klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Styl życia

Anna Lewandowska – przepis na koktajl, który poprawia urodę

Słynna trenerka zdradziła, w jaki sposób wykorzystuje dary natury, którymi obdarowuje nas lipiec. Skorzystajcie i wy.

Anna Lewandowska inspiruje do działania wiele kobiet. Oprócz treningów, poleca również zdrowe odżywianie, podając ciekawe przepisy. Niedawno na swoim blogu oraz Instagramie pokazała, w jaki sposób czerpie z dobrodziejstw natury, które pojawiają się w lipcu, czyli z wiśni i czereśni. 

Te owoce mają niezwykłe właściwości. Wiśnie zawierają m.in. karoten, witaminy C, B, PP, kwas foliowy, miedź, magnez, żelazo i potas. Doskonale pomagają przy niedokrwistości, obniżeniu poziomu cukru, czy cholesterolu, zapobiegają działaniu wolnych rodników, a dzięki zawartości melatoniny, skutecznie uspokajają. Z kolei czereśnie idealnie pomagają w regulacji ciśnienia krwi, zawierają wit. z grupy B, a także A i C. 

Obydwa owoce wykazują więc zbawienne działanie na nasz organizm, w tym na skórę, przez co często są wykorzystywane również do produkcji kosmetyków. 

Dla wszystkich fanów koktajli, Anna Lewandowska podała przepis na pyszny koktajl z wiśni i czereśni. My już go robiłyśmy w domu i na pewno będziemy do niego wracać. Trenerka dodała do niego również maliny, które zawierają m.in. wit. C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, flawonoidy, sole mineralne. Działają one przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgorączkowo. 

Zobaczcie także:  Dieta owocowo-warzywna- dlaczego poprawia nie tylko figurę?

Składniki: 1 szklanka drylowanych wiśni, 1 szklanka drylowanych czereśni, 1 szklanka malin, sok z połowy grejpfruta (lub inny cytrus), szczypta cynamonu, 50 ml wody, garść kostek lodu drobnych kawałków.

Wszystko należy oczywiście zmiksować. 

Źródło: blog Anny Lewandowskiej

Foto:  Instagram

Komentarze
koktajl owocowy
123rf
Przepisy HIT! Przepis na lekarstwo idealne, czyli koktajl na odporność
Kto z was już zdążył złapać jesienne przeziębienie? Kaszel, ból gardła, katar – jesień to prawdziwe wyzwanie dla odporności organizmu! Nie wiesz, jak wzmocnić odporność? Wypróbuj łatwy przepis na pyszny koktajl na odporność!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 17, 2014

Co jeść na odporność? 1. Cytryna (i inne cytrusy) To moc witaminy C , która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm . Jak każdy cytrus, cytryna  spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut czy mandarynki . 2. Miód Doskonale wzmacnia odporność , pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości , dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka. 3. Ananas Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki , a także może pomóc złagodzić ból . Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży :) 4. Banan Jest to naturalny antydepresant ! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo , cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień. 5. Kiwi Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu - koją nasze nerwy , "pielęgnują" skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację . Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz...

Przeczytaj
koktajle odchudzające odchudzanie
Styl życia Przepisy na skuteczne koktajle odchudzające
Koktajle odchudzające pomogą ci schudnąć, poprawią twoją odporność, opóźnią starzenie się skóry i oczyszczą ją z krostek. Ich podstawą jest jarmuż i szpinak. Co jeszcze do nich dodać? Sprawdź skuteczne przepisy.
Matylda Nowak
marzec 09, 2020

Koktajle odchudzające pozwolą ci przejść metamorfozę w stylu Adele, która w sumie schudła aż 45 kg . Kluczem do sukcesu jest dobór odpowiednich składników do przyrządzenia koktajlu. Oczywiście, jeżeli zależy ci na naprawdę spektakularnych efektach, nie obejdzie się bez treningu oraz rezygnacji z ze słodkich i słonych przekąsek... Ale wprowadzając do swojego jadłospisu odchudzające koktajle  będziesz nie tylko stopniowo i konsekwentnie chudła , ale też zyskasz energię i piękną cerę . Fot.: iStock Jak przygotować koktajl odchudzający?  Każdy koktajl powinien mieć  bogatą w błonnik bazę i najlepiej, żeby był to jarmuż  - oprócz błonnika - zawiera także witaminy C i K, sole mineralne oraz silny przeciwutleniacz - sulforafan. Dobrze jest dodać do niego kilka liści młodego szpinaku, który zawiera przyspieszające metabolizm oraz uczestniczące w spalaniu węglowodanów i tłuszczów potas i witaminy z grupy B. Naukowcy odkryli też  w szpinaku obecność tylakoidów - substancji, które przedłużają uczucie sytości . Dodatkowym źródłem błonnika oraz pozytywnie wpływających na zdrowie antyoksydantów może być także brokuł - surowy lub gotowany na parze nie dłużej niż 4 minuty. Zdrowy tłuszcz do koktajlu odchudzającego Wbrew dość powszechnemu przekonaniu, tłuszcze nie są samym złem (i przyczyną nadwagi). Dzięki nim  mamy energię, nasz organizm jest w stanie wchłaniać witaminy, a my czujemy się bardziej syci . Dlatego nawet w odchudzającym koktajlu nie powinno ich zabraknąć! Chcąc dostarczyć sobie zdrowy tłuszcz, dobrze jest dodać do koktajlu:  1/4 awokado , które zawiera nienasycone kwasy tłuszczow, potas, fosfor, żelazo i witaminę E, kilka orzechów włoskich , które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie albo czubatą łyżkę zmielonego siemienia lnianego , które zawiera...

