klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Metamorfoza Adele w odchudzaniu, wokalistka w 2009 roku i w 2017 roku
Styl życia

Adele schudła 15 kg! A piła wino i jadła czekoladę :) Jaką stosowała dietę?

Niewiele wyrzeczeń, a spektakularne efekty? To chyba jedyny plan żywieniowy, w którym można sobie pozwolić na jedzenie czekolady i picie czerwonego wina.
Milena Majak
marzec 02, 2017

Adele to jedna z gwiazd, która stosuje dietę sirtfood. Szybko przekonała się o tym, że bezbolesne odchudzanie naprawdę istnieje. Po tym jak jej waga zaczęła drastycznie spadać, już nie tylko jej muzyka wzbudzała ogromne zainteresowanie mediów. Uwierzycie, że właśnie dzięki temu nieskomplikowanemu planowi odżywiania udało jej się zrzucić aż 15 kg?

Zobacz także: Chcesz schudnąć na wiosnę? Znamy dietę Karoliny Szostak

Adele w 2009 roku

Adele w 2017 roku

Skąd się wzięła dieta sirtfood?

Dietę sirtfood opisali po raz pierwszy Aiden Goggins oraz Glen Matten. Autorzy podkreślają, że ich głównym celem jest wykształcenie zdrowych nawyków odżywiania u osób, które chcą się odchudzić. I wbrew temu, co głoszą inne diety, stosując sirtfood wcale nie trzeba rezygnować z ulubionych smakołyków - w tym również słodyczy. Wystarczy je po prostu rozsądnie spożywać.

Dieta sirtfood i sekret polifenoli

Sekretem diety sirtfood są polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze/antyoksydanty. Ich zadaniem jest polowanie na wolne rodniki oraz przekształcanie ich w mniej aktywne związki, które w efekcie przestają nam szkodzić w tak dużym stopniu jak wcześniej. Nie dochodzi zatem do uszkodzeń komórek, których efektem jest przyspieszony proces starzenia, a także powstawanie groźnych dla organizmu chorób, w tym również nowotworu, cukrzycy i nadciśnienia.

Polifenole to substancje, które aktywują białka zwane sirtuinami. Są one elementem wielu badań dotyczących zapobiegania starzenia, ponieważ przejawiają właśnie takie właściwości. Sirtuiny wydłużają również żywotność komórek w organizmie. Jednymi z ich dobroczynnych działań jest poprawa jakości snu oraz uregulowanie metabolizmu.

Gdzie znaleźć polifenole?

Polifenole znajdują się przede wszystkim w środowisku roślinnym. Owoce, warzywa, napary z ziół i przyprawy to ich naturalne i najbardziej powszechne środowisko występowania. Po jakie produkty warto sięgać najbardziej?

  • Warzywa: czerwona cebula, jarmuż, rukola, kapary, seler naciowy, papryczki chilli.
  • Owoce: jabłka, truskawki, cytrusy, borówki amerykańskie, daktyle.
  • Inne: kawa, zielona herbata, czerwone wino, kakao, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, curry, kurkuma.

Patrząc na listę produktów, które przypisano do kategorii produktów sirt, trudno jest mieć do nich zastrzeżenia, bo jest to po prostu zdrowa żywność. Myślę, że nie potrzebują one dodatkowej łatki, czy też kolejnych dowodów na to, że są zdrowe. Myślę, że osoby, które dbają o siebie i to co jedzą, dokonują mądrych i świadomych wyborów - przyznaje dietetyk Sarah Herbert.

Ale dlaczego wśród tylu zdrowych produktów znajduje się alkohol? Bo to również bogate źródło polifenoli, w tym resweratrolu. Ten rodzaj antyoksydantów jest dostępny wyłącznie w czerwonym winie, gdyż pestki i skórki winogron zawierają go najwięcej. Poza tym tego rodzaju alkohol działa jak rozpuszczalnik, dlatego polifenole znajdujące się w winie, są lepiej przyswajalne przez nasz organizm.

A co czekoladą i kakao? Żywność sirt to jak widać również odrobina słodkich przyjemności, ale tylko tych, których zawartość kakao wynosi więcej niż 85 procent. Ten składnik zawiera antyoksydanty w postaci flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i chronią układ krwionośny. Pamiętaj jednak o dokładnym sprawdzaniu etykiet produktów, aby nie kupić bubla.

