klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
zupa dyniowa
Przepisy

Zupa dyniowa z chilli i makaronem – przepis

Brak pomysłu na świętowanie halloween? Skuś się na kulinarne szaleństwo i wypróbuj przepis na pyszną zupę dyniową z makaronem i chilli. To zdrowa, smaczna i sycąca przekąska na chłodne, jesienne wieczory!
Katarzyna Mordalska
październik 30, 2013

zupa dyniowa

Składniki:

  • dynia – ok. 1 ½ kg
  • cebula – 2 średnie szt.
  • kapary z zalewy – 1 łyżka
  • płatki chilli – ¼ łyżeczki
  • olej – 3 łyżki
  • słodka śmietanka – 100ml
  • Makaron (np. Międzybrodzki nitki) – 1 paczka
  • woda
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą tak, żeby przykryła ona dynię. Dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym, żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem.

Smacznego!

Komentarze
zupa krem
materiały PR
Przepisy Zupy krem z mrożonek Hortex
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!
Katarzyna Mordalska
styczeń 23, 2014

Krem z groszku Składniki: groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz. Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem. Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy Składniki : 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru, 2 plastry jabłka, 1l mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz. przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i...

Przeczytaj
dyniowa latte
Fotolia
Przepisy DIY: Dyniowa latte jak z kawiarni Starbucks
Ponuro i zimno za oknem, a Ty marzysz, by w końcu się rozgrzać? Nie ma nic lepszego niż kawa z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw. Dyniowe latte jak z Starbucksa? Z nami zasmakujesz w tej najlepszej, bez wychodzenia z domu! Sprawdź, jak ją przygotować i ciesz się nią wraz z przyjaciółmi i rodziną nie tylko w chłodne poranki.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 25, 2015

Puree z dyni podstawą pysznego latte Jednym z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie dyni  stała się kremowa, pikantna w smaku zupa, która kusi intensywnym, pomarańczowym odcieniem. Doceniana za swoją wspaniałą konsystencję, często dodawana jako jeden ze składników tart czy innych deserów z użyciem warzyw . Przygotowując syrop z miąższu z dodatkiem świeżo startego imbiru, goździków, cynamonu oraz gałki muszkatołowej, uzyskamy świetny dodatek do naszej kawy - zawsze, gdy jesienna aura będzie nam doskwierać! Sposób na przygotowanie syropu do dyniowej latte: (wystarcza na przygotowanie 10 kaw) 1 mała dynia (opcjonalnie puszka dyniowego puree) 4 łyżeczki świeżo startego imbiru ( opcjonalnie 6 łyżeczek w pikantniejszej wersji) 3 laski cynamonu 6 goździków 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka brązowego cukru Przygotowując dyniowe puree , wcześniej pokrojoną dynię ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Tak upieczoną dynię rozgnieć widelcem lub przełóż do blendera i zmiksuj. Całą masę wstawiamy do rondelka, dodając wszystkie przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Do rozgrzanej masy dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Gotową masę przeciskamy przez drobne sitko lub gazę, dzięki czemu uzyskamy idealny syrop. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać przez tydzień w zamkniętym słoiczku w lodówce. Dyniowa latte z Cold Brew Przygotowywana najczęściej z espresso, którego głęboki, intensywny smak idealnie komponuje się z wyraźnymi w smaku przyprawami, mlekiem i kremową śmietanką. Dla tych, którzy preferują delikatniejszy napar, łagodniejszy dla żołądka, idealnym rozwiązaniem będzie kawa parzona na zimno. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Składniki na przygotowanie jednej dużej porcji...

Przeczytaj
placki z kalarepy
Przepisy Co zrobić z kalarepy?
Kalarepa jest pyszna jedzona na surowo, jednak równie dobrze sprawdza się w wielu innych daniach. Jednym z nich są lekkie placuszki, do których sos śmiało przygotować można z liści tego warzywa.
Katarzyna Mordalska
lipiec 03, 2015

