klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
owoce kandyzowane przepis
123rf
Przepisy

Zrób to sama: owoce kandyzowane

Owoce kandyzowane to przede wszystkim pyszny dodatek do ciast, ale również smaczna przekąska, która często jako pierwsza znika z bakaliowych mieszanek. Jeśli lubisz smak tej słodkości, mamy coś specjalnie dla ciebie: wiemy jak zrobić owoce kandyzowane – zobacz nasz przepis!
Łucja Zbieniewska
styczeń 30, 2014
pomarańcza kandyzowana
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Co to jest kandyzowanie?

Kandyzowanie to metoda umożliwiająca konserwację owoców. Dzięki niej możemy cieszyć się smakiem sezonowych owoców również zimą. Choć owoce te zawierają sporo cukru, nadal stanowią zdrową przekąskę – zwłaszcza, że najczęściej kupujemy je w mieszankach bakaliowych, w których znajduje się mnóstwo cennych dla naszego organizmu orzechów.

Zachęcamy jednak do tego, żeby zamiast sięgać po owoce kandyzowane ze sklepowej półki, przygotować je samemu – wówczas będą zdrowsze i smaczniejsze. Możemy dodać do nich mniej lub więcej cukru – w zależności od naszych preferencji i przede wszystkim – wybrać owoc, który poddamy tej metodzie konserwacji.

Na czym polega kandyzowanie?

Kandyzowanie to kilkukrotne smażenie owoców w syropie powstałym z wody i cukru, gdzie przy każdym kolejnym smażeniu dodaje się nieco więcej cukru niż poprzednio. Tak przygotowane owoce należy wysuszyć i zamknąć w szczelnym pojemniku. Najczęściej kandyzujemy owoce pokrojone w kostkę, ale można oczywiście kandyzować plastry, paski a nawet całe owoce (np. wiśnie).

Zakonserwowane w ten sposób owoce możemy dodawać do ciast, ciasteczek ulubionego muesli, możemy użyć ich do dekoracji wypieków lub zjeść porcję na drugie śniadanie.

owoce

Kandyzowane owoce – ekspresowy przepis

Przygotuj wodę i cukier – na litr wody przypada średnio 1,25 kg cukru. Składniki wlej do rondelka i gotuj do czasu aż cukier rozpuści się w wodzie. Kiedy syrop się zagotuje dodaj do niego obrane i pokrojone owoce (ok. 1 kg) – pamiętaj, żeby były bez pestek! Całość gotuj na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowanie możesz zakończyć chwilę po tym, gdy mieszanka nabierze brązowej barwy.

Teraz owoce należy odsączyć i wysuszyć np. na papierze pergaminowym – susząc, można je oprószyć cukrem pudrem, który wchłonie nadmiar wilgoci. Gotowe!

Kandyzowane owoce - klasyczny przepis

Przepis ten wymaga sporo pracy i cierpliwości, ale dla takiego smaku naprawdę warto poświęcić swój czas :)

Przygotuj wybrane owoce, wodę i cukier w proporcji 1:1:1, przykładowo – 0,3kg owoców, 0,3l wody i 0,3kg cukru. Następnie do wody wsyp 100g cukru doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut – nie zapominaj o mieszaniu! Powstałym syropem zalej owoce i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia odcedź owoce, a do pozostałego syropu dodaj 50g cukru – ponownie zagotuj, zalej owoce i odstaw na kolejną dobę.

Czynność tę powtarzaj co dnia, aż wykorzystasz całą porcję cukru. Ostatnim etapem jest odsączenie owoców, wyłożenie ich na blaszce z papierem pergaminowym i wysuszenie ich w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Suszenie powinno trwać ok. 10 minut.

pomarańcza kandyzowana

Przepisy te można wykorzystać również do przygotowania kandyzowanej skórki z pomarańczy lub z cytryny. Będą smakować zdecydowanie lepiej od tych ze sklepowej półki. Przed ich przygotowaniem warto namoczyć skórki z cytrusów w zimnej wodzie (1-2 dni, zmieniając od czasu do czasu wodę), a następnie gotować je przez 10 minut – pozwoli to pozbyć się jej gorzkiego smaku. Nie zapomnijmy o wycięciu albedo! Dalej postępujmy według przepisu na owoce kandyzowane i gotowe :)

Dobrze wysuszone owoce kandyzowane można przechowywać w  szczelnie zamkniętym słoiczku przez długi okres czasu. Jeśli natomiast wolimy zostawić je bardziej wilgotne (lub w syropie) musimy pamiętać, że nadają się do spożycia przez 4-5 dni od dnia przygotowania, w innym wypadku może rozwinąć się na nich pleśń.

