klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
123rf
Przepisy

Zrób to sama: szyszki z ryżu preparowanego

Jaki jest Wasz ulubiony przysmak z dzieciństwa? My mamy kilka słodkości, które wspominamy z sentymentem, a wśród nich czołowe miejsce zajmują... karmelowe szyszki z ryżu preparowanego. Wiecie, jak łatwo je przygotować?! My już wiemy – przedstawiamy prosty przepis na smak dzieciństwa! Polecamy!
Łucja Zbieniewska
październik 02, 2014

Blok czekoladowy, kogel mogel, kaszka manna, a może krówki-ciągutki? Jest tyle smaków, które kojarzą nam się z dzieciństwem! My, całkiem niedawno, na nowo odkryłyśmy... szyszki z ryżu preparowanego – tym razem nie tylko od strony smakoszy, ale i cukierników – postanowiłyśmy zbadać, jak przygotować ten przysmak :) Okazało się, że przepis na szyszki z ryżu preparowanego jest tak prosty, że aż nie wypada kupować ich w sklepie!

szyszki z ryzu preparowanego

Mamy też dobrą informację dla osób, których zdolności kulinarne ograniczają się do umiejętności zaparzenia wody na herbatę czy kawę – ta słodkość wyjdzie wam za pierwszym razem, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut :)

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Szyszki z ryżu preparowanego – przepis

Składniki:

  • ryż preparowany (opakowanie 80g)
  • krówki (30dag) - zobacz jak zrobić krówki w domu
  • masło (100g)
  • opcjonalnie: łyżka gorzkiego kakao
szyszki z ryzu preparowanego

Mamy też dobrą informację dla osób, których zdolności kulinarne ograniczają się do umiejętności zaparzenia wody na herbatę czy kawę – ta słodkość wyjdzie wam za pierwszym razem, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut :)

Przygotowanie: krówki i masło (ewentualnie: kakao) rozpuść w rondelku, mieszając i pilnując, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy składniki się połączą, zdejmij je z ognia i wsyp do masy ryż. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Formuj szyszki o średnicy około 2cm (jeśli masa będzie się za bardzo kleić, możesz wstawić ją na chwilę do lodówki). Gotowe słodkości możesz poukładać w ozdobnych papilotkach lub po prostu – na talerzu. Wstaw do lodówki do czasu, aż szyszki zastygną. Smacznego!

UWAGA: krówki i masło można zastąpić gotową masą kajmakową (puszka ok. 400g), wówczas wystarczy ją odrobinę podgrzać, żeby stała się bardziej płynna. Możesz do niej dodać czekoladę – białą lub mleczną, żeby szyszki miały wyrazisty smak i apetyczny kolor. Polecamy! :)

Zobacz również przepisy na dania z dzieciństwa.

Jakie są Wasze ulubione słodkości z dzieciństwa?

Komentarze
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
123rf
Styl życia Przepisy na zdrowe słodycze - zbożowe słodkości dla dzieci
Twoje dziecko uwielbia słodycze, a ty nie potrafisz odmówić mu tej przyjemności? Zobacz przepisy na zdrowe ciastka i batoniki zbożowe, które pokocha każdy maluch... i dorosły!
Łucja Zbieniewska
luty 25, 2014

Dlaczego dietetycy i pediatrzy biją na alarm, by dzieciom nie proponować słodyczy lub żeby przynajmniej ograniczyć ich spożywanie? Czy słodycze rzeczywiście są tak niezdrowe? Niestety tak. Każdy z nas pamięta z dzieciństwa słowa rodziców: „ nie jedz słodyczy, bo będziesz mieć popsute zęby! ”... i sami powtarzamy to zdanie naszym pociechom. Jest w nim sporo prawdy  – zawarte w słodyczach  węglowodany proste  sprzyjają powstawaniu próchnicy,  dlatego nie warto narażać mleczaków na leczenie, bo chyba żaden maluch nie lubi wizyt u dentysty... Niestety problemy z zębami to nie wszystko – zeszłoroczny raport Instytutu Żywności i Żywienia wskazuje, że  co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły  (co sprzyja wielu poważnym chorobom). To za sprawą braku aktywności fizycznej i nieprawidłowej diety malców – batoniki ze szkolnego sklepiku i kolorowe, gazowane napoje z pewnością nie sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi dziecka. Czy to oznacza, że dziecko w ogóle nie powinno jeść słodyczy?  Absolutnie nie! Kilka kostek czekolady bogatej w magnez lub zdrowy batonik musli są jak najbardziej wskazane (oczywiście z umiarem :)).  Ważne jest jednak, żeby nie nagradzać dziecka słodyczami  – takie zachowanie może przyczynić się do tego, że w przyszłości malec będzie kojarzył słodycze z czymś pozytywnym i będzie je traktować jako nagrodę/pocieszenie. To z pewnością nie pomoże wyrobić u dziecka prawidłowych nawyków żywieniowych. Jakie słodycze wybrać dla dziecka? Dając dziecku słodką przekąskę zadbajmy o to, żeby była zdrowa  – jogurt naturalny zmiksowany ze świeżymi owocami lub mrożonymi truskawkami, sałatka owocowa, domowy budyń czy ciasteczka owsiane – to świetny (a przy okazji zdrowy) sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze.  My stawiamy na batoniki musli i owsiane ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na drugie...

