klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
książki na prezent
Fotolia, materiały PR
Styl życia

6 książek kulinarnych idealnych na prezent

Macie wśród rodziny i znajomych fanów gotowania, dla których kuchnia to środowisko naturalne? Przedstawiamy propozycję 6 książek o tematyce kulinarnej idealnych na prezent świąteczny dla takich osób!
Katarzyna Mordalska
grudzień 15, 2015

Moda na gotowanie w przeróżnych nurtach – kuchni wege, tradycyjnej, diety bezglutenowej, niskotłuszczowej itd. – w ostatnich miesiącach stała się bardzo powszechne i zdaje się w ogóle nie słabnąć. Na zapotrzebowanie na treści o tej tematyce odpowiadają wydawnictwa, które wypuszczają na rynek coraz więcej książek kucharskich (czy raczej kulinarnych) niż miało to miejsce jeszcze kilka lat temu.

Spośród książek z przepisami, wybrałyśmy dla Was 6, które naszym zdaniem świetnie sprawdzą się jako prezent dla bliskiej osoby. Sprawdźcie!

Impreza świąteczna w firmie z Batidą i historia pewnego zakładu...

Którą książkę chciałybyście znaleźć pod choinką? :)

1 z 6

Beata Pawlikowska, "Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na święta", 19,99zł

Beata Pawlikowska,

W polskiej tradycji kulinarnej święta są słodkie, tłuste i ciężkostrawne. Ale wcale nie muszą być! Moje świąteczne przepisy są lekkie, zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół godziny.

Świąteczna kapusta z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, ciastka świątecznych elfów,  chleb gryczany z orzechami włoskimi, pikantne buraki z imbirem i kolendrą i wiele innych prostych, sprawdzonych w mojej kuchni przepisów.

Książkę możesz zamówić online tutaj.

2 z 6

Damian Kordas, "Moje pyszne inspiracje. Książka zwycięzcy programu MasterChef", 49,90zł

Damian Kordas,

Zwycięzca czwartego sezonu polskiego MasterChefa zaprasza na wielką ucztę, która zachwyci każdego. W menu znajdziemy między innymi ptysie z farszem z makreli na przystawkę, wybór zup świata z nieodłącznym królewskim bulionem, dania główne zarówno te wykwintne, jak i do ekspresowego przyrządzenia oraz boskie desery.

Nie zabraknie również dań popisowych znanych już z programu. Wszystkie potrawy, których przepisy zostały zamieszczone w tej książce, smakują wyśmienicie!

3 z 6

Joseph Seeletso, "Mali szefowie kuchni", 49,90zł

Joseph Seeletso,

Mali szefowie kuchni to książka zawierająca ponad 50 przepisów specjalnie przygotowanych i skierowanych do młodych ludzi, którzy odkryli w sobie chęć do gotowania i poznawania trudnej sztuki kulinarnej. Wybrane przepisy mają inspirować, budzić zainteresowanie adeptów sztuki kulinarnej do poszukiwania nowych smaków i tworzenia autorskich przepisów

Wyjątkową częścią książki (którą zamówisz tutaj) jest reportaż z wyjazdu do Londynu, gdzie początkujący kucharze wraz z szefem Josephem poznali kilka najważniejszych miejsc na gastronomicznej mapie Londynu. Swoją książką Joseph Seeletso zachęca do eksperymentowania w kuchni i gotowania w gronie rodzinnym.

4 z 6

Monika Mrozowska, "Słodkie i zdrowe czyli desery, które możesz jeść codziennie", 39,90zł

Monika Mrozowska,

Uwielbiasz słodycze? Twoje marzenie to smakołyki, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Zapewniające rozkosz dla podniebienia przekąski to nie mit. I dowodem na to jest cała zawartość tej książki – 60 przepisów na desery, które uszczęśliwią Twoje kubki smakowe.
Jeśli nie możesz żyć bez słodkości, często sięgasz po słodkie co nieco i potem dręczą cię wyrzuty sumienia, jeśli wydaje ci się, iż coś takiego jak zdrowe słodycze po prostu nie istnieje, a to co zdrowe nie może być przecież równocześnie smaczne – jesteś w błędzie! Nie musisz odmawiać sobie słodkiego smaku. Łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w  codziennym menu. Jedz je bez poczucia winy – to może wyjść Ci na zdrowie!

Sprawdź podpowiedzi eksperta, wypróbuj smakołyki, które dzięki zawartości odpowiednio dobranych składników – w tym orzechów, kasz i suszonych owoców – wzmocnią Twój organizm w sposób naturalny.

5 z 6

Jan Kuroń, "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia", 49,90zł

Jan Kuroń,

Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki jedzenia ze swojej lodówki? Jak planować zakupy, żeby nie wydawać fortuny? Jak przechowywać żywność? Przed Tobą książka, która odpowiada na te i wiele innych pytań. Liczne porady wskażą sposoby na ograniczenie kosztów związanych z żywieniem przy jednoczesnej poprawie jego jakości, a przepisy na różne dania pozwolą zastosować to wszystko w praktyce.

To książka dla każdego - niezależnie od grubości portfela czy biegłości w kuchni. Bo każdy z nas chce być sprytny, jeść lepiej i taniej, a w dodatku nie marnować produktów!

6 z 6

Jamie Oliver, "Superfood na co dzień. Co jeść, aby dobrze się czuć", 69,99zł

Jamie Oliver,

To najbardziej osobista ze wszystkich moich książek. By ją napisać, dogłębnie poznałem świat zdrowia i odżywiania. Teraz, wykorzystując to, na czym znam się najlepiej – niesamowite potrawy – pragnę cię zainspirować, pokazując jak wieść zdrowe, szczęśliwe i owocne życie.
Jedzenie jest po to, by się nim cieszyć i dzielić, a zdrowe, pożywne posiłki powinny być kolorowe, smaczne i radosne. Ta książka pełna jest różnorodnych, zbilansowanych, pobudzających kubki smakowe przepisów, a dzięki mojej ciężkiej pracy nad jej stroną dietetyczną masz pewność, że każde danie, na jakie się zdecydujesz, będzie dobrym wyborem. Wystarczy, że wcielisz w życie choćby kilka moich wskazówek, a zmieni się twój sposób myślenia o jedzeniu i sam będziesz wiedział, co jeść, by czuć się dobrze.

Komentarze