klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
zupy homemade
materiały PR
Przepisy

Zupy homemade - w 100% naturalne gotowe zupy

Zupy homemade są niepasteryzowane, bez konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku. Przygotowane tylko z naturalnych, najwyższej jakości składników.
Katarzyna Mordalska
czerwiec 13, 2013
zupy homemade

Dzięki nowoczesnej technologii pakowania, zupy mają dwutygodniowy okres przydatności. Należy przechowywać je w lodówce. Obecnie w sprzedaży jest pięć smaków: Krem z pomidorów z bazylią, Krem z pora z parmezanem, Krem z marchwi z imbirem, Krem z brokułów oraz Krem z białych warzyw. Wszystkie są wegetariańskie, jednak planowana jest również ofertę dla mięsożerców. Planowane są również zupy sezonowe. Na początku czerwca pojawią się chłodniki, a jesienią rozgrzewające zupy na ponure dni. Homemade jest produktem w 100% polskim.

Zupy homemade dostępne są w Hali Koszyki oraz sklepach spożywczych na terenie Warszawy.

Zupy homemade cena - ok 9 zł

Komentarze
Styl życia Zupa fit po której szybko nie zgłodniejesz!
Kiedyś wolałam ją omijać. Nie było jej nigdy w domu rodzinnym, więc nie miałam pojęcia, do czego mogę ją wykorzystać. Mówiono mi, że jest mdła, że w sumie to pożytek z niej marny i o wiele bardziej nadaje się na lampion. Ale chcąc nie chcąc, w końcu stała się niekwestionowaną królową jesieni. Także w mojej kuchni. Ona, czyli dynia. Moja ulubienica, odkąd tylko przyrządziłam najlepszą zupę-krem na świecie.
Agata Olejniczak
listopad 04, 2016

Odwiedzam Agnieszkę. Aga pracuje na targu, handluje warzywami, kaszami i bakaliami. Choć nie mieszkam już tak blisko, nie odpuszczam. Potrzeba mi orzechów włoskich, soli himalajskiej i oleju kokosowego. U niej wszystko dostanę od ręki. Zanim jednak dopcham się do kasy, muszę stać w długiej kolejce. Mam czas, żeby sobie pooglądać, co tam ciekawego na straganie się prezentuje. I nagle widzę dynię. Piękną, pomarańczową, dorodną.  Postanawiam dać jej szansę. Ciężka jest straszliwie, ale biorę kawałek. W domu obieram ze skórki i kroję na kawałki. I co dalej? Krem ma być fit. A fit-zupy mają to do siebie, że szybko po nich głodnieję. Zobaczymy, jak będzie tym razem. W końcu w głowie rodzi się przepis. Składniki niezbyt wyszukane: • Dynia, ok. 700 gram albo i więcej (Hokkaido, prowansalska lub piżmowa) • 1 duża cebula • Pół czerwonej papryki • Zagotowana woda, może być wrzątek • Sól • Sok z cytryny lub ocet jabłkowy Piekarnik już włączony, grzeje się do 200 stopni. Dynia rozczłonkowana, ułożona na blasze, a obok ląduje cebula, pokrojona na ćwiartki oraz papryka. I tak warzywa wędrują do pieca – bez oliwy, dodatków. Muszą się piec tak długo, aż brzegi dyni delikatnie się osmolą, podobnie jak cebula. Zajmuje to ok. 15-20 minut. Przyda się termoobieg. Warzywka wychodzą z pieca miękkie i rumiane . Papryka pozbywa się skóry. Wrzucam ją do garnka. Z cebuli zdejmuję warstwę wierzchnią. Razem z dynią również idzie do gara. I co dalej? Zalewam całość wodą. Tak, by nie przykryło warzyw. Dodaję łyżeczkę soli i biorę się za miksowanie ręcznym blenderem. Krem staje się niesamowicie gęsty . Dolewam więc znów wody. Ogólnie trzeba dodać jej tyle, ile się lubi. Ja wolę, kiedy moja zupa dyniowa przypomina jogurt naturalny . Całość musi być bardzo dokładnie zblendowana, aksamitna, bez grudek. Łyżka lub dwie soku z cytryny dodają...

Przeczytaj
zupa chrzanowa
Przepisy Przepis na wielkanocną zupę chrzanową
Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić?
Katarzyna Mordalska
marzec 15, 2013

Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, chrzan symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Nie ma w tym żadnej przesady – korzeń ten, oprócz wyrazistego, ostrego smaku posiada także właściwości zdrowotne. Jako naturalne źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Wielkanocnym śniadaniem rozpoczynamy radosny czas świętowania. To pierwsza okazja do rodzinnego spotkania, podzielenia się jajkiem, spędzenia czasu z najbliższymi. Wzbogacenie tradycyjnego menu o nowe potrawy pomoże uczynić święta jeszcze smaczniejszymi, a na pewno – bardziej zapadającymi w pamięć. Zupa chrzanowa doskonale się do tego nadaje. Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, zdradza przepis na zupę chrzanową. kości wędzone od schabu ½ kg marchew 1 średnia szt. seler ½ średniej szt. woda 2,5 l liść laurowy 3 szt. ziele angielskie 5-6 ziarnek chrzan 1 mały słoiczek śmietana kwaśna 18% 300 ml mąka 1 łyżka sól, pieprz do smaku czosnek 3 ząbki biała kiełbasa surowa ½ kg Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!