Na czym polega dieta sirtfood?

Dieta sirtfood opiera się oczywiście na jedzeniu produktów, które pobudzają pracę sirtuiny. Działa najlepiej, jeżeli dodatkowo ograniczymy liczbę kalorii. Dzięki temu, że podkręca ona pracę metabolizmu, wpływa dobrze na spalanie tłuszczu, a przy okazji pozwala nam w ten sposób pracować nad sylwetką. W tym samym czasie możemy zwiększyć masę mięśniową. Jeśli wierzyć badaniom klinicznym, to w ciągu tygodnia można schudnąć nawet trzy kilogramy.

Autorzy tej diety podzielili ją na dwie fazy. Dzięki temu odchudzanie rzeczywiście jest skuteczne.

Pierwsza faza trwa tydzień i w tym czasie należy zmniejszyć liczbę kalorii do 1000 dziennie. Spożywamy cztery posiłki, z czego trzy to zielone soki oraz danie główne bogate w sirtfood. Taki plan żywienia powoduje, że sirtuiny zaczynają się aktywować, a nasz metabolizm szybciej pracuje. Między każdym koktajlem, a pełnym daniem należy zachować 1,5 godziny przerwy. Ostatni posiłek powinien zostać zjedzony najpóźniej o godzinie 19.

Druga faza trwa dwa tygodnie i możemy zwiększyć zapotrzebowanie energetyczne do 1500 kcal. W ciągu dnia wypijamy dwa zielone koktajle oraz dwa pełne posiłki. Ostatnia faza to wyjście z diety. Trwa ona dwa tygodnie i kaloryczność powinna zostać wówczas prawie niezmieniona. Chodzi o to, aby wypijać jeden koktajl dziennie i zjeść trzy normalne posiłki. Później możemy zacząć wprowadzać pozostałe produkty. Najważniejsze jest jednak to, aby na początku się nie wyłamać :). Spróbujecie?

Zdjęcia: Ons.pl; AFP/EAST NEWS; Chris Pizzello/Invision/AP/Fotolink; istockphoto.com

Komentarze
iStock
Styl życia Często chorujesz? Nadszedł czas zmienić swoją dietę!
Czy wiesz, że nasza odporność bierze się z … jelit?! Najwięcej komórek układu odpornościowego znajduje się w układzie pokarmowym. Wystarczy na stałe zmienić swój sposób odżywiania, by wzmocnić organizm! Co jeść, by nie chorować?
Materiał partnera
styczeń 29, 2019

Często chorujesz, a katar lub kaszel są nieodłącznym elementem twojej codzienności? Pora coś z tym zrobić! Zacznij stosować poniższe zasady, które wspomogą twój układ odpornościowy, a na pewno szybko zauważysz pozytywne efekty nowej diety.  1. Nie pomijaj śniadania  Od dziecka nasze mamy powtarzały, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I miały rację! Układ odpornościowy podejmuję walkę z chorobami, tylko wtedy gdy jest dobrze odżywiony. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadania powinny być sycące i rozgrzewające, ale nie mogą być za ciężkie. Zimą polecamy owsianki, jaglanki, jajka w każdej postaci lub kanapki z pełnoziarnistego pieczywa. Pamiętaj o warzywach, one też powinny znaleźć się w naszym śniadaniowym menu. 2. Jedz dużo warzyw i owoców Brzmi jak banał, prawda? Niestety, ale w praktyce wiele osób zapomina o warzywach i owocach, albo spożywa ich zdecydowanie za mało. Warzywa powinniśmy jeść do każdego posiłku, a owoce raz lub dwa razy dziennie, ponieważ mają sporo cukru. Warzywa można spożywać na wiele różnych sposób – w postaci sałatek, smoothie, zup, gulaszy czy zapiekanek. Wypróbuj je w wersji pieczonej w piekarniku z dodatkiem ziół, a zakochasz się w ich smaku! Jakie owoce najlepiej jeść? Cytryny, kiwi, pomarańcze, grejpfruty i jabłka. Mają mnóstwo witamin i mniej cukru niż inne owoce. 3. Wybieraj zdrowe tłuszcze Przez wiele lat panowało błędne przekonanie, że tłuszcze są złe dla naszego zdrowia. Otóż nie, wystarczy tylko wybierać te dobre! Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, a także omega -3, dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które wspomagają układ odpornościowy. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju rzepakowym, awokado, orzechach, rybach i siemieniu lnianym. 4. Sięgaj po...

