klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Niskokaloryczne owoce
Styl życia

5 najmniej kalorycznych owoców, które ułatwią ci odchudzanie!

Najmniej kaloryczne owoce to świetna alternatywa dla słodyczy, szczególnie jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów. Osoby na diecie powinny sięgać po takie owoce, które są bogate w błonnik i mają niską zawartość cukru, jak na przykład jabłka. Sprawdź, po jakie inne najmniej kaloryczne owoce warto sięgać!
Katarzyna Dobrzyńska
kwiecień 06, 2021

Najmniej kaloryczne owoce powinny nam towarzyszyć cały rok i uzupełniać naszą dietę. Niestety, wokół tego tematu narosło wiele mitów, które głoszą, że owoce nie są najzdrowszym wyborem, a to ze względu na zawarte w nich cukry. Instytutu Żywności i Żywienia zachęca, by sięgać po nie jak najczęściej, pamiętajmy jednak, że wszystko w zbyt dużej ilości może przynieść odwrotne skutki. Dlatego warto sięgać po owoce, które zawierają mniej cukru, a więcej błonnika i są niskokaloryczne. Na które warto zwrócić uwagę? Sprawdźcie sami!

Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

Cytrusy to najmniej kaloryczne owoce

O ile niestraszne nam kwaśne smaki, to wybór cytrusów będzie jednym z najlepszych, a szczególnie grejpfruta. To właśnie on jest najmniej kalorycznym owocem, a co więcej zawiera wiele witamin takich jak: A, C i D, a dodatkowo w jego składzie znajdziemy:

  • wapń,
  • potas,
  • antyoksydanty,
  • błonnik.

Badania dowiodły, że ten owoc dodatkowo pomaga w spalaniu tłuszczu, a dietetycy chętnie włączają go w dietę osób otyłych.

Wartości  odżywcze grapefruita w 100 gramach:

  • Kalorie: 42 kcal
  • Cukry: 7g
  • Błonnik: 1,6g

grapefruit ako jeden z najmniej kalorycznych owoców

Kiwi to jedno z najmniej kalorycznych owoców

Kiwi oprócz tego, że jest bardzo smaczne, to jeszcze jest jednym z najmniej kalorycznych owoców i ma wiele właściwości zdrowotnych! Dodatkowo często jest wykorzystywane w kosmetyce, a to dzięki zawartości witaminy C! Dodatkowo znajdziemy w nim:

  • Kwas foliowy
  • Potas
  • Witaminę E
  • Magnez
  • Wapń
  • Miedź
  • Mangan

Wartości  odżywcze kwi w 100 gramach:

  • Kalorie:  61 kcal
  • Cukry: 9g
  • Błonnik: 3g

Kiwi jako jeden z najmniej kalorycznych owoców

Arbuz jako jeden z najmniej kalorycznych owoców

Z pewnością wiele osób czeka, kiedy w marketach i na targach pojawią się arbuzy. Ten owoc zdecydowanie kojarzy się z latem i nic w tym dziwnego! Jest słodki i orzeźwiający, a to dlatego, że aż 92% jego miąższu składa się z wody. To właśnie dzięki temu jest też jednym z najmniej kalorycznych owoców. Warto jednak pamiętać, że pestki zawarte w owocu nie są już tak „lekkie” i należy ich unikać. Nie jest również bogaty w wartości odżywcze, zawiera za to antyoksydanty oraz aminokwas - cytrulinę, które odpowiadają za wolniejszy proces starzenia się komórek, a także regenerację mięśni.

Wartości  odżywcze arbuza w 100 gramach:

  • Kalorie: 30 kcal
  • Cukry: 6g
  • Błonnik: 0,4g

Melon jako jeden z najmniej kalorycznych owoców

Jabłko jako jeden z najmniej kalorycznych owoców?

Jabłka to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych owoców świata, a w dodatku są niskokaloryczne. Dodatkowo zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę, zapobiegają zaparciom  i koją stany zapalne w jamie ustnej. Zawierają dużo wody, dzięki czemu po zjedzeniu jabłka długo czujemy uczucie sytości, co może ułatwiać trzymanie diety redukcyjnej i deficytu kalorycznego.

Wartości  odżywcze jabłka w 100 gramach:

  • Kalorie: 52 kcal
  • Cukry: 10g
  • Błonnik: 2,4g

Jabłko jako jeden z najmniej kalorycznych owoców

Melon wartości odżywcze

Melon podobnie jak arbuz zawiera dużą ilość wody, dzięki czemu jego jest jednym z najmniej kalorycznych owoców. Oprócz tego, że orzeźwia, pomaga również utrzymać odpowiednią ilość wody w organizmie i jest świetnym antyoksydantem. Dodatkowo ma w swoim składzie argininę, czyli aminokwas, który wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Oprócz tego zawiera:

  • Potas,
  • Magnez
  • Witaminy A i C

Wartości  odżywcze melona w 100 gramach:

  • Kalorie: 34 kcal
  • Cukry: 8g
  • Błonnik: 0,9g

Melon jako jeden z najmniej kalorycznych owoców

Który z tych owoców jest waszym ulubionym?