Co zrobić z kalarepy? Przepis na kalarepkowe placuszki Składniki: 1 kalarepa 1 średni ziemniak 1 młoda cebulka garść posiekanego koperku 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz, sól olej Sos: liście kalarepy (ok. 3-4 sztuki) 3 łyżki masła 1/4 szkl. lekkiego bulionu warzywnego 1/4 szkl. śmietanki 18% łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub więcej) sok z cytryny gałka muszkatołowa pieprz, sól Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ziemniaka, kalarepę i cebulkę. Solimy i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Z liści kalarepy usuwamy łodygi, a liście drobno siekamy. Liście smażymy na maśle przez ok. 5-7 minut. Kiedy zmiękną zalewamy bulionem i gotujemy chwilę. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do liści z wywarem i mieszamy energicznie. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Do przetartych warzyw dodajemy mąkę, jajko, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy masę i smażymy placki na złoty kolor. Jak czasem kupię, to albo na surowo zjem, albo wrzucę do jarzynowej zupy. :) W Polsce z domu, też nie pamiętam, żeby się w jakiś sposób przyrządzało kalarepę, w ogóle to rzadko gościła u nas w domu, a jak była, to się obierało i na surowo jadło tylko lekko posoloną. Lazurowewybrzeze Skusicie się na kalarepę w takim wydaniu? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Zobaczcie także przepis na muszle makaronowe oraz przepis na sałatkę z bobu i kalarepy.

Przeczytaj
Styl życia Zupa fit po której szybko nie zgłodniejesz!
Kiedyś wolałam ją omijać. Nie było jej nigdy w domu rodzinnym, więc nie miałam pojęcia, do czego mogę ją wykorzystać. Mówiono mi, że jest mdła, że w sumie to pożytek z niej marny i o wiele bardziej nadaje się na lampion. Ale chcąc nie chcąc, w końcu stała się niekwestionowaną królową jesieni. Także w mojej kuchni. Ona, czyli dynia. Moja ulubienica, odkąd tylko przyrządziłam najlepszą zupę-krem na świecie.
Agata Olejniczak
listopad 04, 2016

Odwiedzam Agnieszkę. Aga pracuje na targu, handluje warzywami, kaszami i bakaliami. Choć nie mieszkam już tak blisko, nie odpuszczam. Potrzeba mi orzechów włoskich, soli himalajskiej i oleju kokosowego. U niej wszystko dostanę od ręki. Zanim jednak dopcham się do kasy, muszę stać w długiej kolejce. Mam czas, żeby sobie pooglądać, co tam ciekawego na straganie się prezentuje. I nagle widzę dynię. Piękną, pomarańczową, dorodną.  Postanawiam dać jej szansę. Ciężka jest straszliwie, ale biorę kawałek. W domu obieram ze skórki i kroję na kawałki. I co dalej? Krem ma być fit. A fit-zupy mają to do siebie, że szybko po nich głodnieję. Zobaczymy, jak będzie tym razem. W końcu w głowie rodzi się przepis. Składniki niezbyt wyszukane: • Dynia, ok. 700 gram albo i więcej (Hokkaido, prowansalska lub piżmowa) • 1 duża cebula • Pół czerwonej papryki • Zagotowana woda, może być wrzątek • Sól • Sok z cytryny lub ocet jabłkowy Piekarnik już włączony, grzeje się do 200 stopni. Dynia rozczłonkowana, ułożona na blasze, a obok ląduje cebula, pokrojona na ćwiartki oraz papryka. I tak warzywa wędrują do pieca – bez oliwy, dodatków. Muszą się piec tak długo, aż brzegi dyni delikatnie się osmolą, podobnie jak cebula. Zajmuje to ok. 15-20 minut. Przyda się termoobieg. Warzywka wychodzą z pieca miękkie i rumiane . Papryka pozbywa się skóry. Wrzucam ją do garnka. Z cebuli zdejmuję warstwę wierzchnią. Razem z dynią również idzie do gara. I co dalej? Zalewam całość wodą. Tak, by nie przykryło warzyw. Dodaję łyżeczkę soli i biorę się za miksowanie ręcznym blenderem. Krem staje się niesamowicie gęsty . Dolewam więc znów wody. Ogólnie trzeba dodać jej tyle, ile się lubi. Ja wolę, kiedy moja zupa dyniowa przypomina jogurt naturalny . Całość musi być bardzo dokładnie zblendowana, aksamitna, bez grudek. Łyżka lub dwie soku z cytryny dodają...

Przeczytaj