klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
biegunka czy rotawirus
Fotolia
Styl życia

Błonnik w diecie dziecka - dlaczego jest ważny?

Błonnik pokarmowy jest ważnym składnikiem posiłków małych dzieci. Dlaczego jest tak istotny w ich diecie? Jak działa na organizm maluszka i gdzie go szukać?
Katarzyna Brasiak
październik 01, 2012
Błonnik w diecie dziecka

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją Nutricia, zawartość błonnika w diecie aż 52% dzieci w wieku 1-3 lata w Polsce jest zdecydowanie poniżej normy! To oznacza, że małe dzieci spożywają za mało produktów z pełnego ziarna, warzyw czy owoców.

Dlaczego błonnik jest ważny w diecie dzieci i gdzie go szukać? 

Błonnik w diecie dziecka

Błonnik, nazywany włóknem pokarmowym, to mieszanina substancji, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Odgrywa bardzo istotną rolę w procesie trawienia, ponieważ dzięki niemu:

  • reguluje się rytm wypróżnień, a dziecko nie ma problemów z zaparciami,
  • w układzie pokarmowym rozwijają się korzystne bakterie jelitowe (pebiotyki), dzięki którym maluszka nie boli brzuch,
  • z organizmu usuwane są substancje szkodliwe - toksyny i metale ciężkie,
  • następuje mniejsze wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, które w dużym stężeniu są niekorzystne dla zdrowia,
  • zmniejsza się uczucie głodu, a dziecko ma mniejszą ochotę na słodycze.

Dzienne spożycie błonnika po pierwszym roku życia dziecka, zgodnie z najnowszymi normami żywienia, powinno wynosić około 19 g (to np. 300 g zielonego groszku, 110 g fasoli białej lub 250 g malin).

Gdzie szukać błonnika?

  • Najwięcej znajdziemy go w produktach zbożowych - dużo błonnika ma pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasze, ryż, amarantus, proso, tapioka. Sporo jest go również w warzywach i roślinach strączkowych.
  • Jeśli maluch ukończył 6. miesiąc życia, można rozpocząć podawanie zupek zawierających bogate w błonnik warzywa: marchew, korzeń pietruszki, seler, czerwonego buraka, dynię, patisona, brokuły, kalafiora, ziemniaki, a nawet odrobinę fasolki szparagowej.
  • W jadłospisie dziecka powinny też pojawić się bogate w błonnik owoce: maliny, jeżyny, porzeczki, żurawina, agrest – najlepiej w postaci musów, utarte, ewentualnie w formie gęstych soków przecierowych.

Błonnik pokarmowy a napoje

  • Aby maksymalizować efekty działania błonnika i optymalizować eliminację produktów ubocznych przemiany materii, pamiętajmy, że dziecko powinno przyjmować odpowiednią ilość płynów – radzi dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, specjalista ds. żywienia.
  • Dla niemowląt najlepsza jest woda mineralna niskozmineralizowana i soki przecierowe bez dodatku cukru. Trawienie wspomogą natomiast herbatki ziołowe z koprem, anyżem, rumiankiem i miętą.
  • Posiłki bogate w błonnik to nie tylko trend żywieniowy, ale przede wszystkim prawidłowy rozwój i dobre samopoczucie dzieci, a także zapobieganie chorobom, np. cukrzycy czy miażdżycy.
Komentarze
gluten
Fotolia
Styl życia Jak wprowadzić gluten do diety dziecka?
W którym miesiącu życia zacząć podawać dziecku gluten? W jakich dawkach? Sprawdź, jak w bezpieczny sposób wprowadzić gluten do diety niemowlaka.
Lena Grabowska
listopad 05, 2015

