klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
zupa pomarańczowa
materiały PR
Przepisy

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem

Jeśli nie masz pomysłu, jaką zupę przygotować na obiad, wypróbuj przepis na zupę marchewkowo-pomarańczową z imbirem. To propozycja dla miłośników zup o delikatnej, kremowej, konsystencji, którzy lubią poznawać nowe smaki.
luty 27, 2014

zupa z imbirem

Składniki:

  • 700 g marchwi;
  • 400 ml bulionu warzywnego;
  • 200 ml soku pomarańczowego;
  • 2 cm imbiru;
  • 1 łyżka oliwy;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • szczypta cynamonu;
  • 100 g ryżu basmati (np. Kupiec);
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku.

Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Komentarze
materiały PR
Styl życia Vitaminka – soki do zadań specjalnych
Co zrobić, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a w zamian zyskać zdrowie i urodę? Odpowiedzią jest seria pysznych soków Hortex Vitaminka, których skład wzbogacono witaminami A, C i E!
Materiał partnera
marzec 31, 2017

Wszystkie soki z serii Vitaminka stanowią źródło naturalnej prowitaminy A (-karoten) z marchwi, która w połączeniu z witaminami C i E tworzy koktajl witamin, będący niezastąpionym elementem codziennej diety: Witamina A pomaga w utrzymaniu pięknej cery i dba o prawidłowe widzenie; Witamina C zapewnia atrakcyjny wygląd i wspomaga produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, zębów, dziąseł oraz naczyń krwionośnych, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia; Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, który wpływa negatywnie na zdrowie i wygląd. Hortex Vitaminka W linii Hortex Vitaminka znaleźć można następujące warianty marchwiowo-owocowych soków: Jabłko, marchew, banan - harmonijne połączenie orzeźwiającego jabłka, marchwiowej słodyczy i wyrazistego banana to idealny pomysł na dodatek do pożywnego drugiego śniadania; Brzoskwinia, marchew, jabłko  - wyjątkowa w smaku propozycja dla miłośników słodyczy; Jabłko, marchew, malina - klasyczne jabłkowo-marchewkowe połączenie przełamane nutą malin; Jabłko, marchew, truskawka - jabłka, marchewki i smak lata w postaci truskawek; Marchew - tradycyjny sok marchewkowy, dzięki któremu cera nabiera zdrowego kolorytu. Hortex Vitaminka & Superfruits   Soki z serii Hortex Vitaminka & Superfruits dostępne są w dwóch wyjątkowych wersjach smakowych: Marchew, jabłko, acerola, granat; Marchew, jabłko, mango, marakuja. Superfruits, czyli superowoce, znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Granat, będący naturalną skarbnicą witaminy C, zasłużył na miano „króla owoców”, a acerola zwana jest „wiśnią z Barbados”, ponieważ jej soczyste owoce przypominają kształtem wiśnię. Mango, powszechnie uznawane jest za „owoc młodości”, z kolei niezwykle aromatyczna marakuja to tak zwany „owoc pasji”. ...

Przeczytaj
zupa szparagowa
materiały PR
Przepisy Przepis na zupę szparagową z krajanką
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką.
Katarzyna Mordalska
czerwiec 28, 2013

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką . Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje. Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić nie tylko przed nowotworem, chorobami serca ale także pobudzić trawienie. Uważane za afrodyzjak budzą pożądanie nie tylko w kuchni. Przepis na zupę ze szparagami i krajanką Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g wiązka białych szparagów woda - 0,75l sos sojowy - 1 łyżeczka śmietanka słodka 18% - 100ml śmietana kwaśna 18% - 100ml masło - 1 łyżka mąka - 1 łyżeczka sól, cukier, biały pieprz do smaku Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron. Smacznego!

Przeczytaj
zupa chrzanowa
Przepisy Przepis na wielkanocną zupę chrzanową
Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić?
Katarzyna Mordalska
marzec 15, 2013

Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, chrzan symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Nie ma w tym żadnej przesady – korzeń ten, oprócz wyrazistego, ostrego smaku posiada także właściwości zdrowotne. Jako naturalne źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Wielkanocnym śniadaniem rozpoczynamy radosny czas świętowania. To pierwsza okazja do rodzinnego spotkania, podzielenia się jajkiem, spędzenia czasu z najbliższymi. Wzbogacenie tradycyjnego menu o nowe potrawy pomoże uczynić święta jeszcze smaczniejszymi, a na pewno – bardziej zapadającymi w pamięć. Zupa chrzanowa doskonale się do tego nadaje. Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, zdradza przepis na zupę chrzanową. kości wędzone od schabu ½ kg marchew 1 średnia szt. seler ½ średniej szt. woda 2,5 l liść laurowy 3 szt. ziele angielskie 5-6 ziarnek chrzan 1 mały słoiczek śmietana kwaśna 18% 300 ml mąka 1 łyżka sól, pieprz do smaku czosnek 3 ząbki biała kiełbasa surowa ½ kg Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!

Przeczytaj
Anna Lewandowska jaglanka
Styl życia Anna Lewandowska pokazała swoją antywirusową jaglankę
Anna Lewandowska jest w 8. miesiącu ciąży. Nic dziwnego, że w tak trudnym okresie szczególnie dba o odporność rodziny. Na Instagramie podzieliła się z fanami swoim przepisem na antywirusową jaglankę.
Marta Średnicka
marzec 26, 2020

Podczas kwarantanny, Anna Lewandowska stara się pokazać swoim fanom, jak zadbać o swoją sylwetkę w domowych warunkach i co jeść, by wzmocnić swoją odporność. Wspiera tym samym nie tylko przyszłe mamy, ale wszystkich obserwujących. Tym razem podzieliła się z nimi dość niezwykłym, choć łatwym przepisem. Na swoim profilu na Instagramie opublikowała przepis na... antywirusową jaglankę. Zobacz także: Lewandowska przestała ukrywać twarz Klary - jest urocza! Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez (@annalewandowskahpba) Mar 17, 2020 o 5:17 PDT Antywirusowa Jaglanka według Anny Lewandowskiej Jaglanka Anny Lewandowskiej to szybkie śniadanie, które wykonać można w ok. 10 min. Ma ona dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witamin oraz naturalnych probiotyków. Tym samym ma wzmocnić naszą barierę ochronną. Składniki: 60 g kaszy jaglanej, miód do smaku, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta kardamonu, szczypta cynamonu, 1 dojrzała gruszka, garść blanszowanych migdałów. Sposób przygotowania antywirusowej jaglanki Żeby przygotować jaglankę w stylu Anny Lewandowskiej wystarczy kilka minut. Przyrządzanie śniadania należy zacząć od ugotowania jaglanki w wodzie, do której w trakcie dodaje się odrobinę masła. Robimy to jednak dopiero wtedy, kiedy woda się zagotuje. Póżniej wystarczy dodać pozostałe składniki i dobrze je wymieszać. Nie brzmi skomplikowanie, prawda? Anna Lewandowska radzi udekorować jaglankę gruszką. To w jakiej formie ją podamy zależy od nas - żona Roberta radzi, by została ona wcześniej zgrillowana. Według nas doskonale sprawdzi się również z mrożonymi malinami lub jabłkiem. Trenerka posypuje ją też migdałami. Jeśli nie masz ich w domu, możesz znaleźć ulubiony zamiennik, ja płatki kokosowe, czy...

Przeczytaj