Lubicie owoce kandyzowane? Jakie najbardziej?

Często organizujesz przyjęcia dla rodziny i znajomych? Kup nowy większy stół, wchodząc na stronę Agata promocje.
Komentarze
koktajl z arbuza
123rf
Przepisy Top 3: przepisy na orzeźwiające napoje
Marzysz o orzeźwieniu? Te napoje pomogą cieszyć się z upalnego lata! Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 11, 2014

Lemoniada Klasyczna, wszystkim znana, a jednak nigdy się nie nudzi – lemoniada , którą doceniamy  zwłaszcza latem.  Jak przygotować tradycyjną lemoniadę? Weź kilka cytryn (na każde pół litra wody wystarczy 2-3 cytryny), cukier lub miód do smaku, wodę i klika kostek lodu. Do wody dodaj cukier (miód), wymieszaj i wyciśnij sok z cytryny.   Do napoju możesz dodać świeżą miętę, która sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Porada: przed przecięciem cytryny przyciśnij ją mocno dłonią do blatu kuchennego (deski do krojenia) i przesuń kilkukrotnie do przodu i do tyłu. Przekrój owoc i wyciśnij sok – teraz będzie to o niebo łatwiejsze! :) Nie zapomnij schłodzić napoju w lodówce i dodać do niego kilku kostek lodu! Mrożona herbata malinowa Lubisz maliny? To świetnie, bo właśnie rozpoczął się sezon na te prawdziwe, soczyste, prosto z ogródka! Oprócz świeżych owoców polecamy pyszny napój, który z pewnością przyniesie ukojenie w upalny dzień. Przygotuj malinową herbatę (na litr wody powinny wystarczyć 3 torebki herbaty), dodaj do niej miód (lub cukier) – w zależności od preferencji smakowych. Napój ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, ale to nie koniec... Gwiazdą tego napoju będzie… lód! Do pojemnika na kostki lodu włóż po jednej malinie, zalej wodą (mineralną, przegotowaną lub przefiltrowaną). Zamroź. Jeśli maliny wchłonęły odrobinę wody i wystają ponad powierzchnię lodu, uzupełnij przegródki wodą i ponownie zamroź. Do wysokich szklanek wrzuć po kilka kostek lodu i zalej je mrożoną herbatą. Udekoruj świeżą miętą. Taki napój będzie nie tylko wyjątkowo smakował, ale również wyglądał zjawiskowo! Koktajl z arbuza Brzmi oryginalnie? Zapewniamy, że tak też smakuje, a przygotowanie tego napoju jest naprawdę banalne! Wystarczy, że zmiksujesz arbuza w...

Przeczytaj
Dziewczynka pijąca mleko
Fotolia
Styl życia Czym zastąpić mleko krowie w diecie dziecka?
Jedynym z głównych sposobów leczenia alergii na mleko krowie jest dieta eliminacyjna. Sprawdź 5 sposobów na zastąpienie mleka krowiego w diecie dziecka.
Lena Grabowska
październik 05, 2015

Objawy alergii na mleko  Alergia na mleko często mylona jest z nietolerancją laktozy , nietolerancja laktozy to zaburzenie ze strony układu pokarmowego spowodowane niedoborem laktazy, alergia na mleko jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na białka zawarte w mleku. Wśród objawów alergii na mleko znajdują się: kolka brzuszna refluks żołądkowo-jelitowy wymioty cuchnące biegunki (czasem z domieszką krwi) u dużej części niemowląt można zaobserwować bark przyrostu masy ciała alergie skórne w postaci czerwonej wysypki w zgięciach łokciowych, pod kolanami i na dłoniach u starszych dzieci może pojawić się atopowe zapalenie skóry nawracające zapalenia oskrzeli, gardła i uszu katar sienny Czym zastąpić mleko krowie? 1. Mleko owsiane   Do zrobienia mleka owsianego potrzebujemy:  200g płatków owsianych 1,5 l gorącej wody Płatki rozdrabniamy blenderem, wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po upływie 30 minut przelewany zawartość naczynia przez sitko, dociskając łyżką. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce, nadaje się do spożycia przez około 3 dni. 2. Mleko sojowe  Do zrobienia mleka sojowego potrzebujemy: 400g ziaren soi wodę do moczenia 3l wody do przygotowania mleka cukier np. brzozowy (opcjonalnie) Ziarna soi wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do odmoczenia. Rano wylewamy wodę i płuczemy ziarna wodą. Soję rozdrabniamy blenderem dolewając stopniowo 3l wody. Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Po wystygnięciu przelewamy soję przez sitko wyłożone gazą. Na końcu dodajemy cukier. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce.   3. Mleko ryżowe Do zrobienia mleka ryżowego potrzebujemy:  100g ryżu laskę wanilii 4 szklanki wody Ryż z laską wanilii gotujemy około 40 minut. Należy pamiętać, aby uzupełniać wodę która...

