klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Ciąża i alkohol
Fotolia
Styl życia

Alkohol a ciąża- najważniejsze informacje

Picie alkoholu w ciąży, temat który wciąż wymaga nagłaśniania. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta i przerażająca zarazem. Z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP w 2010 roku wynika, że prawie 17% kobiet (18-35 l.) uważa, że niewielkie ilości alkoholu spożywanego w trakcie ciąży, nie są szkodliwe dla mamy i dziecka.
Lena Grabowska
wrzesień 16, 2015
Depilacja woskiem bez tajemnic: depilacja w ciąży

Alkohol w pierwszych tygodniach ciąży 

Wiele kobiet w pierwszych tygodniach ciąży nie jest świadomych swojego stanu i spożywa alkohol. Z badań wynika, że wady powstające do 5 tygodnia najczęściej prowadzą do obumarcia płodu. Jednakże w początkowym okresie pierwszego trymestru, istnieje też możliwość, że uszkodzone komórki zostaną zastąpione nowymi.  Kobiety, które piły alkohol nie wiedząc, że są w ciąży powinny jak najszybciej zrezygnować z jego spożywania.

Wino w ciąży

Alkohol a ciąża

Wypity przez kobietę ciężarną alkohol trafia do jej krwiobiegu, następnie poprzez łożysko dociera do płodu. Łożysko nie filtruje i nie rozkłada alkoholu, tym samym w żaden sposób nie chroni dziecka przed jego skutkami. Po spożyciu przez ciężarną alkoholu, jego zawartość w organizmie płodu jest identyczna jak w organizmie matki. Nie istnieje "bezpieczna dawka alkoholu w ciąży". Każda wypita lampka wina czy szklanka piwa mogą być tragiczne w skutkach. Istnieje wiele mitów dotyczących ciąży i alkoholu. Dwa najczęściej powtarzane: czerwone wino zwiększa liczbę czerwonych krwinek, a ciemne piwo wspomaga laktację. Nie istnieją badania, które potwierdzałby ich prawdziwość. Co gorsza, ciężarne często dostają tego typu rady od najbliższych lub nawet ginekologów. Alkohol wypity przez dorosłego człowieka jest rozkładany przez wątrobę. Organizm dziecka nie ma jeszcze w pełni rozwiniętej wątroby, co za tym idzie, nie ma żadnego mechanizmu obronnego, który uchroniłby malca przed skutkami wypitego przez mamę alkoholu.

Alkohol w ciąży- skutki

Wypicie alkoholu przez kobietę ciężarną może skutkować:

  • uszkodzeniem mózgu dziecka
  • spowolnieniem jego wzrostu
  • uszkodzeniem serca i nerek, słuchu i wzroku
  • wystąpieniem Płodowego Zespołu Alkoholowego (FAS)
  • niską wagą urodzeniową
  • poronieniem lub przedwczesnym porodem

Więcej informacji na ciazabezalkoholu.pl.

Komentarze
materiały PR
Styl życia Poronienia oznaką problemów z płodnością?
Poronienie to wstrząs dla kobiety na każdym etapie ciąży, bez względu na jego powód. Nie zawsze udaje się ustalić konkretną przyczynę poronienia, ale gdy do utraty dziecka dochodzi kilka razy z rzędu, trudno nie zadać sobie pytania, czy nie stoją za tym poważne problemy ze zdrowiem, powodujące zaburzenia płodności.
Materiał partnera
grudzień 15, 2015

