klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Styl życia

10 powodów, dla których warto spróbować weganizmu

Hummus, curry z pieczarek, a może burgery z buraka? Te trzy przysmaki to wystarczające już powody, by spróbować kuchni roślinnej – aromatycznej, lekkiej i przede wszystkim bardzo zdrowej. Nie, nie chodzi o to, byś od razu rezygnowała z mięsa i nabiału. Spróbuj zostać weganką na minimum tydzień, a najlepiej na miesiąc – wtedy w pełni poznasz zalety roślinnego jedzenia, które potem zagości w Twojej diecie na co dzień, czyniąc Cię zdrowszą, piękniejszą i co za tym idzie – szczęśliwszą.
Monika Orzechowska
marzec 19, 2016

Coraz więcej osób próbuje potraw wegańskich głównie ze względu na modę. Jesteśmy jednak pewni, że trendy w końcu przeminą, a zamiłowanie do roślinnego jedzenia pozostanie. Trudno się dziwić! Poniżej przedstawiamy 10 powodów, dla których warto byś została (chociaż na chwilę) weganką!

Smak – jeżeli jeszcze nie rozsmakowałaś się w potrawach kuchni roślinnej, to bardzo Ci zazdrościmy! Przed Tobą do odkrycia tyle wspaniałych smaków. Co powiesz na zupę krem z gruszki i pietruszki, jaglane kotleciki z jarmużem albo pasztet z soczewicy? Potrawy wegańskie, oczywiście właściwie przyrządzone, są naprawdę przepyszne! Zanim spróbujesz sama je upichcić (to wcale nie jest trudne, tym bardziej dzisiaj, gdy pomocą służą Ci tysiące wegańskich blogów), udaj się do wegańskiej restauracji. W większych miastach (ale nie tylko) powstaje coraz więcej knajpek oferujących roślinne jedzenie.

Odkrycie nowych smaków, aromatów i produktów – weganizm poszerzy Twoje kulinarne horyzonty. Do niedawna jeszcze, zanim pojawił się trend na roślinne jedzenie, mało kto miał w kuchni soczewicę, o ciecierzycy nie wspominając. Gdy rozsmakujesz się w potrawach roślinny, szafki i lodówka w Twojej kuchni wzbogacą się o tofu, różne kolory fasoli, kasze, mąki bezglutenowe, siemię lniane, nasiona chia, płatki drożdżowe (świetne do tofucznicy, czyli nowej wersji jajecznicy!), aromatyczne przyprawy (papryka wędzona – cudo!) i wiele, wiele innych.

Oszczędności – oczywiście kuchnia wegańska może być droga. Jeśli będziesz kupować gotowce w sklepach (a tych coraz więcej na supermarketowych półkach), to Twój portfel szybko się uszczupli. Bazując na warzywach, owocach, kaszach, roślinach strączkowych i ziarnach zauważysz, że Twoje zakupy będą kosztować o wiele mniej niż do tej pory. Zostanie więcej np. na nowe kosmetyki. Świetnie, prawda?

Szybkość przyrządzania potraw – zdrowe, wegańskie potrawy nie wymagają długiego „stania przy garach”. Sałatkę, leczo lub zupę zrobisz w momencie! Możesz od razy gotować na więcej niż jeden dzień. Wtedy wystarczy, iż co dwa dni spędzisz chwilę w kuchni, by przyrządzić pyszności do domu i do pracy (zapewniamy, że Twoje koleżanki z pracy będzie zżerała zazdrość, gdy zobaczą zawartość Twojego lunchboxa).

(Pozytywne) zaskoczenie bliskich – a teraz wyobraź sobie miny swoich przyjaciół, którym na domówce zaoferujesz tortillę z „nuggetsami” z selera, a teściom zamiast niedzielnego schabowego, kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli. Oczywiście z początku będą przerażeni, ale po zjedzeniu swojej porcji poproszą o dokładkę. I na pewno długo nie zapomną tego posiłku, a tym samym Ciebie jako perfekcyjnej pani domu.

Lepsze zdrowie, a może i zrzucenie wagi!dieta wegańska, oczywiście jeśli pilnujesz, by uzupełniać wszystkie potrzebne organizmowi składniki, jest bardzo zdrowa. Tym bardziej, gdy unikasz przetworzonych produktów, w tym słodyczy, których w większości nie możesz jeść (ponieważ mają w składzie mleko i jajka). Skupiając się na warzywach i innych wyżej wymienionych produktach, prawdopodobnie zrzucisz parę ciążących Ci kilogramów. (zobacz też: jak biegać, żeby schudnąć)

Pamiętaj, że całkowita zmiana diety na wegańską jest dość przełomowa. Jeżeli „okres próbny” przypadnie Ci do gustu i będziesz chciała porzucić mięso i nabiał, dowiedz się jak najwięcej na temat nowego sposobu żywienia, przede wszystkim tego jak uzupełniać potrzebne składniki. Najlepiej skonsultuj swoją decyzję ze sprawdzonym lekarzem lub/dietetykiem. Inspiracji na przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw na pewno nie zabraknie. Internet to najlepsze źródło. Powodzenia w odkrywaniu nowych smaków!

