klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
zupa krem
materiały PR
Przepisy

Zupy krem z mrożonek Hortex

Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!
Katarzyna Mordalska
styczeń 23, 2014
Happy detoks: zupa krem z cukinii z kokosem

Krem z groszku

hortex

Składniki:

  • groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex),
  • 1/2 selera,
  • 2 cebule czerwone,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100 ml białego Porto,
  • 1/3 pora,
  • 0,5l bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • łyżka soku z cytryny,
  • przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz.

Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem.

Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy

hortex

Składniki:

  • 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex),
  • 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex),
  • otarta skórka z jednej pomarańczy,
  • 2 plastry imbiru,
  • 2 plastry jabłka,
  • 1l mleka kokosowego,
  • 100 ml Marshali czerwonej,
  • sok z jednej cytryny,
  • masło,
  • sól, pieprz.

przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i posiekany imbir. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i chwilę mieszamy. Dodajemy wyjętą z pieca marchew i chwile trzymamy na wolnym ogniu dodając wino, a następnie mleko kokosowe. Gotujemy ponad godzinę, co jakiś czas mieszając. W tym samym czasie plastry jabłka przesmażamy na maśle po obu stronach i wkładamy do pieca, do momentu aż wyschnie i nabierze chrupkość. Krem miksujemy. Doprawiamy. Podajemy przyozdobiony dwoma chipsami z jabłka.

Zupa brokułowa doprawiona pomidorami, serem gorgonzola i wędzoną papryką chipotle

hortex

Składniki:

  • 1,5kg mrożonych różyczek z brokuła (3 1/3 opakowania brokułów Hortex),
  • 1/2 selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchew,
  • 200ml przecieru pomidorowego,
  • 1l bulionu wołowego,
  • 100ml białego wina wytrawnego,
  • 2 cebule szalotki pokrojone w kostkę,
  • 3 małe papryki wędzone chipotle,
  • 100g sera gorgonzola,
  • 2 łyżki oliwy,
  • gałązki tymianku,
  • sól, pieprz.

przygotowanie: szalotki przesmażamy na oliwie aż się zeszkli, dodajemy seler, pietruszkę i marchew. Smażymy kilka chwil razem. Dodajemy papryczki pokroje w kostkę i wlewamy wino. Czekamy aż wyparuje i wlewamy część bulionu. Gotujemy wszystko razem ok. 30 min. Następnie dodajemy brokuły. Dolewamy resztę bulionu razem z pomidorami i 3/4 sera. Gotujemy kilkanaście minut doprawiając solą i pieprzem. Uważamy, aby brokuły się nie rozgotowały. Podajemy z kawałkiem gorgonzoli na wierzchu i gałązką świeżego tymianku.

Cena:

  • Groszek zielony Hortex - 5,29zł
  • Brokuły Hortex - 5,69zł
  • Marchewkę kostka Hortex - 3,29zł
Komentarze
placki z kalarepy
Przepisy Co zrobić z kalarepy?
Kalarepa jest pyszna jedzona na surowo, jednak równie dobrze sprawdza się w wielu innych daniach. Jednym z nich są lekkie placuszki, do których sos śmiało przygotować można z liści tego warzywa.
Katarzyna Mordalska
lipiec 03, 2015

Co zrobić z kalarepy? Przepis na kalarepkowe placuszki Składniki: 1 kalarepa 1 średni ziemniak 1 młoda cebulka garść posiekanego koperku 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz, sól olej Sos: liście kalarepy (ok. 3-4 sztuki) 3 łyżki masła 1/4 szkl. lekkiego bulionu warzywnego 1/4 szkl. śmietanki 18% łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub więcej) sok z cytryny gałka muszkatołowa pieprz, sól Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ziemniaka, kalarepę i cebulkę. Solimy i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Z liści kalarepy usuwamy łodygi, a liście drobno siekamy. Liście smażymy na maśle przez ok. 5-7 minut. Kiedy zmiękną zalewamy bulionem i gotujemy chwilę. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do liści z wywarem i mieszamy energicznie. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Do przetartych warzyw dodajemy mąkę, jajko, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy masę i smażymy placki na złoty kolor. Jak czasem kupię, to albo na surowo zjem, albo wrzucę do jarzynowej zupy. :) W Polsce z domu, też nie pamiętam, żeby się w jakiś sposób przyrządzało kalarepę, w ogóle to rzadko gościła u nas w domu, a jak była, to się obierało i na surowo jadło tylko lekko posoloną. Lazurowewybrzeze Skusicie się na kalarepę w takim wydaniu? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Zobaczcie także przepis na muszle makaronowe oraz przepis na sałatkę z bobu i kalarepy.

