klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Styl życia

7 kulinarnych trików, które pomogą Ci schudnąć

Niejedna z nas na temat odchudzania wie bardzo dużo. Co jeść, w jakich porach, z jaką częstotliwością, jak przygotowywać posiłki itd. Mimo wszystko ciągle zdarzają nam się wpadki, a co za tym idzie – proces odchudzania zostaje wstrzymany. Dzisiaj podpowiadamy 7 „hacków”, które pomogą schudnąć albo po prostu utrzymać wagę i żyć zdrowo. Koniecznie wprowadźcie je do swojej codzienności. To działa!
Agata Olejniczak
sierpień 09, 2016

1. Owoc w torebce

Niezależnie od tego czy wychodzisz z domu na długo, czy na krótko, miej zawsze w torebce owoc – najlepiej jabłko, ponieważ można je wrzucić bez obawy, że coś pobrudzi. Dzięki temu jest duża szansa, że nie skusisz się na drożdżówkę z pachnącej piekarni czy batonika z kiosku, który będzie wołał do Ciebie „zjedz mnie!”, gdy będziesz kupować gazetę lub doładowanie do telefonu. Nie polecamy „fit batoników”, które najczęściej są kaloryczne i po prostu niezdrowe.

2. W lodówce zawsze surówka!

Przygotowanie surówki wcale nie jest trudne. Wystarczy zetrzeć (najlepiej jakimś urządzeniem, można już kupić za niewielkie pieniądze) marchewkę, jabłko i np. białą kapustę, dodać oliwę, sól, pieprz i ciut słodu (np. syropu z agawy), skropić sokiem z cytryny, wymieszać i gotowe! Gdy poczujesz mały głód albo ochotę na przekąskę, sięgniesz po talerz pysznej surówki. Możesz ją jeść praktycznie bez ograniczeń.

3. Przygotuj jedzenie na zapas i zamroź

W tygodniu nie masz czasu gotować? Przychodzisz zmęczona do domu i sięgasz po chleb i szynkę albo zamawiasz pizzę, bo tak jest szybko? Wiemy jak to jest – zanim cokolwiek przygotujemy, głód staje się nie do zniesienia. Pomyśl o przygotowywaniu większych porcji np. przez weekend i mrożeniu do pudełek czy woreczków. Zupy, leczo, ryż z warzywami itd. – to proste dania, które możesz mrozić bez obaw, że stracą smak.

4. Rób listę zakupową

Przed wyjściem do supermarketu zrób listę zakupów i potem mocno się jej trzymaj. Odstępstwa mogą mieć miejsce tylko wtedy, gdy zobaczysz np. dobre owoce czy warzywa w przecenie. Nie daj się skusić na słodycze, słodkie płatki do mleka i inne pozorne przyjemności. Rada dotycząca listy zakupowej nie jest nowa – mimo wszystko nadal wiele osób ma problem, by wprowadzić ją do codzienności. My bardzo polecamy!

5. Do pracy bierz marchewkę i inne warzywa do chrupania

Godzinę po lunchu w pracy znowu jesteś głodna? Nie, wcale nie musisz iść po batonika. Wyciągnij z torebki obrane i pokrojone marchewki i kalarepkę. Poczęstuj współpracowników – będą może trochę zdziwieni, ale na pewno taka przekąska przypadnie im do gustu. Zapewniamy – Tobie też! :)

6. Myj zęby po posiłku!

Skorzysta na tym nie tylko Twoje uzębienie, ale również figura. Zabranie szczoteczki i pasty do pracy i użycie ich to żaden problem (zawsze można mieć w miejscu pracy osobny zestaw). Gdy mamy czyste zęby, nasza ochota na podjadanie spada. Spróbujesz?

7. Małe talerze

Porada stara jak świat, ale warto ją przypominać. Mając mniejszy talerzy, może Ci się wydawać, że jedzenia jest więcej. Wiele osób potwierdza, że choć mamy tego świadomość, to działa. Co szkodzi spróbować?

Dziewczyny, co dodałybyście do tej listy? :)

Zobacz także:  Płatki żytnie - zdrowe i sycące. Sprawdź!

