klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Styl życia

Bądź w kuchni lepsza od babci. Zobacz, jak zrobić idealne ogórki małosolne

Polacy kochają ogórki małosolne. Jak przyrządzić te perfekcyjne? Podpowiadamy przepis, który na pewno Was nie zawiedzie!
Agata Olejniczak
sierpień 04, 2016

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Bardzo lubimy jeść je ze śmietaną jako dodatek do obiadu, chrupać do kanapek i wrzucać do sałatek. Jedzeniu ogórków można tylko przyklasnąć. Zielone warzywa zawierają aż 95 proc. wody, więc idealnie nawadniają cały organizm. To świetny środek oczyszczający i odtruwający, bo przyspieszają wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Są przy tym niskokaloryczne (100 g to ok. 15 kcal), pomagają w trawieniu - szczególnie kiszone, znane na całym świecie jako polski specjał - i wspomagają odchudzanie.

Latem na polskich stołach królują ogórki małosolne. Nie należy chyba nikogo przekonywać, że zrobione w domu są o niebo lepsze od kupnych. Najlepiej smakują u babci, która zna wiele przepisów na ich przygotowanie. A może tak spróbujemy zrobić je same i przekonać się, że przygotowanie domowych przetworów nie jest wyższą szkołą jazdy? Wystarczy zaledwie kilka składników, które obecnie znajdziemy niemal na każdym straganie czy sklepie spożywczym.

Idealny przepis na ogórki małosolne:

Przy wyborze ogórków pamiętajmy, że najlepsze do tego przepisu nie powinny mieć więcej niż 12 cm długości.

 Składniki

1,5 kg ogórków

2 l przegotowanej wody

2 płaskie łyżki stołowe soli

3 ząbki czosnku

pół korzenia chrzanu

koper

kilka liści wiśni lub porzeczki

duży słój

Warzywa, koper i liście dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, czosnek obieramy ze skórek. Na dno słoika układamy koper i liście wiśni lub porzeczki, następnie układamy ciasno ogórki. Każdą warstwę ogórków przekładamy ząbkami czosnku i kopru, dokładamy chrzan. Zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z solą. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach ogórki będą gotowe. Jeśli chcemy przyspieszyć ich przygotowanie, zalejmy je wrzącą, osoloną wodą.

Zobacz także:  Produkty, które wydają się zdrowe, a nie są

Autor: Magdalena Lalik

Komentarze
materiały PR
Przepisy Jak umilić sobie chłodny wieczór? Sprawdź nasze 3 proste sposoby!
Długie, jesienno-zimowe wieczory bywają zimne i ponure. Na szczęście w łatwy sposób można je uprzyjemnić – sprawdź nasze sposoby!
Materiał partnera
grudzień 02, 2016

Wieczór gier planszowych Czy może istnieć lepszy sposób na poprawę humoru niż wieczór spędzony w gronie przyjaciół? Nawet jeśli, to ten jest zdecydowanie jednym z naszych ulubionych. Stare, dobre gry planszowe (oraz te trochę nowsze) w połączeniu z rozgrzewającą herbatą zapewnią długie godziny rozrywki, wypełnione śmiechem i swobodnymi rozmowami. Prywatny maraton filmowy Nie jesteś fanką gier planszowych? Zorganizuj dla znajomych Wasz prywatny maraton filmowy. Kultowe filmy z lat 90-tych, kino akcji, a może najnowsze komedie romantyczne? Repertuar zależy tylko od Was! Tylko nie zapomnij o przekąskach i czymś ciepłym do picia - będzie jeszcze przyjemniej. Sam na sam z ukochaną książką Jeśli należysz do osób, które lubią odpoczywać w samotności, zamiast zapraszać gości wybierz po prostu… książkę. To banalna rada, ale uwierz – naprawdę się sprawdza. Nie ma nic przyjemniejszego niż wieczór spędzony na dobrej lekturze, w otoczeniu miękkich poduszek, czegoś słodkiego do przekąszenia i rozgrzewającego do picia. Rozgrzej się Niezależnie od tego, czy wybierzesz którąś z naszych propozycji, czy też wymyślisz własną, jesienno-zimowy wieczór w domu dodatkowo umili Ci ciepły, aromatyczny napój . Marka Herbapol-Lublin wybrała najlepsze, sprawdzone przepisy z domowych spiżarni i zamknęła je w butelkach limitowanej jesienno-zimowej edycji syropów Sekrety Smaku . Z ich dodatkiem chwile spędzone w gronie rodziny,  przyjaciół, czy też w pojedynkę nabiorą wyjątkowego smaku i ciepła. Tegoroczną linię syropów tworzą trzy warianty o aksamitnym smaku i bursztynowej barwie. Kwiat lipy z miodem - syrop o unikalnym smaku. Na jego bazie stworzymy pyszny, rozgrzewający napój na długie zimowe wieczory, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Idealny również z herbatą. Pigwa z miodem - Pigwa, ze względu na swój kwaskowaty...