Przeczytaj
makaron z farszem
Przepisy Warzywne muszle makaronowe
Świat makaronów jest na tyle szeroki, że czasami warto zrezygnować z tradycyjnych kształtów i sięgnąć po jego inne warianty. Wypróbujcie przepis na faszerowane muszle makaronowe!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 09, 2015

Składniki: 250 g dużych muszli makaronowych 1 mała cukinia garść szpinaku 2 małe dymki szklanka groszku (mrożonego lub w sezonie świeżego) 2 marchwie 150 g mozarelli w kulkach łyżka masła oliwa z oliwek pieprz, sól  Sos: 1,5 szkl. passaty pomidorowej łyżeczka ziół (np. oregano, bazylia, tymianek) 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie) łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną dymkę i podduszamy. Po chwili dodajemy do niej startą marchewkę i cukinię. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy drobno posiekany szpinak, groszek (wcześniej ugotowany) i łyżkę masła. Chwilę smażymy, solimy i pieprzymy całość. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Kiedy będzie "al dente" odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W miseczce mieszamy passatę pomidorową z ziołami, śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.  Muszle faszerujemy warzywami i układamy w naczyniu. Na wierzch kładziemy kulki mozarelli. Zapiekamy ok. 10-15 minut w 160 stopniach (termoobieg).  Jaki jest Wasz ulubiony makaron? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Sprawdźcie przepis na szparagi z sosem tatarskim oraz jak prawidłowo przygotować makaron.

Przeczytaj
botwinka
Przepisy Prosty przepis na kokosową botwinkę
Botwinkę każdy zna i lubi. Zwykle nie możemy doczekać się pierwszych pęczków na targowiskach, aby przyrządzić z niej ulubioną zupę. Dzisiaj jednak botwinka w nieco innej, orientalnej wersji, w której odnajduje się równie doskonale!
Katarzyna Mordalska
maj 14, 2015

Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 1 pęczek botwinki 2 marchewki 5 małych ziemniaków sok z połowy cytryny lub z całej limonki garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki pół łyżeczki kuminu (opcjonalnie) puszka mleka kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Botwinkę dokładnie płuczemy, obieramy buraczki, a liście drobno siekamy. W bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki. Po 15 minutach dodajemy także botwinę. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mleko kokosowe, a następnie sok z cytryny, posiekaną kolendrę i przyprawy. Wypróbujecie przepis na orientalną botwinkę? :) Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe . Zobacz także przepis na pastę z ciecierzycy oraz przepis na zupę z buraczków z białą fasolą. 

Przeczytaj
danie kuskus
Fotolia
Przepisy Zdrowy, szybki i tani obiad – wypróbuj nasze inspiracje
Starasz się zdrowo odżywiać, a wciąż brakuje Ci czasu na przygotowywanie posiłków? Po pracy, ostatnie na co masz ochotę, to stanie przy garnkach? Wypróbuj nasze 3 pomysły na tani, szybki i zdrowy obiad!
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Zdrowy tani obiad Zdrowo i tanio to nie tak duże wyzwanie, jak mogłoby się wydawać. Najdroższymi składnikami w tradycyjnej kuchni są mięso i ryby. Jeśli z nich zrezygnujemy i zdecydujemy się przygotować wegetariańskie danie, okaże się, że zjemy nie tylko zdrowo, ale i zaoszczędzimy sporo pieniędzy. Kotlety z czerwonej fasoli Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 ziemniak 1 marchewka średnia cebula 50g pestek słonecznika Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia (ew. słodka i ostra papryka) Przygotowanie: Podgotowujemy ziemniaka i marchewkę, by w międzyczasie warzywa odstawić od wystudzenia. Odcedzoną fasolkę blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno siekamy (jeśli mamy czas, możemy podsmażyć ją na niewielkiej ilości oleju, ale nie jest to konieczne). Łączymy i mieszamy wszystkie składniki, dodając przyprawy wedle uznania. Z masy formujemy średniej wielkości kotleciki. Smażymy na rumiano. Tak przygotowane kotlety można zaserwować z ulubioną surówką lub w pełnoziarnistej bułce w formie wegetariańskich burgerów . Zdrowy lekki obiad  Lekkie danie z kaszą kuskus , w wersji z mięsem lub z pominięciem tego składnika, to świetny pomysł na zdrowy obiad. Idealny także do zabrania ze sobą do pracy. Kuskus z warzywami Składniki: 1,5 szklanki kaszy kuskus 1 szklanka bulionu warzywnego średnia cukinia średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 papryki (zielona i czerwona) 2 marchewki pietruszka przyprawy: sól, pieprz, kolendra bazylia do dekoracji pierś kurczaka (opcjonalnie) Przygotowanie: W wersji z mięsem, pierś kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. W wersji bezmięsnej, wszystkie warzywa obieramy i kroimy – cukinię w kostkę, paprykę w paski, marchew i pietruszkę w plasterki. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju i wrzucamy...

Przeczytaj