Komentarze
zdrowe przekąski
iStock
Styl życia Zdrowe przekąski – co możesz bezpiecznie podjadać między posiłkami?
Zdrowe przekąski to takie, które zaspokoją głód lub po prostu trudny do opanowania apetyt, ale równocześnie nie będą stanowiły poważnego zagrożenia dla naszej figury. Możemy takie przekąski bez większego wysiłku przygotować w domu.
Matylda Nowak
listopad 25, 2020

Od zawsze powtarzano nam, że zbędne kilogramy to nie tylko skutek zbyt kalorycznych posiłków, ale też podjadania między nimi. Tymczasem okazuje się, że możemy stosunkowo bezpiecznie zaspokoić zarówno mały głód, jak i po prostu łakomstwo, wybierając zdrowe przekąski. Wystarczy zaopatrzyć się w pestki, orzechy, rodzynki i warzywa. Zdrowe przekąski – smaczne, zdrowe i nietuczące Zasadniczo dietetycy odradzają podjadanie między posiłkami. Przy czym ostrzegają, że przekąski nie tylko źle wpływają na naszą figurę, ale też pracę jelit:  Przy braku przerw między posiłkami nasze jelita nie mogą odpowiednio uruchamiać perystaltyki jelitowej – tłumaczy Michał Undra, dietetyk i psychodietetyk. – Gdy nie jemy dłużej niż 90 minut uruchamia się kompleks MMC, który oczyszcza jelita z resztek pokarmowych. W przypadku braku przerw między posiłkami bardzo często resztki jedzenia zostają w jelitach i fermentują, co na dłuższą metę może prowadzić do wzdęć czy innych zaburzeń pracy jelit. Co jednak zrobić, jeśli między posiłkami odczuwa się nieprzyjemne "ssanie"? Albo jeśli po prostu lubi się coś pochrupać, oglądając ulubiony serial? Jeżeli z jakiegoś względu mamy ochotę na przekąskę – najlepiej sprawdzą się warzywa bezskrobiowe – na przykład sałata, seler czy inne chrupiące warzywa na surowo – sugeruje Michał Undra. – Owoce też się sprawdzą jako przekąska, mimo iż zawierają sporo cukru. Jednak dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i błonnika zapewniają odpowiednią sytość.  Można też przygotować sobie bardziej atrakcyjne przekąski. ;-) Będą one co prawda bardziej kaloryczne, ale nadal zdrowe. A o słonych i słodkich przekąskach zapełniających półki w sklepach spożywczych lepiej...

Przeczytaj
Dieta sokowa
Styl życia Dieta sokowa – przepisy + kiedy, jak długo i co powinnaś pić
Dieta sokowa, która określana jest też jako detoks, jest niezwykle popularna w mediach społecznościowych. Czy w rzeczywistości przynosi korzyści dla organizmu, czy jest tylko niepotrzebną modą?
Marta Średnicka
grudzień 20, 2019

Dieta sokowa jest sposobem na oczyszczenie organizmu i metodą na odchudzanie, którą stosują kobiety (i nie tylko) na całym świecie. Dobrze przygotowana i stosowana może przynieść korzyści dla organizmu. Należy jednak trzymać się ściśle określonych zasad, żeby zamiast sobie pomóc, nie zaszkodzić swojemu ciału. Pamiętajmy również, że dieta sokowa, to nie tylko świeżo wyciskany sok z danego owocu , ale również koktajle, które są płynnymi bombami witaminowymi. Dieta sokowa – zasady Dieta sokowa ma formę płynną i w rzeczywistości powinna być traktowana jako detoks , a nie sposób odżywiania, który ma prowadzić do zrzucenia kilogramów w krótkim czasie, choć odchudzanie z pewnością jest jednym z efektów spożywania soków. Kiedy pić soki i koktajle? Dieta sokowa oparta jest na zasadzie 5 soków, każdy co trzy godziny. W takiej formie powinniśmy przyjmować przygotowane wcześniej napoje. Do obiadu powinno się przyjmować soki owocowe, które posiadają niezbędne dla funkcjonowania mózgu cukry, a popołudniu i wieczorem warzywne. Przed snem należy unikać owoców. Detoks sokowy powinien trwać ok. 2-3 dni lub w niektórych przypadkach odrobinę dłużej, jednak nie należy przesadzać z ich ilością i usilnie go wydłużać. Po dłuższym czasie prawidłowe funkcjonowanie organizmu zostaje zaburzone. Posiłki bogate np. w białko nie mogą zostać na stałe zastąpione sokami. Utrzymujący się stan głodu sprawi, że proces odchudzania zostanie spowolniony i uzyskamy efekt odwrotny do oczekiwanego. Taki stan jest również niebezpieczny dla zdrowia. Pamiętaj, że wracając do normalnego odżywiania musisz zachować ostrożność. Sięgnięcie po ciężkostrawne potrawy po detoksie sokowym, kiedy organizm przyzwyczajony został do płynów może poważnie ci zaszkodzić i doprowadzić do ostrego bólu żołądka czy jelit. Diety sokowej nie powinny stosować dzieci i młodzież poniżej 18. roku...