Skąd biorą się poronienia? Przedwczesne zakończenie ciąży może mieć wiele przyczyn, przy czym do najczęściej występujących zalicza się: - zaburzenia chromosomalne u płodu – uniemożliwiają prawidłowy rozwój płodu; dane statystyczne pokazują, że odpowiadają one za ponad 85% przypadków poronień; - infekcje o podłożu bakteryjnym, w szczególności zakażenia obejmujące układ moczowo-płciowy, np. infekcja chlamydiowa; l zespół policystycznych jajników – u kobiet dotkniętych problemem PCOS występują zaburzenia hormonalne mogące hamować proces dojrzewania błony śluzowej macicy; - nieleczone schorzenia, zwłaszcza niewyrównana cukrzyca i zaburzenia pracy tarczycy; - wady budowy macicy – nieprawidłowości anatomiczne mogą stanąć na drodze do prawidłowego przebiegu ciąży na dwa sposoby: poprzez uniemożliwienie zagnieżdżenia się zarodka w macicy, lub przez ograniczenie dopływu substancji odżywczych do płodu; - niezdrowy tryb życia, np. częste spożywanie alkoholu, palenie papierosów (nikotyna przenika do łożyska i zaburza wzrost płodu, ograniczając dopływ krwi do dziecka); - zaburzenia w funkcjonowaniu układu immunologicznego – gdy układ odpornościowy „odczytuje” obecność zarodka jako potencjalne zagrożenie, zaczyna wytwarzać przeciwciała , które zwalczają embrion i prowokują poronienie. Ponowne poronienia jako sygnał zaburzeń Nawracające poronienia to stosunkowo rzadkie zjawisko, ale to nie jedyny powód, dla którego często stanowią zagadkę dla lekarzy. Mimo postępu medycyny nie udaje się bowiem określić ich przyczyny w około połowie przypadków. Tym samym bardzo często nie sposób im zapobiec, na przykład poprzez zastosowanie odpowiednio dobranego leczenia. Co jeszcze wiadomo na temat nawracających poronień? Złą wiadomością dla kobiet, które mają już za sobą co najmniej trzy poronienia jedno po drugim jest fakt,...

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Jakie ryby jeść w ciąży?
Ryby i owoce morza to nieodzowny składnik diety przyszłej mamy. Czy wiesz dlaczego warto jeść ryby w ciąży i jakie gatunki wybierać, aby dieta była bezpieczna dla dziecka?
Łucja Zbieniewska
marzec 08, 2012

Warto jeść ryby będąc w ciąży! Ryby i owoce morza są źródłem łatwostrawnego białka, witaminy D3,  dostarczają wielu niezbędnych aminokwasów  (tzw. egzogennych), których nasze organizmy nie wytwarzają samodzielnie. Wspomagają one przyswajanie wapnia oraz wykorzystanie białko w procesie wzrostu, co ma ogromny wpływ na rozwój dziecka w czasie ciąży. Dlaczego warto jeść ryby w ciąży? Ryby i owoce morza są doskonałym źródłem składników mineralnych:  jodu, selenu i fluoru . Zwłaszcza jod jest niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i pełni zarazem ważną rolę w procesie wzrostu dziecka. Największe znaczenie jod ma w pierwszych tygodniach ciąży - jego  niedobór może hamować rozwój układu nerwowego płodu . Jednym z najważniejszych składników dostarczanych nam przez ryby i owoce morza to  kwasy tłuszczowe Omega 3 : najważniejszy z nich jest kwas DHA - który wspomaga rozwój płodu, może także zapobiec małej masie urodzeniowej dziecka i przedwczesnemu porodowi. Kwasy Omega 3 mają również  właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe , przez co mogą ochronić przyszłą mamę przed cukrzycą oraz nadciśnieniem ciążowym.  Które ryby jeść w ciąży? Najwięcej pożądanych kwasów z grupy Omega – 3 zawartych jest w morskich rybach tłustych i półtłustych takich jak  łosoś, szprot, makrela, tuńczyk i śledź . Ze względu na zanieczyszczenie wód mogą one jednak, zawierać dioksyny i metale ciężkie, dlatego warto w diecie uwzględniać różne gatunki ryb. Lekarze zalecają jedzenie ryb lub owoców morza  minimum dwa razy w tygodniu . Najlepiej, aby były to ryby pieczone, grillowane lub gotowane, raczej nie smażone i na pewno nie surowe. Dlatego tak lubiane przez nas sushi lepiej zastąpić np. pieczonym łososiem czy kotlecikami rybnymi. Jeśli nie lubisz ryb, warto pomyśleć o suplementacji diety, w ścisłym porozumieniu z lekarzem, wybranym...