Przeczytaj
krówki
123rf
Przepisy Jak zrobić krówki? Poznaj przepis na ciągutki, które zrobisz w domu!
Krówki, ciągutki, mordoklejki – niezależnie od tego jak nazywamy te pyszne cukierki, myśląc o nich przywołujemy beztroski smak dzieciństwa. Nie musisz iść do sklepu, żeby cieszyć się ich wyjątkowością – te domowej roboty są nie tylko smaczniejsze, ale wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Podpowiemy ci, jak samemu zrobić krówki – zarówno tradycyjne, jak i smakowe: czekoladowe, sezamowe i orzechowe.
Łucja Zbieniewska
wrzesień 27, 2013

Historia krówek sięga jeszcze lat przedwojennych – ciągutki już od pierwszych chwil istnienia zyskały wielu zwolenników. Ich sukces opierał się na niespotykanym wówczas smaku i wyjątkowej konsystencji – były  kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie   (takie są zresztą do dziś). Krówki to typowo polskie cukierki  – kochamy je za smak, zapach, konsystencję i charakterystyczne papierki, w które są zawinięte. Paradoks polega na tym, że  są banalnie łatwe w przygotowaniu.  Podstawowymi składnikami ciągutek są jedynie: cukier, mleko (lub śmietana) i margaryna.  Przepis można dowolnie modyfikować i dodawać ulubione składniki jak np. mak, sezam, orzechy czy kakao.  Wychodzą każdemu, więc... do dzieła! :) Przepis na tradycyjne krówki Składniki: 200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki; szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru); ¾ kostki masła; opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie). Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru.  Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ ciągnącą się ” wersję – nie przesadź z czasem gotowania. Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej  zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej . Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki. Krówki z dodatkami Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki ,...

Przeczytaj
chałwa
123rf
Przepisy DIY! Przepis na domową chałwę
Od dziś nie musisz sięgać po chałwę ze sklepowej półki! Mamy dla ciebie prosty przepis na chałwę, którą bez problemu przygotujesz w domu! Bakalie, kokos, a może czekolada? Sama zdecyduj, jaki będzie miała smak!
Łucja Zbieniewska
luty 27, 2014

Chałwa to przysmak, który przywędrował do nas z Indii. W sklepach możemy znaleźć jej różne wersje smakowe – najbardziej popularnymi są: bakaliowa, waniliowa czy kakaowa . Podstawowym składnikiem tradycyjnej chałwy jest zmielony sezam, uprzednio uprażony na patelni (niekiedy zastępuje go słonecznik). Jednak w chałwie ze sklepowej półki, to nie ziarna sezamu wiodą  prym wśród składników, a syrop glukozowy, cukier, oleje i tłuszcze roślinne – słowem: nic zdrowego! Dlaczego warto zrobić chałwę w domu? Dlatego my stawiamy na chałwę domowej roboty – bez zbędnych składników, za to zdecydowanie smaczniejszą, zdrowszą i… tańszą! Batonik chałwowy (100g) to koszt ok. 3 zł. Łatwo więc obliczyć, że kilogram takiej chałwy kosztuje ok. 30zł. Przygotowując chałwę w domu, cena składników, z których powstanie kilogram słodkości, spadnie do 20zł za kilogram – a smak samej chałwy i satysfakcja płynąca z jej samodzielnego przygotowania są naprawdę bezcenne! :) Jak zrobić chałwę? Do przygotowania podstawowej chałwy wystarczą nam 2 składniki : sezam – 2 szklanki (300g) miód naturalny –  ½ szklanki (8 łyżek) Zobacz także:   jak zrobić sezamki. Sezam należy uprażyć na suchej patelni pilnując, żeby się nie przypalił – jeśli ziarna za długo będą się prażyć i zmienią barwę na brązowo-czarną, wówczas chałwa będzie miała nieprzyjemny, gorzki posmak. Ostudź uprażone ziarna sezamu i zmiel na drobny pył – użyj do tego młynka do kawy. Do zmielonego sezamu powoli dodawaj miód, ciągle mieszając. Gotową masę możesz przełożyć do ozdobnych foremek (salaterek/pucharków), ozdobić bakaliami i od razu podawać. Możesz też przełożyć ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki (masa szybciej stężeje) – dzięki temu wyjdzie nam tradycyjna chałwa, którą można kroić nożem. Rada :...

Przeczytaj