Przeczytaj
bubble tea
123rf
Przepisy Jak zrobić Bubble Tea w domu? Zobacz przepis!
Każdy z nas słyszał o Bubble Tea, a kto próbował ten wie, że to naprawdę pyszny napój. Jedną z jego zalet jest to, że dzięki różnym wariacjom smakowym nigdy się nie znudzi nawet najbardziej wybrednym podniebieniom! Mamy dobrą informację – wiemy jak zrobić Bubble Tea! Wypróbuj nasze smakowite przepisy!
Łucja Zbieniewska
sierpień 29, 2013

  Bubble Tea to napój , który przywędrował do nas z Tajwanu. Można go spotkać również pod dwiema innymi nazwami : boba drink lub  pearl tea . Jednak w Polsce przyjęła się wyłącznie pierwsza nazwa. Bubble Tea – co to takiego? Bubble tea jest  napojem przygotowywanym  na bazie herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) oraz mleka. Jego sekretem jest jednak trzeci składnik, któremu Bubble Tea zawdzięcza swoją bąbelkową nazwę – jest to  tapioka czyli kuleczki skrobiowe  otrzymywane z manioku . Co ciekawe, choć większość uwielbia napój Bubble Tea właśnie za ten dodatek przypominający żelki – sama tapioka jest bezsmakowa! Jednak odpowiednio przygotowana może stać się delikatnie słodka (jeśli ugotujemy ją w wodzie z cukrem), bądź nabrać subtelnego posmaku np. cytrusów, jeśli przed ugotowaniem namoczymy ją w smakowym syropie do kawy/drinków. Gdzie można kupić tapiokę do Bubble Tea? Gdzie ją kupić? Tapioka coraz częściej dostępna jest w sklepach spożywczych i sklepach z żywnością bezglutenową (w kolorach: białym, czarnym lub w pastelowych barwach). Jednak łatwiejszym i tańszym sposobem jest zakup w sklepie internetowym , gdzie cena tapioki to około 6-7 zł za 400g produktu. Przeczytaj również: Desery, które zawsze się udają. Jak przygotować Bubble Tea w domu? Żeby Bubble Tea miała intensywniejszy smak, z wymienionymi składnikami miksuje się również owoce lub dodaje się odrobinę smakowego syropu. Bubble Tea najlepiej smakuje schłodzona . Powinno się ją podawać w wysokich szklankach (najlepiej przezroczystych, bo napój nie tylko jest smakowity, ale tak też wygląda) i koniecznie z szeroką słomką do picia – cała frajda ma polegać na tym, żeby wraz z napojem do ust trafiały kuleczki tapioki. Teraz, kiedy już znasz wszystkie składniki niezbędne do przygotowania Bubble Tea, możesz zacząć...

Przeczytaj
dynia hortex
Przepisy Mrożona dynia w kostkach Hortex
Pyszna zupa dyniowa lub placki z dyni zimą? Do tej pory mogliśmy jedynie o tym pomarzyć. Hortex postanowił wydłużyć sezon na dynię wprowadzając mrożoną dynię w kostkach w limitowanej, zimowej ofercie. Produkt idealnie nada się nie tylko do tradycyjnych dań z dyni, ale również do przetworów takich jak konfitura z dyni.
Katarzyna Mordalska
listopad 07, 2013

Dynia jest jednym z najbardziej znanych warzyw na świecie. Można ją spotkać wszędzie oprócz Antarktydy. Jest doskonałym źródłem magnezu, żelaza, fosforu, manganu i witaminy E oraz niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W porównaniu ze świeżą – mrożona dynia w kostkach Hortex ułatwia oraz skraca czas przygotowania dań, a do tego dostępna jest także po sezonie. Można ją zastosować na wiele różnych sposobów – doskonale sprawdzi się do przygotowania sosów, zup-kremów, ciast, placków, makaronów oraz zapiekanek. Cena:   4.20zł/ 450g Konfitura dyniowa z nutą pomarańczy – przepis Składniki: dynia w kostce Hortex, 2 pomarańcze, 1 szklanka cukru żelującego, 3-4 goździki, ½ łyżeczki cynamonu. Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie umyj w ciepłej wodzie. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do dyni razem z przyprawami i gotuj na małym ogniu 15 minut. Następnie dodaj cukier i gotuj kolejne 5 minut. Konfiturę przełóż do słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Gotowe!

Przeczytaj