Przeczytaj
ogórki kiszone krakus
materiały PR
Przepisy Kiszony od Krakusa – nowy członek rodziny królewskiej!
Już jest! Uwielbiany przez wielu ogórek kiszony dołączył do królewskiej rodziny ogórków marki Krakus. Smakuje wybornie, będzie doskonały jako zagryzka, chrupiący akcent do obiadu oraz składnik wielu pysznych sałatek.
Katarzyna Mordalska
listopad 17, 2014

W polskich domostwach bardzo chętnie sięgamy po ogórki w każdej postaci. Jedną z ulubionych są t radycyjne ogórki kiszone ze świeżymi przyprawami , w sam raz na zimę. Wiadomo, ogórki nie mogą być byle jakie – ważny jest nie tylko ich smak, ale też chrupkość i zapach, a odpowiednia wielkość ogórków zwieńczy dzieło. Dlatego król może być tylko jeden – ogórki od Krakusa spełniają te warunki. Kiszone, podobnie jak uważane za wzór ogórka, czyli konserwowe od Krakusa, są jędrne i chrupiące, wyraziste w smaku, o odpowiednio zielonej barwie. Dlatego będą królować w wielu sałatkach i surówkach, np. w sałatce z ogórka kiszonego i cebuli, surówce z kiszonych ogórków, marchewki i papryki, ziemniaczanej sałatce z jajkiem i ogórkiem czy sycącej wersji z tuńczykiem, ogórkiem i ryżem . Owszem, w każdej z nich będzie kolorowo, ale zielony, chrupiący i bardzo aromatyczny akcent będzie tu najważniejszy. O smaku i efekcie końcowym decydują detale. Dlatego w procesie produkcji kiszonych od Krakusa wybierane są tylko odmiany przeznaczone do kwaszenia, całkowicie zdrowe i bez żadnych przebarwień, zbliżone pod względem kształtu i wielkości. Ponadto ogórki Krakus układane są w słojach ręcznie. Całość dopełniają tradycyjne dodatki – chrzan w plastrach, czosnek i koper baldach. Świetnie sprawdzą się w roli smacznych przekąsek między posiłkami oraz tradycyjnego dodatku do obiadu, a po godzinach… Cóż – z pewnością na wielu imprezach będą królować jako najczęściej wybierana zakąska . Cena: 5,99 zł/ 640g

Przeczytaj
Maseczka na trądzik - jak wykonać i jak działa domowa maska z bazylii?
Pielęgnacja Maseczka na trądzik - jak wykonać i jak działa domowa maska z bazylii?
Maseczka na trądzik z bazylii to rozwiązanie za kilka złotych, które ukoi cerę problematyczną i wspomoże jej leczenie. Stosowana nawet raz w tygodniu zredukuje przebarwienia i odżywi skórę twarzy. Do jej wykonania potrzebujesz tylko liści bazylii.
Marta Średnicka
czerwiec 24, 2020