Przeczytaj
Styl życia Już oficjalnie: jedzenie owoców i warzyw czyni nas szczęśliwszymi
Po zjedzeniu porcji owoców czy warzywnej sałatki macie lepsze samopoczucie? A zatem czujecie się dokładnie tak, jak powinnyście. Według najnowszych badań opublikowanych w „Science News Journal” dieta bogata w warzywa i owoce wpływa także na nasze zdrowie psychiczne.
Monika Orzechowska
lipiec 19, 2016

Nie od dziś wiemy, że warzywa i owoce dzięki swoim składnikom odżywczym obniżają ryzyko poważnych chorób. Teraz jednak wykazano, że mają one na nas jeszcze bardziej pozytywny wpływ niż się wcześniej wydawało. Badacze z Uniwersytetu w Warwic k dowiedli, że bogata w nie dieta czyni nas szczęśliwszymi. Czytaj też:   Najlepsze maseczki do twarzy na lato z KWC Badania przeprowadzone na 12 tys. losowo wybranych osobach wykazały, że zwiększenie spożycia owoców i warzyw do ośmiu porcji dziennie daje duże korzyści psychologiczne . Efekty zaczęły być dostrzegalne w ciągu dwóch lat od zmiany diety, a zatem znacznie szybciej niż inne pozytywne skutki (np. ochrona przed rakiem czy niższe ryzyko zawału serca) takiego sposobu odżywiania. Czytaj też:   Anna Lewandowska – przepis na koktajl, który poprawia urodę Okazało się, że dieta może nas uszczęśliwić na takim samym poziomie, jak podjęcie pracy po długim okresie bezrobocia. Naukowcy wzięli pod uwagę oczywiście również takie czynniki, jak sytuacja osobista oraz zmiany dochodów. Po długich analizach doszli do wniosku, że na zadowolenie z życia przebadanych osób wpłynęła właśnie zmiana nawyków żywieniowych. Obserwacja przeprowadzona przez Uniwersytet w Warwick może mieć związek z innymi, prowadzonymi aktualnie badaniami nad antyoksydantami, które wskazują na związek między optymizmem a poziomem karotenoidów we krwi. Innymi słowy, następnym razem, kiedy dopadnie nas chandra, przygotujmy sobie frytki z batatów. Działa! Przetestowane osobiście. Czytaj też:    Anna Lewandowska – przepis na koktajl, który poprawia urodę

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Szybkie diety idealne na lato
Zastanawiacie się, jak szybko zrzucić zbędne kilogramy? Sprawdźcie diety dla fanek owoców i warzyw.

Przed wami wakacyjny wyjazd , a do tej pory nie udało się wam zrzucić zbędnych kilogramów ? A może czujecie, że wasz organizm potrzebuje oczyszczenia? Jeżeli jesteście fankami owoców i warzyw , to spróbujcie diet, dzięki którym osiągniecie zamierzone efekty. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu zdrowego rozsądku i stosowaniu ich jedynie przez maksymalnie kilka dni. Zobaczcie także:   Kolejny dietetyczny hit zza oceanu. Plan 80/20 idealny dla łasuchów? Szybka dieta owocowa To szybki sposób na zrzucenie ok. 3 kg w ciągu 3 dni i oczyszczenie organizmu . Nie można jej stosować przez dłuższy czas, ponieważ wyniszcza organizm. Na czym polega? Przez 3 dni spożywamy tylko owoce, które mogą występować w dowolnej formie- na surowo, gotowane, w postaci soków , sałatek- i pijemy dużo wody albo herbat . Dostarczamy wtedy organizmowi wiele minerałów i witamin , ale niewiele kalorii. Po diecie należy stopniowo wracać do "normalnego" odżywiania. Szybka dieta warzywna To kolejna restrykcyjna dieta , która nie może trwać dłużej niż 10 dni, ponieważ mimo tego, że dostarczamy organizmowi witaminy i minerały, to brakuje nam innych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowanie, które znajdujemy np. w nabiale. Nie da się jednak ukryć, że ta dieta doskonale oczyszcza i usprawnia działanie układu pokarmowego . Przez te kilka dni, tak jak w przypadku diety owocowej , spożywamy jedynie warzywa przygotowane w dowolnej formie pamiętając także o dużej ilości wody i herbat. Szybka dieta jabłkowa To dieta, którą można stosować maksymalnie 5 dni. Dzięki niej zrzucimy zbędne kilogramy, oczyścimy organizm i m.in. zmniejszymy poziom cholesterolu , wzmocnimy odporność. Warto jeść jabłka starte na tarce razem z gniazdami nasiennymi oraz ze skórką. Nie należy ich spożywać przed snem, ponieważ zawierają cukry proste , które odkładają się jako tkanka tłuszczowa. Zobaczcie...

Przeczytaj