Przeczytaj
Fotolia
Pielęgnacja Jedzenie, które zapobiega zmarszczkom
Do pewnego momentu żyjemy dniem i cieszymy się każdym kolejnym osiągnięciem. Kiedy zauważamy jednak pierwsze drobne zmarszczki i siwe włosy, nachodzi nas pewna refleksja. Czy naprawdę już się starzejemy? Nie da się ukryć, że w pewnym wieku nasz metabolizm po prostu zwalnia, a skóra nie nadąża z produkcją kolagenu i elastyny.
Monika Orzechowska
kwiecień 20, 2016

Największym wrogiem jędrnej skóry jest czas, ale błędem byłoby zrzucać wszystko na jej starzenie się. Szkodliwe działanie promieni słonecznych, alkohol, a czasem i papierosy powodują, że organizm w walce z wolnymi rodnikami jest bezbronny. Istnieje na szczęście co najmniej jeden sposób na to, aby go wspomóc. Mowa oczywiście o diecie . To, co jemy, wpływa na jędrność skóry, jej koloryt oraz umiejętność bronienia się przed czynnikami zewnętrznymi. Oto propozycje produktów bogatych w przeciwutleniacze, które mogą znacząco opóźnić pojawienie się kolejnych zmarszczek . Nasiona czarnego sezamu Stosowane w kuchni azjatyckiej nasiona czarnego sezamu bogate są m.in. w kwas oleinowy, aminokwasy będące skutecznymi antyoksydantami, błonnik i potas, które sprzyjają tak oczyszczaniu organizmu z toksyn, jak i pielęgnacji anti-aging . Dodając je do niemalże każdego posiłku, można liczyć na poprawę kondycji nie tylko skóry, ale i włosów oraz paznokci. Awokado W przeciwieństwie do innych owoców, awokado zawiera tzw. zdrowe tłuszcze, które chronią DNA komórek przed działaniem wolnych rodników. Jego obecność w diecie służy więc utrzymaniu promiennej skóry. Owoc można podawać razem z pomidorami, papryką, łososiem i kiełkami. Zawsze można też skorzystać z propozycji blogerki kulinarnej Colette Dike i stworzyć apetyczne, zdrowe kanapki. Nasiona dyni Bogate w minerały, w tym cynk, siarkę, a także w witaminę E oraz kwasy tłuszczowe omega-3 nasiona dyni uchodzą za dobre źródło przeciwutleniaczy. Jedząc je na surowo (delikatne tłuszcze pod wpływem ciepła ulegają zniszczeniu), można wspomóc profilaktykę anti-aging, a także walkę z bliznami potrądzikowymi . Ryby Wspomniane już kwasy omega-3 ujędrniają skórę, zapobiegają utracie wody, a do tego redukują zaczerwienienia i podrażnienia. Ich bogatym źródłem jest...

Przeczytaj
Neutrogena
mat. prasowe
Pielęgnacja Jak dbać o skórę latem? Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania
Pielęgnuj siebie na co dzień, stosując się do tych zaleceń! Ciesz się nawilżoną skórą przez całe lato
Materiał partnera
sierpień 18, 2019

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'DC-5283418'); gtag('event', 'conversion', { 'allow_custom_scripts': true, 'u1': location.href, 'u2': document.title, 'send_to': 'DC-5283418/count0/wisaz+standard' }); Codzienna rutyna pielęgnacyjna to ważny element każdego dnia. Chwile poświęcone na dokładne oczyszczenie skóry, nawilżanie jej oraz regenerację to krok w stronę piękna i dobrego samopoczucia. Skóra, niezależnie od pory roku, potrzebuje pielęgnacji. By w pełni zadbać o nią latem, warto pamiętać o nawilżaniu. Jakie produkty stosować, by cieszyć się sprężystą i nawodnioną skórą? Jak jeszcze można wspomóc organizm, by skóra latem wyglądała pięknie i młodo? Zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi na nurtujące was pytania! Skóra latem  Latem skóra narażona jest na działanie wielu niekorzystnych czynników . Promieniowanie słoneczne może powodować wysuszenie, a w najgorszych przypadkach nawet poparzenie skóry. Niska wilgotność powietrza, która występuje w letnich miesiącach sprawia, że naskórek szybciej wysycha, staje się napięty, pomarszczony i wrażliwy. Dodatkowym wyzwaniem dla skóry jest klimatyzacja i silny wiatr, tak więc w okresie letnim warto zadbać o nią szczególnie. Co robić, by była jędrna, sprężysta i nawilżona? Podpowiadamy! 1. Dbaj o poziom nawodnienia organizmu Może wydawać się to banalne, lecz jednym z najważniejszych aspektów zdrowej i pięknej skóry jest jej nawilżenie... od środka. Woda stanowi aż 60% naszego organizmu i wchodzi w skład każdej komórki ciała. Bez jej udziału nie zajdzie żadna reakcja, warto więc, szczególnie latem, pilnować ilości wypijanych...

Przeczytaj