klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Styl życia

6 rzeczy, które sprawiają, że jesz, chociaż nie jesteś głodna

Czy jedzenie wyłącznie dla przyjemności jest zbrodnią? Oczywiście, że nie! Ciągłe podjadanie może jednak fatalnie wpłynąć na twoje zdrowie oraz figurę. Jak temu zapobiec? Naucz się rozpoznawać sytuacje, które wywołują w tobie ochotę na ponadprogramowe przekąski.
Marta Tabiś-Szymanek
wrzesień 30, 2016

Głód i apetyt to dwa odmienne stany, które jednak notorycznie ze sobą mylimy. Tymczasem znajomość różnic między nimi może mieć zbawienny wpływ na nasze samopoczucie oraz sylwetkę.

Jak można scharakteryzować głód? Jest on uczuciem niedoboru jedzenia w żołądku, objawiającym się charakterystycznym „burczeniem”, osłabieniem, złym samopoczuciem oraz rozdrażnieniem. Pojawienie się głodu jest związane ze spadkiem poziomu glukozy we krwi, który skutkuje uruchomieniem ośrodka głodu w mózgu.

Zobacz: Dlaczego ciągle jestem głodna?

Apetyt zaś powoduje, że pochłaniamy znacznie większe porcje, niż tego potrzebujemy. Wpływają na niego wszystkie zmysły (to dlatego zapach świeżo upieczonego ciasta kusi nas nawet wtedy, gdy mamy przepełniony żołądek…). Wzmożony apetyt to często sprawka stresu lub niezaspokojonych potrzeb.

Zobacz: Emocjonalne... jedzenie

Istnieją sytuacje, w których sięgamy po jedzenie z powodów innych niż naturalna potrzeba organizmu. Aby skutecznie poskromić apetyt, warto zachować szczególną ostrożność, jeśli…
Zobacz naszą galerię!

1 z 6

Zajmujesz się innymi sprawami podczas spożywania posiłku

Zajmujesz się innymi sprawami podczas spożywania posiłku

Oglądając film lub przeglądając ulubione portale, nie jesteś w stanie w pełni skupić się na smaku i zapachu jedzenia. Rozproszona bez problemu pochłoniesz całą zawartość talerza, nawet jeśli już od dawna nie czujesz głodu. Warto w pełni skupić się na doznaniach zmysłowych płynących z posiłku oraz odczekać 20 minut od jego rozpoczęcia, zanim zdecydujesz się na dokładkę – dopiero wówczas ośrodek głodu i sytości otrzymuje sygnał, że potrzeby organizmu w tym zakresie zostały zaspokojone.

2 z 6

Patrzysz na smakowite jedzenie

Patrzysz na smakowite jedzenie

Ewolucja ukształtowała nas tak, byśmy odczuwali apetyt, gdy tylko widzimy jedzenie. Dzięki temu nasi przodkowie posilali się zawsze, gdy mieli na to okazję, a w efekcie byli w stanie przetrwać „chudsze” czasy. Dzisiaj zdobycie pożywienia nie stanowi problemu – co rusz kuszą nas wystawy piekarni, restauracje pojawiające się na każdym rogu oraz bogate oferty supermarketów. W dodatku nie jesteśmy w stanie włączyć telewizora czy odwiedzić Instagrama, nie będąc narażone na widok pięknie sfotografowanych dań.

3 z 6

Wypiłaś kilka drinków

Wypiłaś kilka drinków

Alkohol zawiera sporo kalorii, a mimo to powoduje, że masz ochotę coś zjeść. W dodatku negatywnie wpływa na twoją kontrolę i zwiększa przyjemność odczuwaną podczas zajadania się smakołykami.

4 z 6

Nadchodzi pora, o której zwykle coś jesz

Nadchodzi pora, o której zwykle coś jesz

Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia trzech dużych posiłków w ciągu dnia. Tymczasem nie ma powodu, by przyrządzać sobie obfitą kolację, jeśli przed chwilą pochłonęłaś kilka przekąsek i wcale nie jesteś głodna.

5 z 6

Pijesz za mało wody

Pijesz za mało wody

Niemal wszystkie produkty spożywcze zawierają choć trochę wody, naturalne jest więc sięganie po nie w przypadku niedoboru płynów w organizmie. Zamiast dostarczać sobie wielu niepotrzebnych kalorii, zaczynaj każdy posiłek od wypicia szklanki wody – dzięki temu unikniesz nieprawidłowego odczytania sygnałów, jakie wysyła ci twoje ciało.

6 z 6

Jesteś zmęczona lub zestresowana

Jesteś zmęczona lub zestresowana

Objadanie się bywa sposobem na rozładowaniem napięcia oraz reakcją na rozmaite niezaspokojone potrzeby („głody”). Warto nauczyć się odróżniać sygnały wysyłane przez żołądek od tych, które pochodzą z naszej psychiki. Postaraj się za każdym razem nazwać swój problem i skonfrontować się z nim, zamiast uciekać od trudnych emocji, sięgając po słodycze.

Komentarze