Czym jest gluten? Gluten to wspólna, umowna nazwa dla białek zawartych w zbożach. Według badań opublikowanych pod koniec 2014 1 roku zachorowanie na celiakię , chorobę immunologiczną która charakteryzuje się nietolerancją glutenu, jest zależne od genetycznych predyspozycji. Najnowsze zalecenia dotyczące obecności glutenu w diecie dziecka, mówią że powinien być on wprowadzany do jadłospisu malca, tak jak pozostałe produkty uzupełniające. Kiedy zacząć wprowadzać gluten do diety dziecka? Ekspert ds. żywienia marki HiPP, Izabela Wójcik informuje, że : "Nowe posiłki, w tym również te zawierające gluten, należy wprowadzić w okresie pomiędzy ukończonym 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Rodzice nie muszą w tej kwestii trzymać się sztywnych zasad. Należy jednak pamiętać by robić to stopniowo, wprowadzając pojedynczo każdą nowość i zaczynając zawsze od niewielkich porcji. Takie postępowanie pozwala zaobserwować m.in. czy wprowadzane produkty nie wywołują u maluszka reakcji alergicznych oraz przyzwyczaić malutki organizm do nowych składników w diecie". W jaki sposób wprowadzać gluten do diety dziecka? Dzieciom karmionym piersią pierwsze dawki glutenu można podawać łącząc je z mlekiem matki. Pół łyżeczki ugotowanej wcześniej kaszy manny należy dodać do odciągniętego wcześniej z piersi mamy mleka, następnie dokończyć karmienie przystawiając dziecko do piersi. Dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym włączamy gluten w podobny sposób, dodając niewielkie ilości kaszy manny do butelki z mlekiem. Jeśli po kilku dniach od wprowadzenia glutenu nie zauważymy objawów alergii , można spokojnie włączać gluten do kolejnych dań oraz stopniowo zwiększać jego ilość. 1. Sabine L. Vriezinga, M.D., Renata Auricchio, M.D I et al. “Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for Celiac Disease” N Engl J Med 2014; 371:1304-1315 October 2, 2014.  ...

Przeczytaj
Dziecko
Fotolia
Styl życia Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka?
O tym jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka opowiada kliniczny dietetyk rodzinny, psychodietetyk Katarzyna Błażejewska. Sprawdź jakie produkty powiiny obowiązkowo znaleźć się w jadłospisie Twojego dziecka.
Lena Grabowska
listopad 26, 2015

Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka? Roczne dziecko może jeść wszystkie produkty. Mam tu na myśli wszystko co jest zdrowe - nie mówię oczywiście o frytkach, chipsach i słodyczach. Nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących razowego pieczywa, kasz, ryb, roślin strączkowych nabiału, mięsa czy warzyw i owoców. Jedyna wątpliwość pojawia się w związku z miodem u dzieci skłonnych do alergii . Mówiąc o diecie małych dzieci warto przytoczyć badania pokazujące, że dzieci które nie jedzą słodyczy do drugiego roku życia, mają o wiele mniejszą ochotę na nie gdy są starsze. Łatwo jest nam ochronić malucha przed tymi produktami, a zaowocuje to w przyszłości.   Jakie produkty obowiązkowo powinny znaleźć się w menu rocznego dziecka? Tu chcę uświadomić, że potrzeby szybko rozwijającego dziecka są dość duże, a pojemność jego żołądka niewielka - dlatego wszystkie produkty, które dajemy dziecku, powinny być dobrej jakości i dostarczające witamin oraz minerałów.  Unikajmy tzw. pustych kalorii i produktów mocno przetworzonych.  Najlepszym  źródłem składników odżywczych są warzywa i one powinny być niemal w każdym posiłku. Owoce 2 razy dziennie, pełnoziarniste produkty zbożowe - kasze, ciemny ryż, brązowy makaron - nie bójmy sie podawać dzieciom tych rzeczy. Dzieci jedząc je od początku przyzwyczają się do smaku, polubią je lub wręcz rozsmakują się w nich - za to ciężko bedzie je przekonać do odzwyczajania sie od białych bułek gdy dorosną. Ważne w diecie dziecka są również ryby i kwasy omega 3. Jak wskazują badania - poprawiają one funkcjonowanie układu nerwowego dzieci oraz ich rozwój. To moment, gdy kształtujemy nawyki żywieniowe i uczymy smaków, dlatego bądźmy rozważni.

Przeczytaj
woda dla niemowląt
Styl życia Woda dla niemowląt - dlaczego jest ważna?
Woda odgrywa ważną rolę w codziennej diecie każdego człowieka – a zwłaszcza dziecka, które dopiero wyrabia sobie nawyki żywieniowe. Niestety często zapominamy o znaczeniu wody w żywieniu niemowląt, chociaż to właśnie woda jest najlepszym pierwszym napojem.
Katarzyna Brasiak
sierpień 14, 2012