Przeczytaj
wakacje lody
Fotolia
Styl życia Jak przetrwać dietę w czasie urlopu
Podczas wakacyjnych wyjazdów czyha na nas wiele pokus. Restauracyjne menu, budki z fast foodem, goframi i lodami, wieczorne grillowanie i imprezy z drinkami. Jak się nie dać i wytrzymać w swoich postanowieniach? Sprawdź 7 porad, jak przetrwać dietę na wakacjach!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 18, 2015

1. Nie przestawiaj myślenia Jeśli do tej pory bardzo starannie przykładasz się do diety i dbasz o to, co jesz, nie przestawaj myśleć o odchudzaniu w tych kategoriach. Najgorsze, co możesz zrobić podczas urlopu, to zmienić myślenie na „są wakacje, mogę sobie pozwolić”. Owszem, można i tak, tylko po wakacjach będziesz o kilka kroków do tyłu w osiągnięciu swojego celu. 2. Klasyka banału, czyli śniadanie Śniadanie to naprawdę absolutna podstawa, z której nie należy rezygnować. Musi być zdrowe i pożywne, by dostarczyło nam energii na cały dzień. Najlepiej by w jego skład wchodziły produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce. Jeśli wyjdziesz bez śniadania, za chwilę sięgniesz po jakieś łatwe rozwiązanie w postaci drożdżówki z kawą lub innej kalorycznej przekąski. 3. Spędzaj czas aktywnie Nic tak nie sprzyja podjadaniu i myśleniu o jedzeniu, jak bezczynność. Jeśli planujesz dłuższe leżenie na plaży, lepiej zjeść coś pożywnego wcześniej. Jeżeli postawisz na aktywny wypoczynek, dawka ruchu na świeżym powietrzu sprawi, że w trakcie nie będziesz miała czasu na jedzenie, a po posiłek sięgniesz dopiero w momencie, gdy naprawdę zgłodniejesz. 4. Dieta na wakacjach - zdradliwe przekąski Jeśli wybierasz się na zwiedzanie, do plecaka nie zabieraj żadnych kalorycznych przekąsek. Prawdopodobnie i tak skusisz się na zjedzenie czegoś „niedozwolonego” w restauracji lub barze, więc unikaj podjadania między posiłkami. W ramach przekąsek sięgnij po owoce i orzechy, które skutecznie dodadzą energii. 5. Co z alkoholem na diecie? Alkohol nie jest sprzymierzeńcem odchudzania, więc najlepiej byłoby w ogóle nie ulegać takiej pokusie, ale podczas wakacyjnych wypadów może być trudno. Alkohol sam w sobie jest kaloryczny, a dodatkowo niestety pobudza apetyt. Zrezygnuj z piwa, przy piciu którego chętnie sięga się po słone przekąski. Dla naszej...

Przeczytaj
dieta sirtfood
Fotolia
Styl życia Nowy hit w odżywianiu: dieta sirtfood, czyli czekolada i czerwone wino w służbie młodego wyglądu
Chociaż to jedyny zalecany plan żywieniowy, który obejmuje spożywanie czekolady i picie czerwonego wina, nazywanie go dietą-cud byłoby sporym nadużyciem. Jak podkreślają jego twórcy, nie koncentruje się on bowiem na odchudzaniu, ale na wykształcaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Magdalena Borucińska
marzec 02, 2016

