Wejdź
sezamki
123rf
Przepisy

Zrób to sama: sezamki

Słodkie, kruche i przepyszne – takie właśnie są sezamki. A jeśli dodać do tego fakt, że ich główny składnik – sezam – jest zdrowy, opóźnia procesy starzenia i usprawnia pracę mózgu, nie pozostaje nic innego, jak tylko wydrukować nasz przepis na sezamki i lecieć do kuchni, by go wypróbować!
Łucja Zbieniewska
październik 19, 2013
domowe sezamki
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Sezam – jego właściwości i zastosowanie

Ziarna sezamu to dobrodziejstwo natury! Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Sezam zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma pokaźną dawkę witaminy E, która zapewnia bystrość naszego umysłu i opóźnia procesy starzenia.

Co więcej, okazuje się, że witamina ta ma zdolność do delikatnego poszerzania naczyń krwionośnych, dzięki czemu nasz organizm lepiej radzi sobie z mrozem – to bardzo dobra wiadomość dla zimowych zmarzluchów! :)

Sezam to także bogactwo wapnia (zawiera go więcej niż np. mleko czy jajko), żelaza i magnezu, a także przeciwutleniaczy, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu. Niektórzy nawet twierdzą, że sezam jest świetnym afrodyzjakiem! Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać do jego zalet? :)

Choć sezam głównie kojarzy nam się z nasionami na pieczywie wieloziarnistym, ma on zdecydowanie szersze zastosowanie.

sezam

W Chinach ziarna sezamu najczęściej wykorzystuje się do wytwarzania bardzo zdrowego oleju sezamowego, który zaczyna zyskiwać zwolenników również w Polsce. Z kolei u nas, sezam jest świetnym dodatkiem do wszelkich panierek, dań wegetariańskich, sałatek czy do domowego muesli.

Ziarna sezamu  to podstawowy składnik wielu słodkości – przede wszystkim chałwy i sezamków. Te drugie, są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich zrobienie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Dlatego, jeśli lubisz sezamki, zapomnij o tych ze sklepowej półki – zobacz nasz przepis na pyszne sezamki domowej roboty!

Sezamki bez pieczenia

sezamki

Składniki:

  • szklanka cukru
  • ok. 20 dag sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie: Sezam prażymy na patelni, a cukier i wodę gotujemy w oddzielnym rondelku do czasu, aż rozpuszczą się i nabiorą karmelowej barwy - wtedy możemy dodać do masy miód i sezam. Całość należy dokładnie wymieszać. Następnie, gorącą masę wylewamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim "arkuszem" papieru i wałkujemy do pożądanej grubości naszych sezamków. Po upływie kilku minut odklejamy wierzchnią warstwę papieru i kroimy sezamowy placek na prostokąty lub kwadraciki. Kiedy w zupełności ostygną są gotowe do spożycia.

Chrupiące sezamki z piekarnika

sezamki

Składniki:

  • 20 dag sezamu
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie: w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego miód. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą powoli dodajemy cukier puder i sezam. Całość prażymy w rondelku przez około 5 minut, a następnie wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem. Taki placek wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i czekamy ok. 5 minut, sprawdzając co chwilę, czy sezam się nie przypala. Wyciągamy placek, a kiedy nieco przestygnie kroimy go na małe kawałki.

Po całkowitym przestygnięciu sezamki są gotowe do jedzenia. Smacznego! :)

Zobaczcie również pomysły Wizażanek na sezamowe pyszności.

A może macie własne sposoby na sezam? Podzielcie się z nami przepisami! :)

Komentarze
zupa krem
materiały PR
Przepisy Zupy krem z mrożonek Hortex
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!
Katarzyna Mordalska
styczeń 23, 2014

Krem z groszku Składniki: groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz. Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem. Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy Składniki : 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru, 2 plastry jabłka, 1l mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz. przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i...

Przeczytaj

Nasze akcje