spolszczoną wersję burrito! Bogracz na bogato! Składniki (na ok. 10 porcji): 2 kg mięsa wieprzowego ½ kg cebuli kostka smalcu (nie wsiąka w mięso jak olej) ½ kg ziemniaków 4 ząbki czosnki Słoik koncentratu pomidorowego Zacierka Kminek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso wieprzowe i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodawaj partiami mięso, a kiedy się usmaży - przełóż do rondla i dopraw przyprawami. Dolej odrobinę wody i duś do miękkości. W osobnym garnku, w małej ilości osolonej wody, ugotuj ziemniaki. Kiedy się ugotują przelej je (wraz z wodą) do mięsa. Do całości dodaj zacierkę. Jeśli nie masz gotowej zacierki, przygotuj ciasto z jajka, mąki i wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wprost do garnka) . Teraz, niech wszystko razem chwilkę się pogotuje (ok. 10 minut). Na koniec dopraw danie czosnkiem i koncentratem pomidorowym – gotowe. Ta potrawa najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego :) Rada : jeśli chcesz, żeby danie nabrało meksykańskiego charakteru, zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je fasolą i kukurydzą konserwową, a zamiast pieczywa...

Przeczytaj
suszone pomidory
123rf
Przepisy Zrób to sama: suszone pomidory
Lubisz suszone pomidory, ale nie jesteś przekonana do tych ze sklepowej półki? Zobaczcie prosty przepis na suszone pomidory, dzięki któremu wzbogacisz smak każdej sałatki, pizzy, kanapki, twarożku lub zrobisz pyszne pesto z suszonych pomidorów. Polecamy!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 15, 2014

Suszone pomidory ostatnio zyskały sobie wielu zwolenników. Nic dziwnego! Są nie tylko pyszne, zdrowe, ale również potrafią nadać każdej potrawie wyjątkowego charakteru.  Do czego dodać suszone pomidory? Świetnie pasują do sałatek, zapiekanek, pizzy, twarogu czy kanapek. Doskonale sprawdzają się jako przystawka (samodzielnie lub w połączeniu z serem typu feta), a pesto z suszonych pomidorów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!  Odradzamy jednak kupowania ich w sklepie. Te które przygotujesz w domu będą zdecydowanie bardziej aromatyczne i zdrowsze, a przy okazji... tańsze! Cena suszonych pomidorów , które znajdujemy na sklepowych półkach, nie zawsze zachęca nas do zakupu – to ok. 11zł za słoiczek o pojemności 330ml. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie suszonych pomidorów w domu , za tę samą kwotę będziesz miała przynajmniej dwa razy więcej tego przysmaku. Nie wierzysz? Sprawdź, jak łatwo i tanio przygotujesz suszone pomidory! Suszone pomidory – przepis Składniki: ok. 2kg pomidorów - najlepiej sprawdzą się te „podłużne” odmiany czyli pomidory San Marzano , pomidory rzymskie lub  pomidory śliwkowe ; czosnek (kilka ząbków na jeden słoik); zioła i przyprawy (bazylia, oregano, tymianek sól, pieprz – dowolność); olej/oliwa (szklanka); ocet (kilka łyżeczek). Przygotowanie: Pomidory umyj, przekrój na pół (wzdłuż) i usuń gniazda nasienne. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, skórką do dołu. Oprósz solą. Nastaw piekarnik na około 70-90 stopni ( termoobieg ) i do tak rozgrzanego piekarnika, włóż pomidory na najniższą półkę. Uchyl drzwi piekarnika. Proces suszenia może trwać od 1,5h, do 3 godzin (a nawet dłużej – wszystko zależy od piekarnika). Po czym poznać, że pomidory są już odpowiednio wysuszone? Ich skórka stanie się nieco jaśniejsza, a one same zaczną się kurczyć i...

Przeczytaj