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Czy picie wina ma wpływ na zajście w ciążę?
O tym, że w trakcie ciąży nie wolno pić alkoholu wie chyba każda kobieta, ale czy spodziewałyście się, że może on mieć wpływ również na naszą płodność? Sprawdźcie, co na ten temat twierdzą naukowcy.
Agnieszka Pulikowska
wrzesień 05, 2016

Wiele osób uważa, że wino je odstresowuje i często po nie sięga np. przed snem. Pite codziennie może jednak przysporzyć nam problemów, jeżeli staramy się o dziecko. Naukowcy z  Aarhus University w Dani i, pod kierownictwem Ellen Mikkelsen wykazali, że u osób codziennie spożywających ok. 240 ml wina, lub np. 2 butelek piwa, prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w ciągu roku dość wyraźnie maleje.  Wnioski zostały wysnute na podstawie badania ponad 6000 kobiet w przedziale wiekowym 21-45 lat, które były w stałych związkach. Najpierw odpowiedziały one na pytania o ich nawyki alkoholowe , następnie przez najbliższy rok starały się zajść w ciążę. Okazało się, że codzienne spożywanie wcześniej wspomnianej ilości alkoholu zmniejsza prawdopodobieństwo szybkiego zajścia w ciążę nawet o 18%! Ellen Mikkelsen z Aarhus University Hospital w Danii mówi: "Dla wielu kobiet w wieku rozrodczym , spożywanie alkoholu jest integralną częścią życia". Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że wpływ na płodność ma częste picie np. wina i to w dość sporych ilościach. Jeżeli jednak boicie się trudności z poczęciem dziecka, lub już je zauważacie, lepiej odstawcie alkohol na bok. Zobaczcie także:   Paulina Sykut tańczy w sukience maxi z ciążowym brzuszkiem Źródło: http://www.telegraph.co.uk/

Przeczytaj
123rf
Styl życia Wczesne objawy ciąży
Starasz się o dziecko? A może obawiasz się wpadki? Sprawdź, jakie są pierwsze objawy ciąży.
Łucja Zbieniewska
marzec 04, 2013

Wczesne objawy ciąży: Kluczowym objawem jest  brak miesiączki . Jeśli twoje miesiączki są regularne, a spóźnienie trwa kilkanaście dni, warto wykonać test ciążowy. Brak okresu może być również wywołany przez wiele innych czynników – zaburzenia hormonalne, podróż, stres czy zwykłe zmęczenie. Częstsze oddawanie moczu  - jeśli odczuwasz zwiększoną potrzebę wizyt w toalecie, to może mieć to związek z ciążą – taki objaw pojawia się zazwyczaj od 6-8 tygodnia ciąży, ale może być także spowodowane infekcjami układu moczowego lub cukrzycą. Bolesność piersi  – może być uznana za jeden z pierwszych symptomów ciąży, ale jednocześnie często nadwrażliwość piersi wiążę się np. ze zbliżającą się miesiączką. Wiele kobiet będących w ciąży wskazuje na  poranne mdłości  jako jeden z podstawowych objawów. Uczucie mdłości połączone z wymiotami pojawia się najczęściej między 2 a 3 tygodniem ciąży. Oczywiście istnieje też inne wytłumaczenie tych dolegliwości – infekcja pokarmowa. Znaczne  osłabienie  i  senność  to objawy, które często towarzyszą ciąży. Pojawiają się zazwyczaj w jej pierwszych tygodniach i najczęściej po kilku tygodniach, gdy organizm przyzwyczai się do nowej sytuacji, samoistnie ustępują. Złe samopoczucie i senność mogą być także objawami anemii lub przewlekłego zmęczenia. Zmienne nastroje  i  chwiejność emocjonalna  również mogą pojawić się w pierwszych tygodniach po zapłodnieniu. Liczne zmiany w organizmie kobiety powodują nagłe zmiany nastrojów – od smutku do euforii. Oczywiście te objawy mogą być także wywołane przed nadmierny stres lub faktyczną depresję. Zachcianki jedzeniowe  i  wzrost apetytu  – to bardzo popularny objaw ciąży. U niektórych przyszłych mam pojawia się  niechęć do niektórych potraw  – również do ich zapachu, nawet jeśli wcześniej im nie przeszkadzały. Zmiany...

Przeczytaj