Komentarze
koktajl owocowy
123rf
Przepisy HIT! Przepis na lekarstwo idealne, czyli koktajl na odporność
Kto z was już zdążył złapać jesienne przeziębienie? Kaszel, ból gardła, katar – jesień to prawdziwe wyzwanie dla odporności organizmu! Nie wiesz, jak wzmocnić odporność? Wypróbuj łatwy przepis na pyszny koktajl na odporność!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 17, 2014

Co jeść na odporność? 1. Cytryna (i inne cytrusy) To moc witaminy C , która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm . Jak każdy cytrus, cytryna  spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut czy mandarynki . 2. Miód Doskonale wzmacnia odporność , pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości , dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka. 3. Ananas Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki , a także może pomóc złagodzić ból . Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży :) 4. Banan Jest to naturalny antydepresant ! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo , cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień. 5. Kiwi Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu - koją nasze nerwy , "pielęgnują" skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację . Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz...

Przeczytaj
Zdrowa żywność
Fotolia
Styl życia Co można będzie kupić w sklepiku szkolnym?
We wrześniu 2015 roku w życie wchodzi rozporządzenie zakazujące sprzedaży śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych. Sprawdź co od nowego roku szkolnego Twoje dziecko będzie mogło kupić w sklepiku szkolnym.
Lena Grabowska
sierpień 31, 2015

Sklepik szkolny- przepisy Do tej pory stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne , od 1 września 2015 roku, sytuacja ulegnie zmianie. Wraz z początkiem roku szkolnego wchodzi w życie nowelizacja ustawy dotyczącej bezpieczeństwa żywności i żywienia. Minister Zdrowia podpisał rozporządzenie, które zakazuje sprzedaży w sklepikach szkolnych tzw. śmieciowego jedzenia. W rozporządzeniu znajdziemy listę produktów dozwolonych, która powstała w oparciu o ich wartości odżywcze oraz normy żywieniowe. Nowe przepisy obowiązywać będą w szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Rozporządzenie nie dotyczy przedszkoli, punktów przedszkolnych, klubów przedszkolaka i szkół dla dorosłych. W ustawie znajdziemy też zakaz reklamowania, w placówkach oświaty i w ich pobliżu, żywności niedopuszczonej do sprzedaży.  Za złamanie nowych przepisów na ajenta prowadzącego sklepik czy stołówkę szkolną zostaną nałożone sankcje w postaci kary pieniężnej wysokości 1000-5000zł. Dodatkowo dyrekcja placówki będzie miała prawo do wypowiedzenie ajentowi umowy w trybie natychmiastowym, bez dotrzymania okresu wypowiedzenia. Sklepik szkolny- asortyment Rozporządzenie ogranicza możliwość sprzedaży dzieciom i młodzieży żywności, która zawiera cukry i substancje słodzące, wysoką zawartość soli oraz tłuszczu. Nowe przepisy mają na celu promowanie spożywania warzyw, owoców, produktów bogatych w wapń oraz picia wody . Produkty, które są dopuszczone w kanapkach szkolnych to: warzywa owoce przetwory mięsne o niskiej zawartości tłuszczu (np. szynka z indyka) jajka sery orzechy przetwory z ryb pieczywo razowe pieczywo pełnoziarniste pieczywo bezglutenowe Niedopuszczalne produkty w kanapkach szkolnych to: przetwory mięsne o dużej zawartości tłuszczy (np. salami, kiełbasa i parówka) majonez serki topione Napoje...

Przeczytaj
Fotolia, materiały PR
Styl życia Podjadanie między posiłkami - co zamiast słodyczy?
Intensywny tryb życia i szybkie tempo, jakie narzucamy sobie w ciągu dnia potrafią utrudnić próby zdrowego odżywiania. Czasem dopada nas głód, który przeszkadza w codziennych zajęciach i budzi irytację. Aby się go pozbyć, często sięgamy po przekąski, które akurat mamy pod ręką – smaczne i szybkie, ale niekoniecznie wartościowe.
Materiał partnera
kwiecień 17, 2015