Noworodkowi  mleko matki  zapewnia zdrowemu dziecku wystarczającą ilość płynów. Około 6. miesiąca życia dietę niemowlęcia rozszerzamy zarówno o nowe pokarmy, jak i o nowe napoje. Wtedy mamy najczęściej sięgają po różnego rodzaju słodkie soczki, herbatki, kompoty, które nie są przeznaczone niemowląt i małych dzieci. Tymczasem  w pierwszej kolejności należy podać dziecku wodę  - dobrej jakości, niskozmineralizowaną, niskosodową i niskosiarczanową. Dlaczego woda dla niemowlaka? Podając dziecku słodkie napoje zamiast wody sprawiamy, że maluch wyrabia sobie przyzwyczajenie i preferencję słodkiego smaku. To powoduje, że znacznie mniej chętnie będzie np. zjadał warzywa a dużo chętniej – owoce i inne słodkie dania. Stąd już tylko krok  do problemów z próchnicą, nadwagą, a nawet otyłością . Lepiej od razu  przyzwyczajać dziecko do smaku czystej wody , kształtując w nim odpowiednie upodobania smakowe.  Soki czy herbatki przeznaczone dla dzieci powinny być podawane z umiarem  – przypomina Agnieszka Dolna, ekspert ds. żywienia Fundacji NUTRICIA. P rzykładowo, niemowlę może pić soki tylko w dzień, w ilości nie większej niż 150 ml na dobę, możemy też podawać je w formie rozcieńczonej wodą. W pierwszej kolejności podawajmy jednak niemowlęciu  wodę pitną odpowiednio dobraną do jego potrzeb . Jaka woda dla niemowląt? Najlepsza dla niemowląt jest  naturalna woda mineralna lub źródlana . Ale uwaga, nie każda woda butelkowana nadaje się dla tak małych dzieci. Wybierajmy zatem wodę: niskozmineralizowaną (zawartość soli mineralnych poniżej 500 mg/litr) niskosodową (poniżej 20 mg/litr) niskosiarczanową(poniżej 20 mg/litr) Wszystkie te informacje znajdziemy na etykiecie butelki. W razie wątpliwości kieruj się pozytywną opinią Centrum Zdrowia Dziecka, Instytutu Matki i Dziecka lub Państwowego Zakładu Higieny. Wodę źródlaną można...

Przeczytaj
Styl życia Dieta dziecka po 12 miesiącu życia - co powinno jeść roczne dziecko?
Twoje dziecko skończyło roczek? Zastanawiasz się, jaka dieta będzie dla niego najlepsza po 12. miesiącu? Zobacz zalecenia żywieniowe dla rocznego dziecka.
Katarzyna Brasiak
czerwiec 11, 2013

Świętowanie pierwszych urodzin dziecka to ważny moment dla całej rodziny. Maluch w ciągu ostatniego roku bardzo się zmienił. Jest bardzo ruchliwy, a w związku z tym potrzebuje urozmaiconego jadłospisu, który da mu energię do poznawania świata.  Komponując zdrowe menu dla dziecka pamiętaj, że jego organizm jest wciąż niedojrzały. Ilość i wielkość posiłków dla rocznego dziecka Dziecko powinno zjadać 4-5 posiłków dziennie, trzy główne, takie jak śniadanie, obiad, kolacja oraz dwa dodatkowe, zdecydowanie mniejsze – drugie śniadanie oraz podwieczorek.  Powtarzający się rytm posiłków kształtuje korzystny nawyk regularnego jedzenia.  Pamiętaj, żeby podawać dziecku odpowiedniej wielkości porcje, które są adekwatne do jego potrzeb i możliwości. Roczne dziecko samo potrafi regulować wielkość zjadanych posiłków i warto zaufać jego instynktowi. W okresie intensywnego wzrostu i rozwoju małego, rocznego organizmu mleko jest nadal bardzo ważne. Dostarcza dziecku wapń niezbędny do rozwoju kości i zębów. Mleko i produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, białe serki, sery żółte zawierają także łatwo przyswajalne białko.  Pamiętaj o tym, że dziecku do 3. roku życia warto podawać mleko modyfikowane, które zawiera m.in. wapń, żelazo, witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także prebiotyki.  Zaleca się podawać dzieciom dziennie 2 porcje po 200 ml mleka, najlepiej typu Junior oraz 1 porcję innych produktów mlecznych. Nowości w menu rocznego dziecka Nowe produkty nadal podawaj ostrożnie, ze względu na możliwość wystąpienia u dziecka reakcji alergicznej.  Po ukończeniu przez dziecko 12. miesiąca życia możesz wprowadzić do diety malucha także niewielkie ilości miodu, kakao i orzechów.  Pamiętaj, aby podawane przez Ciebie produkty były lekkostrawne i by pochodziły ze składników wysokiej jakości. Na śniadanie możesz podać maluchowi płatki przeznaczone...

Przeczytaj