Najnowszy hit w dziedzinie odżywiania nie bez powodu nazywany jest dietą długowieczności. Produkty sirtfoods są bogate w polifenole aktywujące w organizmie białka zwane sirtuinami (stąd nazwa diety), które chronią komórki przed śmiercią i stanami zapalnymi. Już kilka lat temu pokładano w nich wielką nadzieję. Sirtuiny wykazują w końcu działanie odmładzające – opóźniają starzenie tak organizmu, jak i skóry. Jednocześnie, jak wskazują na to wciąż trwające badania, zapewniają lepszy sen i wzrost energii, a do tego regulują metabolizm, sprzyjają wzrostowi mięśni oraz poprawiają koloryt skóry. Dieta sirtfood , której swoją najnowszą publikację poświęcili Aidan Goggins i Glen Matten, nie obiecuje cudów, ale wydaje się idealną propozycją dla osób, które lubią jeść i nie wyobrażają sobie stosować długich głodówek. Składa się z dwóch faz , przy czym pierwsza – najbardziej dokuczliwa – trwa zaledwie tydzień. W pierwszych trzech dniach spożycie kalorii ogranicza się do 1000 dziennie, których dostarczać mają trzy zielone soki i jeden posiłek bogaty w sirtfoods. W kolejnych dniach zwiększa się ono do 1500 kalorii. Przez cztery dni jadłospis tworzą dwa zielone koktajle oraz dwa pełne posiłki. Kolejne dwa tygodnie to już faza podtrzymująca. Skąd pomysł na ograniczenie spożycia kalorii na początku diety ? Badania pokazują, że podobnie jak wskazane produkty aktywuje ono sirtuiny. Chociaż w pierwszym tygodniu można stracić nawet trzy kilogramy, docelowo dietę mają tworzyć trzy posiłki i jeden zielony koktajl dziennie. Autorzy diety podkreślają, że nie chodzi o to, by myśleć, co usunąć z talerza, lecz o to, by nałożyć na niego produkty bogate w polifenole. Wysoką pozycję w jadłospisie powinny zająć m.in. czerwona cebula, truskawki, kakao, orzechy włoskie, przyprawy curry i kurkuma, jarmuż, jabłka, cytrusy, borówki amerykańskie, oliwa z oliwek, rukola, kawa,...

Przeczytaj
antyoksydacja
iStock
Pielęgnacja Antyoksydacja skóry – na czym polega?
Antyoksydacja to proces, który spowolni procesy starzenia się skóry oraz ochroni ją przez działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. W jaki sposób działają antyoksydanty i jak je stosować?
Aneta Zygmuntowicz
marzec 12, 2020

Antyoksydacja to proces, który jest niezwykle ważny w utrzymaniu dobrej kondycji skóry. Antyoksydanty, takie jak na przykład witaminy C, E i beta-karoten, chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, niwelują nieestetyczne przebarwienia oraz aktywują produkcję kolagenu. To jednak nie jest jedyne działanie antyoksydantów w kosmetykach. Aby jak najdłużej cieszyć się młodą i gładką skórą, powinniśmy na nią działać zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Czym jest antyoksydacja? Antyoksydacja to proces polegający na zneutralizowaniu wolnych rodników tlenowych oraz przeciwdziałaniu szkodliwym procesom utleniania w organizmie. Dodatkowo antyoksydacja przeciwdziała zmianom zapalnym. Wolne rodniki powodują utlenianie, które prowadzi do niszczenia struktur komórek skórnych. W tym procesie dochodzi do uszkodzenia włókien elastynowych i kolagenowych. Prowadzi to do szybkiego starzenia się skóry, a niekiedy do rozwoju chorób skórnych, takich jak na przykład łuszczyca czy egzema.  Antyoksydanty w kosmetykach Antyoksydanty w kosmetykach mają działanie : spowalniające procesy starzenia się skóry, zmniejszające ryzyko chorób skóry, przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne, chroniące skórę przed działaniem promieniowania słonecznego, zapobiegające powstawaniom przebarwień na skórze . Związki antyoksydacyjne stosowane są w kremach do twarzy i rąk oraz balsamach do ciała. Najwyższą skuteczność wykazują stosowane w niewielkich stężeniach. W kosmetykach stosuje się takie przeciwutleniacze, jak : koenzym Q10 , witaminy antyoksydacyjne - witaminy C, E, beta-karoten, kwas liponowy, białka enzymatyczne, kwercetyna, pestki winogron. Zobacz także: Serum z witaminą C do twarzy [Ranking]. Są to antyoksydanty nietoksyczne, tolerowane przez skórę, a także odporne na działanie czynników zewnętrznych, takich jak czynniki chemiczne,...

Przeczytaj