Szybko ale czy właściwie? Wieczny pośpiech i duża ilość zadań do wykonania każdego dnia sprawiają, że prowadzenie zdrowego trybu życia bywa trudne. Gdy wieczorem zmęczeni wracamy po pracy, zdarza się, że nie mamy już siły na przygotowywanie drugiego śniadania do pracy. W efekcie, gdy następnego dnia dopada nas głód między posiłkami, sięgamy po kupione w pośpiechu słodycze lub inne, pełne pustych kalorii, przekąski. Problem dotyczy wielu kobiet, które zwierzają się: „Był okres, że nie wyobrażałam sobie dnia w biurze bez co najmniej dwóch batoników między posiłkami. Od jakiegoś czasu staram się z tym walczyć, ale w niektórych momentach naprawdę trudno mi się powstrzymać. Gdy nie mam czasu, bo np. muszę iść na spotkanie, zazwyczaj sięgam po to, co mam pod ręką.” - Agnieszka „Wiem, że nie powinnam podjadać, ale to silniejsze ode mnie – nie umiem wytrzymać od posiłku do posiłku bez żadnej przekąski. Najlepszym rozwiązaniem byłaby zamiana słodyczy na coś zdrowego.” - Karolina Pożywna alternatywa W takich sytuacjach najlepszym rozwiązaniem będzie przekąska, która pozwoli na dłużej zaspokoić mały głód. W tej roli doskonale sprawdzi się Danio - kremowy i pożywny serek, który dostarczy białko potrzebne w codziennej diecie. Do produkcji jednego kubeczka (140g) wykorzystywana jest cała szklanka mleka – pożywny serek Danio stanowi świetną alternatywę dla słodkich przekąsek, których pełno na sklepowych półkach. Danio jest produkowany w Polsce w fabryce w Bieruniu, ze 100% polskiego mleka i nie zawiera konserwantów.  Więcej informacji szukaj na stronie www.danio.com.pl materiał sponsorowany

Przeczytaj
Styl życia Przez 12 dni jadła tylko same banany. Efekty tego eksperymentu są zadziwiające
Bananowa dieta pozwoliła tej kobiecie nie tylko schudnąć, ale również poprawić stan cery. Efekty zaskoczyły ją samą!
Milena Majak
sierpień 31, 2018

O szybkich dietach mówi się często i bardzo głośno. Efekty można osiągnąć w kilka dni, ale nie zostają one z nami niestety na dłużej. Na miejscu płaskiego brzucha pojawia się wzdęta piłka w postaci efektu jo-jo . Dlatego tym bardziej zaskoczyło nas to, co na diecie bananowej udało się osiągnąć dietetyczce Julii Rabath . Powszechnie uważa się, że nie należy jeść więcej niż trzy banany dziennie, a ona postanowiła spożywać wyłącznie ten owoc aż przez 12 dni . Do jakich wniosków doszła? Efekty jedzenia bananów przez 12 dni Cały eksperyment dietetyczki został udokumentowany w postaci filmiku. Okazuje się, że w ciągu tego wyzwania, układ pokarmowy Julii zaczął lepiej pracować. Nie miała problemów ze wzdęciami czy bólem brzucha . To oczywiście dlatego, że ciało dietetyczki nie musiało przetwarzać innego jedzenia oprócz bananów. Przyznała również, że sama bardzo się wyciszyła. Jej samopoczucie uległo znacznej poprawie i zapomniała, co to jest stres. Wreszcie była w stanie skupić się na tym, co robiła - wcześniej było to niemożliwe.  Ogromną różnicę Rabath zauważyła również w skórze - stała się bardzo gładka i zdecydowanie lepiej nawilżona bez stosowania żadnych balsamów czy peelingów. Efektem ubocznym był również spadek wagi . Dieta bananowa polega oczywiście na jedzeniu bananów. Ale po kilku bananowych detoksach, Julia zachęca również do wprowadzenia odrobiny warzyw . Może to być sałata, seler lub inne zielone warzywa . Świetnym uzupełnieniem będzie także woda kokosowa. W ten sposób można dostarczyć organizmowi znacznie więcej wartości odżywczych.  Jak stosować dietę bananową? Na początek, aby organizm nie doznał szoku, możesz zrobić bananowy w weekend (zaczynając od piątku i kończąc w niedzielę wieczorem). Ale uwaga, nie warto stosować tego detoksu przez dłuższy czas. W rzeczywistości dieta powinna być...

Przeczytaj