Czytaj też: Zupy oczyszczające. Kolejna dieta cud czy dobry sposób na zdrowie?

Agata Olejniczak

Komentarze
123rf, materiały PR
Styl życia Intymność pod lupą - najważniejsze zasady
O sfery intymne powinnaś dbać tak samo uważnie, jak o inne części ciała. Jest kilka zasad, których przestrzeganie pozwoli ci cieszyć się bardzo długo zdrowiem i atrakcyjnym wyglądem.
Materiał partnera
marzec 14, 2013

Regularne ćwiczenia mięśni Kegla Słyszałaś kiedyś o ćwiczeniach mięśni Kegla? Większość kobiet rozpoczyna je dopiero po urodzeniu dziecka, ale warto zacząć regularnie ćwiczyć już wcześniej. Na początek musisz zidentyfikować mięśnie Kegla. Możesz to zrobić np. podczas oddawania moczu poprzez przerwanie na chwilę strumienia. Mięśnie, które odpowiadają za ten skurcz, to właśnie mięśnie Kegla. Najprostsze ćwiczenie na początek - połóż się na plecach lub stań w lekkim rozkroku, napnij tę grupę mięśni, policz do 5 i powoli je rozluźnij. Chwilę odpocznij i powtórz ćwiczenie. Najefektywniej jest ćwiczyć 2-3 razy dziennie np. w trakcie mycia zębów. Rozsądna depilacja Depilacja okolic intymnych - również całkowita - jest ostatnio coraz bardziej popularna, ale musisz brać pod uwagę nie tylko względy estetyczne, ale również zdrowotne - owłosienie łonowe ma za zadanie chronić narządy rodne przed bakteriami i zanieczyszczeniami, dlatego warto zachować umiar i rozsądek. Na depilację decyduj się tylko w sprawdzonych gabinetach kosmetycznych , a jeśli robisz to samodzielnie, to zachowaj higienę i wybieraj dedykowane preparaty. Aby zapobiegać wrastaniu włosków stosuj delikatny peeling . Zapobieganie infekcjom intymnym Dbaj o naturalne środowisko pochwy, której pH powinno być kwaśne, a florę bakteryjną powinny stanowić pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus . Natychmiast rozpoznasz, kiedy mechanizmy obronne zostały uszkodzone. Pierwsze objawy to świąd, pieczenie, nieprzyjemny zapach i upławy. W przypadku, gdy wystąpią u ciebie takie objawy, nie lecz się własnymi sposobami, tylko koniecznie skonsultuj z ginekologiem. Infekcji intymnych możesz uniknąć, wystarczy, że będziesz: odpowiednio dbać o higienę (do mycia używaj wyłącznie delikatnych płynów o niskim pH) uzupełniać florę...

Przeczytaj
Pielęgnacja Te bliźniaczki miały depresję z powodu trądziku. Oba problemy zniknęły, gdy zmieniły dietę
Teraz ich cera jest nieskazitelna, ale kiedyś wstydziły się wyjść z domu. I wcale nie leki, a dobra dieta pozwoliła im zapomnieć o tym koszmarze.
Milena Majak
maj 07, 2018

Amerykańskie bliźniaczki Nina i Randa Nelson cierpiały na dość bolesną odmianę trądziku . Wpływał nie tylko na sam wygląd cery, ale również na to, jak postrzegały siebie. Patrząc w lustro widziały tylko brzydkie krosty, które powodowały coraz większe kompleksy. Zobacz także:   Na tej diecie Kim Kardashian chudniesz 2,5 kg w 4 dni! Kuracja silnymi lekami przynosiła efekt tylko na chwilę. Po odstawieniu ich, skóra znowu wracała do poprzedniego stanu. Sposób, dzięki któremu wreszcie pozbyły się problemu, pozwolił im zaoszczędzić sporo nerwów, ale jeszcze więcej czasu i pieniędzy. Wystarczyło przyjrzeć się po prostu diecie .  Przez trądzik wpadły w depresję Z trądzikiem każda z nas miała kiedyś do czynienia w większym lub mniejszym stopniu. U jednych zniknął sam, razem z ustabilizowaniem się buzujących w młodości hormonów , a u innych poskutkowały dopiero silne leki. W przypadku niektórych wystarczyła zmiana nawyków żywieniowych , a efekty przyszły same. I do tej grupy zaliczają się właśnie Nina i Randa Nelson. Post udostępniony przez ninaandranda (@ninaandranda) Sty 10, 2018 o 11:32 PST Nina i Randa Nelson są blogerkami, YouTuberkami i aspirującymi piosenkarkami. W tej profesji bardzo ważna jest nieskazitelna cera. Gdy miały kilkanaście lat, siostry mogły pochwalić się gładką skórą. Wszystko zmieniło się dopiero po ich 20. urodzinach . Nic dziwnego, że wypryski odbierały im pewność siebie, aż wreszcie wpędziły w depresję. Poza tym ich internetowa kariera stanęła pod znakiem zapytania .  Zobacz także:   Trener Jennifer Lopez zdradził sekret jej figury. Przestała pić ten napój! Jako że leki pomagały tylko na chwilę, zamiast faszerować organizm kolejnymi pigułkami, siostry postanowiły wziąć pod lupę swoją dietę . Po sześciu miesiącach od jej zmiany, bolesne wypryski ustąpiły i bliźniaczki znowu mogły się...