Przeczytaj
Styl życia Zupy oczyszczające. Kolejna dieta cud czy dobry sposób na zdrowie?
O dobroczynnym działaniu zielonych koktajli przekonywały najrozmaitsze modelki i aktorki z Gwyneth Paltrow na czele. Ich zamiłowanie porwało tłumy, jednak nie zdołało przekonać wszystkich. Mamy dobrą wiadomość – soki warzywno-owocowe doczekały się poważnej konkurencji. Za oceanem coraz popularniejsze stają się zupy oczyszczające.
Monika Orzechowska
marzec 16, 2016

Elina Fuhrman na gotowaniu zdrowotnych zup skupiła się w 2009 roku, kiedy walczyła z agresywnym rakiem piersi. Inspiracji dostarczył jej lekarz medycyny chińskiej, który wskazał, które przyprawy i zioła mają działanie antynowotworowe i oczyszczające . Gdy zaczęła się zastanawiać, jak włączyć je do diety, pomyślała o koktajlach. Kiedy nie zdały one egzaminu, przerzuciła się na zupy. To, co z początku było eksperymentem, z czasem przekształciło się w pasję. Szybko zyskała miano zupnego guru, dlatego trzy lata temu stworzyła markę Soupelina (swoje zupy rozwozi na terenie Los Angeles). Zupy nie tylko dobrze smakują, ale i uzdrawiają ciało, wyciszają umysł i zmieniają życie – przekonuje w wydanym niedawno opracowaniu. Z wywiadów, których udzieliła po publikacji książki, wyłania się jasny obraz. Spożywanie zup daje znacznie więcej korzyści niż picie wyciskanych soków , którym brakuje błonnika . - Zupy są proste, sycące i pożywne – twierdzi Elina Fuhrman. Koktajle, o czym przekonała się na własnej skórze, spowalniają metabolizm, tymczasem przy zupach organizm musi podjąć większy wysiłek, aby wszystko strawić. Co więcej, wiele obecnych w koktajlach owoców podnosi poziom cukru we krwi. Niepozorne zupy zaspokajają głód i rozgrzewają, czego o koktajlach niestety nie można powiedzieć. Wreszcie – służą zdrowiu na wielu polach. Hitem zupnego detoksu jest własna recepta na bulion z kurkumą (Magic Turmeric Broth), jednak w menu Eliny Fuhrman nie brakuje i innych ciekawych propozycji. Jej córka gustuje w zupie Kale-ifornia Dreamin' z jarmużu (w jej składzie także szczaw, ziemniaki, por i młodą cebulę). Dla lepszego wyglądu skóry autorka diety poleca z kolei zupę z buraków (And the Beet Goes On), do której dodaje także tymianek, czosnek, ziemniaki, marchew i cebulę. Co ważne, wszystkie propozycje są wolne od alergenów (w tym od pszenicy, glutenu, nabiału,...

Przeczytaj
co zrobić z resztek jedzenia
Fotolia
Przepisy 7 sposobów na wykorzystanie resztek jedzenia
Kolejny obiad, a Ty nie wiesz co zrobić z resztkami pieczonego kurczaka lub makaronu z poprzedniego dnia? Nie chcesz marnować jedzenia, a jednocześnie uniknąć nudy w kuchni? Zaoszczędź swoje pieniądze i czas! Sprawdź 7 sposobów jak kreatywnie wykorzystać resztki posiłków!
Sylwia Kazimierczuk
sierpień 11, 2015

Kluczem do smacznego i zróżnicowanego posiłku każdego dnia jest umiejętne wykorzystanie tego, co mamy pod ręką. Gęste zupy, sycące omlety, czy też oryginalne przystawki to tylko niektóre z przykładów na coś pysznego. Już dziś odważ się na eksperymenty w kuchni, zyskując ciekawe połączenia smaków! Coś na ząb, czyli nowe oblicze przystawek Goście pukają do drzwi? Lodówka prawie pusta, a Ty masz 15 minut, by zaserwować coś lekkiego i pysznego? Ogórkowe talarki z odrobiną majonezu, tuńczykiem lub łososiem , które zostały z wczorajszej sałatki zapewnią Ci idealną przystawkę! Stir-fry z użyciem gotowanego mięsa z rosołu Jeżeli jesteś fanem dań rodem z Dalekiego Wschodu, wykorzystaj wcześniej ugotowane mięso, które pozostało z aromatycznego rosołu! Dodając pokrojone marchewki, pora oraz sezonowy groszek cukrowy, uzyskasz lekkie, oryginalne danie. Aby podkręcić smak Twojego stir-fry, skrop je odrobiną soku z limonki, użyj świeżo startego imbiru lub chili. Jak zostają nam tłuczone ziemniaki, to najczęściej podsmażamy je na złoto na łyżce masła, tak żeby powstała chrupiąca skórka. Do tego można uzmażyć jajko czy kotlet, ale ja uwielbiam same takie ziemniaki. Mięso z kurczaka z rosołu można dodać do pizzy. :) Lalik Jak u mamy, czyli domowe zupy Nie wyobrażasz sobie dnia bez miseczki pożywnej, a zarazem lekkostrawnej zupy? Ugotowane na parze brokuły czy też kalafiory z poprzedniego dnia świetnie sprawdzą się w gęstych zupach-krem, idealnie komponując się w codziennym menu. Doprawiając je odrobiną oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz podprażonymi płatkami migdałów, zyskamy głęboki, orzechowy smak. Coś więcej niż tylko kolejny omlet Smażone, na miękko, w koszulce… to tylko niektóre z możliwości, jakich dostarcza nam często niedoceniane jajko. Nie wiesz, co zrobić ze startym serem, który został po przygotowaniu...

Przeczytaj