Bazylia jest nie tylko aromatyczną przyprawą, ale również doskonałym składnikiem kosmetyków, który można wykorzystać na skórę. Od lat jest składnikiem kremów, maseczek, toników i odżywek. W formie maseczki na trądzik potrafi zdziałać cuda. Wszystko m.in. dzięki właściwościom antybakteryjnym i pozwalającym na przyspieszanie gojenia się ran.  Zobacz także: Skuteczne maseczki na trądzik do 5 zł Jak działa maseczka na trądzik z bazylii?  Maseczka na trądzik z bazylii to bogate źródło witamin, jak A, C, K oraz witamin z grupy B, jak również terpenów, flawonoidów, czy bakteriobójczych garbników . Dodatkowo bazylia zawiera cenne minerały w postaci manganu, żelaza, wapnia, cynku i miedzi. W formie maski na twarz, bazylia odżywia skórę, nawilża ją i stanowi remedium na przebarwienia , czy wypryski. Dobrze oczyszcza również cerę. Działa an­ty­bak­te­ryj­nie, przeczywgrzybicznie i prze­ciw­za­pal­nie, a także an­ty­sep­tycz­nie. Łagodzi podrażnienia skórne, przyspiesza gojenie się ran i wyrównuje koloryt skóry, ograniczając także dokuczliwy świąd. Idealnie sprawdzi się w przypadku osób borykających się z problemem przetłuszczającej się skóry oraz cery problematycznej, a zwłaszcza cery trądzikowej. Zobacz także: Maseczka z kurkumy na trądzik i zmarszczki Źródło: iStock Przepis na maseczkę na trądzik Bazylię w formie maseczki na trądzik przygotować można na kilka sposobów w zależności od formy posiadanej bazylii. Jednym z nich jest maska z użyciem świeżych liści, kolejną z suszonych, przygotowanych ziół. Każdego rodzaju maseczkę możesz stosować nawet 2 razy w tygodniu. Przepis na maseczkę na trądzik z bazylii i jogurtu Składniki:  świeże liście bazylii, łyżeczka jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Zerwij liście bazylii i posiekaj je na drobne, jak najmniejsze kawałki, tak by uzyskać ich dwie pełne...

Przeczytaj
ozdoby na wielkanoc
123rf
Przepisy Barwna Wielkanoc – zaproś gości do stołu!
Wielkanoc to Święto odradzającej się przyrody. Zadbajmy, więc aby na stole królowały wielobarwne kwiaty i kolorowe ozdoby. Warto zaskoczyć rodzinę i znajomych, którzy odwiedzają nas podczas świąt. Czyż nie jest miło usiąść przy pięknie nakrytym stole, wyjątkowo spędzić czas i poczuć otaczającą nas atmosferę świąt?
Katarzyna Mordalska
kwiecień 07, 2011

Przygotowanie odświętnego nakrycia stołu nie wymaga wiele czasu a osiągnięty efekt przejdzie nasze oczekiwania. Nawet zwykły biały obrus zmieni swoje szare oblicze, gdy dobierzemy do niego akcenty kolorystyczne, rzecz jasna, w odcieniach wiosny tj. żółte i zielone. Choć konkretny kolor nie ma większego znaczenia przy tworzeniu miłego nastroju. Elegancko i dekoracyjnie Efektowny stół nie może być przebrany, naszym głównym celem powinna być delikatność i subtelność, którą osiągniemy dzięki pastelowym kolorom. Prostym i fenomenalnym zarazem połączeniem są kompozycje kwiatowe, dzięki którym poczujmy się świeżo, wiosennie i… naturalnie. Dekoracyjne bukiety pełne wiosennych barw to raj dla naszych oczu! Najprostszym rozwiązaniem jest przewiązanie kolorową tasiemką bukietu narcyzy i włożenie ich do wysokiego szklanego naczynia wypełnionego wodą. Można połączyć tulipany z niezapominajkami, hiacynty z konwaliami lub zwyczajnie ułożyć bukiet ze wszystkich dostępnych kwiatów o tej porze roku, takich jak różne odmiany tulipanów, hiacyntów, prymulek czy nawet gałązek drzewa wiśni. Taki zniewalający bukiet pełen barw będzie główną ozdobą naszego stołu. Warto, aby stół wyglądał wyjątkowo i odświętnie, ułożyć kolorowe serwetki, naczynia i świeczniki. Do ozdobienia serwetek posłuży nam kolorowa wstążka w kolorze dopasowanym do pozostałych dekoracji stołu. Ważne jest, aby we właściwy sposób ułożyć wszystkie niezbędne talerze, sztućce i kieliszki. Można skorzystać z poradników, aby należycie nakryć do stołu. Nie zapomnijmy o pisankach! Sztuka malowania pisanek sięga dalekiej przeszłości i stała się ona naszą rodzinną tradycją. Nie może ich zabraknąć na naszym stole. Pisanki mogą mieć rozmaite wzory i kolory, można je kupić w sklepach, ale najwięcej radości przynosi malowanie pisanek naszym pociechom, które...

Przeczytaj