Przeczytaj
zupa chrzanowa
Przepisy Przepis na wielkanocną zupę chrzanową
Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić?
Katarzyna Mordalska
marzec 15, 2013

Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, chrzan symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Nie ma w tym żadnej przesady – korzeń ten, oprócz wyrazistego, ostrego smaku posiada także właściwości zdrowotne. Jako naturalne źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Wielkanocnym śniadaniem rozpoczynamy radosny czas świętowania. To pierwsza okazja do rodzinnego spotkania, podzielenia się jajkiem, spędzenia czasu z najbliższymi. Wzbogacenie tradycyjnego menu o nowe potrawy pomoże uczynić święta jeszcze smaczniejszymi, a na pewno – bardziej zapadającymi w pamięć. Zupa chrzanowa doskonale się do tego nadaje. Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, zdradza przepis na zupę chrzanową. kości wędzone od schabu ½ kg marchew 1 średnia szt. seler ½ średniej szt. woda 2,5 l liść laurowy 3 szt. ziele angielskie 5-6 ziarnek chrzan 1 mały słoiczek śmietana kwaśna 18% 300 ml mąka 1 łyżka sól, pieprz do smaku czosnek 3 ząbki biała kiełbasa surowa ½ kg Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!

Przeczytaj
kosmetyki wegańskie
iStock
Pielęgnacja Kosmetyki wegańskie – jakich składników unikać?
W drogeriach stacjonarnych pojawia się coraz więcej kosmetyków wegańskich, możemy je rozpoznać po certyfikatach lub sprawdzić skład. Jakie składniki powinniśmy omijać i gdzie kupić kosmetyki wegańskie?
Aneta Zygmuntowicz
marzec 17, 2020

Kosmetyki wegańskie to bardzo silny trend na rynku kosmetycznym, zarówno jeśli chodzi o makijaż, jak i o pielęgnację. Nie są one jednak aż tak łatwo dostępne, szczególnie w sklepach stacjonarnych. Coraz więcej producentów stawia na naturalne, roślinne składy, jednak na półkach sklepowych wciąż jest wiele kosmetyków z woskiem pszczelim, kwasem hialuronowym czy piżmem. To nie jedyne składniki pochodzenia zwierzęcego. Sprawdźcie, czego szukać w składzie i które firmy mają w ofercie kosmetyki wegańskie. Kosmetyki wegańskie, czyli jakie? Wegańskie kosmetyki to takie, w których składzie  nie znajdziemy substancji pochodzenia zwierzęcego . Za w pełni wegańskie uznaje się kosmetyki cruelty-free , czyli takie, które nie były testowane na zwierzętach. Na świecie istnieje organizacji, które wydają certyfikaty dla kosmetyków wegańskich. Dzięki ich oznaczeniom wiemy, że dany kosmetyk nie zawiera substancji pochodzenia zwierzęcego, nie patrząc na jego skład. W Polsce jest to certyfikat OK!, którego znaczek zwykle umieszczany jest z boku lub z tyłu opakowania. Na świecie najpopularniejsze certyfikaty to Leaping Bunny oraz Vegan Society. Zobacz także: Fakty i mity o kosmetykach wegańskich - tego na pewno nie wiesz! Kosmetyki wegańskie - jakich składników unikać? Do  najpopularniejszych składników pochodzenia zwierzęcego , które są stosowane w kosmetykach, należą: mleczko pszczele, miód, jedwab, śluz ślimaka , retinol, kwas hialuronowy, kolagen, kwasu karminowego, lanolina, keratyna, elastyna. W perfumach, wodach perfumowanych i toaletowych często stosowane są ambra i piżmo, które niekiedy, podobnie jak jedwab, jest pochodzenia syntetycznego.  Najpopularniejsze kosmetyki wegańskie Kosmetyki wegańskie są dość trudno dostępne w sieciówkach kosmetycznych, dużo łatwiej znaleźć je w internecie. Oczywiście dużo wybranych produktów...

Przeczytaj